2017 Recaredo Corpinnat Subtil Gran Reserva Brut Nature BIO

Schrijf de eerste review over dit product
rotation
biologisch
biodynamisch
vegan
  • Koop 6 voor 36,95 30,54 en bespaar 14%
Nog 24 op voorraad
gift Cadeauverpakking mogelijk in winkelwagen Vanuit de winkelwagen kunt u een cadeaubericht of cadeauverpakking toevoegen aan de door u gekozen product(en).

Omschrijving

chevron-down

Bij Recaredo worden de flessen zonder het bevriezen van de hals met de hand gedegorgeerd. De Cava's van Recaredo behoren tot het summum op het gebied van sparkling wines en de kwaliteit overtijgt in vele gevallen de bekende champagne huizen. Recaredo is tesamen met Cava Mestres de Meester op het gebied van Lang Gerijpte Cava's (long aged cava's) en verslaan bijna zonder uitzondering vele bekende champagne-merken en zeker als prijs in ogenschouw wordt genomen want dan verslaan ze wat ons betreft alle franse collega's.

Sinds 2006 worden alle 50 hectares van hun wijngaarden welke bewerkt volgens de regulering van DEMETER.  Hiermee is deze Cava een gecertificeerde biologische cava. De druiven worden met de hand geplukt, en per perceel apart vergist in hun eigen kelder. Ze gebruiken slechts 40% van de most, enkel het eerste sap wat vrijkomt na het kneuzen is goed genoeg voor hun cava. De vergisting van de most gebeurt deels op eikenhout en deels op staaltank. Na de vergisting en het assembleren van de stille wijn worden de flessen gevuld en afgestopt met een natuurlijke kurk om voor een periode van tussen de 30 en 120 maanden te verdwijnen in de fraaie kelders van Recaredo. Elke 14 maanden worden de flessen geschud en verplaatst om de aanwezige gist in de fles te laten ‘bewegen’. Dit zorgt volgens Ton Mata voor een betere ontwikkeling van de smaak. Als de flessen klaar zijn voor degorgement worden ze verplaatst naar Pupitres waar ze met de hand gedraaid worden zodat de gistprop langzaam naar de hals afzakt.

De Subtil naam is een verwijzing naar de subtiliteit van deze mousserende wijn met zijn minerale en romige tonen. Het toppunt van complexiteit, hints van fijne veroudering en goed geïntegreerde bubbels. De wijn heeft een heerlijk romige textuur en een grote frisheid. De neus is erg complex, met tonen van geroosterde amandelen, brooddeeg, brioche, citroen, appeltaart en een frisse, krijtachtige mineraal mondgevoel.Beschikbaar gekomen begin november 2021. De wijn heeft in totaal 34 maanden gerijpt en daarna nog flesrijping gekregen voordat deze is vrijgegeven.

De Recaredo Subtil van druiven die zijn geteeld op eigen Xarel·lo-percelen op het Roure (eiken)landgoed. De wijngaarden bevinden zich in het Corpinnat-gebied, de geboorteplaats van grote mousserende wijnen in de historische wijnstreek Penedès, waar de productie van mousserende wijnen op traditionele wijze begon in de late 19e eeuw. Subtil is geteeld volgens de principes van biologisch-dynamische landbouw, een stap verder dan biologisch. De biodynamische benadering stelt Recaredo in staat wijnen te maken die rijk zijn aan nuances, een uitstekend verouderingspotentieel hebben en de natuurlijke omgeving waar ze vandaan komen respecteren. Tussen de wijn-ranken laten we de plantenbedekking spontaan groeien. Deze bodembedekker speelt een cruciale rol bij het losmaken van de bodem, het reguleren van de waterretentie en -afvoer (essentieel in een droog landbouwsysteem) en het helpen bevorderen van de biodiversiteit. Infusies gemaakt van planten worden op de wijnstokken aangebracht om de aanwezigheid van schimmel in de wijngaard te beheersen en de afweer van de wijnstok te versterken.

De 2017 vintage kenmerkt zich door een grillig droge zomer met opmerkelijke hittegolven en deze geeft karakter aan een vintage gezegend door lente- en herfstregens. Begin juni laat de natuur haar hardste gezicht zien. Afgezien van zinderend hete dagen en een tekort aan water, hebben we te maken met de gevolgen van een extreem door droogte getroffen oogst in 2016, die de knopvorming vermindert en resulteert in een oogst met zeer lage opbrengsten maar zoals zo vaak met lage opbrengsten is het fruit dat wel kan worden ge-oogst van uitmuntende kwaliteit en stelt Recaredo in staat most van grote zuiverheid te verkrijgen, de sleutel tot het maken van wijnen en hebben een prachtig bewaar-potentieel.

WEETJE: Gemiddelde opbrengst voor Recaredo-wijngaarden in 2017: 26,5 hl/ha  waarbij de (sgtrenge) bovengrens vastgesteld door Corpinnat: 80 hl/ha. Minder productie, meer zeggingskracht en kwaliteit.

OVER CORPINNAT

Recaredo is onderdeel van Corpinnat welke in 2016 is opgericht door een aantal (high-end) producenten die zich hebben gedistantieerd van DO Cava om vooral de reden dat er in het CAVA-model geen onderscheid kan worden gemaakt in kwaliteit. Corpinnat is dus net als Cava (of Champagne) een mousserende wijn die gemaakt wordt via de methode traditionelle dus door een tweede gisting in de fles en hierdoor ontstaan de bubbels en is dit dus een merknaam opgericht door aantal kwaliteitsproducenten die wilden onderscheiden Met Corpinnat als beschermd merk (zoals een Grandcru of een Grande Reserva) is niet alleen de regio bepalend voor de naamgeving maar ook het terroir en dat is veel meer dan alleen het gebied; het gaat ook om klimaat, druivensoorten, de wijngaard en de wijnmakerij.

Specificaties

chevron-down
Wijnsoort Wit
Land Spanje
Regio Penedès
Appellatie Corpinnat
Wijnhuis Recaredo
Druif Chardonnay, Xarel-Lo
Biologisch gecertificeerd Ja
Natural wijn Nee
Vegan Ja
Jaar 2017
Drinken vanaf 2021
Drinken tot 2029
Alcohol % 12.5
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Nee
Bubbels Ja
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Aanbieding Staffelkorting
Vinous rating 94
Smaakprofiel Complex, Droog, Fris, Strak, Wit fruit
Drink momenten Cadeau!, Iets te vieren, Lekker luxe, Met vrienden, Romantisch

Wijnhuis

chevron-down

De Familie Mata van Recaredo Cava maken al sinds 1924 hoogwaardige cava’s. Hun landgoed is gesitueerd in het Grand Cru gebied voor Spaanse cava’s: Sant Sadurni d’Anoia, Vilobi de Penedes, Subirat en Torralavit in de Alt Penedes. Op dit moment zijn de derde, vierde en vijfde generatie actief binnen het bedrijf en vervaardigen ze nog immer cava van zeer hoge kwaliteit. Recaredo is een wijnmakerij gerund door een familie van wijnboeren die gespecialiseerd zijn in brut nature mousserende wijnen van hoge kwaliteit met het onderscheidende karakter dat voortkomt uit lange rijping en zijn tesamen met Mestres de absolute grootmeester op het gebied van de Long-aged Cava's en worden door Parker vergeleken met de Tondonia's onder de Cava's. Bij Recaredo produceren ze ongekend hoge kwaliteit wijnen die een zeer lange rijping krijgen en worden biologische/biodynamische (gecertificeerd) gemaakt. Recaredo behoort tot de Grandcru onder de Cava en behoort tot de Corpinnat. 

Corpinnat is de naamgeving voor hoge kwaliteit aan mousserende wijnen uit de Penèdes, opgericht in 2016 door een aantal (high-end) producenten die zich hebben gedistantieerd van DO Cava in 2019 om vooral de reden dat er in het CAVA-model geen onderscheid kan worden gemaakt in kwaliteit.

Corpinnat is dus net als Cava (of Champagne) een mousserende wijn die gemaakt wordt via de methode traditionelle dus door een tweede gisting in de fles en hierdoor ontstaan de bubbels en is dit dus een merknaam opgericht door aantal kwaliteitsproducenten die wilden onderscheiden Met Corpinnat als beschermd merk (zoals een Grandcru of een Grande Reserva) is niet alleen de regio bepalend voor de naamgeving maar ook het terroir en dat is veel meer dan alleen het gebied; het gaat ook om klimaat, druivensoorten, de wijngaard en de wijnmakerij.

Sinds 2006 worden alle 50 hectares van hun wijngaarden welke bewerkt volgens de regulering van DEMETER. De druiven worden met de hand geplukt, en per perceel apart vergist in hun eigen kelder. Ze gebruiken slechts 40% van de most, enkel het eerste sap wat vrijkomt na het kneuzen is goed genoeg voor hun cava. De vergisting van de most gebeurt deels op eikenhout en deels op staaltank. Na de vergisting en het assembleren van de stille wijn worden de flessen gevuld en afgestopt met een natuurlijke kurk om voor een periode van tussen de 30 en 120 maanden te verdwijnen in de fraaie kelders van Recaredo. Elke 14 maanden worden de flessen geschud en verplaatst om de aanwezige gist in de fles te laten ‘bewegen’. Dit zorgt volgens Ton Mata voor een betere ontwikkeling van de smaak. Als de flessen klaar zijn voor degorgement worden ze verplaatst naar Pupitres waar ze met de hand gedraaid worden zodat de gistprop langzaam naar de hals afzakt.

Recaredo is zeer toegewijd aan de regio Penedès en maakt op een eerlijke manier, zonder enige kunstgreep - geweldige wijnen op basis van eigen wijngaarden en is zelfs sinds 2014 uitsluitend gaan werken met historische variëteiten uit de regio Penedès: Xarel·lo, Parellada en Macabeu voor mousserende witte wijnen en Garnacha en Monastrell voor rosés. De variëteit Xarel·lo, typisch voor het eeuwenoude wijngebied Penedès, is goed voor 60% van het wijngaardareaal. Het vermogen van de variëteit om lang te rijpen, de ruggengraad van Xarel-lo en de zuurgraad maken het een perfecte keuze voor de basis van onze mousserende wijnen van topkwaliteit die met zeer lange rijping ongekend fraaie wijne oplevert

Recaredo-wijnen worden gekenmerkt door hun in wezen gastronomische stijl, een karakter dat wordt gekenmerkt door elegantie en subtiliteit en dat indruk heeft gemaakt op de meest veeleisende critici van eten en wijn, waaronder bijdragen aan The New York Times, de prestigieuze La Revue de Vin de France, Le Monde en de invloedrijke Amerikaanse publicatie Robert Parker's Wine Advocate.

De hoeksteen van de filosofie van Recaredo als druiventelers en wijnmakers is een respectvolle alliantie tussen mens en land. Zij (en wij) geloven dat een goede wijn er een is die het land van zijn geboorte weerspiegelt. Daarom maakt men alleen vintage mousserende wijnen wat betekent dat het wijnen zijn uit een specifiek jaar en niet een blend is van jaren. Verder beoefenen ze de biologisch-dynamische landbouw, een aanpak die een stap verder gaat dan biologisch. In 2010 was Recaredo de eerste wijnmaker in de regio Penedès die een certificering voor biodynamische wijnbouw behaalde; en in 2013 de eerste wijnmaker in het gebied die werd aanvaard als lid van La Renaissance des Appellations, een prestigieuze internationale vereniging van biodynamische wijnboeren. In de wijngaard grijpen men alleen in als het strikt noodzakelijk is, en men streeft er altijd naar om het evenwicht in het ecosysteem te behouden, met respect voor het land om zo de meest ware expressie van elk oogstjaar te bereiken. Bij Recaredo geven we altijd prioriteit aan natuurlijke balansen en respect voor biodiversiteit en het milieu. We bewerken onze wijngaarden zonder herbiciden, insecticiden of synthetische chemische producten en gebruiken alleen organische mest van natuurlijke oorsprong, die men zelf composteert.

Lang Gerijpte Cava

Als schildwachten die geduldig in stilte wachten, blijven de flessen van Recaredo minstens 30 maanden (twee en een half jaar) in de duisternis van de kelders, totdat ze een echt uniek karakter krijgen. In het geval van de meest exclusieve familiecollecties van Recaredo, worden sommige van demousserende wijnen bijna 30 jaar gerijpt, met behoud van de delicatesse van de tijd en een schat aan elegante en complexe nuances.

Recaredo & Cava Mestres zijn de enige wijnmakerij ter wereld die al zijn wijnen exclusief met natuurlijke kurken stoppers laat rijpen. Kurk is ideaal om het oorspronkelijke karakter van een lang gerijpte cava te behouden. Het is natuurlijk, ecologisch en duurzaam, en het maakt deel uit van onze mediterrane identiteit en ambachtelijke traditie. De AGED WITH CORK-certificering, toegekend door de European Cork Federation, weerspiegelt de toewijding aan kwaliteit en duurzaamheid die ten grondslag ligt aan de beslissing om kurkstoppen te gebruiken voor het rijpen van al onze mousserende wijnen. Na gebruik worden de kurken die gebruikt worden voor veroudering gerecycled. Er wordt voor champagnes en cava's normaal gesproken kroonkurken gebruikt en pas bij de finale botteling wordt de natuurkurk geplaatst. Het duurdere proces van in alle gevallen natuurkurken te gebruiken heeft als voordeel dat wijnen veel geleidelijker kunnen rijpen gezien en dit komt de kwaliteit zeer ten goede.

Bij Recaredo worden alle 300.000 flessen die de bodega jaarlijks verlaten, zonder het bevriezen van de hals met de hand gedorgeerd. Het resultaat is een werkelijk schitterende range met hoogwaardige mousserende wijnen die een plek verdienen in de Nederlandse top van de gastronomie.

Wijnkelder Recaredo

wijnkelder recaredo

recaredo wijngaard

Recensies

chevron-down
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over: 2017 Recaredo Corpinnat Subtil Gran Reserva Brut Nature BIO
loader
Bezig met laden...

check-circle U heeft uw review aangeboden ter goedkeuring.

Bijlagen

chevron-down
2018 Recaredo Corpinnat Terrers Brut Nature BIO
Vegan Label
2019 Recaredo Corpinnat Terrers Brut Nature BIO
Volg het laatste nieuws over al onze wijnen, acties en nieuwe selecties.

Laatste review

07.10.2024

kiyoh-stars-open
kiyoh-stars-filled

2023 Anne de Joyeuse Very Chardonnay Limoux

"Prachtige wijn , goede aflevering " Aafke Brouwer

Bekijk product recensie