Score: 95-96.
Domaine de Chevalier Pessac-Léognan 2024.
Fine cocoa powder, cedar, minerals, currants and blue fruit. Juicy and medium- to full-bodied with fresh, firm tannins and a long, crunchy finish. It lingers well. 65% cabernet sauvignon, 30% merlot and 5% petit verdot. -
Zekun Shuai,
Senior Editor
2024 Domaine de Chevalier Grand Cru Classé de Graves

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | Pessac-Léognan |
Wijnhuis | |
Jaar | 2024 |
Druif | , , , , , |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13%) |
Drink venster | 2031 - 2050 |
Beschikbaar per | 30 apr. 2027 |
Lage voorraad
Nog maar 4 over
Nabestelling Informatie
Het is mogelijk dit artikel in nabestelling/backorder te bestellen. Dit is mogelijk met artikelen welke wij over het algemeen in 3-5 werkdagen weer voldoende op voorraad kunnen hebben. U kunt deze dus gewoon bestellen maar wel belangrijk te vermelden dat wij pas de order versturen als deze in zijn geheel gereed is.
Omschrijving
EN PRIMEUR AANBIEDING GELDIG TOT 31/12/2026 - LEVERING VOORJAAR 2027
Domaine de Chevalier Rouge 2024 is een briljante expressie van een klassiek Pessac-Léognan in een uitdagend wijnjaar. Deze Grand Cru Classé is het resultaat van compromisloze selectie, innovatieve vinificatie en een diepe verbondenheid met zijn unieke terroir in Léognan.
Herkomst en terroir Domaine de Chevlalier
Gelegen in het hart van de Graves, beschikt het domein over grindrijke bodems op een klei-grind ondergrond. De uitstekende drainage en diepe worteling bevorderen de langzame en volledige rijping van de druiven, essentieel in een jaar als 2024 met wisselvallig weer.
Assemblage Chevalier Rouge 2024
65% Cabernet Sauvignon
30% Merlot
5% Petit Verdot
Deze blend benadrukt de verfijning en structuur van Cabernet Sauvignon, met de rijpe, donkere vruchten van Merlot en de kruidige diepte van Petit Verdot als perfecte ondersteuning.
Vinificatie & Rijping
De oogst vond plaats van 20 september tot 8 oktober. Druiven werden handmatig geoogst in kleine kratten en ondergingen driestaps-sortering. Dankzij het gebruik van vier verschillende soorten kuipen (staal, roestvrij staal, betonnen tulpen en hout) werd elke perceel optimaal gevinifieerd. De wijn rijpt 16 tot 18 maanden in barriques, waarvan 1/3 nieuw eiken.
Proefnotitie van Domaine de Chevalier Rouge 2024
Een verfijnde neus met tonen van wilde aardbei, zwarte bes, bosgrond en fijn hout. In de mond: fluweelzachte tannines, een sappige textuur en een kruidige, minerale ruggengraat. De wijn is harmonieus en puur, met een lange, elegante afdronk.
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
U kunt de volledige wijn reviews lezen van o.a. Parker, Suckling, Vinous en Wine Spectator via de links naast de afbeelding. Een gratis service voor onze klanten.Advies nodig bij het vinden van de ideale wijn bij uw gerecht. Klik hier voor onze exclusieve Sommelier. Gratis voor klanten van Grandcruwijnen.
Specificaties
Beschikbaar per | 30 apr. 2027 |
---|---|
Wijnsoort | Rood |
Land | Frankrijk |
Regio | Bordeaux |
Appellatie | Pessac-Léognan |
Wijnhuis | Domaine de Chevalier |
Druif | Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot, Sauvignon Blanc, Semillon |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2024 |
Drinken vanaf | 2031 |
Drinken tot | 2050 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | En Primeur, Geen ophaalkorting |
Parker rating | 92 |
James Suckling rating | 97 |
Vinous rating | 94 |
Smaakprofiel | Aards, Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Tannines |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP (90-92)
Reviewed by:
Yohan Castaing
Drink Date:
2026 - 2034
A blend of 65% Cabernet Sauvignon, 25% Merlot, 5% Petit Verdot and 5% Cabernet Franc, the 2024 Domaine de Chevalier reveals a spicy, brooding bouquet of oak, dark berries and gentian. Medium to full-bodied, juicy and round, it's firm and has an assertive tannic frame, concluding with a somewhat chewy finish. Despite a respectable yield and a clear stylistic shift toward less oak influence, the estate’s sandy terroirs struggled to achieve full ripeness in this delicate vintage.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
(91-93)
Drinking Window
2031 - 2048
From: Event Horizon: Bordeaux 2024 Primeur (May 2025)
The 2024 Domaine de Chevalier was cropped at 48 hl/ha between September 20 and October 8. This is almost Burgundian in style, with a fragrant bouquet revealing pure blueberry and blackcurrant aromas alongside crushed violet and iris flower scents emerging with aeration. It is very comely and alluring. The palate is medium-bodied with pliant tannins. It's very harmonious and already in this prenatal stage, seductive. With finely chiseled tannins and more mineralité compared to the L'Esprit, this seems to glide on the finish. Just a lovely Pessac-Léognan for the vintage, though this year it must accept the silver medal as Olivier Bernard's white takes the gold.
- By Neal Martin on April 2025
(92-94)
Drinking Window
2032 - 2049
From: 2024 Bordeaux En Primeur: The Razor’s Edge (Apr 2025)
The 2024 Domaine de Chevalier is soft, fruity and relatively simple, given its typical personality. Plum, black cherry, licorice, chocolate and sweet oak are pushed forward in this open-knit, easygoing Pessac-Léognan. There may be more here than meets the eye. We will see. Today, the 2024 is on the light side. Tasted two times.
- By Antonio Galloni on April 2025
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
92-97
JAMES SUCKLING : 95-96
Fine cocoa powder, cedar, minerals, currants and blue fruit. Juicy and medium- to full-bodied
with fresh, firm tannins and a long, crunchy finish. It lingers well.
ANTONIO GALLONI _ VINOUS : 92-94
The 2024 Domaine de Chevalier is soft, fruity and relatively simple, given its typical personality.
Plum, black cherry, licorice, chocolate and sweet oak are pushed forward in this open-knit, ea-
sygoing Pessac-Léognan. There may be more here than meets the eye. We will see. Today, the
2024 is on the light side. Tasted two times.
BERNARD BURTSCHY _ LES ECHOS : 96-97
JANCIS ROBINSON : 17/20
Fine, aromatic nose with spice, red fruit and vanilla notes. Fine, silky tannins. Mid-palate pre-
sence. Clean, fresh finish. Harmonious. (James Lawther MW)
MARKUS DEL MONEGO MW : 96
BEST SOMMELIER OF THE WORLD
Dark purple colour with violet hue. Expressive nose with aroma blackberries and blackcurrants,
ripe sloe and hints of aromatic herbs, hints of liquorice in the background, fine oak spices. On
the palate well structured with freshness and elegance, firm yet ripe tannins, very convincing
length.
ALEXANDRE MA : 96
I didn’t expect Domaine de Chevalier 2024 to be this fragrant – such expressive aromatics are
truly rare in a vintage so modest in sunlight. Forget intensity for a moment, the precision of its
aromatic lines alone is enough to eclipse the vintage’s challenges. Strawberry and raspberry
notes drift with a carefree grace, like a spring breeze against the cheek. Pine resin brushes past
with quiet coolness, leaving no trace. Clove and Sichuan pepper add a delicate spice, like scat-
tered stones stirring ripples in a stream. And then, in the finish, my favorite elements emerge: the
softness of ink and the calm depth of sandalwood, rising gently, never loud, yet deeply enduring.
With Cabernet Sauvignon elevated to 63%, instead of leaning into sheer power, it closes with a
tender whisper of “sweetness”. It’s this ease, this lyrical composure that draws me in
effortlessly.
LE FIGARO : 93
Un bouquet resplendissant, qui vous mène d’une main tendre et accueillante dans son jardin
secret, où poussent roses, pivoines et tulipes. Puis des arômes d'écorce d'orange amère appor-
tent de la densité, soulignés par un boisé élégant. En bouche, les fleurs ne sont pas loin, accom-
pagnées d'un fruit mûr à point, enrobé d’épices, de moka. Un vin gourmand, léger comme une
plume, qui donnera énormément de plaisir sans attendre des années.
YVES BECK : 93-94
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Domaine de Chevalier ligt op een open plek in het midden van een bos dat de wijnstokken beschermt tegen extreme temperaturen. In feite is Chevalier een soort geheime tuin. Het landgoed is gelegen in Graves, het oudste wijngebied uit de Bordeaux. Volgens dit wijnhuis is evenwicht het meest essentieel voor een goede wijn. Evenwicht tussen de spirit die het landgoed doordringt, én de mensen die er werken die jaar na jaar in staat zijn hun, toch al aanzienlijke, vaardigheden nog verder te verbeteren. De filosofie van Domaine de Chevalier is dat alleen een geweldig terroir een goede wijn kan voortbrengen.
Historie
De geschiedenis van Chevalier is een integraal onderdeel van zijn identiteit. De echte geboorte van het landgoed gaat terug tot de tweede helft van de 19e eeuw. Tot niet zo lang geleden nam het bos het grootste deel in van het westelijke deel van Graves waar het landgoed zich bevindt. Archieven uit de 17e eeuw laten zien dat het kleine Domaine de Chivaley huizen, bijgebouwen, tuinen, gronden, wijngaarden, bossen en weilanden omvatte. De naam "Chivaley" (betekende in die tijd "ridder") en wordt verondersteld te zijn herleid naar de aanwezigheid van de zeer oude pelgrimsroute naar Santiago de Compostela die nog steeds aan het landgoed grenst.
Een van de dingen die Chevalier uniek maakt is hoe het in relatief korte tijd roem vergaarde. Dit komt natuurlijk door het terroir maar vermoedelijk ook doordat Domaine de Chevalier door de jaren heen slechts werd beheerd door een beperkt aantal eigenaren, die het allemaal essentieel vonden om de traditie van kwaliteit vast te houden.
Slechts 3 mannen hebben Domaine de Chevalier beheerd vanaf het moment dat het in 1865 door Arnaud en Jean Ricard werd gekocht totdat het door de familie Bernard werd gekocht in 1983. Jean Ricard wordt gezien als de echte schepper van Chevalier. Zijn schoonzoon, Gabriel Beaumartin, die 40 jaar in dienst is geweest, was echter verantwoordelijk voor het uitkristalliseren van Jeans reputatie.
Claude Ricard heeft het landgoed 35 jaar gerund. Claude en was zeer gerespecteerd en had een encyclopedische kennis van wijnbouw. Onder zijn leiding werd het landgoed opgenomen in de elite grands crus in de classificatie van Graves uit 1953. Het is ook dankzij Claude Ricard dat het kasteel een echte internationale dimensie heeft gekregen.
In 1983 werd Domaine de Chevalier gekocht door de familie Bernard en werd Olivier Bernard aangesteld als manager met als opdracht het werk van de afgelopen 120 jaar voort te zetten en een lange-termijnbenadering te hanteren. Dit moest gebaseerd zijn op het behoud van de familietraditie en het blijven produceren van een uitstekende en beroemde wijn, doordrenkt van geschiedenis. In overeenstemming met deze missie zijn grote investeringen in de wijngaard en de kelder gedaan. Er werd aanzienlijk uitgebreid en alle aspecten van de wijnbouw werden opnieuw bekeken.
Werkwijze
Alles draait bij Chevalier om kwaliteit en balans. De zoektocht naar kwaliteit is een permanente prioriteit. De manier waarop de druiven worden geplukt illustreert de zoektocht naar perfectie van het wijnbouwteam. Het gewas wordt bijzonder zorgvuldig bewaakt vanaf 3 tot 4 weken vóór de geschatte oogstdatum. Het sap wordt regelmatig geanalyseerd en de suikerniveaus worden bepaald. De druiven worden ook geproeft omdat, wanneer alles is gezegd en gedaan, dit nog de enige manier is om de kwaliteit van het sap te beoordelen. Het proeven van de druiven is vooral belangrijk voor rode wijndruiven, aangezien fysiologische en fenolische rijpheid niet per se op hetzelfde moment worden bereikt. Door herhaalde smaaktests en laboratoriumanalyses kunnen de wijnbouwers de pluk volgorde van de druiven in elk perceel bepalen in overeenstemming met de specifieke kenmerken van het oogstjaar.
Domaine de Chevalier wijnen online bestellen bij Grandcruwijnen
Domaine de Chevalier wijnen koopt u natuurlijk online bij Grandcruwijnen.nl, de wijnhandel met één van de grootste wijncollecties in Nederland en België, waar u zowel bijzondere wijnen als wijnen-voor-ieder-budget kunt bestellen. Kwaliteitsproducten, snelle levering & betrouwbare service dat is Grandcruwijnen!
EN PRIMEUR AANBIEDING GELDIG TOT 31/12/2026 - LEVERING VOORJAAR 2027
Domaine de Chevalier Rouge 2024 is een briljante expressie van een klassiek Pessac-Léognan in een uitdagend wijnjaar. Deze Grand Cru Classé is het resultaat van compromisloze selectie, innovatieve vinificatie en een diepe verbondenheid met zijn unieke terroir in Léognan.
Herkomst en terroir Domaine de Chevlalier
Gelegen in het hart van de Graves, beschikt het domein over grindrijke bodems op een klei-grind ondergrond. De uitstekende drainage en diepe worteling bevorderen de langzame en volledige rijping van de druiven, essentieel in een jaar als 2024 met wisselvallig weer.
Assemblage Chevalier Rouge 2024
65% Cabernet Sauvignon
30% Merlot
5% Petit Verdot
Deze blend benadrukt de verfijning en structuur van Cabernet Sauvignon, met de rijpe, donkere vruchten van Merlot en de kruidige diepte van Petit Verdot als perfecte ondersteuning.
Vinificatie & Rijping
De oogst vond plaats van 20 september tot 8 oktober. Druiven werden handmatig geoogst in kleine kratten en ondergingen driestaps-sortering. Dankzij het gebruik van vier verschillende soorten kuipen (staal, roestvrij staal, betonnen tulpen en hout) werd elke perceel optimaal gevinifieerd. De wijn rijpt 16 tot 18 maanden in barriques, waarvan 1/3 nieuw eiken.
Proefnotitie van Domaine de Chevalier Rouge 2024
Een verfijnde neus met tonen van wilde aardbei, zwarte bes, bosgrond en fijn hout. In de mond: fluweelzachte tannines, een sappige textuur en een kruidige, minerale ruggengraat. De wijn is harmonieus en puur, met een lange, elegante afdronk.
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
U kunt de volledige wijn reviews lezen van o.a. Parker, Suckling, Vinous en Wine Spectator via de links naast de afbeelding. Een gratis service voor onze klanten.Advies nodig bij het vinden van de ideale wijn bij uw gerecht. Klik hier voor onze exclusieve Sommelier. Gratis voor klanten van Grandcruwijnen.
Beschikbaar per | 30 apr. 2027 |
---|---|
Wijnsoort | Rood |
Land | Frankrijk |
Regio | Bordeaux |
Appellatie | Pessac-Léognan |
Wijnhuis | Domaine de Chevalier |
Druif | Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot, Sauvignon Blanc, Semillon |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2024 |
Drinken vanaf | 2031 |
Drinken tot | 2050 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | En Primeur, Geen ophaalkorting |
Parker rating | 92 |
James Suckling rating | 97 |
Vinous rating | 94 |
Smaakprofiel | Aards, Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Tannines |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Parker
The Wine Advocate
RP (90-92)
Reviewed by:
Yohan Castaing
Drink Date:
2026 - 2034
A blend of 65% Cabernet Sauvignon, 25% Merlot, 5% Petit Verdot and 5% Cabernet Franc, the 2024 Domaine de Chevalier reveals a spicy, brooding bouquet of oak, dark berries and gentian. Medium to full-bodied, juicy and round, it's firm and has an assertive tannic frame, concluding with a somewhat chewy finish. Despite a respectable yield and a clear stylistic shift toward less oak influence, the estate’s sandy terroirs struggled to achieve full ripeness in this delicate vintage.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Score: 95-96.
Domaine de Chevalier Pessac-Léognan 2024.
Fine cocoa powder, cedar, minerals, currants and blue fruit. Juicy and medium- to full-bodied with fresh, firm tannins and a long, crunchy finish. It lingers well. 65% cabernet sauvignon, 30% merlot and 5% petit verdot. -
Zekun Shuai,
Senior Editor
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
(91-93)
Drinking Window
2031 - 2048
From: Event Horizon: Bordeaux 2024 Primeur (May 2025)
The 2024 Domaine de Chevalier was cropped at 48 hl/ha between September 20 and October 8. This is almost Burgundian in style, with a fragrant bouquet revealing pure blueberry and blackcurrant aromas alongside crushed violet and iris flower scents emerging with aeration. It is very comely and alluring. The palate is medium-bodied with pliant tannins. It's very harmonious and already in this prenatal stage, seductive. With finely chiseled tannins and more mineralité compared to the L'Esprit, this seems to glide on the finish. Just a lovely Pessac-Léognan for the vintage, though this year it must accept the silver medal as Olivier Bernard's white takes the gold.
- By Neal Martin on April 2025
(92-94)
Drinking Window
2032 - 2049
From: 2024 Bordeaux En Primeur: The Razor’s Edge (Apr 2025)
The 2024 Domaine de Chevalier is soft, fruity and relatively simple, given its typical personality. Plum, black cherry, licorice, chocolate and sweet oak are pushed forward in this open-knit, easygoing Pessac-Léognan. There may be more here than meets the eye. We will see. Today, the 2024 is on the light side. Tasted two times.
- By Antonio Galloni on April 2025
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
92-97
JAMES SUCKLING : 95-96
Fine cocoa powder, cedar, minerals, currants and blue fruit. Juicy and medium- to full-bodied
with fresh, firm tannins and a long, crunchy finish. It lingers well.
ANTONIO GALLONI _ VINOUS : 92-94
The 2024 Domaine de Chevalier is soft, fruity and relatively simple, given its typical personality.
Plum, black cherry, licorice, chocolate and sweet oak are pushed forward in this open-knit, ea-
sygoing Pessac-Léognan. There may be more here than meets the eye. We will see. Today, the
2024 is on the light side. Tasted two times.
BERNARD BURTSCHY _ LES ECHOS : 96-97
JANCIS ROBINSON : 17/20
Fine, aromatic nose with spice, red fruit and vanilla notes. Fine, silky tannins. Mid-palate pre-
sence. Clean, fresh finish. Harmonious. (James Lawther MW)
MARKUS DEL MONEGO MW : 96
BEST SOMMELIER OF THE WORLD
Dark purple colour with violet hue. Expressive nose with aroma blackberries and blackcurrants,
ripe sloe and hints of aromatic herbs, hints of liquorice in the background, fine oak spices. On
the palate well structured with freshness and elegance, firm yet ripe tannins, very convincing
length.
ALEXANDRE MA : 96
I didn’t expect Domaine de Chevalier 2024 to be this fragrant – such expressive aromatics are
truly rare in a vintage so modest in sunlight. Forget intensity for a moment, the precision of its
aromatic lines alone is enough to eclipse the vintage’s challenges. Strawberry and raspberry
notes drift with a carefree grace, like a spring breeze against the cheek. Pine resin brushes past
with quiet coolness, leaving no trace. Clove and Sichuan pepper add a delicate spice, like scat-
tered stones stirring ripples in a stream. And then, in the finish, my favorite elements emerge: the
softness of ink and the calm depth of sandalwood, rising gently, never loud, yet deeply enduring.
With Cabernet Sauvignon elevated to 63%, instead of leaning into sheer power, it closes with a
tender whisper of “sweetness”. It’s this ease, this lyrical composure that draws me in
effortlessly.
LE FIGARO : 93
Un bouquet resplendissant, qui vous mène d’une main tendre et accueillante dans son jardin
secret, où poussent roses, pivoines et tulipes. Puis des arômes d'écorce d'orange amère appor-
tent de la densité, soulignés par un boisé élégant. En bouche, les fleurs ne sont pas loin, accom-
pagnées d'un fruit mûr à point, enrobé d’épices, de moka. Un vin gourmand, léger comme une
plume, qui donnera énormément de plaisir sans attendre des années.
YVES BECK : 93-94
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Domaine de Chevalier ligt op een open plek in het midden van een bos dat de wijnstokken beschermt tegen extreme temperaturen. In feite is Chevalier een soort geheime tuin. Het landgoed is gelegen in Graves, het oudste wijngebied uit de Bordeaux. Volgens dit wijnhuis is evenwicht het meest essentieel voor een goede wijn. Evenwicht tussen de spirit die het landgoed doordringt, én de mensen die er werken die jaar na jaar in staat zijn hun, toch al aanzienlijke, vaardigheden nog verder te verbeteren. De filosofie van Domaine de Chevalier is dat alleen een geweldig terroir een goede wijn kan voortbrengen.
Historie
De geschiedenis van Chevalier is een integraal onderdeel van zijn identiteit. De echte geboorte van het landgoed gaat terug tot de tweede helft van de 19e eeuw. Tot niet zo lang geleden nam het bos het grootste deel in van het westelijke deel van Graves waar het landgoed zich bevindt. Archieven uit de 17e eeuw laten zien dat het kleine Domaine de Chivaley huizen, bijgebouwen, tuinen, gronden, wijngaarden, bossen en weilanden omvatte. De naam "Chivaley" (betekende in die tijd "ridder") en wordt verondersteld te zijn herleid naar de aanwezigheid van de zeer oude pelgrimsroute naar Santiago de Compostela die nog steeds aan het landgoed grenst.
Een van de dingen die Chevalier uniek maakt is hoe het in relatief korte tijd roem vergaarde. Dit komt natuurlijk door het terroir maar vermoedelijk ook doordat Domaine de Chevalier door de jaren heen slechts werd beheerd door een beperkt aantal eigenaren, die het allemaal essentieel vonden om de traditie van kwaliteit vast te houden.
Slechts 3 mannen hebben Domaine de Chevalier beheerd vanaf het moment dat het in 1865 door Arnaud en Jean Ricard werd gekocht totdat het door de familie Bernard werd gekocht in 1983. Jean Ricard wordt gezien als de echte schepper van Chevalier. Zijn schoonzoon, Gabriel Beaumartin, die 40 jaar in dienst is geweest, was echter verantwoordelijk voor het uitkristalliseren van Jeans reputatie.
Claude Ricard heeft het landgoed 35 jaar gerund. Claude en was zeer gerespecteerd en had een encyclopedische kennis van wijnbouw. Onder zijn leiding werd het landgoed opgenomen in de elite grands crus in de classificatie van Graves uit 1953. Het is ook dankzij Claude Ricard dat het kasteel een echte internationale dimensie heeft gekregen.
In 1983 werd Domaine de Chevalier gekocht door de familie Bernard en werd Olivier Bernard aangesteld als manager met als opdracht het werk van de afgelopen 120 jaar voort te zetten en een lange-termijnbenadering te hanteren. Dit moest gebaseerd zijn op het behoud van de familietraditie en het blijven produceren van een uitstekende en beroemde wijn, doordrenkt van geschiedenis. In overeenstemming met deze missie zijn grote investeringen in de wijngaard en de kelder gedaan. Er werd aanzienlijk uitgebreid en alle aspecten van de wijnbouw werden opnieuw bekeken.
Werkwijze
Alles draait bij Chevalier om kwaliteit en balans. De zoektocht naar kwaliteit is een permanente prioriteit. De manier waarop de druiven worden geplukt illustreert de zoektocht naar perfectie van het wijnbouwteam. Het gewas wordt bijzonder zorgvuldig bewaakt vanaf 3 tot 4 weken vóór de geschatte oogstdatum. Het sap wordt regelmatig geanalyseerd en de suikerniveaus worden bepaald. De druiven worden ook geproeft omdat, wanneer alles is gezegd en gedaan, dit nog de enige manier is om de kwaliteit van het sap te beoordelen. Het proeven van de druiven is vooral belangrijk voor rode wijndruiven, aangezien fysiologische en fenolische rijpheid niet per se op hetzelfde moment worden bereikt. Door herhaalde smaaktests en laboratoriumanalyses kunnen de wijnbouwers de pluk volgorde van de druiven in elk perceel bepalen in overeenstemming met de specifieke kenmerken van het oogstjaar.
Domaine de Chevalier wijnen online bestellen bij Grandcruwijnen
Domaine de Chevalier wijnen koopt u natuurlijk online bij Grandcruwijnen.nl, de wijnhandel met één van de grootste wijncollecties in Nederland en België, waar u zowel bijzondere wijnen als wijnen-voor-ieder-budget kunt bestellen. Kwaliteitsproducten, snelle levering & betrouwbare service dat is Grandcruwijnen!