1986 Marques de Murrieta Castillo Ygay Gran Reserva Blanco

Waardering:
100 % of 100
Wijnsoort Wit
Land Spanje
Regio Rioja
Appellatie Rioja Alta
Wijnhuis Marques de Murrieta
Jaar 1986
Druif Malvasia Viura
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (14%)
Drink venster 2019 - 2035
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

De Castillo Ygay Blanco Gran Reserva Especial is een van de allerfraaiste witte wijnen ter wereld en zonder twijfel de allerbeste witte wijn ooit gemaakt in Spanje. De wijn is hoofdzakelijk gemaakt van Viura (97%)  met een beetje  Malvasia (3%) van een wijngaard geplant in 1945 en gelegen in het hoogste deel van het landgoed Ygay op 485 meter hoogte in de La Rioja Alta. De wijn is opgevoed voor 252 maanden in  Amerikaanse eiken barriques van 225 liter en 67 maanden in de betonnen tanks. De Ygay Gran Reserva Blanco heeft een zeer subtiele neus en het is een beetje verlegen zefs een beetje gesloten op het eerste. Deze wijn uit 1986 is pas gebotteld in maart 2015 dus een beetje gek om te zeggen dat deze wijn nog erg jong overkomt maar toch is dat het geval. Deze waanzinnige wijn zal met de jaren nog verbeteren en heeft een drinkvenster van 50+ jaren. Een leuke anekdote is dat de 1919 jaargang van deze wijn is geproefd na 97 jaar en toen nog in perfecte staat was.

Luis Gutiérrez van de Wine-Advocate heeft een fles greproefd en deze heeft een geopende fles na een week nogmaals geproefd en er was toen nog geen enkele oxidatie te proeven en hij vond de wijn (nog) fraaier nadat deze een dag had opengestaan. De volgende release van deze cult-wijn zal waarschijnlijk de 1998 zijn dus dat wordt zeker wachten tot 2025 tot er een volgende release komt van deze wijn

In de neus ruiken we kruidige aroma's met hints van bloemblaadjes, gedroogde vruchten, kweepeer. In de mond is deze wijn zeer elegant en krachtig. Het heeft een uitstekende zuurgraad. Zeer mineral en vet met een zeer lange en ongekend fraaie afdronk. Er is werkelijk niets negatiefs over de wijn en dit is de perfecte wijn en dit wordt beaamd door Parker welke deze wijn 100 punten heeft gegeven.

 Maximaal 2 flessen per persoon. 100/100 Parker en 100/100 Suckling

It hasn’t even reached the market yet but it has already made history: Castillo Ygay Blanco Gran Reserva Especial 1986, a real gem made by Marqués de Murrieta, has been rated 100 Points by Robert Parker. This is the first time such an important accolade is given to a white wine is Spain.

After being tasted by Luis Gutierrez, the critic responsible for reviewing Spanish wines in Robert Parker’s ‘The Wine Advocate’, he states that it is “one of the best white wines I’ve ever tasted in my whole life.” Castillo Ygay Blanco Gran Reserva Especial 1986 stands as the only wine that has reached the highest score, an even more difficult achievement for a white wine.

This milestone not only marks a before and after in the history of Spanish wines, but also highlights the ongoing serious and honest commitment that has always characterized Marqués de Murrieta and the Cebrián-Sagarriga family. Celebrating its 165’s anniversary, the oldest winery in Rioja, led by Vicente Cebrian-Sagarriga, Count of Creixell, is more alive than ever.

With this vintage, the winery resumes its long tradition of making Castillo Ygay White and makes it the best possible way: presenting a wine that turns 30 years to the market. In order to rate the wine, the prestigious publication led by Robert Parker made a vertical tasting of Castillo Ygay white, from 1919 to 1986. Among the vintages tasted, the critic also gave top marks to two other historic vintages: Castillo Ygay Gran Reserva Especial 1919 and 1932. the mark stands as the only in the world to achieve 100 points by Parker three times in one tasting, celebrating 100 years of high scores.

After spending 252 months in 225 liter American oak barrels and 67 months in concrete tanks, the wine is aged in bottles for more than three years to reach, 30 years after the harvest of the grape, the best expression of this wine from the first Rioja winery founded in 1852.

Castillo Ygay -red and white- represents the raison d’être of Marqués de Murrieta: timeless wines that remain in history and are located at the apex of global excellence forever.

Vineyard for 1986 Marques de Murrieta Castillo Ygay Gran Reserva Blanco

Luciano Murrieta, de latere Marquès de Murrieta, is niet alleen de stichter van de Bodegas die zijn naam dragen, maar wordt ook beschouwd als de grondlegger van de moderne wijnhandel in de Rioja. Luciano Murrieta werd in 1822 geboren in de toenmalige Spaanse provincie Peru. Na de onafhankelijkheid van Peru, kwam hij in Londen terecht. Hier verbaasde hij zich over de populariteit van Bordeauxwijnen en werd geïnspireerd door deze stijlvan wijnmaken, waarbij de wijnen een bepaalde periode in houten fusten rijpten. In 1852 exporteerde hij zijn eerste wijnen en had daarmee zo'n succes dat andere wijnboeren zijn technieken volgden.Vandaag de dag is Marquès de Murrieta het oudste nog actieve wijnbedrijf in de Rioja. In 1983 is het bedrijf in bezit gekomen van hertog van Creixell, Vincente Cebrián. Daarmee is het familie-element van het wijnbedrijf behouden gebleven. Na zijn plotselinge overlijden in 1996 hebben zijn kinderen onder leiding van Vicente jr het roer overgenomen en het perfectionisme van hun vader voortgezet. Vicente (2e roepnaam Dalmau) is geboren in 1970. Hij brengt zijn jeugd afwisselend door in Madrid en Galicia, waar hij de zomers doorbrengt in Pazo Barrantes, het wijngoed dat sinds de 16e eeuw eigendom is van zijn familie. Zijn roots en de goede tijden die hij in Galicia doorbracht hebben dit gebied voor altijd een bijzondere plaats in zijn hart gegeven.

Na zijn studie in Madrid, vervolgt hij zijn opleiding in de USA en na terugkeer in Spanje rondt hij zijn universitaire opleiding af (Economics, Business & Law degrees). Vanaf dat moment gaat Vincente zich volledig richten op het bedrijf van zijn vader, van wie hij na diens onverwachte overlijden in 1996 de leiding op zich neemt. De jaren daarna moderniseert hij, samen met zijn zus Cristina, op revolutionaire wijze de bodega en bereikt de kwaliteit van de wijnen zeer grote hoogten: zij behoren thans tot de beste van de wereld. De familie Cebrian-Sagarriga Suarez Llanos is eigenaar van twee wijnhuizen namelijk; Marqués de Murrieta (Rioja DOCa) en Pazo de Barrantes (Rías Baixas D.O.).

De bodega heeft zo'n 300 hectare aan wijngaarden, en teelt daarop druiven als tempranillo, garnacha, graciano en mazuelo voor de rode wijnen, en viura voor de witte wijn. Natuurlijk draait daarbij alles om de hoogste kwaliteit. Ook traditie speelt een grote rol: Marqués de Murrieta maakt klassieke Rioja. Traditie is echter niet hetzelfde als stilstand, want, zoals de vader van Vicente Dalmau het formuleerde: je moet voortdurend alles veranderen, opdat alles hetzelfde kan blijven. Dat is precies wat er gebeurt. Zo liet de familie het oude bedrijfsgebouw afbreken en vrijwel exact hetzelfde weer opbouwen, maar dan voorzien van de modernste snufjes. En zo werkt ze ook aan de wijnen: die worden steeds beter, maar verliezen nooit hun identiteit.

Alle wijngaarden van Finca Ygay (Marqués de Murrieta), tezamen ongeveer 300 ha, liggen bij de bodega en zijn eigendom van de familie. Het inmiddels geheel gerenoveerde Castillo Ygay is het hoofdkwartier van Marqués de Murrieta. Finca Ygay kent aanmerkelijke verschillen in bodem. De hoogte van de wijngaarden varieert van 300 tot 500 m en het gebied valt onder Rioja Alta. Deze verschillen in bodemgesteldheid geeft Murrieta de mogelijkheid om gevarieerde wijnen te produceren.

Door de relatief koele ligging is dit gebied uitermate geschikt voor de productie van de meest verfijnde wijnen. De grootste wijngaard: Valsalado produceert de druiven voor de Murrieta Reserva. Het hoogstgelegen deel van het domein heet La Plana. De druiven uit dit gebied (Tempranillo en Mazuelo), afkomstig van oude wijnstokken op leem, vormen de basis voor de wereldberoemde Gran Reserva Especial Castillo Ygay (die uitsluitend in goede jaren wordt gemaakt) en van de uitstekende witte wijn Capellania. Deze wijn, heeft 15 maanden gerijpt op Frans eiken; een Bourgondisch aandoende wijn, maar ook een prachtige en moderne witte Rioja. De wat lager gelegen wijngaard Las Canajas, waar in de jaren '80 van de vorige eeuw Cabernet Sauvignon werd aangeplant, heeft een bodem van kiezels en kalkrijke klei. Sinds 1994 vormen de druiven uit dit gebied de basis voor Dalmau, de "moderne" Murrieta, vernoemd naar Vicente Dalmau jr., één van de huidige eigenaren.

Heel bijzonder is de zeldzame witte Castillo Ygay afkomstig uit 1986 (100 Parker punten!), maar nog zeer vitaal! Deze wijn is een assemblage van Viura en Malvasia.

Sinds 1995 is de oorspronkelijk uit Argentinië afkomstige oenologe Maria Vargas verantwoordelijk voor de wijnen van het wijnhuis. Een gevleugelde uitsprak van haar is dat eikenhout in een wijn is als parfum bij een vrouw, het mag nooit overheersen. Zij maakt op subtiele wijze gebruik van Amerikaans eiken uit Pennsylvania en Ohio. Tempranillo is de belangrijkste blauwe druif, met daarnaast kleinere hoeveelheden Graciano, Garnacha en Carinena en bovendien heeft Marqués de Murrieta als één van de weinige Bodegas in Rioja toestemming om ook Cabernet Sauvignon druiven te gebruiken bij de bereiding van hun wijnen. Als witte druif wordt voornamelijk Viura verbouwd en een zeer kleine hoeveelheid Malvasia.

Klik hier voor een mooie video-rapportage van dit fameuze huis

Pazo de Barrantes Estate ligt in de streek Rías Baixas, boven Portugal, en omvat 12ha. wijngaarden (druif: Albariño) rondom het huis Pazo Barrantes, dat al sinds 1511 eigendom is van de familie. Het ligt in een subregio met de meeste invloed van de Atlantishe Oceaan, hetgeen zich weerspiegelt in de superieure kwaliteit van deze wijn. Pazo Barrantes, gemaakt van 100% Albariño druiven heeft geen houtrijping ondergaan. De invloeden van de Atlantische Oceaan zijn duidelijk terug te vinden in deze wijn.

Kenmerken
Tarief code 22042136
Wijnsoort Wit
Land Spanje
Regio Rioja
Appellatie Rioja Alta
Wijnhuis Marques de Murrieta
Druif Malvasia, Viura
Biologisch Nee
Vegan Nee
Jaar 1986
Drinken vanaf 2019
Drinken tot 2035
Alcohol % 14
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 100
James Suckling rating 100
Smaakprofiel Droog, Houtgerijpt, Strak, Wit fruit
Drink momenten Met vrienden, Open haard
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:1986 Marques de Murrieta Castillo Ygay Gran Reserva Blanco
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

08.02.2023

2021 Juan Gil Blanco

"Dit is niet wat je verwacht - de wijn nis droger dan ik had verwacht. In..." Antoinet

Bekijk product recensie