2018 Almaviva Rothschild Puente Alto

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | |
Regio | Puente Alto |
Wijnhuis | |
Jaar | 2018 |
Druif | , , , Petit Verdot, |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2020 - 2036 |
Op voorraad
6 items beschikbaar
Omschrijving
Perfecte wijn bestaat niet, of toch… Dit ware Rothschild-icoon krijgt consistent hoge beoordelingen van de internationale wijnpers, voor alle jaargangen. Almaviva bewijst dat perfectie bestaat.
"Far more satisfying than plenty of Bordeaux" schrijft Jancis Robinson over dit cultproject van de familie (Mouton) Rothschild en het iconische Concha y Toro.
De druiven voor Almaviva worden met de hand geplukt in de Puente Alto-wijngaard om in kleine kratjes naar de winery vervoerd te worden. Na het ontstelen vindt de selectie plaats, met zowel een laser als het menselijk oog zodat alleen de beste druiven overblijven. Deze worden zacht gekneusd en gaan slechts door middel van zwaartekracht de roestvrijstalen vaten in voor de vergisting. In totaal blijft de Almaviva – genoemd naar de held uit het toneelstuk Le Marriage de Figaro – zestien tot achttien maanden op op nieuw Frans eiken.
Het resultaat is niet te versmaden. Open, geurig, diep paars bijna zoet fruit, viooltjes, bloemen, vanille, chocola, complexiteit en verfijning. Typische Chileense eucalyptus. In de mond fluweelzacht maar met ruggengraat. Tannines als zacht cacaopoeder. Rijp zwoel fruit omsluit je smaakpapillen, zacht en romig met laurier, chocola, tabak en drop. Complex en zalig.
96/100 Parker & 98/100 Suckling
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Chili |
Regio | Puente Alto |
Wijnhuis | Almaviva |
Druif | Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Carmenere, Petit Verdot, Syrah-Shiraz |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2018 |
Drinken vanaf | 2020 |
Drinken tot | 2036 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 96 |
James Suckling rating | 98 |
Vinous rating | 95 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Open haard |
Professionele Recensies
Parker
Rating
96
Release Price
$150
Drink Date
2020 - 2035
Reviewed by
Luis Gutiérrez
Issue Date
31st Aug 2020
Source
Issue 250 End of August 2020, The Wine Advocate
My last Chile article questioned whether 2018 had been the best vintage of the last 20 years in the country, so I was very curious to taste the 2018 Almaviva. 2018 was a cooler year with more rain and a later budding and ripening of the grapes, especially in a cooler terroir close to the Andes, as is the case with Almaviva. The harvest was slow, as temperatures went down, further increasing the balance between freshness and ripeness of the grapes. The varietal breakdown is 72% Cabernet Sauvignon, 19% Carmenère (from Peumo), 6% Cabernet Franc and 3% Petit Verdot. The grapes ripened thoroughly, as the 14.9% alcohol of the final blend shows, a little higher than previous years and with similar readings of acidity. The wine feels quite complete and nicely crafted; they use all of their resources and technology to select the perfect grapes that ferment pristinely destemmed and crushed in stainless steel tanks at 25 to 28 degrees Celsius, mostly with selected yeasts. Malolactic was part in barrique and part in tank during the alcoholic fermentation. It matured for 18 months in French oak barrels, 73% of them new and the remaining 27% second use. It's a solid, well-built and seamless Almaviva, with clout and balance. 2018 was a more homogeneous vintage, globally considered one of the best in recent times in Chile. They identify a great vintage when they see more homogeneous quality in their different wines, and winemaker Michel Friou explained that this year some wines from three- or four-year-old vines were really good. It feels like a very complete wine, from a year when the seasons were marked and when the plant followed the development with almost textbook conditions—the grapes ripened thoroughly, developing more flavors and nuances while keeping the freshness. This is still a baby, extremely young and creamy, but it is still approachable; there are no edges, but what's remarkable is the balance and stuffing and all the necessary ingredients for a great development in bottle. This is quite different from 2016; it's a vintage with power and clout, a wine that has fruit and intensity and is balanced, without the concentration and tannins of the 2017. It’s a more complete year that combines the finesse of 2016 with more thorough ripeness. The spicy and peppery character comes through with some time in the glass. 200,000 bottles produced. It was bottled during the last week of January 2020.
Almaviva, the joint venture between Chile's Concha y Toro and Bordeaux's Baron Philippe de Rothschild, is offered through the Place de Bordeaux négoce every September. They release the highly anticipated 2018 this year, and this time I also got to taste their second wine (in a very Bordeaux sort of meaning), EPU.
I tasted via videoconference with Michel Friou, as they were still in lockdown in Chile after four and a half months. We talked a little about the 2020 harvest, which was a very dry year, and even if that looked like a catastrophe it finally helped them a lot with an early and small harvest they could complete before the lockdown. The conversation was mostly about 2018, which has been one of the best vintages in modern times in Chile. Their 2018 Almaviva has to be one of the finest ever produced.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
95
Drinking Window
2022 - 2037
From: Chile: A Stylistic Journey From the Andes to the Coastal Ridge (May 2021)
The 2018 Almaviva is a Bordeaux blend of 72% Cabernet Sauvignon, 19% Carménère, 3% Petit Verdot and 6% Cabernet Franc from Puente Alto, Maipo, that spent 18 months in French barrels, 73% new and the rest second-use. Made during a mild year. The nose delivers crystal-clear layers of black currant and raspberry, plus hints of basil, black tea and spices. Intense but gentle on the palate, with a creamy, refreshing mouthfeel. The tannins are pleasant and refined, resulting in a balanced but powerful expression, enlivened by the rich alcohol. Complex and long-lasting, this is sheer energy in a glass.
- By Joaquín Hidalgo on March 2021
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
De naam Almaviva, hoewel het een Spaanse sonoriteit heeft, behoort tot de klassieke Franse literatuur: graaf Almaviva is de held van The Marriage of Figaro, het beroemde toneelstuk van Beaumarchais (1732-1799), later omgezet in een opera van het genie van Mozart. Het label is ondertussen een eerbetoon aan de voorouderlijke geschiedenis van Chili, met 3 reproducties van een gestyled ontwerp, dat de visie van de aarde en de kosmos in de Mapuche-beschaving symboliseert. Het label draagt de naam Almaviva in het eigen handschrift van Beaumarchais. Twee grote tradities slaan zo de handen ineen.
Het Château-concept werd in de 19e eeuw in Frankrijk geïntroduceerd als een manier om het creatieve meesterschap van wijnbouwers uit Bordeaux te eren. Almaviva was de eerste wijn in Chili die werd gecreëerd volgens dit Franse Château-concept, rekening houdend met een uitzonderlijk terroir, een unieke bodega en een technisch team die exclusief is toegewijd aan de productie van wijnen van ongeëvenaarde kwaliteit en excellentie.
Perfecte wijn bestaat niet, of toch… Dit ware Rothschild-icoon krijgt consistent hoge beoordelingen van de internationale wijnpers, voor alle jaargangen. Almaviva bewijst dat perfectie bestaat.
"Far more satisfying than plenty of Bordeaux" schrijft Jancis Robinson over dit cultproject van de familie (Mouton) Rothschild en het iconische Concha y Toro.
De druiven voor Almaviva worden met de hand geplukt in de Puente Alto-wijngaard om in kleine kratjes naar de winery vervoerd te worden. Na het ontstelen vindt de selectie plaats, met zowel een laser als het menselijk oog zodat alleen de beste druiven overblijven. Deze worden zacht gekneusd en gaan slechts door middel van zwaartekracht de roestvrijstalen vaten in voor de vergisting. In totaal blijft de Almaviva – genoemd naar de held uit het toneelstuk Le Marriage de Figaro – zestien tot achttien maanden op op nieuw Frans eiken.
Het resultaat is niet te versmaden. Open, geurig, diep paars bijna zoet fruit, viooltjes, bloemen, vanille, chocola, complexiteit en verfijning. Typische Chileense eucalyptus. In de mond fluweelzacht maar met ruggengraat. Tannines als zacht cacaopoeder. Rijp zwoel fruit omsluit je smaakpapillen, zacht en romig met laurier, chocola, tabak en drop. Complex en zalig.
96/100 Parker & 98/100 Suckling
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Chili |
Regio | Puente Alto |
Wijnhuis | Almaviva |
Druif | Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Carmenere, Petit Verdot, Syrah-Shiraz |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2018 |
Drinken vanaf | 2020 |
Drinken tot | 2036 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 96 |
James Suckling rating | 98 |
Vinous rating | 95 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Open haard |
Parker
Rating
96
Release Price
$150
Drink Date
2020 - 2035
Reviewed by
Luis Gutiérrez
Issue Date
31st Aug 2020
Source
Issue 250 End of August 2020, The Wine Advocate
My last Chile article questioned whether 2018 had been the best vintage of the last 20 years in the country, so I was very curious to taste the 2018 Almaviva. 2018 was a cooler year with more rain and a later budding and ripening of the grapes, especially in a cooler terroir close to the Andes, as is the case with Almaviva. The harvest was slow, as temperatures went down, further increasing the balance between freshness and ripeness of the grapes. The varietal breakdown is 72% Cabernet Sauvignon, 19% Carmenère (from Peumo), 6% Cabernet Franc and 3% Petit Verdot. The grapes ripened thoroughly, as the 14.9% alcohol of the final blend shows, a little higher than previous years and with similar readings of acidity. The wine feels quite complete and nicely crafted; they use all of their resources and technology to select the perfect grapes that ferment pristinely destemmed and crushed in stainless steel tanks at 25 to 28 degrees Celsius, mostly with selected yeasts. Malolactic was part in barrique and part in tank during the alcoholic fermentation. It matured for 18 months in French oak barrels, 73% of them new and the remaining 27% second use. It's a solid, well-built and seamless Almaviva, with clout and balance. 2018 was a more homogeneous vintage, globally considered one of the best in recent times in Chile. They identify a great vintage when they see more homogeneous quality in their different wines, and winemaker Michel Friou explained that this year some wines from three- or four-year-old vines were really good. It feels like a very complete wine, from a year when the seasons were marked and when the plant followed the development with almost textbook conditions—the grapes ripened thoroughly, developing more flavors and nuances while keeping the freshness. This is still a baby, extremely young and creamy, but it is still approachable; there are no edges, but what's remarkable is the balance and stuffing and all the necessary ingredients for a great development in bottle. This is quite different from 2016; it's a vintage with power and clout, a wine that has fruit and intensity and is balanced, without the concentration and tannins of the 2017. It’s a more complete year that combines the finesse of 2016 with more thorough ripeness. The spicy and peppery character comes through with some time in the glass. 200,000 bottles produced. It was bottled during the last week of January 2020.
Almaviva, the joint venture between Chile's Concha y Toro and Bordeaux's Baron Philippe de Rothschild, is offered through the Place de Bordeaux négoce every September. They release the highly anticipated 2018 this year, and this time I also got to taste their second wine (in a very Bordeaux sort of meaning), EPU.
I tasted via videoconference with Michel Friou, as they were still in lockdown in Chile after four and a half months. We talked a little about the 2020 harvest, which was a very dry year, and even if that looked like a catastrophe it finally helped them a lot with an early and small harvest they could complete before the lockdown. The conversation was mostly about 2018, which has been one of the best vintages in modern times in Chile. Their 2018 Almaviva has to be one of the finest ever produced.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
95
Drinking Window
2022 - 2037
From: Chile: A Stylistic Journey From the Andes to the Coastal Ridge (May 2021)
The 2018 Almaviva is a Bordeaux blend of 72% Cabernet Sauvignon, 19% Carménère, 3% Petit Verdot and 6% Cabernet Franc from Puente Alto, Maipo, that spent 18 months in French barrels, 73% new and the rest second-use. Made during a mild year. The nose delivers crystal-clear layers of black currant and raspberry, plus hints of basil, black tea and spices. Intense but gentle on the palate, with a creamy, refreshing mouthfeel. The tannins are pleasant and refined, resulting in a balanced but powerful expression, enlivened by the rich alcohol. Complex and long-lasting, this is sheer energy in a glass.
- By Joaquín Hidalgo on March 2021
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
De naam Almaviva, hoewel het een Spaanse sonoriteit heeft, behoort tot de klassieke Franse literatuur: graaf Almaviva is de held van The Marriage of Figaro, het beroemde toneelstuk van Beaumarchais (1732-1799), later omgezet in een opera van het genie van Mozart. Het label is ondertussen een eerbetoon aan de voorouderlijke geschiedenis van Chili, met 3 reproducties van een gestyled ontwerp, dat de visie van de aarde en de kosmos in de Mapuche-beschaving symboliseert. Het label draagt de naam Almaviva in het eigen handschrift van Beaumarchais. Twee grote tradities slaan zo de handen ineen.
Het Château-concept werd in de 19e eeuw in Frankrijk geïntroduceerd als een manier om het creatieve meesterschap van wijnbouwers uit Bordeaux te eren. Almaviva was de eerste wijn in Chili die werd gecreëerd volgens dit Franse Château-concept, rekening houdend met een uitzonderlijk terroir, een unieke bodega en een technisch team die exclusief is toegewijd aan de productie van wijnen van ongeëvenaarde kwaliteit en excellentie.