2016 Dr. Bürklin-Wolf Gaisböhl Grand Cru Riesling

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | |
Regio | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2016 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13%) |
Drink venster | 2025 - 2046 |
Op voorraad
6 items beschikbaar
Omschrijving
Bürklin-Wolf bezit wijngaarden in de meest beroemde “Lagen” van de Mittelhaardt. Het bedrijf bezit wijngaarden in verschillende Lagen (wijngaarden) in de plaatsen Forst, Deidesheim, Ruppertsberg en Wachenheim. Voor de classificatie van de droge Riesling-wijnen gebruikt Bürklin-Wolf het Bourgondische model van de kwaliteitspyramide. In dit model wordt rekening gehouden met terroir, opbrengst en rijpheidsgraad van de druiven dus men gebruikt Grand Cru (GC) en Premier Cru. Bürklin-Wolf is lid van de VDP (Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter) maar hanteert desondanks niet de term Grosses Gewächs.
De Burklin Gaisböhl G.C. 2016 is puur, fris en vuursteenig/mineralig op de naar citroen geurende neus. Sappig, pikant en zout in de mond is dit een intense maar pure bijna gewichtloze droge Riesling met een mineralige structuur. De afdronk is intens en mineraal maar ook sappig, met geconcentreerde fruitsmaken. Een veelbelovende klassieker... Deze Riesling heeft een fruitige neus van rijpe peer en witte perzik, gecombineerd met verleidelijk hooggestemde bitterzoetheid van amandel- en pistache-extracten.
Het wijnhuis Dr. Bürklin-Wolf is de enige eigenaar van dit landgoed (Monopol) van 7,6 hectare waarvan slechts 5,2 ha als G.C. locatie zijn ingedeeld. De oorsprong van deze lokatie gaat terug tot de middeleeuwen. Historisch gezien verwijst de naam Gaisböhl naar een voormalig kasteel gelegen op een heuvel. De zuidelijke ligging aan de voet van de Mittelhaardt profiteert van de gunstige microklimatologische voordelen. terras grindafzettingen met klei in de grond geven de Gaisböhl zijn fijne zuurgraad en de rode zandsteen maakt het bijzonder duurzaam en mineralig.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Duitsland |
Regio | Pfalz |
Wijnhuis | Dr. Bürklin Wolf |
Druif | Riesling |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2016 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2046 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 93 |
James Suckling rating | 95 |
Vinous rating | 94 |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 93
Reviewed by:
Stephan Reinhardt
The 2016 Gaisböhl G.C. opens with almond cookie and ripe stone fruit aromas on the elegant nose. Pure, saline and dense on the palate, this is a full-bodied, lush and tensioned, textural Gaisböhl with a persistent finish. Not as pure, refined or fresh as the 2022, but it's still an impressive, age-worthy grand cru. Tasted at the Nobelhart & Schmutzig restaurant in Berlin, February 2024.
Published: Oct 31, 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Score : 95
Dr. Bürklin-Wolf Riesling Pfalz Gaisböhl GG 2016
Tuesday, Sep 11, 2018
Country : Germany
Region : Pfalz
Vintage : 2016
The most open of the 2016 GGs from here with lovely peaches and apricots and a creamy, silky texture. Long, gentle finish. Drink or hold.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
(93-94)
Drinking Window
2018 - 2030
From: Pfalz Riesling 2016: Restraint Rewarded (Jun 2018)
From cask, this delivers a fruit-dominated nose of ripe pear and white peach, allied to alluringly high-toned bittersweetness of almond and pistachio extracts. Pit and seed piquancy lend counterpoint on a lush, silken palate, where a flood of lemon and lime offers startling invigoration and sheer refreshment, while a dose of mineral salts sets the salivary glands to palpitating. Here is another instance of a Bürklin-Wolf 2016 whose long-lasting finish conveys a startling sense of energy.
- By David Schildknecht on August 2017
Due to an unfortunate misunderstanding, I was unable to taste at Bürklin-Wolf in 2015 and 2016. But in addition to my having had an August 2017 opportunity to taste through most of their cellar, export director Annette Siegrist graciously did her best to supplement that visit with samples from some remaining stocks of 2015s and 2014s. There are thus not only many wines on which to report, but I also owe readers my initial take as part of the Vinous team on this estate’s recent evolution and current methodology. My aforementioned period of absence from Bürklin-Wolf was not in fact the first to have been requested (though thankfully these represent the only such instances in my career): From vintages 1998-2005 then director Christian von Guradze deemed me unwelcome, apparently due to displeasure with stylistic criticisms I had ventured in the context of generally enthusiastic reviews. And candidly, any wine critic who has been less than enthusiastic about a collection of Bürklin-Wolf Rieslings subsequent to their memorable 1994s should probably not be taken too seriously, since every such collection that I have been able to assess has confirmed this estate’s reputation as among Germany’s most consistently outstanding performers. It was not ever thus, though. When I first visited here and became a customer in 1984, I was much more enthusiastic about the library wines I was permitted to purchase from the late 1960s and early 1970s – some of which are still performing gloriously – than I was about then-current offerings. There appeared to be sufficient talent in the cellar. Fritz Knorr had taken over in 1981 at the relatively early age of 28 due to the premature death of his father who, incredibly, already represented the third generation of Knorrs to preside over Bürklin-Wolf’s cellars, and subsequent events would vividly demonstrate the younger Knorr’s mastery of his profession. But it struck me that, like many of Germany’s huge estates of noble lineage, Bürklin-Wolf was suffering from a surfeit of bottlings, a need for vineyard renewal and difficulties in enlisting a large- and adept-enough crew of pickers, all likely compounded in the wake of proprietor and long-time director Dr. Albert Bürklin’s 1979 death.
Bürklin-Wolf’s renewal began when, in 1990, Albert Bürklin’s daughter Bettina assumed responsibility for operations (at the time, jointly with her husband Christian von Guradze). By 1994, the estate’s non-Riesling acreage had been substantially reduced; a rigorously organic vineyard regimen established (something almost unheard of in Germany at that time); strategic replanting embarked on with superior vine material; and, most conspicuously for consumers and critics, the estate’s portfolio streamlined to concentrate almost exclusively on legally dry Rieslings labeled according to a quasi-Burgundian classificatory hierarchy: Estate Riesling, village-designated bottlings, and single-vineyard wines grouped into two categories that were designated and labeled either “P.C.” or “G.C.” – acronyms that, as Annette Siegrist reminded me during my recent visit, only passed muster with the authorities thanks to a combination of stealth and luck. (With hindsight, would that the entire VDP had adopted this simple, rather obvious nomenclature!) Residually sweet Rieslings were henceforth confined to circumstances (by no means every year) in which the presence of noble botrytis or surmaturité merited selective picking of Auslese, Beerenauslese or Trockenbeerenauslese. (Bürklin-Wolf enthusiastically participated in the concurrent German red wine boom, though those results left me less impressed, and 2012 is the most recent vintage from which I have sampled any.)
Beginning in 2005, the estate converted to a biodynamic regimen, perpetuated from 2010 under the management of Alexander Strohschneider, former vineyard right hand of Peter Malberg until the latter founded his eponymous Wachau estate. Shortly before the 2012 harvest, Fritz Knorr suffered a fatal heart attack. His 27-year-old assistant, Italian Nicola Libelli – who had arrived in 2010 as an intern after getting a diploma from Geisenheim – was pressed into service and has become the new dynamic force in Bürklin-Wolf’s cellar, presiding, inter alia, over reduced recourse to cultured yeasts, diminished SO2 and a gradual lengthening of élevage for the single-vineyard wines – now overwhelmingly in cask – to a minimum of 11 months. In this connection, the “P.C.” Rieslings are now not offered for sale until roughly 17 months and the “G.C.”s 23 months after harvest. The extended stay in cask for “G.C.” wines has a potentially critical added benefit, explained Libelli. “When the new vintage of – let’s say, Gaisböhl – is being crushed, I can wait until that same morning to rack the Gaisböhl of the previous vintage from cask and then the latest Gaisböhl must goes into that same cask. So the cask is always full; it never has to have sulfur burned in it; and I attempt to spare and protect my [microbial] population.” Whole cluster pressing – introduced here in the early 1990s – remains the norm. Libelli notes that in 1995, high must weights, a relatively high percentage of malic acidity, and probably also weaker yeasts and fewer yeast nutrients due to the extended drought made for very slow fermentations during which a significant number of the top wines underwent malolactic transformation. In 2016, by contrast, the ratio of malic acid was lower, as were must weights, and the yeasts well-nourished, so fermentation – which he allowed to run slightly warmer – proceeded steadily to a point of stability at just a few grams of residual sugar, with a lower rate of alcoholic conversion, and with no malolactic transformation. “I think we have really got spontaneous fermentation down pat now,” remarked Libelli, though he hastens to add that this does not mean the yeasts responsible for fermentation come entirely from the vineyard. “Except for the reduced yields,” he opined, “2016 is an optimal year – especially because we were able to take our time at every stage of harvest as well as in the cellar.”
Given how enormous this estate still is – 210 acres, though that’s some 10% less than 20 years ago – the quality of their generic estate Riesling and village-designated Rieslings (the latter informed in part by fruit from “P.C.” and “G.C.” sites) is almost unbelievably high and reflects the clarity and animation that have become estate hallmarks. Each of these wines represents a unique blend subjected to multiple bottlings that enjoy increasing lees exposure (hence the references to A.P. numbers as part of my descriptions). And in an extension of his experimentation with lengthened élevage, a portion of the Wachenheim Riesling is being set aside by Libelli for bottling only after three winters. In keeping with Bürklin’s labeling practices, I have omitted the word trocken from descriptions of their wines, even though all but the Auslesen among them are legally dry, and have omitted the designation “Grosses Gewächs,” although Bürklin-Wolf’s “G.C.” bottlings are considered Grosse Gewächse by the VDP. (I was unfortunately unable to taste the Wachenheimer Goldbächel or Deidesheimer Langenmorgen among Bürklin-Wolf’s site-specific 2016s, and Forster Jesuitengarten is missing from that lineup because those vines were recently replanted and their fruit will for a time be channeled into the estate’s very limited village-level Forst bottling.)
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Bürklin-Wolf bezit wijngaarden in de meest beroemde “Lagen” van de Mittelhaardt. Het bedrijf bezit wijngaarden in verschillende Lagen (wijngaarden) in de plaatsen Forst, Deidesheim, Ruppertsberg en Wachenheim.Voor de classificatie van de droge Riesling-wijnen gebruikt Bürklin-Wolf het Bourgondische model van de kwaliteitspyramide.
In dit model wordt rekening gehouden met terroir, opbrengst en rijpheidsgraad van de druiven dus men gebruikt Grand Cru (GC) en Premier Cru. Bürklin-Wolf is lid van de VDP (Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter) maar hanteert desondanks niet de term Grosses Gewächs.
Dr. Bürklin-Wolf staat voor Iconische Rieslings uit de Pfalz
Het verhaal van Dr. Bürklin-Wolf begint in 1597 en is sindsdien nauw verweven met de geschiedenis van de Duitse wijnbouw. Het wijnhuis is nog altijd in handen van de familie Bürklin en behoort inmiddels tot de absolute top van Duitsland. Met 86 hectare aan wijngaarden is het een van de grootste particuliere landgoederen van het land. Sinds 1992 wordt het domein geleid door Christian von Guradze, samen met zijn vrouw Bettina Bürklin-von Guradze, erfgename van het familiewijngoed. Onder hun leiding heeft het wijnhuis een indrukwekkende kwaliteitsimpuls doorgemaakt, onder meer door als een van de eerste Duitse producenten volledig biodynamisch te gaan werken.
Waar het domein vroeger vooral bekendstond om zijn Auslese en Trockenbeerenauslesen, ligt de focus nu op droge witte wijnen van topniveau, vrijwel uitsluitend gemaakt van Riesling.
Begin van Dr. Bürklin-Wolf
Het verhaal van Dr. Bürklin-Wolf begint in 1597, en is sindsdien verweven met de geschiedenis van de Duitse wijnbouw. Het wijnhuis is nog altijd in handen van de familie Bürklin, die inmiddels behoort tot de absolute top van Duitsland. Onder leiding van Bettina Bürklin-von Guradze heeft het domein een indrukwekkende kwaliteitsimpuls doorgemaakt, onder meer door als een van de eerste Duitse wijnhuizen volledig biodynamisch te gaan werken.
De wijnmakerij, met 86 hectare aan wijngaarden, is een van de grootste particuliere landgoederen in Duitsland en wordt sinds 1992 beheerd door Christian von Guradze samen met zijn vrouw, de erfgename van de familiewijnmakerij. Hoewel het al enige tijd bekend stond om zijn Auslese en Trockenbeerenauslesen, werd het zwaartepunt van de productie verlegd naar droge witte wijnen, voornamelijk gevinifieerd van Riesling.
Dr. Bürklin-Wolf, een pionier biodynamische wijnbouw
Dr. Bürklin-Wolf was het eerste Duitse wijnhuis dat zich in 2005 volledig committeerde aan de biodynamische principes van Demeter. Deze benadering, waarbij er een balans is tussen mens, natuur en wijn, wordt er gezorgd voor een gezonde wijngaarden en druiven van uitzonderlijke kwaliteit. De wijnen zijn levendig, puur en uitgesproken in hun expressie van herkomst.
De kracht van Riesling en terroir
De focus van Dr. Bürklin-Wolf ligt volledig op Riesling, dé druif bij uitstek om het unieke karakter van de Pfalz tot uiting te brengen. De wijngaarden zijn onderverdeeld in ‘Grosse Lagen’ (Grand Cru) en ‘Erste Lagen’ (Premier Cru), naar voorbeeld van het Bourgondische classificatiesysteem. Bekende topwijngaarden als Pechstein, Kirchenstück en Gaisböhl leveren Rieslings die moeiteloos tientallen jaren kunnen rijpen.
Kenmerken van Dr. Bürklin-Wolf Rieslings
- Droog en mineraal: de meeste wijnen zijn trocken (droog), met een elegante structuur.
- Complex en gelaagd: subtiele aroma’s van citrus, steenfruit, bloemen en natte steen.
- Rijpingspotentieel: topwijnen kunnen zich prachtig ontwikkelen in de fles.
Van de frisse, toegankelijke instap-Rieslings tot de indrukwekkende Grosse Gewächse: elke wijn van Dr. Bürklin-Wolf is een toonbeeld van precisie en puurheid. Of je nu kiest voor de elegante Ruppertsberger Hoheburg Erste Lage of de monumentale Forster Kirchenstück G.C., je proeft altijd het unieke terroir van de Pfalz.
Dr. Bürklin-Wolf wijnen kopen bij Grandcruwijnen
Bij Grandcruwijnen vind je een ruim assortiment Dr. Bürklin-Wolf wijnen, rechtstreeks geïmporteerd uit Duitsland. Als specialist in hoogwaardige Duitse Riesling hebben wij een zorgvuldig geselecteerd aanbod, variërend van frisse instapwijnen tot complexe toppers met bewaarpotentieel.
Sommelieradvies
Serveer een droge Bürklin-Wolf Riesling bij oesters, ceviche of sushi. De krachtigere GG’s zijn ideaal bij kalfsvlees, rijke visgerechten of Aziatische keuken met een beetje pit. Schenk de wijn bij voorkeur tussen de 8 en 10°C voor optimale expressie.
Bürklin-Wolf bezit wijngaarden in de meest beroemde “Lagen” van de Mittelhaardt. Het bedrijf bezit wijngaarden in verschillende Lagen (wijngaarden) in de plaatsen Forst, Deidesheim, Ruppertsberg en Wachenheim. Voor de classificatie van de droge Riesling-wijnen gebruikt Bürklin-Wolf het Bourgondische model van de kwaliteitspyramide. In dit model wordt rekening gehouden met terroir, opbrengst en rijpheidsgraad van de druiven dus men gebruikt Grand Cru (GC) en Premier Cru. Bürklin-Wolf is lid van de VDP (Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter) maar hanteert desondanks niet de term Grosses Gewächs.
De Burklin Gaisböhl G.C. 2016 is puur, fris en vuursteenig/mineralig op de naar citroen geurende neus. Sappig, pikant en zout in de mond is dit een intense maar pure bijna gewichtloze droge Riesling met een mineralige structuur. De afdronk is intens en mineraal maar ook sappig, met geconcentreerde fruitsmaken. Een veelbelovende klassieker... Deze Riesling heeft een fruitige neus van rijpe peer en witte perzik, gecombineerd met verleidelijk hooggestemde bitterzoetheid van amandel- en pistache-extracten.
Het wijnhuis Dr. Bürklin-Wolf is de enige eigenaar van dit landgoed (Monopol) van 7,6 hectare waarvan slechts 5,2 ha als G.C. locatie zijn ingedeeld. De oorsprong van deze lokatie gaat terug tot de middeleeuwen. Historisch gezien verwijst de naam Gaisböhl naar een voormalig kasteel gelegen op een heuvel. De zuidelijke ligging aan de voet van de Mittelhaardt profiteert van de gunstige microklimatologische voordelen. terras grindafzettingen met klei in de grond geven de Gaisböhl zijn fijne zuurgraad en de rode zandsteen maakt het bijzonder duurzaam en mineralig.
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Duitsland |
Regio | Pfalz |
Wijnhuis | Dr. Bürklin Wolf |
Druif | Riesling |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2016 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2046 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 93 |
James Suckling rating | 95 |
Vinous rating | 94 |
Parker
The Wine Advocate
RP 93
Reviewed by:
Stephan Reinhardt
The 2016 Gaisböhl G.C. opens with almond cookie and ripe stone fruit aromas on the elegant nose. Pure, saline and dense on the palate, this is a full-bodied, lush and tensioned, textural Gaisböhl with a persistent finish. Not as pure, refined or fresh as the 2022, but it's still an impressive, age-worthy grand cru. Tasted at the Nobelhart & Schmutzig restaurant in Berlin, February 2024.
Published: Oct 31, 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Score : 95
Dr. Bürklin-Wolf Riesling Pfalz Gaisböhl GG 2016
Tuesday, Sep 11, 2018
Country : Germany
Region : Pfalz
Vintage : 2016
The most open of the 2016 GGs from here with lovely peaches and apricots and a creamy, silky texture. Long, gentle finish. Drink or hold.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
(93-94)
Drinking Window
2018 - 2030
From: Pfalz Riesling 2016: Restraint Rewarded (Jun 2018)
From cask, this delivers a fruit-dominated nose of ripe pear and white peach, allied to alluringly high-toned bittersweetness of almond and pistachio extracts. Pit and seed piquancy lend counterpoint on a lush, silken palate, where a flood of lemon and lime offers startling invigoration and sheer refreshment, while a dose of mineral salts sets the salivary glands to palpitating. Here is another instance of a Bürklin-Wolf 2016 whose long-lasting finish conveys a startling sense of energy.
- By David Schildknecht on August 2017
Due to an unfortunate misunderstanding, I was unable to taste at Bürklin-Wolf in 2015 and 2016. But in addition to my having had an August 2017 opportunity to taste through most of their cellar, export director Annette Siegrist graciously did her best to supplement that visit with samples from some remaining stocks of 2015s and 2014s. There are thus not only many wines on which to report, but I also owe readers my initial take as part of the Vinous team on this estate’s recent evolution and current methodology. My aforementioned period of absence from Bürklin-Wolf was not in fact the first to have been requested (though thankfully these represent the only such instances in my career): From vintages 1998-2005 then director Christian von Guradze deemed me unwelcome, apparently due to displeasure with stylistic criticisms I had ventured in the context of generally enthusiastic reviews. And candidly, any wine critic who has been less than enthusiastic about a collection of Bürklin-Wolf Rieslings subsequent to their memorable 1994s should probably not be taken too seriously, since every such collection that I have been able to assess has confirmed this estate’s reputation as among Germany’s most consistently outstanding performers. It was not ever thus, though. When I first visited here and became a customer in 1984, I was much more enthusiastic about the library wines I was permitted to purchase from the late 1960s and early 1970s – some of which are still performing gloriously – than I was about then-current offerings. There appeared to be sufficient talent in the cellar. Fritz Knorr had taken over in 1981 at the relatively early age of 28 due to the premature death of his father who, incredibly, already represented the third generation of Knorrs to preside over Bürklin-Wolf’s cellars, and subsequent events would vividly demonstrate the younger Knorr’s mastery of his profession. But it struck me that, like many of Germany’s huge estates of noble lineage, Bürklin-Wolf was suffering from a surfeit of bottlings, a need for vineyard renewal and difficulties in enlisting a large- and adept-enough crew of pickers, all likely compounded in the wake of proprietor and long-time director Dr. Albert Bürklin’s 1979 death.
Bürklin-Wolf’s renewal began when, in 1990, Albert Bürklin’s daughter Bettina assumed responsibility for operations (at the time, jointly with her husband Christian von Guradze). By 1994, the estate’s non-Riesling acreage had been substantially reduced; a rigorously organic vineyard regimen established (something almost unheard of in Germany at that time); strategic replanting embarked on with superior vine material; and, most conspicuously for consumers and critics, the estate’s portfolio streamlined to concentrate almost exclusively on legally dry Rieslings labeled according to a quasi-Burgundian classificatory hierarchy: Estate Riesling, village-designated bottlings, and single-vineyard wines grouped into two categories that were designated and labeled either “P.C.” or “G.C.” – acronyms that, as Annette Siegrist reminded me during my recent visit, only passed muster with the authorities thanks to a combination of stealth and luck. (With hindsight, would that the entire VDP had adopted this simple, rather obvious nomenclature!) Residually sweet Rieslings were henceforth confined to circumstances (by no means every year) in which the presence of noble botrytis or surmaturité merited selective picking of Auslese, Beerenauslese or Trockenbeerenauslese. (Bürklin-Wolf enthusiastically participated in the concurrent German red wine boom, though those results left me less impressed, and 2012 is the most recent vintage from which I have sampled any.)
Beginning in 2005, the estate converted to a biodynamic regimen, perpetuated from 2010 under the management of Alexander Strohschneider, former vineyard right hand of Peter Malberg until the latter founded his eponymous Wachau estate. Shortly before the 2012 harvest, Fritz Knorr suffered a fatal heart attack. His 27-year-old assistant, Italian Nicola Libelli – who had arrived in 2010 as an intern after getting a diploma from Geisenheim – was pressed into service and has become the new dynamic force in Bürklin-Wolf’s cellar, presiding, inter alia, over reduced recourse to cultured yeasts, diminished SO2 and a gradual lengthening of élevage for the single-vineyard wines – now overwhelmingly in cask – to a minimum of 11 months. In this connection, the “P.C.” Rieslings are now not offered for sale until roughly 17 months and the “G.C.”s 23 months after harvest. The extended stay in cask for “G.C.” wines has a potentially critical added benefit, explained Libelli. “When the new vintage of – let’s say, Gaisböhl – is being crushed, I can wait until that same morning to rack the Gaisböhl of the previous vintage from cask and then the latest Gaisböhl must goes into that same cask. So the cask is always full; it never has to have sulfur burned in it; and I attempt to spare and protect my [microbial] population.” Whole cluster pressing – introduced here in the early 1990s – remains the norm. Libelli notes that in 1995, high must weights, a relatively high percentage of malic acidity, and probably also weaker yeasts and fewer yeast nutrients due to the extended drought made for very slow fermentations during which a significant number of the top wines underwent malolactic transformation. In 2016, by contrast, the ratio of malic acid was lower, as were must weights, and the yeasts well-nourished, so fermentation – which he allowed to run slightly warmer – proceeded steadily to a point of stability at just a few grams of residual sugar, with a lower rate of alcoholic conversion, and with no malolactic transformation. “I think we have really got spontaneous fermentation down pat now,” remarked Libelli, though he hastens to add that this does not mean the yeasts responsible for fermentation come entirely from the vineyard. “Except for the reduced yields,” he opined, “2016 is an optimal year – especially because we were able to take our time at every stage of harvest as well as in the cellar.”
Given how enormous this estate still is – 210 acres, though that’s some 10% less than 20 years ago – the quality of their generic estate Riesling and village-designated Rieslings (the latter informed in part by fruit from “P.C.” and “G.C.” sites) is almost unbelievably high and reflects the clarity and animation that have become estate hallmarks. Each of these wines represents a unique blend subjected to multiple bottlings that enjoy increasing lees exposure (hence the references to A.P. numbers as part of my descriptions). And in an extension of his experimentation with lengthened élevage, a portion of the Wachenheim Riesling is being set aside by Libelli for bottling only after three winters. In keeping with Bürklin’s labeling practices, I have omitted the word trocken from descriptions of their wines, even though all but the Auslesen among them are legally dry, and have omitted the designation “Grosses Gewächs,” although Bürklin-Wolf’s “G.C.” bottlings are considered Grosse Gewächse by the VDP. (I was unfortunately unable to taste the Wachenheimer Goldbächel or Deidesheimer Langenmorgen among Bürklin-Wolf’s site-specific 2016s, and Forster Jesuitengarten is missing from that lineup because those vines were recently replanted and their fruit will for a time be channeled into the estate’s very limited village-level Forst bottling.)
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Bürklin-Wolf bezit wijngaarden in de meest beroemde “Lagen” van de Mittelhaardt. Het bedrijf bezit wijngaarden in verschillende Lagen (wijngaarden) in de plaatsen Forst, Deidesheim, Ruppertsberg en Wachenheim.Voor de classificatie van de droge Riesling-wijnen gebruikt Bürklin-Wolf het Bourgondische model van de kwaliteitspyramide.
In dit model wordt rekening gehouden met terroir, opbrengst en rijpheidsgraad van de druiven dus men gebruikt Grand Cru (GC) en Premier Cru. Bürklin-Wolf is lid van de VDP (Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter) maar hanteert desondanks niet de term Grosses Gewächs.
Dr. Bürklin-Wolf staat voor Iconische Rieslings uit de Pfalz
Het verhaal van Dr. Bürklin-Wolf begint in 1597 en is sindsdien nauw verweven met de geschiedenis van de Duitse wijnbouw. Het wijnhuis is nog altijd in handen van de familie Bürklin en behoort inmiddels tot de absolute top van Duitsland. Met 86 hectare aan wijngaarden is het een van de grootste particuliere landgoederen van het land. Sinds 1992 wordt het domein geleid door Christian von Guradze, samen met zijn vrouw Bettina Bürklin-von Guradze, erfgename van het familiewijngoed. Onder hun leiding heeft het wijnhuis een indrukwekkende kwaliteitsimpuls doorgemaakt, onder meer door als een van de eerste Duitse producenten volledig biodynamisch te gaan werken.
Waar het domein vroeger vooral bekendstond om zijn Auslese en Trockenbeerenauslesen, ligt de focus nu op droge witte wijnen van topniveau, vrijwel uitsluitend gemaakt van Riesling.
Begin van Dr. Bürklin-Wolf
Het verhaal van Dr. Bürklin-Wolf begint in 1597, en is sindsdien verweven met de geschiedenis van de Duitse wijnbouw. Het wijnhuis is nog altijd in handen van de familie Bürklin, die inmiddels behoort tot de absolute top van Duitsland. Onder leiding van Bettina Bürklin-von Guradze heeft het domein een indrukwekkende kwaliteitsimpuls doorgemaakt, onder meer door als een van de eerste Duitse wijnhuizen volledig biodynamisch te gaan werken.
De wijnmakerij, met 86 hectare aan wijngaarden, is een van de grootste particuliere landgoederen in Duitsland en wordt sinds 1992 beheerd door Christian von Guradze samen met zijn vrouw, de erfgename van de familiewijnmakerij. Hoewel het al enige tijd bekend stond om zijn Auslese en Trockenbeerenauslesen, werd het zwaartepunt van de productie verlegd naar droge witte wijnen, voornamelijk gevinifieerd van Riesling.
Dr. Bürklin-Wolf, een pionier biodynamische wijnbouw
Dr. Bürklin-Wolf was het eerste Duitse wijnhuis dat zich in 2005 volledig committeerde aan de biodynamische principes van Demeter. Deze benadering, waarbij er een balans is tussen mens, natuur en wijn, wordt er gezorgd voor een gezonde wijngaarden en druiven van uitzonderlijke kwaliteit. De wijnen zijn levendig, puur en uitgesproken in hun expressie van herkomst.
De kracht van Riesling en terroir
De focus van Dr. Bürklin-Wolf ligt volledig op Riesling, dé druif bij uitstek om het unieke karakter van de Pfalz tot uiting te brengen. De wijngaarden zijn onderverdeeld in ‘Grosse Lagen’ (Grand Cru) en ‘Erste Lagen’ (Premier Cru), naar voorbeeld van het Bourgondische classificatiesysteem. Bekende topwijngaarden als Pechstein, Kirchenstück en Gaisböhl leveren Rieslings die moeiteloos tientallen jaren kunnen rijpen.
Kenmerken van Dr. Bürklin-Wolf Rieslings
- Droog en mineraal: de meeste wijnen zijn trocken (droog), met een elegante structuur.
- Complex en gelaagd: subtiele aroma’s van citrus, steenfruit, bloemen en natte steen.
- Rijpingspotentieel: topwijnen kunnen zich prachtig ontwikkelen in de fles.
Van de frisse, toegankelijke instap-Rieslings tot de indrukwekkende Grosse Gewächse: elke wijn van Dr. Bürklin-Wolf is een toonbeeld van precisie en puurheid. Of je nu kiest voor de elegante Ruppertsberger Hoheburg Erste Lage of de monumentale Forster Kirchenstück G.C., je proeft altijd het unieke terroir van de Pfalz.
Dr. Bürklin-Wolf wijnen kopen bij Grandcruwijnen
Bij Grandcruwijnen vind je een ruim assortiment Dr. Bürklin-Wolf wijnen, rechtstreeks geïmporteerd uit Duitsland. Als specialist in hoogwaardige Duitse Riesling hebben wij een zorgvuldig geselecteerd aanbod, variërend van frisse instapwijnen tot complexe toppers met bewaarpotentieel.
Sommelieradvies
Serveer een droge Bürklin-Wolf Riesling bij oesters, ceviche of sushi. De krachtigere GG’s zijn ideaal bij kalfsvlees, rijke visgerechten of Aziatische keuken met een beetje pit. Schenk de wijn bij voorkeur tussen de 8 en 10°C voor optimale expressie.