2015 Gramona Corpinnat III Lustros Brut Nature Gran Reserva

Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2015 |
Druif | , , |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (12%) |
Drink venster | 2025 - 2030 |
Niet op voorraad
Momenteel niet beschikbaar
Stuur mij een e-mail als dit product terug is in voorraad
Omschrijving
Verfijnde, droge méthode traditioneel met een prachtige mousse. Ontwikkelde smaak met een complex aroma, licht toast en een prachtige afdronk. Tijdens de 2e gisting maakt men gebruik van kurken voor de hogere cuvées i.p.v. kroonkurken. Voor de III Lustros gebruikt men deze dure kurken met drie lagen, zodat de wijn goed kan ouderen en een prachtige verfijnde mousse ontwikkelt. Het dégorgement van de wijnen moeten daarom wel met de hand gebeuren, hetgeen een zeer gekwalificeerd werk is. Cava mag Gran Reserva heten als de wijn minimaal 60 maanden "sur latte" ligt. III Lustros is een Vintage Cava en wordt gemiddeld na zo'n 7-9 jaar op de markt gebracht. De III Lustros Cuvée is een Brut Nature, hetgeen inhoudt dat er geen dosage plaatsvindt. De xarel.lo druif maakt het mogelijk dat deze Cava zo oud kan worden. De wijn wordt lang gelagerd op fles, zodat zich een mooie mousse kan ontwikkelen. Het restsuikergehalte is 3 gram/liter. Gramona behoort tot de absolute top onder de Cava's en dit wordt ook bevestigd door de internationale wijn-recensenten.
Vroeger liet men de wijn 15 jaar 'sur lattes' rijpen. Hiervan komt de naam III Lustros. Dit is de meest strakke versie van de Gramona cava-reeks.
OVER CORPINNAT
Gramona is onderdeel van Corpinnat welke in 2016 is opgericht door een aantal (high-end) producenten die zich hebben gedistantieerd van DO Cava om vooral de reden dat er in het CAVA-model geen onderscheid kan worden gemaakt in kwaliteit. Corpinnat is dus net als Cava (of Champagne) een mousserende wijn die gemaakt wordt via de methode traditionele dus door een tweede gisting in de fles en hierdoor ontstaan de bubbels en is dit dus een merknaam opgericht door aantal kwaliteitsproducenten die wilden onderscheiden Met Corpinnat als beschermd merk (zoals een Grandcru of een Grande Reserva) is niet alleen de regio bepalend voor de naamgeving, maar ook het terroir en dat is veel meer dan alleen het gebied; het gaat ook om klimaat, druivensoorten, de wijngaard en de wijnmakerij.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Penedès |
Appellatie | Corpinnat |
Wijnhuis | Gramona |
Druif | Chardonnay, Macabeo, Xarel-Lo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2015 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2030 |
Alcohol % | 12 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Ja |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 94 |
Vinous rating | 92 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Fris, Strak, Wit fruit |
Drink momenten | Cadeau!, Iets te vieren, Lekker luxe, Met vrienden, Romantisch |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 94
Reviewed by:
Luis Gutiérrez
Release Price:
$63
Drink Date:
2024 - 2030
The 2015 III Lustros Brut Nature was produced with a blend of 70% Xarel.lo and 30% Macabeo from the 22.5 hectares of the Font Jui vineyard (now mentioned on the labels). 2015 was warm and dry with low yields. The wine matured in bottle with the lees after refermenting in bottle closed with a cork stopper for close to eight years. It is a very intense and concentrated year, with complex aromas, expressive, elegant and balanced, with subtle smoke and toast aromas and a seamless palate that is velvety with abundant, very fine bubbles. From this year, the blend is different from that of Celler Batlle. 58,000 bottles produced. It was disgorged in November 2023.
The very sad news at Gramona for those who had not heard, was the tragical death of Xavier Gramona in an accident at the winery in August 2023. That triggered a reorganization of the family winery, with his brother Jaume Gramona taking the role of president, Jaume's son, Roc Gramona, being named viticulture and vinification director and Xavier's son, Leonard Gramona, as market director. They had already started in 2018, but the circumstances have accelerated the changes. We will see more subtle changes in future years (more aging under cork, refermentation with fresh must...).
They never stop and, in 2024, are completing the soil studies of their vineyards, some of which are being transformed into gobelets from being trellised, French varieties being gradually replaced by local ones, changing the density, and the new ones are being planted following the key line method. They also purchased a further seven hectares of vineyards. They own 65 hectares and buy grapes from 100 to 130 hectares of biodynamically farmed vineyards from the association Alianzas por la Tierra for their Imperial and La Cuvée bottlings. They produce 750,000 bottles of Corpinnat sparkling wine.
Published: May 16, 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
92
Drinking Window
2024 - 2032
From: The Rambunctious Catalan Mediterranean and Beyond (Sep 2024)
The 2015 Brut Nature Lustros is a Corpinnat blend of 70% Xarel·lo and 30% Macabeo sourced from Penedès. Crafted using the traditional method, it spent 90 months on the lees under natural cork before disgorgement. This evolved wine presents aromas of brioche, toasted bread, praline and hazelnut. On the palate, it offers a dry, vibrant, mousse-like texture that lingers with faintly Sherry-like flavors, complemented by a chalky, compact mouthfeel.
- By Joaquín Hidalgo on April 2024
With over a century of experience as a sparkling winemaker (and 140 years of growing vines in the region), Gramona is a winery in Sant Sadurní d’Anoia that is also taking the lead in biodynamic methods. The sixth generation of family winemakers, Jaume, Leo and Roc Gramona, tend to 60 hectares of vines that converted to biodynamic agriculture in 2010, and they continue to be prominent proponents of the approach. Founding members of the Corpinnat group, Gramona’s style is defined by complexity and lengthy aging. Stand-out wines include Enoteca and Celler Batlle, which display delicate depth with slow aging.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
4.1*
4.1* - Vivino
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Het zeer dynamische familiebedrijf Gramona bestaat sinds 1881, momenteel maakt de 5e generatie van hoofdzakelijk 150 ha eigen wijngaarden formidabele mousserende wijnen. Traditioneel, maar met behulp van moderne technologie. Sinds de opening van de nieuwe Bodega in 2006 net buiten het dorp is Gramona ook technisch helemaal klaar voor de komende jaren. In een Research and Development programma worden op zeer hoog niveau onderzoeken gedaan naar o.a. klimaatverandering, ecologische wijnbouw, duurzaamheid en alles omtrent vorming en behoud van de mousse. De oenoloog Jaume Gramona, die het bedrijf leidt samen met zijn neef Xavier, doceert op de universiteit van Tarragona. Gramona heeft voor Cava producenten een laag rendement per hectare. In de zomer doet men een groene oogst, waarbij een teveel aan trossen wordt weggeknipt. Het bedrijf maakt zelf hun eigen gisten en liqueur d'expédition in een ruim honderd jaar oud solera systeem. De voorraad van Gramona bedraagt zo'n 1,5 miljoen flessen. De Cava-markt wordt gedomineerd door grote huizen met enorme volumes. Topbedrijven als Gramona hebben een heel andere filosofie en werken uitsluitend op kwaliteit. Op dit moment heeft men drie locaties in Sant Sadurni voor het produceren van hun wijnen.
Gramona is, eerst en vooral altijd bezig met maximale kwaliteit in de wijnen en champagnes. Dit streven wordt weerspiegeld in elk moment en in elk stap in het proces (snoeien, oogsten, producren, selectie). Dit ethos wordt overgebracht in het familiewapen: "Viti, Vini, Vitae": de wijnstok, wijn, het leven, een synthese van onze geschiedenis. Als een bedrijf met een lange traditie staat het respect voor het gebied en de natuur hoog in het vaandel. Bij Gramona benut men het uitzonderlijke terroir en de ervaring in de traditionele produtctie ( "Champenois") om hoogstaande en kwalitatief goed en vooral zeer elegante Cava's te produceren.
Trivia
Wijn Trivia
🍷 Genoten van deze wijnweetjes? Deel je nieuwe kennis met andere wijnliefhebbers!
Ontdek Wijn Trivia
Log in om interessante feiten over deze wijn te ontdekken en je kennis te vergroten.
Meld je aanVerfijnde, droge méthode traditioneel met een prachtige mousse. Ontwikkelde smaak met een complex aroma, licht toast en een prachtige afdronk. Tijdens de 2e gisting maakt men gebruik van kurken voor de hogere cuvées i.p.v. kroonkurken. Voor de III Lustros gebruikt men deze dure kurken met drie lagen, zodat de wijn goed kan ouderen en een prachtige verfijnde mousse ontwikkelt. Het dégorgement van de wijnen moeten daarom wel met de hand gebeuren, hetgeen een zeer gekwalificeerd werk is. Cava mag Gran Reserva heten als de wijn minimaal 60 maanden "sur latte" ligt. III Lustros is een Vintage Cava en wordt gemiddeld na zo'n 7-9 jaar op de markt gebracht. De III Lustros Cuvée is een Brut Nature, hetgeen inhoudt dat er geen dosage plaatsvindt. De xarel.lo druif maakt het mogelijk dat deze Cava zo oud kan worden. De wijn wordt lang gelagerd op fles, zodat zich een mooie mousse kan ontwikkelen. Het restsuikergehalte is 3 gram/liter. Gramona behoort tot de absolute top onder de Cava's en dit wordt ook bevestigd door de internationale wijn-recensenten.
Vroeger liet men de wijn 15 jaar 'sur lattes' rijpen. Hiervan komt de naam III Lustros. Dit is de meest strakke versie van de Gramona cava-reeks.
OVER CORPINNAT
Gramona is onderdeel van Corpinnat welke in 2016 is opgericht door een aantal (high-end) producenten die zich hebben gedistantieerd van DO Cava om vooral de reden dat er in het CAVA-model geen onderscheid kan worden gemaakt in kwaliteit. Corpinnat is dus net als Cava (of Champagne) een mousserende wijn die gemaakt wordt via de methode traditionele dus door een tweede gisting in de fles en hierdoor ontstaan de bubbels en is dit dus een merknaam opgericht door aantal kwaliteitsproducenten die wilden onderscheiden Met Corpinnat als beschermd merk (zoals een Grandcru of een Grande Reserva) is niet alleen de regio bepalend voor de naamgeving, maar ook het terroir en dat is veel meer dan alleen het gebied; het gaat ook om klimaat, druivensoorten, de wijngaard en de wijnmakerij.
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Penedès |
Appellatie | Corpinnat |
Wijnhuis | Gramona |
Druif | Chardonnay, Macabeo, Xarel-Lo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2015 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2030 |
Alcohol % | 12 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Ja |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 94 |
Vinous rating | 92 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Fris, Strak, Wit fruit |
Drink momenten | Cadeau!, Iets te vieren, Lekker luxe, Met vrienden, Romantisch |
Parker
The Wine Advocate
RP 94
Reviewed by:
Luis Gutiérrez
Release Price:
$63
Drink Date:
2024 - 2030
The 2015 III Lustros Brut Nature was produced with a blend of 70% Xarel.lo and 30% Macabeo from the 22.5 hectares of the Font Jui vineyard (now mentioned on the labels). 2015 was warm and dry with low yields. The wine matured in bottle with the lees after refermenting in bottle closed with a cork stopper for close to eight years. It is a very intense and concentrated year, with complex aromas, expressive, elegant and balanced, with subtle smoke and toast aromas and a seamless palate that is velvety with abundant, very fine bubbles. From this year, the blend is different from that of Celler Batlle. 58,000 bottles produced. It was disgorged in November 2023.
The very sad news at Gramona for those who had not heard, was the tragical death of Xavier Gramona in an accident at the winery in August 2023. That triggered a reorganization of the family winery, with his brother Jaume Gramona taking the role of president, Jaume's son, Roc Gramona, being named viticulture and vinification director and Xavier's son, Leonard Gramona, as market director. They had already started in 2018, but the circumstances have accelerated the changes. We will see more subtle changes in future years (more aging under cork, refermentation with fresh must...).
They never stop and, in 2024, are completing the soil studies of their vineyards, some of which are being transformed into gobelets from being trellised, French varieties being gradually replaced by local ones, changing the density, and the new ones are being planted following the key line method. They also purchased a further seven hectares of vineyards. They own 65 hectares and buy grapes from 100 to 130 hectares of biodynamically farmed vineyards from the association Alianzas por la Tierra for their Imperial and La Cuvée bottlings. They produce 750,000 bottles of Corpinnat sparkling wine.
Published: May 16, 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
92
Drinking Window
2024 - 2032
From: The Rambunctious Catalan Mediterranean and Beyond (Sep 2024)
The 2015 Brut Nature Lustros is a Corpinnat blend of 70% Xarel·lo and 30% Macabeo sourced from Penedès. Crafted using the traditional method, it spent 90 months on the lees under natural cork before disgorgement. This evolved wine presents aromas of brioche, toasted bread, praline and hazelnut. On the palate, it offers a dry, vibrant, mousse-like texture that lingers with faintly Sherry-like flavors, complemented by a chalky, compact mouthfeel.
- By Joaquín Hidalgo on April 2024
With over a century of experience as a sparkling winemaker (and 140 years of growing vines in the region), Gramona is a winery in Sant Sadurní d’Anoia that is also taking the lead in biodynamic methods. The sixth generation of family winemakers, Jaume, Leo and Roc Gramona, tend to 60 hectares of vines that converted to biodynamic agriculture in 2010, and they continue to be prominent proponents of the approach. Founding members of the Corpinnat group, Gramona’s style is defined by complexity and lengthy aging. Stand-out wines include Enoteca and Celler Batlle, which display delicate depth with slow aging.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
4.1*
4.1* - Vivino
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Het zeer dynamische familiebedrijf Gramona bestaat sinds 1881, momenteel maakt de 5e generatie van hoofdzakelijk 150 ha eigen wijngaarden formidabele mousserende wijnen. Traditioneel, maar met behulp van moderne technologie. Sinds de opening van de nieuwe Bodega in 2006 net buiten het dorp is Gramona ook technisch helemaal klaar voor de komende jaren. In een Research and Development programma worden op zeer hoog niveau onderzoeken gedaan naar o.a. klimaatverandering, ecologische wijnbouw, duurzaamheid en alles omtrent vorming en behoud van de mousse. De oenoloog Jaume Gramona, die het bedrijf leidt samen met zijn neef Xavier, doceert op de universiteit van Tarragona. Gramona heeft voor Cava producenten een laag rendement per hectare. In de zomer doet men een groene oogst, waarbij een teveel aan trossen wordt weggeknipt. Het bedrijf maakt zelf hun eigen gisten en liqueur d'expédition in een ruim honderd jaar oud solera systeem. De voorraad van Gramona bedraagt zo'n 1,5 miljoen flessen. De Cava-markt wordt gedomineerd door grote huizen met enorme volumes. Topbedrijven als Gramona hebben een heel andere filosofie en werken uitsluitend op kwaliteit. Op dit moment heeft men drie locaties in Sant Sadurni voor het produceren van hun wijnen.
Gramona is, eerst en vooral altijd bezig met maximale kwaliteit in de wijnen en champagnes. Dit streven wordt weerspiegeld in elk moment en in elk stap in het proces (snoeien, oogsten, producren, selectie). Dit ethos wordt overgebracht in het familiewapen: "Viti, Vini, Vitae": de wijnstok, wijn, het leven, een synthese van onze geschiedenis. Als een bedrijf met een lange traditie staat het respect voor het gebied en de natuur hoog in het vaandel. Bij Gramona benut men het uitzonderlijke terroir en de ervaring in de traditionele produtctie ( "Champenois") om hoogstaande en kwalitatief goed en vooral zeer elegante Cava's te produceren.
Wijn Trivia
🍷 Genoten van deze wijnweetjes? Deel je nieuwe kennis met andere wijnliefhebbers!
Ontdek Wijn Trivia
Log in om interessante feiten over deze wijn te ontdekken en je kennis te vergroten.
Meld je aan