2016 Domaine Leflaive Bienvenues-Bâtard-Montrachet Grand Cru
| Wijnsoort | |
|---|---|
| Land | |
| Regio | |
| Appellatie | |
| Wijnhuis | |
| Jaar | 2016 |
| Druif | |
| Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
| Drink venster | 2022 - 2036 |
Lage voorraad
Nog maar 5 over
Omschrijving
Domaine Leflaive is een van de meest prestigieuze wijnhuizen in Bourgogne, vooral bekend om zijn uitzonderlijke witte wijnen, gemaakt van Chardonnay-druiven. Gelegen in het dorp Puligny-Montrachet, in de Côte de Beaune, staat Domaine Leflaive bekend om zijn inzet voor biodynamische wijnbouw en de nadruk op het tot uiting brengen van het unieke terroir.
Een van de kroonjuwelen in hun assortiment is de Bienvenues Bâtard-Montrachet Grand Cru. Deze wijn komt uit een van de beste Grand Cru-wijngaarden van de Bourgogne, namelijk Bienvenues-Bâtard-Montrachet, die grenst aan de legendarische Bâtard-Montrachet-wijngaard. De wijn wordt gemaakt van Chardonnay en vertegenwoordigt het hoogste niveau van elegantie, finesse en complexiteit dat de Bourgogne te bieden heeft. Hoe exclusief wilt u het hebben? Jaarlijks maakt Leflaive max. 600 flessen van deze wijn.
De 2016 Domaine Leflaive Bienvenues Bâtard-Montrachet Grand Cru is een uitstekende jaargang van dit prestigieuze wijnhuis. Deze witte wijn, afkomstig van de Bienvenues-Bâtard-Montrachet Grand Cru-wijngaard in de Côte de Beaune, is een van de meest verfijnde en complexe wijnen uit de Bourgogne.
Kenmerken van de jaargang 2016
Het oogstjaar 2016 werd gekenmerkt door uitdagende weersomstandigheden in Bourgogne. Voorjaarsvorst en hagel zorgden voor aanzienlijke opbrengstverliezen, wat de druivenoogst schaars maar van zeer hoge kwaliteit maakte. De kleinere oogst zorgde voor een hogere concentratie van smaken en aroma's, wat deze wijnen vaak dieper en rijker maakt.
Proefnotities
De 2016 Bienvenues Bâtard-Montrachet Grand Cru biedt alles wat je van een topwijn uit deze wijngaard mag verwachten:
- Kleur: De wijn heeft een heldere, gouden kleur, die met de jaren dieper zal worden.
- Aroma: In de neus biedt de wijn verfijnde aroma’s van witte bloemen, citrus, rijpe perzik, en subtiele tonen van hazelnoot en boter. Daarnaast zijn er minerale accenten, die bijdragen aan de frisheid en elegantie.
- Smaak: In de mond heeft de wijn een rijke, romige textuur, met een geweldige balans tussen frisheid en diepgang. De smaak is gelaagd met tonen van steenfruit (zoals perzik en abrikoos), citruszeste, een vleugje honing en een minerale ondertoon die typerend is voor de wijngaard.
- Afdronk: De wijn heeft een lange, complexe afdronk met een perfecte balans tussen rijkdom en verfijning.
Rijping en bewaarpotentieel
De 2016 jaargang van Domaine Leflaive’s Bienvenues Bâtard-Montrachet Grand Cru heeft een indrukwekkend bewaarpotentieel. Hoewel hij nu al een prachtige structuur en finesse biedt, zal hij zich met de jaren verder ontwikkelen. Verwacht dat de wijn na 10-15 jaar nog meer diepgang en complexiteit krijgt, met meer uitgesproken tonen van noten, honing en gedroogd fruit.
WEETJE: In de tab 'Bijlagen' vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor 'Afhalen' op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Specificaties
| Wijnsoort | Wit |
|---|---|
| Land | Frankrijk |
| Regio | Bourgogne |
| Appellatie | Puligny-Montrachet |
| Iconen | Icoon Frankrijk |
| Wijnhuis | Domaine Leflaive |
| Druif | Chardonnay |
| Biologisch gecertificeerd | Nee |
| Natural wijn | Nee |
| Vegan | Nee |
| Jaar | 2016 |
| Drinken vanaf | 2022 |
| Drinken tot | 2036 |
| Alcohol % | 13.5 |
| Alcoholvrij/arm | Nee |
| Inhoud | 0.75 ltr |
| Houtrijping | Ja |
| Bubbels | Nee |
| Dessert wijn | Nee |
| Afsluiting | Kurk |
| Parker rating | 93 |
| Vinous rating | 93 |
| Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rond, Vol, Wit fruit |
| Drink momenten | Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch |
Professionele Recensies
Parker
Release Price:
NA
Drink Date:
2020 - 2035
The 2016 Bienvenues Batard Montrachet Grand Cru was diminished from 22 to seven barrels this vintage. The bouquet demanded some coaxing from the glass, a little introverted following the Pucelles and Folatières. With time there are fleeting glimpses of wild mint and iodine. The palate is very balanced and harmonious, a pretty and feminine Bienvenues with nicely pitched acidity and a touch of orange peel and white peach toward the saline finish. I suspect it will drink earlier than Leflaive’s other grand crus.
I have been visiting Domaine Leflaive since the late 1990s—always the same address close to the Montrachet restaurant in the heart of Puligny village. The domaine has not so much "changed" but "changed tack" since the untimely passing of Anne-Claude Leflaive and the subsequent passing of the gauntlet to Brice de la Mondarie. So perhaps I should not have been surprised when I was instructed to ring the doorbell at a different address to the one I was accustomed: their cuverie and first-year barrel cellar almost opposite the cellars of Jean-Jacques Confuron. In fact, I learned that the family owns practically the entire Rue de l’Eglise, an accretion of real estate parceled with piecemeal vineyard acquisitions over decades. I must confess that tasting in the "engine room" put a different slant on my own perspective of Leflaive. Not that I have never seen a vat room in my life. I've seen one or two. But suddenly I discovered subtle improvements in recent months. They have removed all the air conditioning and replaced it with naturally insulating material in order to create a more tranquil environment, using dry straw compacted behind the impressive arch-shaped, ocher-colored, high-ceiling walls. And of course here their new winemaker, former Domaine de la Vougeraie maestro Pierre Vincent, has worked since his appointment in January 2017.
Speaking to both Pierre and Brice, it is abundantly clear that Pierre has introduced ideas and Brice is the kind of proactive man who will ensure that they happen so as to tweak the modus operandi. One example is using nitrogen to transfer from barrel to barrel, to push the juice along the pipes and reduce their exposure to oxygen. For me the most significant change, one that has major implications for the domaine, is that now they expose the juice before pressing in one of five presses, introducing antioxidants that protect the wine once in bottle. Pierre showed me pictures of experiments with different levels of sulfur on the browned juice that clarifies and becomes clear after fermentation. They also decant the first ferment into a small vat, then reintroduce it at a later stage of conversion in order to induce a more prompt beginning to alcoholic fermentation. One hopes that these techniques will address the frequency of premature oxidation in bottle that tarnished the reputation of the domaine.
In the vineyard also, Brice is not averse to anything that will help the vines, using a helicopter to mitigate against frost damage in 2017 and pulling out parcels of old vines that had been damaged by frost. Wishing no disrespect to Anne-Claude, Brice’s can-do approach has re-energized the domaine without compromising the ideals of his predecessor. Still, no amount of biodynamics could allay the sturm und drang of the first six months of the 2016 growing season. “The frost was terrible for Puligny, especially for the Grand Crus, Bourgogne Blanc and Village Cru,” Brice told me, as usual attired in the smart suit of a country gent walking the dogs on a crisp October morning. “For the latter two it was a combination of frost and mildew. The frost really weakened the buds. The grand crus are 80% down in 2016, Les Pucelles around 20% down, but the rest of the premier crus are fine since the frost affected more the Chassagne part. The grand crus were at picked at 10 hectoliters per hectare and the Montrachet at just 5 hectoliters per hectare.” I will return to that infamous multi-grower blend of Montrachet later. Pierre Vincent continued: “We had the frost on 26 April but the rest of the season was quite good in terms of sanitary conditions. The maturity of the grapes went well and the summer was not too hot. The harvest began on 21 September, a rather later vintage than in recent years. Many people believe that it was a horrible year due to the frost, following good vintages in 2014 and 2015. But in reality, when you look at the wines themselves, 2016 is quite a good vintage. If it were not for the mildew it could have been fantastic."
My tasting began with two labels that I rarely taste, their Pouilly-Fuissé which comes from several parcels, one of which is destined for premier cru classification when it incepts, and their Auxey-Duresses Blanc which comes from purchased fruit. The premier crus, all raised in 20% new oak, really take off with the excellent Les Combettes, Folatières and Les Pucelles, equal to the Bienvenues-Bâtard-Montrachet. And this year, the Bâtard-Montrachet demonstrated a touch more drive than the Chevalier-Montrachet, though Brice himself suggested that in several years the Chevalier will edge ahead of its bastard cousin. Hmm…let’s wait and see on that. I loved the Bâtard-Montrachet that overcame the frost damage to produce a wine of genuine tension and mineralité. Of course, there is a fourth grand cru, the 2016 Montrachet. The devastation prompted six growers to blend what survived of their Montrachet, lest they blend it into premier cru. There are just under two barrels, transferred into two stainless steel vats in the corner of Domaine Leflaive just next to the Chevalier-Montrachet. It is due to be bottled next year. “There are 500 bottles,” Brice explained. “Instead of dividing it up according to contribution with the labels of domaines [which the authorities immediately refused] we have formed a company called “L’Exceptionel Vendange de Sept Domaine” that will release and distribute the wine.” Sept? Seven? I thought there were six growers. Apparently one holding is split with a métayage, hence seven. At the moment discussions are ongoing about how the wine will be distributed.
Published: Dec 29, 2017
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Wine Spectator
Domaine Leflaive Bienvenues-Bâtard-Montrachet Grand Cru – 2016 – Wine Spectator – 95 Points
Though rich, this white is also dense, giving a feeling of intensity to the white peach, citronella and pastry aromas and flavors. Well-proportioned, yet will require some time to really harmonize and reveal all its charms. Long, mineral-tinged finish. Drink now through 2032.
Bruce Sanderson, August 31 2016
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
(92-93)
From: 2016 White Burgundy: Excellent, But Complicated (Sep 2018)
(the grand crus were not yet bottled): A touch of reduction to the aromas of yellow fruits, minerals and hazelnut; very Puligny in style. Juicy, spicy and penetrating but smooth as well, with its fine-grained texture and pineapple fruit leavened by harmonious acidity. Finishes firm, seamless and long.
- By Stephen Tanzer on May 2014
Both estate director Brice de la Morandière and winemaker Pierre Vincent consider 2016 to be a cooler year without a lot of exotic character. Grape sugars were in the reasonable 12% to 13% range (a bit lower than in 2017), and some of the less-ripe fruit got a touch of chaptalization. The 2016 grand crus were still in tank, awaiting imminent bottling, at the time of my visit on the last day of May.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Domaine Leflaive in Puligny-Montrachet is een naam die klinkt als een bel. Chardonnay, traditie en vooruitgang komen hier mooi samen.
Geschiedenis van Domaine Leflaive
Het verhaal van Domaine Leflaive begint in de 18e eeuw, maar krijgt pas echt vorm in de twintigste eeuw. Joseph Leflaive, voormalig marine-ingenieur, nam in 1905 het familiebezit onder handen. Hij kocht na de phylloxera-crisis extra percelen, herplantte de wijngaarden en startte met eigen bottelingen. Daarmee legde hij de basis voor het domein zoals we dat nu kennen.
Na zijn dood in 1953 namen zijn zonen Vincent en Jo het roer over. Zij wisten de naam verder te versterken in Bourgogne en daarbuiten. In de jaren negentig trad Anne-Claude Leflaive aan. Zij zette een grote stap door het domein volledig biodynamisch te laten werken. Sinds 2015 staat Brice de la Morandière, een neef van Anne-Claude, aan de leiding. Hij combineert respect voor traditie met vernieuwingen zoals de duurzame kelder die in 2012 werd gebouwd.
Ligging in Puligny-Montrachet
Domaine Leflaive ligt in het hart van Puligny-Montrachet, een dorpje in de Côte de Beaune in Bourgogne. Dit gebied staat wereldwijd bekend als de bakermat van Chardonnay. De kalkrijke bodem en de perfecte expositie zorgen voor wijnen met spanning, frisheid en diepte. Alles draait hier om terroir: kleine verschillen in helling of bodemtype zorgen voor wijnen met een heel eigen karakter.
Druivenrassen bij Domaine Leflaive
De focus ligt volledig op Chardonnay. Er wordt geen rood gemaakt. Dat klinkt misschien beperkt, maar juist deze toewijding heeft het domein groot gemaakt. Van een eenvoudige Bourgogne Blanc tot aan de allergrootste Grand Cru’s: alles komt van dezelfde druif, maar telkens uit een ander perceel. Zo proef je puur de verschillen tussen bodem en ligging.
Specialiteiten en beroemde wijngaarden
Domaine Leflaive bezit percelen in enkele van de meest prestigieuze wijngaarden ter wereld. Denk aan Montrachet, Chevalier-Montrachet, Bâtard-Montrachet en Bienvenues-Bâtard-Montrachet. Daarnaast zijn er indrukwekkende Premier Cru’s zoals Les Pucelles, Clavoillon en Les Folatières. Ook maken ze een bijzondere Meursault en een toegankelijke Bourgogne Blanc. Die laatste komt van wijngaarden net buiten Puligny en laat zien dat zelfs de instap bij Leflaive veel karakter heeft.
Biodynamische wijnbouw en keldertechniek
Sinds 1997 werkt Domaine Leflaive volledig biodynamisch. Dat betekent dat er wordt gewerkt met natuurlijke preparaten en volgens ritmes van de natuur. Geen kunstmatige bestrijdingsmiddelen, maar veel aandacht voor de gezondheid van de bodem. In de kelder is de aanpak geduldig: langzaam persen, vergisten met weinig ingrepen, een jaar rijping op eikenhout en daarna nog eens zes maanden in neutrale vaten. Sinds 2012 gebeurt dit in een opvallende kelder: de zogenaamde ‘Egg Cellar’. Dit ronde gebouw met stro en hout als isolatie is energiezuinig en ontworpen om wijn optimaal te laten rijpen.
Interessante feitjes over Domaine Leflaive
- Joseph Leflaive hielp mee bij de bouw van de eerste Franse onderzeeër, nog vóór hij wijnbouwer werd.
- De Grand Cru Montrachet van het domein komt pas na tien jaar rijping uit de kelders, zodat de wijn zijn volledige complexiteit kan tonen.
- Anne-Claude Leflaive werd internationaal geprezen voor haar rol als pionier in biodynamie en kreeg verschillende prijzen voor haar inzet.
Domaine Leflaive wijnen online bestellen?
Bij Grandcruwijnen vind je de wijnen van Domaine Leflaive in een geconditioneerd Wine Warehouse. Dat betekent dat ze onder perfecte omstandigheden liggen te wachten. Bestel je online, dan kun je kiezen voor levering of afhalen in Dordrecht. Kies je voor afhalen, dan zie je direct de korting bij het afrekenen. Handig en voordelig.
Trivia
Wijn Trivia
🍷 Genoten van deze wijnweetjes? Deel je nieuwe kennis met andere wijnliefhebbers!
Ontdek Wijn Trivia
Log in om interessante feiten over deze wijn te ontdekken en je kennis te vergroten.
Meld je aanDomaine Leflaive is een van de meest prestigieuze wijnhuizen in Bourgogne, vooral bekend om zijn uitzonderlijke witte wijnen, gemaakt van Chardonnay-druiven. Gelegen in het dorp Puligny-Montrachet, in de Côte de Beaune, staat Domaine Leflaive bekend om zijn inzet voor biodynamische wijnbouw en de nadruk op het tot uiting brengen van het unieke terroir.
Een van de kroonjuwelen in hun assortiment is de Bienvenues Bâtard-Montrachet Grand Cru. Deze wijn komt uit een van de beste Grand Cru-wijngaarden van de Bourgogne, namelijk Bienvenues-Bâtard-Montrachet, die grenst aan de legendarische Bâtard-Montrachet-wijngaard. De wijn wordt gemaakt van Chardonnay en vertegenwoordigt het hoogste niveau van elegantie, finesse en complexiteit dat de Bourgogne te bieden heeft. Hoe exclusief wilt u het hebben? Jaarlijks maakt Leflaive max. 600 flessen van deze wijn.
De 2016 Domaine Leflaive Bienvenues Bâtard-Montrachet Grand Cru is een uitstekende jaargang van dit prestigieuze wijnhuis. Deze witte wijn, afkomstig van de Bienvenues-Bâtard-Montrachet Grand Cru-wijngaard in de Côte de Beaune, is een van de meest verfijnde en complexe wijnen uit de Bourgogne.
Kenmerken van de jaargang 2016
Het oogstjaar 2016 werd gekenmerkt door uitdagende weersomstandigheden in Bourgogne. Voorjaarsvorst en hagel zorgden voor aanzienlijke opbrengstverliezen, wat de druivenoogst schaars maar van zeer hoge kwaliteit maakte. De kleinere oogst zorgde voor een hogere concentratie van smaken en aroma's, wat deze wijnen vaak dieper en rijker maakt.
Proefnotities
De 2016 Bienvenues Bâtard-Montrachet Grand Cru biedt alles wat je van een topwijn uit deze wijngaard mag verwachten:
- Kleur: De wijn heeft een heldere, gouden kleur, die met de jaren dieper zal worden.
- Aroma: In de neus biedt de wijn verfijnde aroma’s van witte bloemen, citrus, rijpe perzik, en subtiele tonen van hazelnoot en boter. Daarnaast zijn er minerale accenten, die bijdragen aan de frisheid en elegantie.
- Smaak: In de mond heeft de wijn een rijke, romige textuur, met een geweldige balans tussen frisheid en diepgang. De smaak is gelaagd met tonen van steenfruit (zoals perzik en abrikoos), citruszeste, een vleugje honing en een minerale ondertoon die typerend is voor de wijngaard.
- Afdronk: De wijn heeft een lange, complexe afdronk met een perfecte balans tussen rijkdom en verfijning.
Rijping en bewaarpotentieel
De 2016 jaargang van Domaine Leflaive’s Bienvenues Bâtard-Montrachet Grand Cru heeft een indrukwekkend bewaarpotentieel. Hoewel hij nu al een prachtige structuur en finesse biedt, zal hij zich met de jaren verder ontwikkelen. Verwacht dat de wijn na 10-15 jaar nog meer diepgang en complexiteit krijgt, met meer uitgesproken tonen van noten, honing en gedroogd fruit.
WEETJE: In de tab 'Bijlagen' vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor 'Afhalen' op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
| Wijnsoort | Wit |
|---|---|
| Land | Frankrijk |
| Regio | Bourgogne |
| Appellatie | Puligny-Montrachet |
| Iconen | Icoon Frankrijk |
| Wijnhuis | Domaine Leflaive |
| Druif | Chardonnay |
| Biologisch gecertificeerd | Nee |
| Natural wijn | Nee |
| Vegan | Nee |
| Jaar | 2016 |
| Drinken vanaf | 2022 |
| Drinken tot | 2036 |
| Alcohol % | 13.5 |
| Alcoholvrij/arm | Nee |
| Inhoud | 0.75 ltr |
| Houtrijping | Ja |
| Bubbels | Nee |
| Dessert wijn | Nee |
| Afsluiting | Kurk |
| Parker rating | 93 |
| Vinous rating | 93 |
| Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rond, Vol, Wit fruit |
| Drink momenten | Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch |
Parker
Release Price:
NA
Drink Date:
2020 - 2035
The 2016 Bienvenues Batard Montrachet Grand Cru was diminished from 22 to seven barrels this vintage. The bouquet demanded some coaxing from the glass, a little introverted following the Pucelles and Folatières. With time there are fleeting glimpses of wild mint and iodine. The palate is very balanced and harmonious, a pretty and feminine Bienvenues with nicely pitched acidity and a touch of orange peel and white peach toward the saline finish. I suspect it will drink earlier than Leflaive’s other grand crus.
I have been visiting Domaine Leflaive since the late 1990s—always the same address close to the Montrachet restaurant in the heart of Puligny village. The domaine has not so much "changed" but "changed tack" since the untimely passing of Anne-Claude Leflaive and the subsequent passing of the gauntlet to Brice de la Mondarie. So perhaps I should not have been surprised when I was instructed to ring the doorbell at a different address to the one I was accustomed: their cuverie and first-year barrel cellar almost opposite the cellars of Jean-Jacques Confuron. In fact, I learned that the family owns practically the entire Rue de l’Eglise, an accretion of real estate parceled with piecemeal vineyard acquisitions over decades. I must confess that tasting in the "engine room" put a different slant on my own perspective of Leflaive. Not that I have never seen a vat room in my life. I've seen one or two. But suddenly I discovered subtle improvements in recent months. They have removed all the air conditioning and replaced it with naturally insulating material in order to create a more tranquil environment, using dry straw compacted behind the impressive arch-shaped, ocher-colored, high-ceiling walls. And of course here their new winemaker, former Domaine de la Vougeraie maestro Pierre Vincent, has worked since his appointment in January 2017.
Speaking to both Pierre and Brice, it is abundantly clear that Pierre has introduced ideas and Brice is the kind of proactive man who will ensure that they happen so as to tweak the modus operandi. One example is using nitrogen to transfer from barrel to barrel, to push the juice along the pipes and reduce their exposure to oxygen. For me the most significant change, one that has major implications for the domaine, is that now they expose the juice before pressing in one of five presses, introducing antioxidants that protect the wine once in bottle. Pierre showed me pictures of experiments with different levels of sulfur on the browned juice that clarifies and becomes clear after fermentation. They also decant the first ferment into a small vat, then reintroduce it at a later stage of conversion in order to induce a more prompt beginning to alcoholic fermentation. One hopes that these techniques will address the frequency of premature oxidation in bottle that tarnished the reputation of the domaine.
In the vineyard also, Brice is not averse to anything that will help the vines, using a helicopter to mitigate against frost damage in 2017 and pulling out parcels of old vines that had been damaged by frost. Wishing no disrespect to Anne-Claude, Brice’s can-do approach has re-energized the domaine without compromising the ideals of his predecessor. Still, no amount of biodynamics could allay the sturm und drang of the first six months of the 2016 growing season. “The frost was terrible for Puligny, especially for the Grand Crus, Bourgogne Blanc and Village Cru,” Brice told me, as usual attired in the smart suit of a country gent walking the dogs on a crisp October morning. “For the latter two it was a combination of frost and mildew. The frost really weakened the buds. The grand crus are 80% down in 2016, Les Pucelles around 20% down, but the rest of the premier crus are fine since the frost affected more the Chassagne part. The grand crus were at picked at 10 hectoliters per hectare and the Montrachet at just 5 hectoliters per hectare.” I will return to that infamous multi-grower blend of Montrachet later. Pierre Vincent continued: “We had the frost on 26 April but the rest of the season was quite good in terms of sanitary conditions. The maturity of the grapes went well and the summer was not too hot. The harvest began on 21 September, a rather later vintage than in recent years. Many people believe that it was a horrible year due to the frost, following good vintages in 2014 and 2015. But in reality, when you look at the wines themselves, 2016 is quite a good vintage. If it were not for the mildew it could have been fantastic."
My tasting began with two labels that I rarely taste, their Pouilly-Fuissé which comes from several parcels, one of which is destined for premier cru classification when it incepts, and their Auxey-Duresses Blanc which comes from purchased fruit. The premier crus, all raised in 20% new oak, really take off with the excellent Les Combettes, Folatières and Les Pucelles, equal to the Bienvenues-Bâtard-Montrachet. And this year, the Bâtard-Montrachet demonstrated a touch more drive than the Chevalier-Montrachet, though Brice himself suggested that in several years the Chevalier will edge ahead of its bastard cousin. Hmm…let’s wait and see on that. I loved the Bâtard-Montrachet that overcame the frost damage to produce a wine of genuine tension and mineralité. Of course, there is a fourth grand cru, the 2016 Montrachet. The devastation prompted six growers to blend what survived of their Montrachet, lest they blend it into premier cru. There are just under two barrels, transferred into two stainless steel vats in the corner of Domaine Leflaive just next to the Chevalier-Montrachet. It is due to be bottled next year. “There are 500 bottles,” Brice explained. “Instead of dividing it up according to contribution with the labels of domaines [which the authorities immediately refused] we have formed a company called “L’Exceptionel Vendange de Sept Domaine” that will release and distribute the wine.” Sept? Seven? I thought there were six growers. Apparently one holding is split with a métayage, hence seven. At the moment discussions are ongoing about how the wine will be distributed.
Published: Dec 29, 2017
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Wine Spectator
Domaine Leflaive Bienvenues-Bâtard-Montrachet Grand Cru – 2016 – Wine Spectator – 95 Points
Though rich, this white is also dense, giving a feeling of intensity to the white peach, citronella and pastry aromas and flavors. Well-proportioned, yet will require some time to really harmonize and reveal all its charms. Long, mineral-tinged finish. Drink now through 2032.
Bruce Sanderson, August 31 2016
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
(92-93)
From: 2016 White Burgundy: Excellent, But Complicated (Sep 2018)
(the grand crus were not yet bottled): A touch of reduction to the aromas of yellow fruits, minerals and hazelnut; very Puligny in style. Juicy, spicy and penetrating but smooth as well, with its fine-grained texture and pineapple fruit leavened by harmonious acidity. Finishes firm, seamless and long.
- By Stephen Tanzer on May 2014
Both estate director Brice de la Morandière and winemaker Pierre Vincent consider 2016 to be a cooler year without a lot of exotic character. Grape sugars were in the reasonable 12% to 13% range (a bit lower than in 2017), and some of the less-ripe fruit got a touch of chaptalization. The 2016 grand crus were still in tank, awaiting imminent bottling, at the time of my visit on the last day of May.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Domaine Leflaive in Puligny-Montrachet is een naam die klinkt als een bel. Chardonnay, traditie en vooruitgang komen hier mooi samen.
Geschiedenis van Domaine Leflaive
Het verhaal van Domaine Leflaive begint in de 18e eeuw, maar krijgt pas echt vorm in de twintigste eeuw. Joseph Leflaive, voormalig marine-ingenieur, nam in 1905 het familiebezit onder handen. Hij kocht na de phylloxera-crisis extra percelen, herplantte de wijngaarden en startte met eigen bottelingen. Daarmee legde hij de basis voor het domein zoals we dat nu kennen.
Na zijn dood in 1953 namen zijn zonen Vincent en Jo het roer over. Zij wisten de naam verder te versterken in Bourgogne en daarbuiten. In de jaren negentig trad Anne-Claude Leflaive aan. Zij zette een grote stap door het domein volledig biodynamisch te laten werken. Sinds 2015 staat Brice de la Morandière, een neef van Anne-Claude, aan de leiding. Hij combineert respect voor traditie met vernieuwingen zoals de duurzame kelder die in 2012 werd gebouwd.
Ligging in Puligny-Montrachet
Domaine Leflaive ligt in het hart van Puligny-Montrachet, een dorpje in de Côte de Beaune in Bourgogne. Dit gebied staat wereldwijd bekend als de bakermat van Chardonnay. De kalkrijke bodem en de perfecte expositie zorgen voor wijnen met spanning, frisheid en diepte. Alles draait hier om terroir: kleine verschillen in helling of bodemtype zorgen voor wijnen met een heel eigen karakter.
Druivenrassen bij Domaine Leflaive
De focus ligt volledig op Chardonnay. Er wordt geen rood gemaakt. Dat klinkt misschien beperkt, maar juist deze toewijding heeft het domein groot gemaakt. Van een eenvoudige Bourgogne Blanc tot aan de allergrootste Grand Cru’s: alles komt van dezelfde druif, maar telkens uit een ander perceel. Zo proef je puur de verschillen tussen bodem en ligging.
Specialiteiten en beroemde wijngaarden
Domaine Leflaive bezit percelen in enkele van de meest prestigieuze wijngaarden ter wereld. Denk aan Montrachet, Chevalier-Montrachet, Bâtard-Montrachet en Bienvenues-Bâtard-Montrachet. Daarnaast zijn er indrukwekkende Premier Cru’s zoals Les Pucelles, Clavoillon en Les Folatières. Ook maken ze een bijzondere Meursault en een toegankelijke Bourgogne Blanc. Die laatste komt van wijngaarden net buiten Puligny en laat zien dat zelfs de instap bij Leflaive veel karakter heeft.
Biodynamische wijnbouw en keldertechniek
Sinds 1997 werkt Domaine Leflaive volledig biodynamisch. Dat betekent dat er wordt gewerkt met natuurlijke preparaten en volgens ritmes van de natuur. Geen kunstmatige bestrijdingsmiddelen, maar veel aandacht voor de gezondheid van de bodem. In de kelder is de aanpak geduldig: langzaam persen, vergisten met weinig ingrepen, een jaar rijping op eikenhout en daarna nog eens zes maanden in neutrale vaten. Sinds 2012 gebeurt dit in een opvallende kelder: de zogenaamde ‘Egg Cellar’. Dit ronde gebouw met stro en hout als isolatie is energiezuinig en ontworpen om wijn optimaal te laten rijpen.
Interessante feitjes over Domaine Leflaive
- Joseph Leflaive hielp mee bij de bouw van de eerste Franse onderzeeër, nog vóór hij wijnbouwer werd.
- De Grand Cru Montrachet van het domein komt pas na tien jaar rijping uit de kelders, zodat de wijn zijn volledige complexiteit kan tonen.
- Anne-Claude Leflaive werd internationaal geprezen voor haar rol als pionier in biodynamie en kreeg verschillende prijzen voor haar inzet.
Domaine Leflaive wijnen online bestellen?
Bij Grandcruwijnen vind je de wijnen van Domaine Leflaive in een geconditioneerd Wine Warehouse. Dat betekent dat ze onder perfecte omstandigheden liggen te wachten. Bestel je online, dan kun je kiezen voor levering of afhalen in Dordrecht. Kies je voor afhalen, dan zie je direct de korting bij het afrekenen. Handig en voordelig.
Wijn Trivia
🍷 Genoten van deze wijnweetjes? Deel je nieuwe kennis met andere wijnliefhebbers!
Ontdek Wijn Trivia
Log in om interessante feiten over deze wijn te ontdekken en je kennis te vergroten.
Meld je aan