2022 Justin Girardin Meursault
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2022 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13%) |
Drink venster | 2024 - 2035 |
Omschrijving
Justin Girardin is de 13e generatie van een familiebedrijf dat sinds 1570 bestaat. Het wijnhuis bezit 17 hectare, waarvan het grootste deel in Santenay (Côte de Beaune). In die appellatie verlegt hij de grenzen van kwaliteit. Justin hanteert al jaren werkwijzen die overeenkomen met bio(-dynamisch). Het doel: een gezonde natuur met gezonde druiven die het terroir van de individuele wijngaarden weerspiegelen.
De chardonnay druiven zijn afkomstig uit een perceel in Meursault dat is gelegen in de 'climats' Les Clous Dessous en Les Vireuils. De bodems bestaan hier uit jong mergel en kalksteen. De wijngaarden liggen aan de bovenkant van een hellend plateau en hellen enigszins naar het oosten. De wijnstokken zijn 40 jaar oud. De druiven worden met de hand geplukt en worden geperst zodra ze in de wijnkelder arriveren. De gisting in roestvrijstalen tanks vindt plaats op een gecontroleerde temperatuur van 10 graden om aroma's te bewaren. Bij de gisting wordt alleen gebruik gemaakt van natuurlijke gisten uit de omgeving. Daarna rijpt de wijn 24 maanden in vaten van Frans eikenhout (uit Allier en Bertanges), waarvan 25% nieuw. De wijn rijpt op zijn eigen gistcellen, om extra romigheid en complexiteit aan de wijn toe te voegen.
In het glas is de Justin Girardin Meursault citroengeel van kleur met in de neus fijne aroma's van citroenschil, hazelnoot en boter. Deze Girardin Meursault is een zeer verfijnde Meursault die op frisheid is gebouwd waarbij balans de boventoon voert, dus gedoseerde houttonen met mooie zuren en een goede gelaagdheid. Een aanrader deze fraaie Meursault. Natuurlijk heerlijk bij een veelheid aan gerechten maar probeer maar eens bij kalfszwezerik met morieljes. Heerlijk!
WEETJE: In de tab 'Bijlagen' vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor 'Afhalen' op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Meursault |
Wijnhuis | Justin Girardin |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2035 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rond, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch |
Wijnhuis
Justin Girardin is de 13e generatie van een familiebedrijf dat sinds 1570 bestaat. Het wijnhuis bezit 17 hectare, waarvan het grootste deel in Santenay (Côte de Beaune). In die appellatie verlegt hij de grenzen van kwaliteit. Justin hanteert al jaren werkwijzen die overeenkomen met bio(-dynamisch). Het doel: een gezonde natuur met gezonde druiven die het terroir van de individuele wijngaarden weerspiegelen. Om die reden is hij ook spaarzaam met nieuwe eikenhouten vaten. Het mooiste van alles zijn de voor de Bourgogne uiterst gunstige prijzen, een zeldzaamheid tegenwoordig.
Justin Girardin is zo vaak als hij kan aanwezig in de wijngaarden. Hij hanteert een minimale intervisie: de natuur is leidend en hij stuurt enkel bij als dat nodig is. Dat doet hij overigens wel zeer zorgvuldig: knoppen weghalen om de opbrengst te beperken, overtollig blad weghalen waar nodig.
Justin werkt al jaren volgens werkwijzen die overeenkomen met biologisch(-dynamisch) werken. Zo plant hij nieuwe stokken aan volgens de maankalender, zoals gangbaar bij biologisch-dynamische wijnbouw. Afsnoeisels bedekt hij met aarde, waarna hij deze als compost weer hergebruikt. Hij ploegt de wijngaarden regelmatig om activiteit van micro-organismen in de grond te bevorderen. Wortels aan het oppervlak worden voorzichtig verwijderd, zodat de wortels dieper de bodem doordringen, met intensere wijnen als gevolg.
Bijzonder is de grote verscheidenheid aan oude Chardonnay- en Pinot Noir-klonen in de wijngaarden. Daarmee wordt biodiversiteit bevorderd. De klonen zijn ontstaan in deze wijngaarden en door middel van kloonselectie behouden. Het maakt de wijnen uniek én echt gebonden aan hun locatie.