2007 Domaine Leflaive Chevalier-Montrachet Grand Cru

Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | Domaine Leflaive |
Jaar | 2007 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2019 - 2034 |
Lage voorraad
Nog maar 1 over
Omschrijving
Domaine Leflaive is een van de meest prestigieuze wijnhuizen in Bourgogne, vooral bekend om zijn uitzonderlijke witte wijnen, gemaakt van Chardonnay-druiven. Gelegen in het dorp Puligny-Montrachet, in de Côte de Beaune, staat Domaine Leflaive bekend om zijn inzet voor biodynamische wijnbouw en de nadruk op het tot uiting brengen van het unieke terroir. Onder leiding van Anne-Claude Leflaive heeft het domein een pioniersrol gespeeld in biodynamische wijnbouw, wat heeft bijgedragen aan de zuiverheid en terroir-expressie van hun wijnen.
De Chevalier-Montrachet Grand Cru wijngaard is een van de meest prestigieuze Grand Cru-terroirs in Bourgogne, gelegen boven de beroemde Montrachet-wijngaard. Chevalier-Montrachet staat bekend om zijn stenige, kalkrijke bodem en de licht hellende ligging, wat resulteert in wijnen met elegantie, mineraliteit en finesse. Domaine Leflaive bezit een klein perceel binnen deze Grand Cru, wat zorgt voor zeer beperkte productie. De wijngaard heeft een oostelijke expositie, wat zorgt voor optimale zoninstraling en rijping van de druiven.
Het groeiseizoen van 2007 werd gekenmerkt door een vroege start, met een warme lente gevolgd door een koele en natte zomer. Dankzij een zonnige september konden de druiven rijp en gezond worden geoogst.De wijnen uit 2007 staan bekend om hun frisse zuren, levendigheid en elegante structuur. Ze zijn iets lichter dan die uit warmere jaren, maar bieden uitzonderlijke finesse en een lange levensduur.
De druiven werden zorgvuldig met de hand geoogst en streng geselecteerd om alleen de beste kwaliteit te gebruiken. De fermentatie vindt plaats in Franse eikenhouten vaten (ongeveer 25% nieuw hout), wat subtiele complexiteit toevoegt zonder de terroirexpressie te overheersen. De wijn rijpt 12 maanden op de fijne droesem, gevolgd door nog eens 6 maanden in roestvrijstalen tanks om frisheid en precisie te behouden. Gebotteld zonder filtering om de natuurlijke concentratie en textuur te behouden.
Proefnotities 2007 Domaine Leflaive Chevalier-Montrachet Grand Cru
Kleur: Bleek goudgeel, met een prachtige helderheid.
Neus: Een complex en verfijnd bouquet met aroma's van witte bloemen, citrus (citroenschil, limoen), rijpe peer, geroosterde hazelnoten, krijt en subtiele tonen van honing en boter.
Smaak: De wijn is elegant en gelaagd, met levendige zuren die perfect in balans zijn met de rijpe fruittonen. Smaken van citrus, witte perzik, amandelen en een uitgesproken mineraliteit domineren het palet. De textuur is zijdeachtig, met een verfijnde spanning en precisie.
Afdronk: Lang, puur en indrukwekkend, met aanhoudende tonen van citrus, steenfruit en een ziltige mineraliteit.
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor 'Afhalen' op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Puligny-Montrachet |
Iconen | Icoon Frankrijk |
Wijnhuis | Domaine Leflaive |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2007 |
Drinken vanaf | 2019 |
Drinken tot | 2034 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 96 |
Vinous rating | 96 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rond, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 96
Reviewed by:
William Kelley
Release Price:
NA
Drink Date:
2020 - 2037
The 2007 Chevalier-Montrachet Grand Cru opens in the glass with scents of lemon oil, clear honey, confit citrus, warm bread, almond paste and a very discrete touch of smoky reduction. On the palate, it's full-bodied, ample and multidimensional, with unusual volume and breadth for the vintage, striking concentration and an incisive spine of acidity, concluding with a long, vibrant and chalky finish. While this 2007 is still a few years from true maturity, it clearly numbers among the wines of the vintage.
Published: Jul 31, 2019
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Wine Spectator
Domaine Leflaive Bienvenues-Bâtard-Montrachet Grand Cru – 2016 – Wine Spectator – 95 Points
Though rich, this white is also dense, giving a feeling of intensity to the white peach, citronella and pastry aromas and flavors. Well-proportioned, yet will require some time to really harmonize and reveal all its charms. Long, mineral-tinged finish. Drink now through 2032.
Bruce Sanderson, August 31 2016
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
95
Drinking Window
2019 - 2034
From: Domaine Leflaive Chevalier-Montrachet: 1981-2012 (Sep 2019)
Bright light-medium yellow. Alluring scents of citrus fruits, white peach, oatmeal and rocky minerality complicated by toasty and yeasty nuances. Tactile, sweet and deep, with liquid stone, lemon cream and almond paste flavors giving the wine an almost velvety texture. This utterly seamless grand cru initially displayed a nutty note of maturity but got better and better with air while retaining its energy. Finishes very long and gripping, with an impression of slatey minerality. (13.5% alcohol; 3.18 pH; September 1 harvest start)
- By Stephen Tanzer on April 2019
96
From: 2008 and 2007 White Burgundies (Sep 2009)
Ineffable, discreet aromas of powdered stone, lemon peel, tangerine and flowers are complicated by an almost metallic minerality. Wonderfully succulent and silky in the mouth, but with a firm stony edge that gives it a rather uncompromising quality. An ethereal essence of wet stone minerality, this powerful, concentrated, classically dry wine is also compellingly smooth on the reverberating aftertaste.
- By Stephen Tanzer on September 2009
Cellarmaster Eric Remy describes 2008 as a classic vintage for Domaine Leflaive. Humid, showery weather had threatened widespread outbreaks of mildew and oidium, and Leflaive did a total of 13 treatments against vine maladies. After the rains of early September, the estate did a labor-intensive pass through the vines, eliminating 10% to 15% of the fruit. But then the north wind that began in the middle of the month saved the crop, concentrating sugars and acids. At the harvest, which started here on September 22, grape sugars were typically 12.8% to 13% or more (very little chaptalization was done), and acidity levels were around six grams, a high percentage of which was malic. The 2007s here, which had only recently been bottled at the time of my visit, emphatically showcase their various terroirs and would appear to be constituted for good medium-term aging. (Remy recommends waiting on the 2007s and drinking the 2006s earlier.) Incidentally, Domaine Leflaive is widely cited by long-time collectors as an estate that has largely avoided problems with premature oxidation. When I discussed this subject with Remy, the only recent vintage he had any doubts about was 2002. But he was not yet sure whether the variability he has noticed up to now is a function of corks or of the wines themselves. Clearly, the Leflaive whites gain in stability from an extended stay in cuves. For example, the 2007s remained in tanks from early September of 2008 until they were bottled in April and May of this year. I have omitted notes on a couple of 2008s that were in the middle of their malos (most of the premier crus were finished), but I have included early impressions of the very promising grand crus, which had not yet started their secondary fermentations.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Domaine Leflaive is een van de meest prestigieuze wijnhuizen in Bourgogne, vooral bekend om zijn uitzonderlijke witte wijnen, gemaakt van Chardonnay-druiven. Gelegen in het dorp Puligny-Montrachet, in de Côte de Beaune, staat Domaine Leflaive bekend om zijn inzet voor biodynamische wijnbouw en de nadruk op het tot uiting brengen van het unieke terroir. Onder leiding van Anne-Claude Leflaive heeft het domein een pioniersrol gespeeld in biodynamische wijnbouw, wat heeft bijgedragen aan de zuiverheid en terroir-expressie van hun wijnen.
De Chevalier-Montrachet Grand Cru wijngaard is een van de meest prestigieuze Grand Cru-terroirs in Bourgogne, gelegen boven de beroemde Montrachet-wijngaard. Chevalier-Montrachet staat bekend om zijn stenige, kalkrijke bodem en de licht hellende ligging, wat resulteert in wijnen met elegantie, mineraliteit en finesse. Domaine Leflaive bezit een klein perceel binnen deze Grand Cru, wat zorgt voor zeer beperkte productie. De wijngaard heeft een oostelijke expositie, wat zorgt voor optimale zoninstraling en rijping van de druiven.
Het groeiseizoen van 2007 werd gekenmerkt door een vroege start, met een warme lente gevolgd door een koele en natte zomer. Dankzij een zonnige september konden de druiven rijp en gezond worden geoogst.De wijnen uit 2007 staan bekend om hun frisse zuren, levendigheid en elegante structuur. Ze zijn iets lichter dan die uit warmere jaren, maar bieden uitzonderlijke finesse en een lange levensduur.
De druiven werden zorgvuldig met de hand geoogst en streng geselecteerd om alleen de beste kwaliteit te gebruiken. De fermentatie vindt plaats in Franse eikenhouten vaten (ongeveer 25% nieuw hout), wat subtiele complexiteit toevoegt zonder de terroirexpressie te overheersen. De wijn rijpt 12 maanden op de fijne droesem, gevolgd door nog eens 6 maanden in roestvrijstalen tanks om frisheid en precisie te behouden. Gebotteld zonder filtering om de natuurlijke concentratie en textuur te behouden.
Proefnotities 2007 Domaine Leflaive Chevalier-Montrachet Grand Cru
Kleur: Bleek goudgeel, met een prachtige helderheid.
Neus: Een complex en verfijnd bouquet met aroma's van witte bloemen, citrus (citroenschil, limoen), rijpe peer, geroosterde hazelnoten, krijt en subtiele tonen van honing en boter.
Smaak: De wijn is elegant en gelaagd, met levendige zuren die perfect in balans zijn met de rijpe fruittonen. Smaken van citrus, witte perzik, amandelen en een uitgesproken mineraliteit domineren het palet. De textuur is zijdeachtig, met een verfijnde spanning en precisie.
Afdronk: Lang, puur en indrukwekkend, met aanhoudende tonen van citrus, steenfruit en een ziltige mineraliteit.
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor 'Afhalen' op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Puligny-Montrachet |
Iconen | Icoon Frankrijk |
Wijnhuis | Domaine Leflaive |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2007 |
Drinken vanaf | 2019 |
Drinken tot | 2034 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 96 |
Vinous rating | 96 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rond, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch |
Parker
The Wine Advocate
RP 96
Reviewed by:
William Kelley
Release Price:
NA
Drink Date:
2020 - 2037
The 2007 Chevalier-Montrachet Grand Cru opens in the glass with scents of lemon oil, clear honey, confit citrus, warm bread, almond paste and a very discrete touch of smoky reduction. On the palate, it's full-bodied, ample and multidimensional, with unusual volume and breadth for the vintage, striking concentration and an incisive spine of acidity, concluding with a long, vibrant and chalky finish. While this 2007 is still a few years from true maturity, it clearly numbers among the wines of the vintage.
Published: Jul 31, 2019
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Wine Spectator
Domaine Leflaive Bienvenues-Bâtard-Montrachet Grand Cru – 2016 – Wine Spectator – 95 Points
Though rich, this white is also dense, giving a feeling of intensity to the white peach, citronella and pastry aromas and flavors. Well-proportioned, yet will require some time to really harmonize and reveal all its charms. Long, mineral-tinged finish. Drink now through 2032.
Bruce Sanderson, August 31 2016
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
95
Drinking Window
2019 - 2034
From: Domaine Leflaive Chevalier-Montrachet: 1981-2012 (Sep 2019)
Bright light-medium yellow. Alluring scents of citrus fruits, white peach, oatmeal and rocky minerality complicated by toasty and yeasty nuances. Tactile, sweet and deep, with liquid stone, lemon cream and almond paste flavors giving the wine an almost velvety texture. This utterly seamless grand cru initially displayed a nutty note of maturity but got better and better with air while retaining its energy. Finishes very long and gripping, with an impression of slatey minerality. (13.5% alcohol; 3.18 pH; September 1 harvest start)
- By Stephen Tanzer on April 2019
96
From: 2008 and 2007 White Burgundies (Sep 2009)
Ineffable, discreet aromas of powdered stone, lemon peel, tangerine and flowers are complicated by an almost metallic minerality. Wonderfully succulent and silky in the mouth, but with a firm stony edge that gives it a rather uncompromising quality. An ethereal essence of wet stone minerality, this powerful, concentrated, classically dry wine is also compellingly smooth on the reverberating aftertaste.
- By Stephen Tanzer on September 2009
Cellarmaster Eric Remy describes 2008 as a classic vintage for Domaine Leflaive. Humid, showery weather had threatened widespread outbreaks of mildew and oidium, and Leflaive did a total of 13 treatments against vine maladies. After the rains of early September, the estate did a labor-intensive pass through the vines, eliminating 10% to 15% of the fruit. But then the north wind that began in the middle of the month saved the crop, concentrating sugars and acids. At the harvest, which started here on September 22, grape sugars were typically 12.8% to 13% or more (very little chaptalization was done), and acidity levels were around six grams, a high percentage of which was malic. The 2007s here, which had only recently been bottled at the time of my visit, emphatically showcase their various terroirs and would appear to be constituted for good medium-term aging. (Remy recommends waiting on the 2007s and drinking the 2006s earlier.) Incidentally, Domaine Leflaive is widely cited by long-time collectors as an estate that has largely avoided problems with premature oxidation. When I discussed this subject with Remy, the only recent vintage he had any doubts about was 2002. But he was not yet sure whether the variability he has noticed up to now is a function of corks or of the wines themselves. Clearly, the Leflaive whites gain in stability from an extended stay in cuves. For example, the 2007s remained in tanks from early September of 2008 until they were bottled in April and May of this year. I have omitted notes on a couple of 2008s that were in the middle of their malos (most of the premier crus were finished), but I have included early impressions of the very promising grand crus, which had not yet started their secondary fermentations.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen