Syrah in het kort
Syrah, of Shiraz, is een van de meest aangeplante druifsoorten ter wereld. De syrah geeft vaak levendige en rokerige wijnen. Dit kan een genot zijn voor zowel de beginnende wijndrinker als de gevorderde. De syrah komt oorspronkelijk uit zuidoost Frankrijk en het is een druif die vaak goed geschikt is voor een blend.
De syrah Druif
De druif Syrah, in een aantal landen Shiraz genoemd, werd tijdens de Kruistochten vanuit het Midden-Oosten naar Frankrijk gebracht. Over herkomst van de druif doen veel geruchten de ronde, bijvoorbeeld dat de druif afkomstig is uit de Iraanse stad Syracuse. Uit genetisch onderzoek blijkt echter dat de druif voortkomt uit twee druivensoorten uit Zuidoost Frankrijk - Dureza en Mondeuse blanche.
Zijn syrah en shiraz hetzelfde?
Syrah en shiraz zijn dezelfde druif, waarom wordt dit soms anders geschreven? Van oorsprong heet de druif syrah. Deze schrijfwijze wordt gebruikt voor Franse wijnen. De syrah druif is door de jaren heen steeds populairder geworden en nieuwe-wereld landen zijn de syrah druif zelf gaan aanplanten en de benaming van de druif uit deze landen veranderd naar shiraz.
Synoniemen van Syrah:
- Shiraz
- Marsanne Noir
- Sirac
- Hermitage
- Entournerein
- Serène
- Côte-Rôtie
- St. Joseph
- Crozes-Hermitage
- Cornas
Syrah wijn
De Shiraz laat zich goed mengen met Cabernet Sauvignon en Cinsaut. Syrah is de druif van de grote Rhônewijnen, Hermitage en Côte Rôtie inbegrepen. Het terroir heeft een enorme invloed op de smaak van een wijn gemaakt van de syrah druif. Een Australische, Zuid-Afrikaanse, Spaanse of Franse Syrah zijn niet vergelijkbaar in de nuances. De power, de kerst en de peper zijn in alle gevallen wel goed te herkennen. Probeer het maar eerns zelf door een prachtige Syrah van Cave de Tain uit de Hermitage of een fraaie Olifantsberg Syrah te proeven. Verschillend maar toch duidelijke overeenkomsten.
Hoe smaakt een syrah wijn?
De syrah druif geeft vaak elegante en levendige wijnen. met een typisch gerookt aroma, kruidig, met zwarte peper, menthol, kaneel, anijs, fruitig (zwarte bessen, frambozen, kersen), pure chocolade, koffie, rozijnen en vanilletonen.
Welk eten bij een syrah wijn?
Een syrah is een sappige en levendige wijn en heerlijk te combineren met eten. Een syrah uit een warmer klimaat past heel mooi bij BBQ vlees. Syrah uit koudere klimaten past weer heel mooi bij bijvoorbeeld lamsvlees. Op zoek naar de perfecte wijn voor jouw gerecht? Bekijk onze smart-sommelier en vindt gegarandeerd de beste wijn-spijs combinatie.
Een syrah wijn bestellen?
Bent u helemaal dorstig geworden na het lezen van deze blog? Grandcruwijnen heeft heerlijke syrah wijnen voor een goede prijs. Hieronder een kleine greep uit onze selectie aan syrah wijnen.
Domaines Paul Mas Que Sera Sirah Shiraz - $
De "Que Sera Sirah" is een hymne aan de Syrah uit de Languedoc. Men blend deze wijn van Shiraz druiven uit drie verschillende regio's. In het glas is de Que Sera Sirah granaatrood met violette reflecties. In de neus is deze syrah eerst kruidige met een balsamico-geur, daarna komen de aroma's van cassis, tabak en violet en beetje houtskool
Gil Family Estates Orowines Bluegray - $$
Dit is een prachtige syrah blend. De Bluegray is de wijn van de familie Juan Gil uit de Priorat gemaakt van 40% Garnacha (Grenache), 30% Cariñena (Carignan), 20% Syrah en 10% Merlot welke 6 maanden heeft gerijpt in nieuw Frans eiken.
De Juan Gil Bluegray is donker robijnrood en springlevend met aroma's van bramen en kersen en delicate accenten van nootmuskaat en steranijs in de neus. De wijn is zeer elegant met goed geïntegreerde tannines met gedroogde mediterrane kruiden zoals tijm met een aanhoudende afdronk.
Redheads Studio Barrel Monkeys Shiraz - $
Deze Barrel Monkeys Shiraz is wat je noemt een meesterlijke vertegenwoordiging van dé sterke punten van RedHeads Studio. Ieder jaar worden door dit wijnhuis uitsluitend de beste Shiraz druiven uit de McLaren Vale regio gebruikt.
Deze Barrel Monkeys Shiraz smaakt nu al heel lekker en fluweelachtig maar heeft ook een hoog kelder potentieel. De stevige structuur maakt het mogelijk om de wijn nog eens 5-8 jaar te laten liggen. Na die tijd heeft de smaak zich verder verdiept en zijn er nog meer interessante smaken ontwikkeld.