2023 Château Montrose Saint-Estèphe Grand Cru Classé

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | Saint-Estèphe |
Wijnhuis | |
Jaar | 2023 |
Druif | , , , Petit Verdot |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14.5%) |
Drink venster | 2033 - 2075 |
Beschikbaar per | 1 mrt. 2026 |
Lage voorraad
Nog maar 3 over
Nabestelling Informatie
Het is mogelijk dit artikel in nabestelling/backorder te bestellen. Dit is mogelijk met artikelen welke wij over het algemeen in 3-5 werkdagen weer voldoende op voorraad kunnen hebben. U kunt deze dus gewoon bestellen maar wel belangrijk te vermelden dat wij pas de order versturen als deze in zijn geheel gereed is.
Omschrijving
EN PRIMEUR KORTING GELDIG TOT 31/12/2025- LEVERING VOORJAAR 2026
"Wow. This is the essence of Montrose, with blackberry, blackcurrant, crushed stone and earth. I have not tasted a Montrose like this in 42 years of my career - James Suckling"
2023, een mild en gematigd jaar, onthult zijn flamboyante persoonlijkheid met vertraging. Deze jaargang, met zijn assertieve temperament, vormt de bron van verfijnde wijnen die op harmonieuze wijze weelde en spanning, grootsheid en precisie combineren. Als een ode aan het terroir van Château Montrose, eren de nieuw gecreëerde cuvées de uitzonderlijke terrassen van het landgoed.
Samenstelling:
Cabernet Sauvignon: 75%
Merlot: 21%
Cabernet Franc: 4%
Ratings: 99-100 James Suckling, 98 Decanter, 98 Jane Anson, 97-99 The Wine Independent (L. Perrotti-Brown), 97-98 Alexandre Ma, 97-100 Wine Advocate, 97-100 Jeb Dunnuck, 97+ Markus del Monego, 97 Jean-Marc Quarin, 96-98 Vinous (N. Martin), 95 Falstaff Magazine
WEETJE: Onder de tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet en wij sturen u deze digitaal toe bij een bestelling van deze wijn. Tevens het vermelden waard dat wij de (Bordeaux) wijnen rechtstreeks inkopen en nooit via de tussenhandel aanschaffen, doordat wij dan niet weten welke reizen de wijn allemaal heeft gemaakt en hoe deze behandeld is. De wijnen komen van de kelders van het Chateau rechtstreeks in ons geconditioneerd Warehouse te Dordrecht waar al onze wijnen liggen opgeslagen.
Advies nodig bij het vinden van de ideale wijn bij uw gerecht. Klik hier voor onze exclusieve Sommelier. Gratis voor klanten van Grandcruwijnen.
1. Runderribstuk van de grill met gegrilde courgette en tijmaardappeltjes
De eiwitten en het vet in het vlees verzachten de tannines, terwijl de gegrilde groenten en kruiden de aardse en kruidige tonen in de wijn versterken.
2. Lamsbout met knoflook, rozemarijn en zwarte olijven
De hartige, kruidige smaken sluiten aan op de kracht van de wijn en accentueren het donkere fruit en de structuur, met een vleug mediterrane diepgang.
3. Coq au vin met champignons, spek en zilveruitjes
De lang gestoofde kip in rode wijn bouwt bruggen naar de aromatische complexiteit van Montrose, terwijl het umami-karakter het rijpe fruit mooi laat spreken.
4. Aubergine uit de oven met tomaat, Parmezaan en oregano
De zachte, geroosterde texturen en hartige smaken van dit gerecht passen goed bij de concentratie en kruidigheid van de wijn. De kaas versterkt het mondgevoel.
5. Eendeborst met rode biet, zwarte kersen en saliejus
De combinatie van sappig vlees, aardse biet en fruitige saus haalt zowel het florale als het rijpe profiel van de wijn naar voren. De kruidige jus verbindt de elementen.
6. Hertenrug met kastanjepuree, spruitjes en jus van zwarte knoflook
De intense smaak van wild en de aardse kastanjes sluiten aan bij de kracht en diepte van de wijn. De zwarte knoflook voegt een zachte, zoet-kruidige dimensie toe die in balans is met de wijnstructuur.
Specificaties
Beschikbaar per | 1 mrt. 2026 |
---|---|
Wijnsoort | Rood |
Land | Frankrijk |
Regio | Bordeaux |
Appellatie | Saint-Estèphe |
Iconen | Icoon Frankrijk |
Wijnhuis | Chateau Montrose |
Druif | Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2023 |
Drinken vanaf | 2033 |
Drinken tot | 2075 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | En Primeur, Geen ophaalkorting |
Parker rating | 100 |
James Suckling rating | 100 |
Vinous rating | 98 |
Smaakprofiel | Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Tannines |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Professionele Recensies
Parker
RP (97-100)
Reviewed by: William Kelley
The 2023 Montrose is another brilliant wine from an estate that's now routinely among Bordeaux's very best, year in, year out. A blend of 75% Cabernet Sauvignon, 21% Merlot and 4% Cabernet Sauvignon, derived exclusively from the estate's historic core on the fourth terrace situated just in front of the château itself, it unwinds in the glass with aromas of cassis and wild berries mingled with notions of lilac, violet and pencil shavings. Full-bodied, deep and layered, with a textural attack that segues into a dense, multidimensional mid-palate framed by beautifully ripe tannins and lively acids, it concludes with a long, resonant finish. It will be worth a special effort to seek out.
This large estate overlooking the Gironde in Saint-Estèphe produces some of Bordeaux's greatest and longest-lived wines, and the last 15 or so years have seen it benefit from sustained and intelligently directed investment. There's a brand-new winery and cellars, of course, but there's a lot of work going on in the vineyards too. When Olivier and Martin Bouygues acquired Château Montrose from the Charmolüe family in 2006, the estate included fully 17 hectares of pre-clonal vines dating back to the early 20th century, and a massal selection program has since identified 80 viable individuals, mainly Cabernet Sauvignon, for use when replanting (the same efforts are currently being lavished on Merlot, drawing on a block behind the château acquired from Phélan-Ségur). Now, cover crops are being trialed, and the soils are being cultivated more superficially to avoid disrupting the microbiome. Winemaking is rather classical, with maturation in some 60% new oak.
In 2023, Montrose was largely spared by mildew, receiving less rain than many other estates in June, and harvest rolled out between September 5 and 28. As in 2022, the grand vin this year derives exclusively from the Terrace 4 gravels in front of the estate itself, Montrose's historic core terroir. Readers looking for more information about this de-facto first growth are directed to my feature published in the December 2023 Week 3 issue of The Wine Advocate.
Published: Apr 26, 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
CHÂTEAU MONTROSE ST.-ESTÈPHE 2023
Wednesday, May 15, 2024
Country: France
Region: Bordeaux
Vintage: 2023
Score
99-100
Wow. This is the essence of Montrose, with blackberry, blackcurrant, crushed stone and earth. I have not tasted a Montrose like this in 42 years of my career. It has a much more vertical nature to it, with layered tannins that go very deep and long, The muscular structure and intensity is something else. This is a new era for Montrose. It is now made from only 45 hectares of vineyards right in front of the chateau, instead of about 60 before. 75% cabernet sauvignon, 21% merlot and 4% cabernet franc.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
(96-98)
Drinking Window
2033 - 2075
The 2023 Montrose is focused on the original terroir of the estate, known as Terrace 4, located in front of the river. It comprises 45 hectares, around 12 to 15 hectares less than previous vintages so as to capture the expression of Montrose classified in 1855. Picked from September 5 to 28 and matured in 60% new oak, this has a very intense and focused bouquet: pure black fruit with just a touch of strawberry, hints of violet petals developing in the glass. The palate is medium-bodied with fine-boned tannins—very pure, with pitch-perfect acidity. This gains depth toward the finish but maintains a sense of linearity that ensures it is one of the vintage’s finest contributions from the Left Bank. Magnificent.
- By Neal Martin on April 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Château Montrose geldt als een van de meest prestigieuze chateaus uit de Médoc. Zeker sinds de gefortuneerde broers Martin and Olivier Bouygues het chateau in 2006 kochten en aan een rigoureuze ‘opknapbeurt’ begonnen. Werkelijk alles pakten ze aan, van wijngaard tot kelder. Ook het team wordt versterkt, onder anderen met Hervé Berland, die zijn plek als directeur bij Château Mouton-Rothschild gedag zegt om aan dit ambitieuze project leiding te geven. De kwaliteit is sindsdien omhoog geschoten en de laatste paar oogstjaren behoort Château Montrose steevast tot de allerbeste wijnen van Bordeaux; een geweldige prestatie! Onderdeel van de grote kwaliteitsverbetering is een ‘parcelaire’ aanpak, waarbij de wijngaard in allemaal kleine stukjes is verdeeld, die ieder apart van elkaar beoordeeld, gevinifieerd en opgevoed worden. De selectiemogelijkheden zijn daardoor enorm toegenomen. Zodanig dat er naast een eerste en tweede wijn ook een derde wijn het licht heeft gezien.
Chateau Montrose maakt krachtige wijnen die een lang leven voor zich hebben. Alhoewel zeer tanninerijk is de elegantie en vooral intensiteit memorabel. Deze één der allerbeste St. Estèphe wijnen heeft de 2e Grand Cru Classé status maar zou met gemak mee kunnen in de hoogste 1e Cru klasse. Sinds de oogst van 1989, gevolgd door een 100 punten score van Robert Parker in 1990 is de reputatie wereldwijd groot en schaart Montrose zich onder de allergrootste Bordeaux.
EN PRIMEUR KORTING GELDIG TOT 31/12/2025- LEVERING VOORJAAR 2026
"Wow. This is the essence of Montrose, with blackberry, blackcurrant, crushed stone and earth. I have not tasted a Montrose like this in 42 years of my career - James Suckling"
2023, een mild en gematigd jaar, onthult zijn flamboyante persoonlijkheid met vertraging. Deze jaargang, met zijn assertieve temperament, vormt de bron van verfijnde wijnen die op harmonieuze wijze weelde en spanning, grootsheid en precisie combineren. Als een ode aan het terroir van Château Montrose, eren de nieuw gecreëerde cuvées de uitzonderlijke terrassen van het landgoed.
Samenstelling:
Cabernet Sauvignon: 75%
Merlot: 21%
Cabernet Franc: 4%
Ratings: 99-100 James Suckling, 98 Decanter, 98 Jane Anson, 97-99 The Wine Independent (L. Perrotti-Brown), 97-98 Alexandre Ma, 97-100 Wine Advocate, 97-100 Jeb Dunnuck, 97+ Markus del Monego, 97 Jean-Marc Quarin, 96-98 Vinous (N. Martin), 95 Falstaff Magazine
WEETJE: Onder de tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet en wij sturen u deze digitaal toe bij een bestelling van deze wijn. Tevens het vermelden waard dat wij de (Bordeaux) wijnen rechtstreeks inkopen en nooit via de tussenhandel aanschaffen, doordat wij dan niet weten welke reizen de wijn allemaal heeft gemaakt en hoe deze behandeld is. De wijnen komen van de kelders van het Chateau rechtstreeks in ons geconditioneerd Warehouse te Dordrecht waar al onze wijnen liggen opgeslagen.
Advies nodig bij het vinden van de ideale wijn bij uw gerecht. Klik hier voor onze exclusieve Sommelier. Gratis voor klanten van Grandcruwijnen.
1. Runderribstuk van de grill met gegrilde courgette en tijmaardappeltjes
De eiwitten en het vet in het vlees verzachten de tannines, terwijl de gegrilde groenten en kruiden de aardse en kruidige tonen in de wijn versterken.
2. Lamsbout met knoflook, rozemarijn en zwarte olijven
De hartige, kruidige smaken sluiten aan op de kracht van de wijn en accentueren het donkere fruit en de structuur, met een vleug mediterrane diepgang.
3. Coq au vin met champignons, spek en zilveruitjes
De lang gestoofde kip in rode wijn bouwt bruggen naar de aromatische complexiteit van Montrose, terwijl het umami-karakter het rijpe fruit mooi laat spreken.
4. Aubergine uit de oven met tomaat, Parmezaan en oregano
De zachte, geroosterde texturen en hartige smaken van dit gerecht passen goed bij de concentratie en kruidigheid van de wijn. De kaas versterkt het mondgevoel.
5. Eendeborst met rode biet, zwarte kersen en saliejus
De combinatie van sappig vlees, aardse biet en fruitige saus haalt zowel het florale als het rijpe profiel van de wijn naar voren. De kruidige jus verbindt de elementen.
6. Hertenrug met kastanjepuree, spruitjes en jus van zwarte knoflook
De intense smaak van wild en de aardse kastanjes sluiten aan bij de kracht en diepte van de wijn. De zwarte knoflook voegt een zachte, zoet-kruidige dimensie toe die in balans is met de wijnstructuur.
Beschikbaar per | 1 mrt. 2026 |
---|---|
Wijnsoort | Rood |
Land | Frankrijk |
Regio | Bordeaux |
Appellatie | Saint-Estèphe |
Iconen | Icoon Frankrijk |
Wijnhuis | Chateau Montrose |
Druif | Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2023 |
Drinken vanaf | 2033 |
Drinken tot | 2075 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | En Primeur, Geen ophaalkorting |
Parker rating | 100 |
James Suckling rating | 100 |
Vinous rating | 98 |
Smaakprofiel | Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Tannines |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Parker
RP (97-100)
Reviewed by: William Kelley
The 2023 Montrose is another brilliant wine from an estate that's now routinely among Bordeaux's very best, year in, year out. A blend of 75% Cabernet Sauvignon, 21% Merlot and 4% Cabernet Sauvignon, derived exclusively from the estate's historic core on the fourth terrace situated just in front of the château itself, it unwinds in the glass with aromas of cassis and wild berries mingled with notions of lilac, violet and pencil shavings. Full-bodied, deep and layered, with a textural attack that segues into a dense, multidimensional mid-palate framed by beautifully ripe tannins and lively acids, it concludes with a long, resonant finish. It will be worth a special effort to seek out.
This large estate overlooking the Gironde in Saint-Estèphe produces some of Bordeaux's greatest and longest-lived wines, and the last 15 or so years have seen it benefit from sustained and intelligently directed investment. There's a brand-new winery and cellars, of course, but there's a lot of work going on in the vineyards too. When Olivier and Martin Bouygues acquired Château Montrose from the Charmolüe family in 2006, the estate included fully 17 hectares of pre-clonal vines dating back to the early 20th century, and a massal selection program has since identified 80 viable individuals, mainly Cabernet Sauvignon, for use when replanting (the same efforts are currently being lavished on Merlot, drawing on a block behind the château acquired from Phélan-Ségur). Now, cover crops are being trialed, and the soils are being cultivated more superficially to avoid disrupting the microbiome. Winemaking is rather classical, with maturation in some 60% new oak.
In 2023, Montrose was largely spared by mildew, receiving less rain than many other estates in June, and harvest rolled out between September 5 and 28. As in 2022, the grand vin this year derives exclusively from the Terrace 4 gravels in front of the estate itself, Montrose's historic core terroir. Readers looking for more information about this de-facto first growth are directed to my feature published in the December 2023 Week 3 issue of The Wine Advocate.
Published: Apr 26, 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
CHÂTEAU MONTROSE ST.-ESTÈPHE 2023
Wednesday, May 15, 2024
Country: France
Region: Bordeaux
Vintage: 2023
Score
99-100
Wow. This is the essence of Montrose, with blackberry, blackcurrant, crushed stone and earth. I have not tasted a Montrose like this in 42 years of my career. It has a much more vertical nature to it, with layered tannins that go very deep and long, The muscular structure and intensity is something else. This is a new era for Montrose. It is now made from only 45 hectares of vineyards right in front of the chateau, instead of about 60 before. 75% cabernet sauvignon, 21% merlot and 4% cabernet franc.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
(96-98)
Drinking Window
2033 - 2075
The 2023 Montrose is focused on the original terroir of the estate, known as Terrace 4, located in front of the river. It comprises 45 hectares, around 12 to 15 hectares less than previous vintages so as to capture the expression of Montrose classified in 1855. Picked from September 5 to 28 and matured in 60% new oak, this has a very intense and focused bouquet: pure black fruit with just a touch of strawberry, hints of violet petals developing in the glass. The palate is medium-bodied with fine-boned tannins—very pure, with pitch-perfect acidity. This gains depth toward the finish but maintains a sense of linearity that ensures it is one of the vintage’s finest contributions from the Left Bank. Magnificent.
- By Neal Martin on April 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Château Montrose geldt als een van de meest prestigieuze chateaus uit de Médoc. Zeker sinds de gefortuneerde broers Martin and Olivier Bouygues het chateau in 2006 kochten en aan een rigoureuze ‘opknapbeurt’ begonnen. Werkelijk alles pakten ze aan, van wijngaard tot kelder. Ook het team wordt versterkt, onder anderen met Hervé Berland, die zijn plek als directeur bij Château Mouton-Rothschild gedag zegt om aan dit ambitieuze project leiding te geven. De kwaliteit is sindsdien omhoog geschoten en de laatste paar oogstjaren behoort Château Montrose steevast tot de allerbeste wijnen van Bordeaux; een geweldige prestatie! Onderdeel van de grote kwaliteitsverbetering is een ‘parcelaire’ aanpak, waarbij de wijngaard in allemaal kleine stukjes is verdeeld, die ieder apart van elkaar beoordeeld, gevinifieerd en opgevoed worden. De selectiemogelijkheden zijn daardoor enorm toegenomen. Zodanig dat er naast een eerste en tweede wijn ook een derde wijn het licht heeft gezien.
Chateau Montrose maakt krachtige wijnen die een lang leven voor zich hebben. Alhoewel zeer tanninerijk is de elegantie en vooral intensiteit memorabel. Deze één der allerbeste St. Estèphe wijnen heeft de 2e Grand Cru Classé status maar zou met gemak mee kunnen in de hoogste 1e Cru klasse. Sinds de oogst van 1989, gevolgd door een 100 punten score van Robert Parker in 1990 is de reputatie wereldwijd groot en schaart Montrose zich onder de allergrootste Bordeaux.