Burgenland

Burgenland
2021 Weingut Schwarz The Butcher Chardonnay
13,88 11,47
Vegan Label
2022 Weingut Schwarz The Butcher Pinot Noir
16,30 13,47
Vegan Label
Vegan Label
2022 Domaine du Colombier Chablis Premier Cru Fourchaume
37,50 30,99
2021 Weingut Schwarz The Butcher Cuvee Weiss
Special Price 12,95 10,70 van 13,75
Vegan Label
2021 Domaine du Colombier Chablis
22,95 18,97
2020 Weingut Schwarz The Butcher Cuvee Rot
28,95 23,93
2022 Domaine du Colombier Petit Chablis
21,95 18,14 Vanaf 20,70
2019 Kracher Kollektion
595,00 491,74
97+ Peter Parker
per pagina

Burgenland is een van de prominente wijnregio's van Oostenrijk, bekend om zijn diverse wijngaarden en de productie van wijnen van hoge kwaliteit. De wijngaarden van Burgenland bevinden zich in het oostelijke deel van Oostenrijk, voornamelijk in de zuidoostelijke hoek van het land. De regio wordt gekenmerkt door een gevarieerd landschap, waaronder vlakke vlaktes, glooiende heuvels en de aanwezigheid van het Neusiedler Meer (Neusiedler See), een aanzienlijke invloed op het klimaat en de wijnbouw van het gebied.

Meer informatie over Burgenland

Het klimaat in Burgenland wordt beïnvloed door de aanwezigheid van het Neusiedler Meer. Het meer fungeert als temperatuurregulator en tempert extreme weersomstandigheden. Dit, gecombineerd met het relatief hoge aantal zonne-uren in de regio, zorgt voor een gunstig klimaat voor de druiventeelt. De warme zomers en milde winters maken hem ideaal voor zowel witte als rode druivensoorten. De bodems van Burgenland variëren aanzienlijk in de regio en bieden een breed scala aan mogelijkheden voor de druiventeelt. Leemachtige bodems, grind, kalksteen en leisteen zijn allemaal te vinden in verschillende gebieden, die elk het smaakprofiel en de kenmerken van de daar geproduceerde wijnen beïnvloeden.

Burgenland produceert een breed scala aan wijnstijlen, van droge witte wijnen tot rijke rode wijnen en zoete dessertwijnen. Het staat vooral bekend om zijn zoete wijnen, waaronder Beerenauslese en Trockenbeerenauslese, die worden gemaakt van druiven die zijn aangetast door edele rotting. Burgenland bestaat uit verschillende deelregio's, elk met zijn unieke kenmerken. Sommige van deze subregio's omvatten Neusiedlersee, Mittelburgenland en Eisenberg. Neusiedlersee, met de nabijheid van het Neusiedler Meer, staat bekend om zijn zoete wijnen, terwijl Mittelburgenland en Eisenberg bekend staan om hun productie van rode wijn. Burgenland is rijk aan geschiedenis en cultureel erfgoed, met invloeden uit verschillende culturen vanwege de ligging op het kruispunt van Midden-Europa. Deze diversiteit komt tot uiting in de lokale tradities, keuken en wijncultuur. Over het geheel genomen is Burgenland een regio met een lange wijntraditie en een toewijding aan het produceren van een grote verscheidenheid aan wijnen van hoge kwaliteit. De unieke combinatie van klimaat, bodem en druivensoorten heeft bijgedragen aan de reputatie van de regio als belangrijke speler in de Oostenrijkse wijnindustrie.

Welke druiven worden in Burgenland gebruikt?


Burgenland, de belangrijkste wijnregio van Oostenrijk, staat bekend om zijn gevarieerde selectie druivensoorten. De regio produceert een breed scala aan wijnen, waaronder zowel rode als witte, en gebruikt verschillende druivensoorten om deze wijnen te maken. Enkele van de belangrijkste druivensoorten die bij de wijnbereiding van Burgenland worden gebruikt, zijn onder meer:

Witte druivenrassen:

Grüner Veltliner: Een populaire Oostenrijkse druivensoort die bekend staat om zijn frisse en verfrissende witte wijnen met smaken van groene appel, witte peper en citrus.

Chardonnay: Chardonnay wordt gebruikt om een reeks witte wijnen te produceren, vaak gerijpt in eikenhouten vaten, waardoor ze een romige textuur en smaken van boter en vanille kunnen krijgen.

Welschriesling: Deze druivensoort wordt in Oostenrijk veel gebruikt om frisse en fruitige witte wijnen met citrus- en appeltonen te produceren.

Sauvignon Blanc: Sauvignon Blanc-druiven staan bekend om het creëren van aromatische witte wijnen met kruidige, grasachtige en tropische fruittonen.

Pinot Blanc: Pinot Blanc wordt gebruikt om witte wijnen te maken met een goede balans tussen fruitigheid en zuurgraad, vaak met smaken van appel, peer en amandelen.

Rode druivenrassen:

Blaufränkisch: Blaufränkisch is een van de belangrijkste rode druivensoorten van Oostenrijk. Het produceert rode wijnen met smaken van donker fruit, kruidige tonen en een kenmerkende zuurgraad.

Zweigelt: Zweigelt is een veelzijdige en veel verbouwde Oostenrijkse rode druivensoort, bekend om zijn zachte en fruitige rode wijnen met smaken van kersen en bessen.

St. Laurent: St. Laurent is een andere Oostenrijkse rode druivensoort, die rode wijnen produceert met een fluweelzachte textuur en smaken van donkere bessen en kruiden.

Pinot Noir: Pinot Noir wordt gebruikt om elegante en aromatische rode wijnen te creëren met smaken van rood fruit, bloemige tonen en een zijdezachte textuur.

Deze druivensoorten worden, samen met andere, zorgvuldig verbouwd in de verschillende subregio's van Burgenland, waarbij gebruik wordt gemaakt van de diverse bodemsoorten en microklimaten in de regio. De wijnmakers van Burgenland produceren een breed scala aan wijnstijlen, van droge witte en rode wijnen tot zoete dessertwijnen, waarbij ze de unieke kenmerken van de regio gebruiken om Oostenrijkse wijnen van hoge kwaliteit te creëren.

Hoe zit het met de subregio's van Burgenland?

Burgenland, de meest oostelijke staat van Oostenrijk, bestaat uit verschillende subregio's, elk met zijn eigen unieke kenmerken en wijnproducerende tradities. Deze subregio's staan bekend om hun verschillende terroirs, druivensoorten en wijnstijlen. Hier zijn enkele belangrijke subregio's binnen Burgenland:

Neusiedlersee: Deze subregio is vernoemd naar het Neusiedler Meer (Neusiedler See), dat een aanzienlijke invloed heeft op het klimaat. Het meer zorgt voor gematigde temperaturen, waardoor het ideaal is voor de productie van zoete dessertwijnen, waaronder Trockenbeerenauslese en Beerenauslese. Neusiedlersee staat bekend om zijn door botrytis aangetaste druiven, die worden gebruikt om deze weelderige en geconcentreerde zoete wijnen te maken.

Mittelburgenland: Gelegen in het centrale deel van Burgenland, staat Mittelburgenland bekend om zijn rode wijnen, vooral die gemaakt van de Blaufränkisch-druif. Het warme en droge klimaat van de subregio, in combinatie met de diverse grondsoorten, produceert rode wijnen met karakter, diepte en een kenmerkende kruidigheid. Dit gebied wordt vaak "Blaufränkischland" genoemd.

Eisenberg: Eisenberg, gelegen in het zuidelijke deel van Burgenland, is een andere regio die bekend staat om zijn Blaufränkische wijnen. De wijngaarden van de subregio zijn aangeplant op vulkanische bodems, wat bijdraagt aan het unieke minerale karakter van de wijnen. Eisenberg staat bekend om het produceren van Blaufränkisch-wijnen met een sterk gevoel voor terroir, elegantie en een uitstekend rijpingspotentieel.

Neusiedlersee-Hügelland: Deze subregio omvat de zacht glooiende heuvels rond het Neusiedler Meer. Het staat bekend om een breed scala aan druivensoorten, waaronder zowel wit als rood, en produceert wijnen in verschillende stijlen, van droge witte wijnen tot rode melanges.

Südburgenland: Het zuidelijke deel van Burgenland, Südburgenland, staat bekend om zijn rode wijnen, voornamelijk Blaufränkisch en Zweigelt. De wijngaarden in de regio zijn aangeplant op een mix van klei- en kalksteenbodems, wat bijdraagt aan de complexiteit en structuur van de wijnen.

Rust: De stad Rust staat bekend om zijn zoete wijnen gemaakt van door Botrytis aangetaste druiven die rond het Neusiedler Meer worden verbouwd. Deze wijnen, vaak "Ruster Ausbruch" genoemd, staan hoog aangeschreven vanwege hun rijke zoetheid en complexiteit.

Elk van deze subregio's in Burgenland heeft zijn eigen microklimaat, bodemsamenstelling en druiventeelttradities. Deze diversiteit zorgt ervoor dat er binnen de staat een breed scala aan wijnstijlen kan worden geproduceerd, waardoor Burgenland een belangrijke en gerespecteerde wijnregio in Oostenrijk is die bekend staat om zijn kwaliteitswijnen, met name de zoete dessertwijnen en rode druivensoorten.

Grandcruwijnen is sinds 2010 uw online-speciaalzaak voor wijn van serieuze kwaliteit. In ons assortiment vindt u ruim 2500 verschillende wijnen en wij leveren aan consument, horeca en retail. Wij importeren rechtstreeks van wijnhuizen in landen als Frankrijk, Spanje en Italië. Hierdoor kunnen wij onze producten tegen de scherpste prijs aanbieden. Naast de klassiekers uit de Oude Wereld hebben wij de topwijnen uit de Nieuwe Wereld!

We tonen van al onze wijnen onze voorraad-positie en alles voor 16:00 uur besteld op werkdagen wordt dezelfde dag nog verstuurd.

Wilt u de wijnen zelf zien of inspiratie opdoen? Komt dan gerust langs! In onze showroom te Dordrecht kunt al onze wijnen en delicatessen met eigen ogen aanschouwen. Nergens vindt u zo'n groot aanbod aan kwaliteitswijnen. Bij ophalen van de wijnen onvangt u ook nog een mooie korting!

Wijn online kopen — Grandcruwijnen

Kwaliteit wijnen koopt u natuurlijk online bij Grandcruwijnen, de wijn- en delicatessen handel met één van de grootste wijncollecties in Nederland en België, waar u zowel bijzondere wijnen-voor-ieder-budget kunt bestellen. Kwaliteitsproducten, snelle levering en betrouwbare service — dat is Grandcruwijnen!