2016 Rubinelli Vajol Recioto della Valpolicella Classico
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2016 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.5 ltr (14.5%) |
Drink venster | 2023 - 2042 |
Stuur mij een e-mail als dit product terug is in voorraad
Omschrijving
Rubinelli Vajol is de nieuwe superster. De wijn zijn authentiek en niet zo gezoet als men te vaak poogt te doen in de Valpolicella. James suckling schrijft in zijn report over de Valpolicella: "Rubinelli Vajol Valpolicella Classico Superiore which comes from a producer that is arguably the new superstar of the style." en van WineMag 2023, krijgt Rubinelli Vajol de maximale recognition namelijk: Italian Winery of the year 2023
De 2015 Rubinelli Vajol Recioto della Valpolicella Classico is een blend van 50% Corvina, 25% Corvinone, 15% Rondinella, 5% Molinara, 5% Oseleta. De geselecteerde druiven worden vijf maanden bewaard in de tufsteengrot waar het natuurlijke droogproces plaatsvindt. In februari ondergaan de druiven een fermentatie- en maceratieproces bij gecontroleerde temperatuur. Gevolgd door rijping in kleine vaten gedurende ongeveer 10-12 maanden en daarna verblijft de wijn nog zeker een jaar in kelders van Rubinelli.
Alle druiven komen uitsluitend uit de velden rond Corte Sant'Anna, dit geeft een bijzondere uniekheid aan de wijn en maakt het onmiskenbaar: wijn die op tufsteen is geboren. Ooit was dit gebied de zee - stel je een zonnige baai voor. De bodem bestaat uit mergel gevormd tussen het mesozoïcum tijdperk (150 miljoen jaar geleden) en het tertiaire tijdperk (60 miljoen jaar geleden) gevolgd door de oorsprong van het Alpen gebergte. De grond is zeer kalkrijk, ideaal voor het modereren van de natuurlijke groeikracht van de wijnstokken. Kalksteen heeft ook sponsachtige eigenschappen: de capaciteit om voor lange periodes water vast te houden alleen door te laten wanneer de planten het nodig hebben. Dit houdt de druiven altijd goed gehydrateerd. De grond is dun maar rijk aan organische stoffen waardoor de wijnstokken in perfecte voedingsbalans kunnen leven. Deze harmonie is terug te vinden in de kwaliteit van de wijnen die altijd elegant zijn en een volledige expressie zijn, zowel in hun aroma als in de mond, van hun rijke polyfenolische veelheid. Rubinelli Vajol wijnen worden in de grond geboren nog voordat ze de wijnkelder bereiken; het zijn geschenken van de natuur en van de formatie van landstructuren in de Conca del Vajol.
In de neus heeft deze waanzinnige rode (dessert) wijn karakter en persoonlijkheid. In tegenstelling tot veel massa Recioto heeft deze Rubinelli voldoende tijd en warmte gekregen voor het langzaam rijpen van de druiven op de wijnstokken op de zonnige heuvels in het grandcru gebied Vajol van Valpolicella en heeft het voldoende tijd gekregen om te rusten waarna de beste geselecteerde trossen mogen drogen en precies het juiste moment om de wijn eindelijk dromerig te laten rijpen in een enkele eiken vat waaruit 5000 flesjes zijn gemaakt. Ieder flesje is genummerd.
De Recioto della Valpolicella Classico van Rubinelli Vajol biedt een zeer kruidig en exotisch geurend boeket. Je krijgt aroma's van Indisch hout en de Grand Bazaar van Istanbul. Gedroogde pruimen en pittige Spaanse ceder worden gevolgd door tabak, gedroogd leer en gekonfijt fruit met een mondgevoel welke zoet en genereus is Deze wijn vertegenwoordigt dezelfde blend van druiven als in de Amarone della Valpolicella Classico. De Recioto is de zoete essentie van het land, zo voortreffelijk onvergetelijk als een eindeloos liefdesgedicht, waar Conca del Vajol het zegel is voor een exclusieve creatie, een tijdloze nectar om altijd van te genieten. Het knappe van deze Recioto is dat ondanks het zoet er ook nog mooie frisse zuren aanwezig zijn wat deze wijn ook wel doet lijken op een knap gemaakte port-wijn.
Serveertips: Het harmonieuze boeket, de frisheid en de zoete smaak maken van deze wijn een ideale begeleider voor elke speciale gelegenheid. Perfect bij zeer belegen, sterk smakende of geaderde kazen. Favoriet als dessertwijn. Bijzonder geschikt voor taarten, amandel-cantuccikoekjes, extra donkere chocolade. Uitstekend vooral puur als aperitief voor het diner of als zoete afsluiter na het diner. Een meditatiewijn.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Veneto |
Appellatie | Amarone della Valpolicella |
Wijnhuis | Rubinelli Vajol |
Druif | Corvina, Molinara, Rondinella, Sangiovese |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2016 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2042 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.5 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Ja |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 91 |
Smaakprofiel | Fruitig, Licht zoet, Rood fruit, Soepel, Vol |
Drink momenten | Cadeau!, Open haard, Romantisch |