2022 Remirez de Ganuza Blanco Reserva Magnum

De fles/label kan afwijken van de afbeelding

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions

Lage voorraad

Nog maar 3 over

🚚 Bestellingen geplaatst vóór 17:00 worden vrijdag verzonden

Omschrijving

chevron-down

Dit is al weer de 6e jaargang van deze fantastische witte wijn van Remirez de Ganuza en inmiddels behoort deze wijn al top de top onder de witte (Rioja) wijnen. Men heeft gekozen om deze Remirez Blanco in een Bourgogne type fles te doen en dit kunnen wij helemaal begrijpen. Alhoewel nog jong heeft de Remirez Blanco de complexiteit van een een fraaie Bourgogne of Rhone wijn. Fris, complex, mooi verweven hout, mineralig, elegant. In zijn jonge jaren adviseren wij de Remirez Blanco nog wel even te decanteren. Dit is echt genieten!!! In de Verema blog (meest toonaangevende onafhankelijke wijnblog over spaanse wijn) is de Ganuza Blanco verkozen tot de beste witte Spaanse wijn. 

De Remirez Blanco bestaat voor 70% uit Viura en 30% Malvasia van stokken tussen de 60 en 80 jaar oud. Zoals bij alle wijnen laat Fernando de druiven handmatig plukken en zijn er 2 sorteer-tafels dus een dubbele selectie om zorg te dragen dat alleen de beste druiven in de wijn gaan. De druiven die het niet redden (soms wel 30-40% worden verkocht aan wijnmakers in de regio (want zelfs dit fruit is vaak nog mooier dan wat ze zelf hebben). De druiven komen van één wijngaard aangeplant in 1978 op glooiende klei- en kalkbodems op 600 meter hoogte in San Vicente de la Sonsierra.

De wijn is vat-gefermenteerd en wordt 12 maanden opgevoed in nieuw Frans eiken. De wijn wordt sur lie opgevoed en elke 7 dagen worden de vaten een kwartslag gedraaid. Na maceratie en gisting volgt een élevage  met regelmatige bâtonnages in een gesloten circuit om het contact met de lucht te vermijden. Fernando plaats de vaten op rollers zodat hij de vaten kan draaien om de lies te mengen met de wijn. Na botteling krijgt de wijn nog zeker 12 maanden (en vaak langer) flesrijping in de fraaie kelder van Remirez de Ganuza voordat de wijn wordt vrijgegeven.

De Remirez de Ganuza Blanco Reserva een absolute top witte wijn waarbij vooral de geweldige zuurgraad en mineraliteit opvalt. In de neus ruiken we granny smit appel, witte bloemen, citrusfruit, heel mooi verweven eiken en heel in de verte nog een beetje abrikoos. De smaak is erg fraai. Mondvullend, fris, citroenschil, kiezelig en speeksel-opwekkend door het mooie bittertje en zeer fraai verweven eik. Dit is een erg stijlvolle, elegante moderne rioja wijn met een geweldige afdronk. Best om te decanteren in zijn jonge jaren. Dit is een magnum van 1.5 liter in een originele houten kist (OWC/1). Nog lekkerder en met een langer drinkvenster.

WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres. 

1. Gegrilde zeebaars met venkel, citroenzeste en olijfolie
De frisse zuren van de wijn passen bij de citrustonen, terwijl de aromatische venkel het florale en kruidige profiel van de wijn versterkt. De textuur van de vis sluit mooi aan op de romige structuur van de wijn.

2. Kippenbout uit de oven met knoflook, citroen en tijm
Het sappige, zachte vlees en de frisse kruidigheid maken de houtgerijpte tonen van de wijn ronder en brengen het fruitige karakter naar voren.

3. Risotto met asperges, Parmezaanse kaas en een vleugje citroen
De romigheid van de risotto sluit aan bij de textuur van de wijn, terwijl asperge en citroen het frisse, mineralige aspect accentueren. Parmezaan zorgt voor extra diepgang.

4. Langzaam gegaarde prei met hazelnootboter en geraspte Manchego
Prei heeft een zachte, licht zoete smaak die goed samengaat met de rijpingstonen van de wijn. De hazelnootboter onderstreept het notige aspect, en de kaas voegt ziltigheid en rijkdom toe.

5. Kreeft met saffraanroomsaus en doperwtenpuree
De romige saus weerspiegelt de rondeur van de wijn, terwijl saffraan en schaaldiertonen het verfijnde karakter benadrukken. De doperwten zorgen voor frisheid en balans.

6. Gebakken zwezerik met bloemkoolcrème en appelkappertjes
De combinatie van zachte texturen, subtiele vetheid en een zurige toets brengt zowel de diepte als de frisheid van de wijn volledig tot leven. Het gerecht sluit aan op de gastronomische stijl van deze witte Rioja.

Advies nodig bij het vinden van de ideale wijn bij uw gerecht. Klik hier voor onze exclusieve Sommelier. Gratis voor klanten van Grandcruwijnen.

 

Specificaties

chevron-down
Wijnsoort Wit
Land Spanje
Regio Rioja
Appellatie Rioja (Appellatie)
Wijnhuis Remirez De Ganuza
Druif Malvasia, Viura
Biologisch gecertificeerd Nee
Natural wijn Nee
Vegan Nee
Jaar 2022
Drinken vanaf 2025
Drinken tot 2035
Alcohol % 14
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 1.5 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 92
Vinous rating 93
Smaakprofiel Droog, Houtgerijpt, Strak, Wit fruit
Drink momenten Met vrienden, Open haard

Professionele Recensies

chevron-down

Parker

92

Wine Spectator

92

Vinous

93

10/10

R

Wijnhuis

chevron-down

Grandcruwijnen is de Nederlandse Importeur van de wijnen van het Top Rioja Huis: Remirez de Ganuza en hier zijn we apetrots op want Remirez de Ganuza behoort tot de absolute top van Spanje en is internationaal ook zeer hoog gewaardeerd. Al hun wijnen scoren ruim boven de 90 Parker- en Penin puntengrens met de absolute uitschieter voor de 2004 Gran Reserva die maar liefst 100 punten heeft gekregen.

De eigenaar van dit absolute top domein is Fernando Remirez de Ganuza. Fernando is geobsedeerd door kwaliteit met een doorlopend streven naar uitmuntendheid in zijn wijn en is de absolute pioneer op het gebied van Innovatie. Bij Remirez de Ganuza wordt zelfs naar het het kleinste detail in de gehele productie-keten van de wijnen gekeken en deze is men continue aan het optinaliseren. Fernado's devies is dan ook dat uitzonderlijke kwaliteit alleen kan worden bereikt door strikte selectie. Zijn kennis en ervaring met La Rioja wijngaarden maken hem tot een van de meest gewaardeerde wijnmakers van de regio. De wijngaarden zijn verspreid over de dorpjes Samaniego, Laguardia, Leza en Elciego welke zijn gelegen in het het fraaiste gedeelte van de Rioja namelijk de Rioja Alavesa.De bodem van de wijngaarden hebben een kalksteen klei-samenstelling met overvloed aan grind en kleine ronde stenen. Bij Remirez de Ganuza wordt alleen gewerkt met zeer oude wijnstokken waarvan de gemiddelde leeftijd 60 jaar of ouder is. Ongeveer 90% van de wijnstokken zijn Tempranillo, de rest van de wijngaarden omvatten Graciano, Viura en Malvasia. De wijngaarden zijn ‘en gobelet’ maar met een steun op draad zodat er een grotere expositie is naar de zon en een betere fotosynthese. Een uniek systeem dat Fernando zelf ontwikkeld heeft.

In de wijnmakerij van Remirez de Ganuza ondergaan de druiven een strenge selectie waarin ook weer duidelijk wordt hoe kwaliteitsbewust maar ook hoe innovatief Fernando bezig is met het maken van absolute topwijn. Alle druiven worden met de hand geoogst en de druiven worden eerst 24 uur in de koelkamer tot "rust" gebracht. Eerste is scheiding van de onderkant en schouders van elke tros. Enkel de “los hombros” of de schouders (het bovenste deel van de druiventros) worden gebruikt voor zijn Reserva wijnen (Fincas de Ganuza, Remirez de Ganuza reserva en gran reserva en Trasnocho) omdat dit de meest rijpe druiven zijn die het meest zon hebben gezien. 

Bijlagen

chevron-down