Shop By

Giannikos Winery - Marques de Riscal

Marqués de Riscal was founded in 1858 by Camillo Hurtado de Amézega, Marquess of Riscal. He owns vineyards and a bodega on the 'Torrea' estate and has lived in Bordeaux since 1836. He is asked by the directors of the Alava district, because of his expertise, to find a winemaker who should be able to to introduce wine growers in La Rioja to the techniques used in the Médoc. Eventually one Jean Pineau, winemaker at Château Lanessan, is contracted to fulfill this mission.

That same year, the Marquis of Riscal shipped to the Rioja district '9,000 fully guaranteed young vines' of the Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec and Pinot Noir varieties. Objective: to experiment with renowned wine varieties, in an area where so far mainly Tempranillo and Graciano dominated.

Today Marqués de Riscal has remained true to the old principles, the heritage of the ancestors. New insights have led to continuous refinement of the process and product quality. The company pays a lot of money and attention to research and development. Among other things, this policy has led to the installation of two manual selection tables, a unique system in Spain, so far actually only used at top-Châteaux in Bordeaux.

Giannikos Winery - Marques de Riscal
Giannikos Winery bezit 8 ha wijnstokken op twee locaties, één in Korinthe rond de wijnmakerij en de andere in Mycene, nabij de beroemde archeologische vindplaats en geboorteplaats van de Griekse wijnbouw bijna 4000 jaar geleden. Beide wijngaarden worden strikt biologisch geteeld omdat men ervan overtuigd is dat alleen natuurlijk geteelde wijnstokken gezonde druiven kunnen produceren die de basis vormen van hun kwaliteitswijnen. Een ander belangrijk aspect is de invloed van de zee op het microklimaat. De verkoelende winden zorgen samen met de mediterrane zon en de bodem voor de beste omstandigheden en zijn de redenen dat Giannikos Winery internationaal inmiddels al zeer gewild en bekend is maar gezien de kleine productie. Griekenland heeft een rijk erfgoed van inheemse druivensoorten en bij Giannikos Winery heeft men als filosofie om de traditie en nieuwe technologie te verenigen. Daarom teelt men biologisch en oogsten en snoeien men zorgvuldig met de hand. In de wijnmakerij gebruiken ze moderne stalen tanks, ultramoderne machines en Franse eiken vaten van geselecteerde fabrikanten.

Wines, delicacies, accessories and more — Grandcruwijnen.nl

You can order per bottle from our assortment of 3500+ products — orders above 75 Euro get free shipping!