2008 Tenuta dell'Ornellaia Bolgheri Superiore Magnum

Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2008 |
Druif | , , |
Inhoud (Alc) | 1.5 ltr (14.5%) |
Drink venster | 2018 - 2032 |
Lage voorraad
Nog maar 1 over
Omschrijving
De geschiedenis van Tenuta dell'Ornellaia en de regio Bolgheri
Tenuta dell'Ornellaia werd opgericht in 1981 door Marchese Lodovico Antinori, in de Toscaanse regio Bolgheri, nabij de Tyrrheense kust. De ambitie: wijnen produceren die kunnen concurreren met de grootste Bordeaux-wijnen. De wijngaarden liggen op glooiende heuvels met uitzicht op zee, wat zorgt voor een uniek microklimaat met warme dagen, koele nachten en een frisse zeebries. Sinds 2005 is het domein in handen van de familie Frescobaldi, die het karakter van de wijnen bewaart en verder verfijnt. Ornellaia is vandaag de dag een van de meest geprezen wijnhuizen van Italië.
Wijnen van Tenuta dell'Ornellaia en hun stijl
Het domein produceert meerdere wijnen, waaronder de iconische Ornellaia Bolgheri Superiore, Le Serre Nuove, Le Volte en de witte Poggio alle Gazze. Ornellaia zelf is een Bordeaux-blend bestaande uit Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc en Petit Verdot. De stijl is krachtig maar verfijnd, met een grote nadruk op balans, rijping en terroir-expressie.
2008 Ornellaia Bolgheri Superiore Magnum: druiven, oogst en vinificatie
De 2008 jaargang werd gekenmerkt door een koel begin van het groeiseizoen, gevolgd door een warme, stabiele zomer met uitstekende rijpingscondities. De blend voor deze magnumfles bestaat uit ongeveer 54% Cabernet Sauvignon, 27% Merlot, 16% Cabernet Franc en 3% Petit Verdot. De druiven werden met de hand geoogst en streng geselecteerd. Na afzonderlijke fermentatie van elke druivensoort in roestvrijstalen tanks volgde malolactische gisting in barriques. De wijn rijpte vervolgens 18 maanden op Franse eikenhouten vaten, waarvan 70% nieuw, en nog eens 12 maanden op fles voor release.
Kleur, geur en smaak van de 2008 Ornellaia Magnum
De 2008 Ornellaia toont een diepe, ondoorzichtige robijnrode kleur. De neus is complex met aroma’s van zwarte bessen, kersen, tabak, grafiet, cederhout en een vleugje balsamico. In de mond is de wijn rijk en geconcentreerd met zijdeachtige tannines, een volle body en een indrukwekkende structuur. De smaak biedt lagen van rijp zwart fruit, specerijen en subtiele toasttonen. De lange afdronk bevestigt het bewaarpotentieel van deze bijzondere magnumuitgave.
Wijnen van 2008 Tenuta dell'Ornellaia Bolgheri Superiore Magnum online bestellen?
Deze prestigieuze 2008 Ornellaia Bolgheri Superiore in magnumformaat ligt opgeslagen in ons geconditioneerde Wine Warehouse. Wanneer u kiest voor afhalen, ontvangt u vaak een aantrekkelijke korting. Deze korting wordt direct zichtbaar bij het selecteren van ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. Wij zijn gevestigd in Dordrecht, vlak naast de A16, met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
De integrale proefnotities en beoordelingen van internationale wijnjournalisten zoals Robert Parker, James Suckling en Vinous kunt u lezen via de links naast de afbeelding. Deze service is gratis beschikbaar voor klanten van Grandcruwijnen.
Wilt u hulp bij het kiezen van een passende wijn voor uw diner? Klik hier voor onze exclusieve Sommelier. Gratis beschikbaar voor klanten van Grandcruwijnen.
Wijn-spijs combinaties met 2008 Ornellaia Bolgheri Superiore Magnum
Ribeye van de grill met rozemarijn en zeezout: Het vet van het vlees wordt perfect gedragen door de tannines en intensiteit van de wijn.
Gestoofde lamsschouder met knoflook en tijm: Diepe smaken en zachte textuur vullen de structuur en kruidigheid van de wijn aan.
Risotto met rode biet en gorgonzola: Romig, aards en licht ziltig – een boeiende aanvulling op het donkere fruit en de frisheid van de wijn.
Paddenstoelenlasagne met Parmezaanse kaas: Umami-rijke smaken versterken de diepgang van de wijn zonder deze te overheersen.
Hertenbiefstuk met zwarte bessensaus en pastinaakpuree: De wilde tonen en geconcentreerde saus verbinden prachtig met de wijn’s elegantie en kracht.
Gegrilde tonijn met een korst van zwarte sesam en soja-honingglazuur: De structuur van de vis en het zoet-hartige profiel vormen een opvallende, maar harmonieuze combinatie met deze bolgheri-klassieker.
Specificaties
Verpakking opmerking | Kist |
---|---|
Wijnsoort | Rood |
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Appellatie | Bolgheri |
Iconen | Icoon Italië |
Wijnhuis | Tenuta dell Ornellaia |
Druif | Cabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2008 |
Drinken vanaf | 2018 |
Drinken tot | 2032 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 1.5 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 97 |
James Suckling rating | 98 |
Vinous rating | 97 |
Smaakprofiel | Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 97
Reviewed by:
Antonio Galloni
Release Price:
$215
Drink Date:
2018 - 2033
The 2008 Ornellaia continues to blossom in the bottle. Dark cherries, chocolate, espresso, blackberries and mocha are just some of the many notes that explode from the glass. A rich tapestry of licorice, tar and camphor notes develop in the glass, adding considerable complexity. The 2008 is a huge, structured Ornellaia endowed with massive structure. It has come together beautifully since the early days when it was a tannic beast. Readers who can be patient will be rewarded with a spectacular bottle of wine. This is a fabulous showing. Anticipated maturity: 2018-2033.
The 2009 vintage was not easy at Tenuta dell’Ornellaia because of the scorching hot summer. Readers may want to take a look at my video interview with Axel Heinz for more on the 2009 vintage.
Importer: Folio Fine Wine Partners, Napa, CA; tel. (707) 256-2700
Published:
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Score
98
Avg Price (ex-tax)
$ 299
Ornellaia Bolgheri Superiore 2008
Wednesday, Apr 06, 2011
Color
Red
Country
Italy
Region
Tuscany
Vintage
2008
I love Ornellaia. Amazing aromas of currants, blackberries, and hints of vanilla cream. Licorice too. Full bodied, with soft and velvety tannins and an amazing depth of fruit. Balanced and super long. I can't get over the wonderful texture to this young red. It touches every inch of your palate and caresses it. Leave it for four or five years still, but it's hard not to drink. Find the wine
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
97
Drinking Window
2018 - 2033
From: Tuscany 2009 and 2010: A World of Opposites (Jun 2012)
The 2008 Ornellaia continues to blossom in the bottle. Dark cherries, chocolate, espresso, blackberries and mocha are just some of the many notes that explode from the glass. A rich tapestry of licorice, tar and camphor notes develop in the glass, adding considerable complexity. The 2008 is a huge, structured Ornellaia endowed with massive structure. It has come together beautifully since the early days when it was a tannic beast. Readers who can be patient will be rewarded with a spectacular bottle of wine. This is a fabulous showing.
- By Antonio Galloni on June 2012
The 2009 vintage was not easy at Tenuta dell'Ornellaia because of the scorching hot summer. Readers may want to take a look at my video interview with Axel Heinz for more on the vintage.
- By Antonio Galloni on December 2009
Tenuta dell’Ornellaia is the brainchild of Lodovico Antinori, who founded this gorgeous, sprawling estate in Tuscany’s Maremma in 1981. Vines were planted in 1982 and the first vintages were overseen by the legendary oenologist and winemaker Andre Tchelistcheff. Today Ornellaia is owned by the Frescobaldi family, but like all of the Frescobaldi properties, it is run independently. The estate produces a wide range of wines, from the entry-level Le Volte to the super-premium Merlot Masseto. To me, though, it is the Cabernet Sauvignon-based Ornellaia which truly captures the essence of these unique vineyards and microclimates. Early vintages of Ornellaia were predominantly Cabernet Sauvignon, typically 75-80%, with Merlot and Cabernet Franc playing supporting roles. Beginning in 1996 the percentage of Cabernet Sauvignon was reduced and Merlot took on a more prominent role, reaching the 30% or so that is customary today. In 2003 Petit Verdot was introduced as the fourth variety in the blend. Of course, the final blend each year is a result of vintage conditions. Other significant stylistic changes include increased selection in the vineyards and cellar with the introduction of a second wine, Le Serre Nuove, in 1997, which subsequently led to a more concentrated style in Ornellaia. Over the years the estate increased its use of new French oak barrels from roughly 40% in the first vintages to the 70% or so that is the norm these days. Fermentation and maceration times have also moved up from the 15-20 days that was typical early on to roughly 25-30 days that is common in recent vintages. Great attention is given to viticulture and winemaking. Each of the varieties and parcels is harvested, vinified and aged separately, a process that can include as many as 60 or so separate component wines. Fermentation takes place partly in wood and partly in steel, while the malolactic fermentation is finished in French oak barrels. The wines are aged separately for roughly twelve months. The final blend is assembled and the wines are racked back into oak for a further six months. Generally Ornellaia is neither fined nor filtered prior to being bottled, although in some vintages the estate performs a light fining.
97
Drinking Window
2016 - 2026
From: Tuscany 2006 and 2007: A New Golden Age (Aug 2009)
The 2006 Ornellaia flows from the glass in a profound expression of ripe, dark fruit. With time in the glass layers of minerals, cassis, tar, sweet herbs and French oak emerge, adding further complexity. This harmonious Ornellaia combines the richness of the vintage with superb freshness and awesome balance. Today the wine's sheer density almost manages to hide the tannins, but they are there, and the wine will ultimately benefit from a few years in the cellar. The 2006 Ornellaia is one of the highlights of this sensational Tuscan vintage.
- By Antonio Galloni on August 2009
This set of new 2006s from Tenuta dell'Ornellaia leaves me looking for words that can adequately capture the pure magic and sheer profoundness the property has achieved in this important, hallmark vintage. I will try with one word: Monumental. The Ornellaia team led by Oenologist Axel Heinz and Agronomist/General Manager Leonardo Raspini has done a fabulous job with these wines, which have never failed to literally send shivers down my spine on the multiple occasions I have tasted them. At this stage the 2007 Serre Nuove, Ornellaia and Masseto are shaping up to be ripe, relatively early-drinking wines without the stuffing or sheer vibrancy of the 2006s. I recently had the privilege of revisiting 17 vintages of Ornellaia (all from magnum) spanning vintages 1985-2006 at an incredible tasting that will be covered in an in-depth article on www.erobertparker.com in the coming months.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Lodovico Antinori had bij zijn geboorte al een voorsprong. De Antinori's behoren al eeuwenlang tot de Florentijnse kooplieden adel en werden in 1385 al lid van het wijnkopersgilde. Sindsdien heeft er altijd wel één lid van de familie in de wijnhandel gezeten. De familielandgoederen in Toscane werden in de 18e en 19e eeuw flink uitgebreid en de familie deed veel ervaring op in de wijnmakerij. Begin deze eeuw richtte ze een invloedrijke handelsonderneming op. Markies Lodovico was een tijdje werkzaam in het familiebedrijf, maar besloot begin jaren '80 zijn eigen weg te gaan. Hij legde een uitgestrekte wijngaard aan op Tenuta dell'Ornelllaia, een familielandgoed in Bolgheri aan de Middellandse zee, 96 km van Florence.
Dit deel van de Maremma heeft niet alleen een schitterende wilde natuur, maar is ook een vruchtbaar landbouwgebied, een streek met veel potentieel voor wijnproductie. Lodovico's oom, markies Incisa della Rochetta, had de aandacht van de wijnwereld al op Bolgheri gevestigd met zijn pionierswerk op Tenuta San Guido en met zijn Sassiciaia, nu gezien als een van 's werelds grootste rode wijnen.
Lodovico Antinori trad in de voetsporen van zijn oom in het nabijgelegen Ornellaia, al maakt hij een heel ander type wijn. Van een aantal internationale autoriteiten op wijngebied leerde hij dat de bodem van Bolgheri qua karkakter op die van St.-Émilion en Pomerol in Bordeaux leek een ideaal was voor de productie van kwaliteitswijn. Het bijzondere van de Ornellaia wijngaard - voor Italiaanse begrippen - is het hoge percentage merlot. De assemblage voor Antinori's topwijn, de rode Ornellaia, bevat wel 40% merlot. Toch komt deze druif het meest tot haar recht bij de vigna veccia (oude wijnstokken) van het wijngoed. Sinds 1987 levert dit perceel het ruwe materiaal voor een cuvée van 100% merlot, de Masseto genaamd. De druiven voor deze wijn zijn geplukt onder een zonnige septemberhemel. Na de lange gisting van 18-20 dagen werd de wordt de wijn op natuurlijke wijze overgeheveld in tanks. Waarna een rijpingsproces in nieuwe Barriques. Het resultaat is een wijn met structuur, zeer zuiver fruit en een prachtige ballans.
De geschiedenis van Tenuta dell'Ornellaia en de regio Bolgheri
Tenuta dell'Ornellaia werd opgericht in 1981 door Marchese Lodovico Antinori, in de Toscaanse regio Bolgheri, nabij de Tyrrheense kust. De ambitie: wijnen produceren die kunnen concurreren met de grootste Bordeaux-wijnen. De wijngaarden liggen op glooiende heuvels met uitzicht op zee, wat zorgt voor een uniek microklimaat met warme dagen, koele nachten en een frisse zeebries. Sinds 2005 is het domein in handen van de familie Frescobaldi, die het karakter van de wijnen bewaart en verder verfijnt. Ornellaia is vandaag de dag een van de meest geprezen wijnhuizen van Italië.
Wijnen van Tenuta dell'Ornellaia en hun stijl
Het domein produceert meerdere wijnen, waaronder de iconische Ornellaia Bolgheri Superiore, Le Serre Nuove, Le Volte en de witte Poggio alle Gazze. Ornellaia zelf is een Bordeaux-blend bestaande uit Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc en Petit Verdot. De stijl is krachtig maar verfijnd, met een grote nadruk op balans, rijping en terroir-expressie.
2008 Ornellaia Bolgheri Superiore Magnum: druiven, oogst en vinificatie
De 2008 jaargang werd gekenmerkt door een koel begin van het groeiseizoen, gevolgd door een warme, stabiele zomer met uitstekende rijpingscondities. De blend voor deze magnumfles bestaat uit ongeveer 54% Cabernet Sauvignon, 27% Merlot, 16% Cabernet Franc en 3% Petit Verdot. De druiven werden met de hand geoogst en streng geselecteerd. Na afzonderlijke fermentatie van elke druivensoort in roestvrijstalen tanks volgde malolactische gisting in barriques. De wijn rijpte vervolgens 18 maanden op Franse eikenhouten vaten, waarvan 70% nieuw, en nog eens 12 maanden op fles voor release.
Kleur, geur en smaak van de 2008 Ornellaia Magnum
De 2008 Ornellaia toont een diepe, ondoorzichtige robijnrode kleur. De neus is complex met aroma’s van zwarte bessen, kersen, tabak, grafiet, cederhout en een vleugje balsamico. In de mond is de wijn rijk en geconcentreerd met zijdeachtige tannines, een volle body en een indrukwekkende structuur. De smaak biedt lagen van rijp zwart fruit, specerijen en subtiele toasttonen. De lange afdronk bevestigt het bewaarpotentieel van deze bijzondere magnumuitgave.
Wijnen van 2008 Tenuta dell'Ornellaia Bolgheri Superiore Magnum online bestellen?
Deze prestigieuze 2008 Ornellaia Bolgheri Superiore in magnumformaat ligt opgeslagen in ons geconditioneerde Wine Warehouse. Wanneer u kiest voor afhalen, ontvangt u vaak een aantrekkelijke korting. Deze korting wordt direct zichtbaar bij het selecteren van ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. Wij zijn gevestigd in Dordrecht, vlak naast de A16, met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
De integrale proefnotities en beoordelingen van internationale wijnjournalisten zoals Robert Parker, James Suckling en Vinous kunt u lezen via de links naast de afbeelding. Deze service is gratis beschikbaar voor klanten van Grandcruwijnen.
Wilt u hulp bij het kiezen van een passende wijn voor uw diner? Klik hier voor onze exclusieve Sommelier. Gratis beschikbaar voor klanten van Grandcruwijnen.
Wijn-spijs combinaties met 2008 Ornellaia Bolgheri Superiore Magnum
Ribeye van de grill met rozemarijn en zeezout: Het vet van het vlees wordt perfect gedragen door de tannines en intensiteit van de wijn.
Gestoofde lamsschouder met knoflook en tijm: Diepe smaken en zachte textuur vullen de structuur en kruidigheid van de wijn aan.
Risotto met rode biet en gorgonzola: Romig, aards en licht ziltig – een boeiende aanvulling op het donkere fruit en de frisheid van de wijn.
Paddenstoelenlasagne met Parmezaanse kaas: Umami-rijke smaken versterken de diepgang van de wijn zonder deze te overheersen.
Hertenbiefstuk met zwarte bessensaus en pastinaakpuree: De wilde tonen en geconcentreerde saus verbinden prachtig met de wijn’s elegantie en kracht.
Gegrilde tonijn met een korst van zwarte sesam en soja-honingglazuur: De structuur van de vis en het zoet-hartige profiel vormen een opvallende, maar harmonieuze combinatie met deze bolgheri-klassieker.
Verpakking opmerking | Kist |
---|---|
Wijnsoort | Rood |
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Appellatie | Bolgheri |
Iconen | Icoon Italië |
Wijnhuis | Tenuta dell Ornellaia |
Druif | Cabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2008 |
Drinken vanaf | 2018 |
Drinken tot | 2032 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 1.5 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 97 |
James Suckling rating | 98 |
Vinous rating | 97 |
Smaakprofiel | Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Parker
The Wine Advocate
RP 97
Reviewed by:
Antonio Galloni
Release Price:
$215
Drink Date:
2018 - 2033
The 2008 Ornellaia continues to blossom in the bottle. Dark cherries, chocolate, espresso, blackberries and mocha are just some of the many notes that explode from the glass. A rich tapestry of licorice, tar and camphor notes develop in the glass, adding considerable complexity. The 2008 is a huge, structured Ornellaia endowed with massive structure. It has come together beautifully since the early days when it was a tannic beast. Readers who can be patient will be rewarded with a spectacular bottle of wine. This is a fabulous showing. Anticipated maturity: 2018-2033.
The 2009 vintage was not easy at Tenuta dell’Ornellaia because of the scorching hot summer. Readers may want to take a look at my video interview with Axel Heinz for more on the 2009 vintage.
Importer: Folio Fine Wine Partners, Napa, CA; tel. (707) 256-2700
Published:
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Score
98
Avg Price (ex-tax)
$ 299
Ornellaia Bolgheri Superiore 2008
Wednesday, Apr 06, 2011
Color
Red
Country
Italy
Region
Tuscany
Vintage
2008
I love Ornellaia. Amazing aromas of currants, blackberries, and hints of vanilla cream. Licorice too. Full bodied, with soft and velvety tannins and an amazing depth of fruit. Balanced and super long. I can't get over the wonderful texture to this young red. It touches every inch of your palate and caresses it. Leave it for four or five years still, but it's hard not to drink. Find the wine
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
97
Drinking Window
2018 - 2033
From: Tuscany 2009 and 2010: A World of Opposites (Jun 2012)
The 2008 Ornellaia continues to blossom in the bottle. Dark cherries, chocolate, espresso, blackberries and mocha are just some of the many notes that explode from the glass. A rich tapestry of licorice, tar and camphor notes develop in the glass, adding considerable complexity. The 2008 is a huge, structured Ornellaia endowed with massive structure. It has come together beautifully since the early days when it was a tannic beast. Readers who can be patient will be rewarded with a spectacular bottle of wine. This is a fabulous showing.
- By Antonio Galloni on June 2012
The 2009 vintage was not easy at Tenuta dell'Ornellaia because of the scorching hot summer. Readers may want to take a look at my video interview with Axel Heinz for more on the vintage.
- By Antonio Galloni on December 2009
Tenuta dell’Ornellaia is the brainchild of Lodovico Antinori, who founded this gorgeous, sprawling estate in Tuscany’s Maremma in 1981. Vines were planted in 1982 and the first vintages were overseen by the legendary oenologist and winemaker Andre Tchelistcheff. Today Ornellaia is owned by the Frescobaldi family, but like all of the Frescobaldi properties, it is run independently. The estate produces a wide range of wines, from the entry-level Le Volte to the super-premium Merlot Masseto. To me, though, it is the Cabernet Sauvignon-based Ornellaia which truly captures the essence of these unique vineyards and microclimates. Early vintages of Ornellaia were predominantly Cabernet Sauvignon, typically 75-80%, with Merlot and Cabernet Franc playing supporting roles. Beginning in 1996 the percentage of Cabernet Sauvignon was reduced and Merlot took on a more prominent role, reaching the 30% or so that is customary today. In 2003 Petit Verdot was introduced as the fourth variety in the blend. Of course, the final blend each year is a result of vintage conditions. Other significant stylistic changes include increased selection in the vineyards and cellar with the introduction of a second wine, Le Serre Nuove, in 1997, which subsequently led to a more concentrated style in Ornellaia. Over the years the estate increased its use of new French oak barrels from roughly 40% in the first vintages to the 70% or so that is the norm these days. Fermentation and maceration times have also moved up from the 15-20 days that was typical early on to roughly 25-30 days that is common in recent vintages. Great attention is given to viticulture and winemaking. Each of the varieties and parcels is harvested, vinified and aged separately, a process that can include as many as 60 or so separate component wines. Fermentation takes place partly in wood and partly in steel, while the malolactic fermentation is finished in French oak barrels. The wines are aged separately for roughly twelve months. The final blend is assembled and the wines are racked back into oak for a further six months. Generally Ornellaia is neither fined nor filtered prior to being bottled, although in some vintages the estate performs a light fining.
97
Drinking Window
2016 - 2026
From: Tuscany 2006 and 2007: A New Golden Age (Aug 2009)
The 2006 Ornellaia flows from the glass in a profound expression of ripe, dark fruit. With time in the glass layers of minerals, cassis, tar, sweet herbs and French oak emerge, adding further complexity. This harmonious Ornellaia combines the richness of the vintage with superb freshness and awesome balance. Today the wine's sheer density almost manages to hide the tannins, but they are there, and the wine will ultimately benefit from a few years in the cellar. The 2006 Ornellaia is one of the highlights of this sensational Tuscan vintage.
- By Antonio Galloni on August 2009
This set of new 2006s from Tenuta dell'Ornellaia leaves me looking for words that can adequately capture the pure magic and sheer profoundness the property has achieved in this important, hallmark vintage. I will try with one word: Monumental. The Ornellaia team led by Oenologist Axel Heinz and Agronomist/General Manager Leonardo Raspini has done a fabulous job with these wines, which have never failed to literally send shivers down my spine on the multiple occasions I have tasted them. At this stage the 2007 Serre Nuove, Ornellaia and Masseto are shaping up to be ripe, relatively early-drinking wines without the stuffing or sheer vibrancy of the 2006s. I recently had the privilege of revisiting 17 vintages of Ornellaia (all from magnum) spanning vintages 1985-2006 at an incredible tasting that will be covered in an in-depth article on www.erobertparker.com in the coming months.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Lodovico Antinori had bij zijn geboorte al een voorsprong. De Antinori's behoren al eeuwenlang tot de Florentijnse kooplieden adel en werden in 1385 al lid van het wijnkopersgilde. Sindsdien heeft er altijd wel één lid van de familie in de wijnhandel gezeten. De familielandgoederen in Toscane werden in de 18e en 19e eeuw flink uitgebreid en de familie deed veel ervaring op in de wijnmakerij. Begin deze eeuw richtte ze een invloedrijke handelsonderneming op. Markies Lodovico was een tijdje werkzaam in het familiebedrijf, maar besloot begin jaren '80 zijn eigen weg te gaan. Hij legde een uitgestrekte wijngaard aan op Tenuta dell'Ornelllaia, een familielandgoed in Bolgheri aan de Middellandse zee, 96 km van Florence.
Dit deel van de Maremma heeft niet alleen een schitterende wilde natuur, maar is ook een vruchtbaar landbouwgebied, een streek met veel potentieel voor wijnproductie. Lodovico's oom, markies Incisa della Rochetta, had de aandacht van de wijnwereld al op Bolgheri gevestigd met zijn pionierswerk op Tenuta San Guido en met zijn Sassiciaia, nu gezien als een van 's werelds grootste rode wijnen.
Lodovico Antinori trad in de voetsporen van zijn oom in het nabijgelegen Ornellaia, al maakt hij een heel ander type wijn. Van een aantal internationale autoriteiten op wijngebied leerde hij dat de bodem van Bolgheri qua karkakter op die van St.-Émilion en Pomerol in Bordeaux leek een ideaal was voor de productie van kwaliteitswijn. Het bijzondere van de Ornellaia wijngaard - voor Italiaanse begrippen - is het hoge percentage merlot. De assemblage voor Antinori's topwijn, de rode Ornellaia, bevat wel 40% merlot. Toch komt deze druif het meest tot haar recht bij de vigna veccia (oude wijnstokken) van het wijngoed. Sinds 1987 levert dit perceel het ruwe materiaal voor een cuvée van 100% merlot, de Masseto genaamd. De druiven voor deze wijn zijn geplukt onder een zonnige septemberhemel. Na de lange gisting van 18-20 dagen werd de wordt de wijn op natuurlijke wijze overgeheveld in tanks. Waarna een rijpingsproces in nieuwe Barriques. Het resultaat is een wijn met structuur, zeer zuiver fruit en een prachtige ballans.