Marchand-Tawse
Pascal Marchand, Canadees van geboorte en afkomstig uit Quebec kreeg bekendheid als 'flying winemaker' in Australie en Chili, maar vanwege zijn passie voor Bougogne en de adviezen van de legendarische Henri Jayer kwam hij 1983 naar Frankrijk om in zijn favoriete streek daadwerkelijk wijnmaker te worden. Hij werd direct geïnspireerd door de jonge generatie pioniers, die organische en biodynamische methoden gingen gebruiken.
Pascal Marchand, Canadees van geboorte en afkomstig uit Quebec kreeg bekendheid als 'flying winemaker' in Australie en Chili, maar vanwege zijn passie voor Bougogne en de adviezen van de legendarische Henri Jayer kwam hij 1983 naar Frankrijk om in zijn favoriete streek daadwerkelijk wijnmaker te worden. Hij werd direct geïnspireerd door de jonge generatie pioniers, die organische en biodynamische methoden gingen gebruiken.
Meer informatie over Merchand-Tawse
Het verhaal van het Maison Marchand-Tawse in Bourgondië begint met het buitengewone verhaal van Pascal Marchand, het Frans-Canadese jongenswonder, die in 1985 op 22-jarige leeftijd de teugels overnam van de Clos des Epeneaux in Pommard. Hij werd van de ene op de andere dag een sensatie, en is zeker een van de grondleggers van het moderne Bourgondië. Maar de Clos des Epeneaux is klein. En voor een jonge, getalenteerde en ambitieuze wijnmaker was 15 jaar genoeg. Hij had een nieuwe uitdaging nodig. En hij vond er een!
Merchand-Tawse zijn aanpak
Pascal werd benaderd door Jean-Charles Boisset, telg van de familie die de op twee na grootste Franse wijngroep controleert, die een domein wilde creëren dat de showcase zou zijn voor de andere bedrijven van de familie. Dus met de vintage 1999 werd het Domaine de la Vougeraie gelanceerd, waardoor Pascal het beheer kreeg over meer dan 90 hectare Bourgondische wijngaarden, van eenvoudige regionale appellations tot Grand Crus. Het was de grootste creatie van een enkel domein in Bourgondië sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. En het werd al snel een referentie voor de moderne Bourgondische productie. Pascal nam het hele domein mee in de biologische landbouw, en wel met een biodynamische insteek. Het was revolutionair. Gedurende de zeven jaar dat hij daar was, nam Pascal ook deel aan de ontwikkeling van verschillende andere projecten in de Boisset-groep buiten de Bourgogne en in het buitenland. Tegelijkertijd werkte hij als adviseur voor wijnmakerijen over de hele wereld en werd zo een van de bekendste 'vliegende wijnmakers'.
Marchand ontwikkelde zijn eigen wijndomein en heeft zich met zijn financiele partner Moray Tawse gevestigd als micro-negociant onder de naam Marchand-Tawse. Daarnaast heeft dit partnerschap in 2011 het voormalige en belangrijke Domaine Maume verworven, dat nu onder de naam Maume-Marchand-Tawse geëtiketeerd wordt en waar sindsdien positieve hervormingen zijn doorgevoerd. Ondanks de uitbreidingen wil Marchand het bewust kleinschalig houden op het domein. Zijn wijnen bieden al jong bijzonder veel drinkplezier, maar zijn zodanig gevinifieerd dat ze vol vertrouwen mooi kunnen riipen en zich goed blijken te ontwikkelen. Elke geproduceerde wijn wordt individueel benaderd om het eigen karakter en de terroir afkomst optimaal te kunnen tonen. Het houtgebruik is zodoende sterk gedifferentieerd en de biodynamische werkwijzen worden steeds meer merkbaar.
Pascal Marchand, Canadees van geboorte en afkomstig uit Quebec kreeg bekendheid als 'flying winemaker' in Australie en Chili, maar vanwege zijn passie voor Bougogne en de adviezen van de legendarische Henri Jayer kwam hij 1983 naar Frankrijk om in zijn favoriete streek daadwerkelijk wijnmaker te worden. Hij werd direct geïnspireerd door de jonge generatie pioniers, die organische en biodynamische methoden gingen gebruiken.
Meer informatie over Merchand-Tawse
Het verhaal van het Maison Marchand-Tawse in Bourgondië begint met het buitengewone verhaal van Pascal Marchand, het Frans-Canadese jongenswonder, die in 1985 op 22-jarige leeftijd de teugels overnam van de Clos des Epeneaux in Pommard. Hij werd van de ene op de andere dag een sensatie, en is zeker een van de grondleggers van het moderne Bourgondië. Maar de Clos des Epeneaux is klein. En voor een jonge, getalenteerde en ambitieuze wijnmaker was 15 jaar genoeg. Hij had een nieuwe uitdaging nodig. En hij vond er een!
Merchand-Tawse zijn aanpak
Pascal werd benaderd door Jean-Charles Boisset, telg van de familie die de op twee na grootste Franse wijngroep controleert, die een domein wilde creëren dat de showcase zou zijn voor de andere bedrijven van de familie. Dus met de vintage 1999 werd het Domaine de la Vougeraie gelanceerd, waardoor Pascal het beheer kreeg over meer dan 90 hectare Bourgondische wijngaarden, van eenvoudige regionale appellations tot Grand Crus. Het was de grootste creatie van een enkel domein in Bourgondië sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. En het werd al snel een referentie voor de moderne Bourgondische productie. Pascal nam het hele domein mee in de biologische landbouw, en wel met een biodynamische insteek. Het was revolutionair. Gedurende de zeven jaar dat hij daar was, nam Pascal ook deel aan de ontwikkeling van verschillende andere projecten in de Boisset-groep buiten de Bourgogne en in het buitenland. Tegelijkertijd werkte hij als adviseur voor wijnmakerijen over de hele wereld en werd zo een van de bekendste 'vliegende wijnmakers'.
Marchand ontwikkelde zijn eigen wijndomein en heeft zich met zijn financiele partner Moray Tawse gevestigd als micro-negociant onder de naam Marchand-Tawse. Daarnaast heeft dit partnerschap in 2011 het voormalige en belangrijke Domaine Maume verworven, dat nu onder de naam Maume-Marchand-Tawse geëtiketeerd wordt en waar sindsdien positieve hervormingen zijn doorgevoerd. Ondanks de uitbreidingen wil Marchand het bewust kleinschalig houden op het domein. Zijn wijnen bieden al jong bijzonder veel drinkplezier, maar zijn zodanig gevinifieerd dat ze vol vertrouwen mooi kunnen riipen en zich goed blijken te ontwikkelen. Elke geproduceerde wijn wordt individueel benaderd om het eigen karakter en de terroir afkomst optimaal te kunnen tonen. Het houtgebruik is zodoende sterk gedifferentieerd en de biodynamische werkwijzen worden steeds meer merkbaar.