2022 Vie di Romans Flors di Uis

De fles/label kan afwijken van de afbeelding

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions

  • Koop 3 voor 39,95 33,02 en bespaar 7%

Lage voorraad

Nog maar 1 over

🚚 Bestellingen geplaatst vóór 17:00 worden vandaag verzonden

Omschrijving

chevron-down

Vie di Romans, opgericht in 1907 en sinds 1978 onder leiding van Gianfranco Gallo, maakte naam als één van de topdomeinen van Friuli, met respect voor lokale terroirs in Friuli‑Isonzo  De wijngaarden liggen nabij de Isonzo-rivier, op alluviale bodems met goede drainage. Het klimaat combineert Adriatische warmte met koele dwarswinden (Bora), ideaal voor behoud van zuurgraad en frisheid. Het huis Vie di Romans is gevestigd in de Isonzo – het lagere gedeelte van Friuli – tussen de Adriatische Zee en Collio. Doordat het land overdag opwarmt en ‘s nachts weer afkoelt, waait het hier vaak. Deze omstandigheden zijn ideaal zijn voor wijnbouw. De wind blaast de druiven snel droog als ze nat zijn, daarom hoeven ze nauwelijks met bestrijdingsmiddelen te worden bewerkt.

Flors di Uis betekent “De bloemen van de druif”. Het is een blend van Malvasia Istriana (ongeveer 55%), Rhein Riesling (±31%) en Friulano (±14%), afkomstig uit de Isonzo DOC in Friuli‑Venezia Giulia. Samen zijn ze een symfonie van aroma’s, potente structuur en plezier. 

Na handmatige oogst ondergaan de druiven een koele pre-fermentatie, gevolgd door vergisting in RVS cuves (16–25 °C) gedurende ca. 16–25 dagen. De wijn rijpt daarna 8 maanden op de lies in inox, gevolgd door 9 maanden flessenrijping voor botteling. Deze methode zorgt voor aromatische complexiteit én textuur.

Flors di Uis toont zich diep strogeel tot goud, met groene glans. In de neus verschijnen verfijnde bloemen zoals kamille en jasmijn, rijp wit en geel fruit – peer, abrikoos, perzik – en mineraliteit met citrus- en honingaccenten. In de mond is de wijn vol, met een fijne balans van rijp fruit, frisse zuurgraad en lichte complexiteit. De smaak evolueert met tonen van limoen, natte steen, gember en een verfijnde kruidigheid met een zuiver, mineraal einde. Het mondgevoel is mooi romig en vlezig. De balans en aromatische intensiteit zijn absoluut spot-on. Altijd hoge scores van Parker en Suckling.

WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.

U kunt de volledige wijn reviews lezen van o.a. Parker, Suckling, Vinous en Wine Spectator via de links naast de afbeelding. Een gratis service voor onze klanten.

Advies nodig bij het vinden van de ideale wijn bij uw gerecht. Klik hier voor onze exclusieve Sommelier. Gratis voor klanten van Grandcruwijnen.

Specificaties

chevron-down
Wijnsoort Wit
Land Italië
Regio Friuli
Wijnhuis Vie di Romans
Druif Malvasia, Riesling
Biologisch gecertificeerd Nee
Natural wijn Nee
Vegan Nee
Jaar 2022
Drinken vanaf 2024
Drinken tot 2030
Alcohol % 13.5
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Aanbieding Staffelkorting
Parker rating 94
James Suckling rating 92
Vinous rating 91
Smaakprofiel Droog, Fris, Fruitig, Strak, Wit fruit
Drink momenten Borrelen, Met vrienden, Voor alledag

Professionele Recensies

chevron-down

Parker

94

James Suckling

92

Vinous

91

Wijnhuis

chevron-down

Het huis Vie di Romans is gevestigd in de Isonzo – het lagere gedeelte van Friuli – tussen de Adriatische Zee en Collio. Doordat het land overdag opwarmt en ‘s nachts weer afkoelt, waait het hier vaak. Deze omstandigheden zijn ideaal zijn voor wijnbouw. De wind blaast de druiven snel droog als ze nat zijn, daarom hoeven ze nauwelijks met bestrijdingsmiddelen te worden bewerkt.

Gianfranco Gallo van Vie di Romans was een van de eerste wijnmakers die potentie zag in de alluviale vlakte van Friuli. Dertig jaar geleden nam hij het domein over van zijn vader en in 1978 bracht hij zijn eerste wijn uit. Vanaf 1990 zijn bijna al zijn wijnen monocépages (gemaakt van een en dezelfde druif) uit verschillende wijngaarden. Gianfranco heeft een geheel eigen stijl van wijn maken. Hij is bijzonder nauw betrokken bij elk onderdeel van het proces: van het werk in de wijngaard tot in de kelder. Hij houdt de opbrengsten per hectare zo laag mogelijk en ziet toe op zeer streng gebruik van bestrijdingsmiddelen – het liefst géén. Met als resultaat grote, geconcentreerde en complexe wijnen die mensenlevens lang meegaan.

Bijlagen

chevron-down