2022 Clos Mogador Manyetes Vi de Vila Gratallops

Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | |
Appellatie | Priorat (Appellatie) |
Wijnhuis | |
Jaar | 2022 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (15%) |
Drink venster | 2025 - 2040 |
Op voorraad
37 items beschikbaar
Omschrijving
De Rene Barbier Clos mogador Manyetes draagt het "Vi de Villa Gratallops" op het etiket, want het is van Carinena wijngaarden in het dorp Gratallops. De wijngaard ligt op bijna 400 meter en is slechts 10Ha groot (waarvan slechts 3 Ha aan wijnstokken) in het meest onherbergzame Priorat gedeelte. De Manyetes is een 100% Carignan welke 18 maanden in het beste (nieuwe) europese eiken heeft mogen rijpen. De fel paars-gekleurde Manyetes heeft een complexe neus van natte leisteen, grafiet en turf vermengd met bosbessen, viooltjes en zoethout aroma's in een zeer harmonieuze manier. De smaak is heerlijk rustiek, met gepolijste tannines, goede zuren, pure smaken en een zeer lange afdronk.Hij is gemaakt van de klassieke Priorat-druif de Carignan van een zeer oude wijngaard. Dit is de broer van de bij ons bekendere Clos Mogador maar dit komt vooral omdat er slechts 1740 flessen van zijn gemaakt (en van de 2020 wzijn er maar enkele honderden flessen gebottled). maar deze broer van de Clos Mogador is zo mooi.
De verschillende terroirs die bestaan binnen de Priorat wijnbenaming hebben geleid tot de creatie van een nieuwe "Village Wine - Gratallops". Net als in Bourgondië, Frankrijk en is een beetje vergelijkbaar met Antinori met zijn Super Tuscans. Manyetes is de naam van een wijngaard in Gratallops: een gewaagde onderneming waar wijnstokken nauwelijks kunnen overleven gezien de arme grond in de regio en het intense zonlicht. De wijnstokken zijn letterlijk aan het overleven, maar dit is precies wat de belangrijkste essentie van Priorat wijnen is. Extreem lage opbrengsten, ene wijnstol die extreem diep moet wortelen op de steil aflopende leisteenhellingen en deze buitengewone wijngaard in een buitengewone omgeving geeft buitengewone wijnen. De 2020 was wel extreem want er was minder dan een vat aan fruit dus uiteindelijk zijn er maar een paar honderd flessen gebottles (slechts 20% van de al kleine productie van 1.400 flessen in een gemiddeld jaar). Kenners weten het wel: lage opbrengst is bijna altijd zeer hoge kwaliteit en dat is is met deze Manyetes 2020 niet anders. Een collectors-item en eentje voor de kelder.
WEETJE: In de Tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u die automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u ook nog een mooie korting.
René Barbier Meyer, Clos Mogador Winery Winemaker
An exceptionally different vintage. In the first week of the year, a heavy snowfall left a seasoning that lasted throughout the year with light rains every month. After a year of good rainfall that helped to maintain good reserves in the soil. The vegetation cover provided food and shelter for biodiversity, an ally in pest control. The high summer temperatures helped to keep vine diseases at bay. The vineyard arrived very full of vegetation, with 30% more grapes, allowing a good ripening that completely changed the concentration to which we were accustomed. The wines were able to reach balance much more easily while maintaining good minerality and acidity, bringing freshness and elegance to all of them. The most abundant year in history. A vintage that reflects the weather more than the winemaker. René Barbier Meyer, Clos Mogador Winery Winemaker
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Catalunya |
Appellatie | Priorat (Appellatie) |
Wijnhuis | Clos Mogador |
Druif | Carignan |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2040 |
Alcohol % | 15 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 96 |
James Suckling rating | 93 |
Vinous rating | 98 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Met vrienden |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 95+
Reviewed by:
Luis Gutiérrez
Release Price:
$100
Drink Date:
2025 - 2035
The 2022 Manyetes, their Cariñena from the lieu-dit in Gratallops that names the wine, fermented with 50% full clusters, 30% in a carbonic maceration way and the rest with a long, 40-day, maceration. It matured in 2,000-liter oak foudres for 20 months. It has contained ripeness and only 13.5% alcohol, lighter than expected with a medium-bodied palate. It's very difficult to work with cover crops here; it's their warmest vineyard, and they get very low yields. The part of the carbonic fermentation was harvested quite early and helped to keep the alcohol down and to retain freshness in the wine. It has aromas of graphite, dark berry fruit and an earthy touch, hints of smoked meats too, and a surprisingly light palate, only medium-bodied, with an ethereal quality to it but very energetic. It has the dusty texture of the Priorat schist. The oak is neatly integrated. None of the wines showed any oak, even though they are introducing new foudres to age their wines in larger-volume containers. 4,500 bottles produced. It was bottled in July 2024.
Clos Mogador is the winery from the Barbier family in Gratallops in Priorat, where they have 40 hectares of vineyards and produce 60,000 to 65,000 bottles of wine per year. In the last few years, they have had to be creative to be able to continue producing wines with energy and balance, given the challenging weather of recent years. They have started to use direct pressings, employ carbonic maceration of the grapes from south-facing plots or varieties more sensitive to drought, play with the blends to achieve more freshness and use less oxidative materials for the élevage.
This time, I tasted with Christian Barber, who has also started his own personal project (Christian Barber i Gisela, reviewed separately). He's in charge of the vineyards and explained the changes they've been implementing to adapt to the new climate conditions, such as using cover crops, harvesting earlier, working with more indigenous varieties, fermenting with some full clusters and some carbonic maceration, etc. He works in regenerative agriculture and has suffered a lot in the last couple of years because of the lack of rain. The vineyards are certified organic, and they also have a biodynamic certification from the Regenerative Viticulture Alliance, but for now, the bottles don't carry the seal. Yields have been abysmal for Clos Mogador in recent years: in 2023, they produced 50% of the normal volume, and in 2024, they produced half of what they produced in 2023! But the wines are as good as ever or even better!
Published: May 01, 2025
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Score
93
Avg Price (ex-tax)
$ 86
Clos Mogador Priorat Gratallops Manyetes 2022
Tuesday, Sep 17, 2024
Color
Red
Country
Spain
Region
Cataluña
Vintage
2022
A ripe and meaty nose of roses, minerals and nice touches of dusty funk and graphite. Hints of game and raspberry compote as well. This is firm yet polished, with fine-grained tannins and a lengthy, flavorful finish. Drinkable now, but should hold well for the next few years.
Zekun Shuai
Senior Editor
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
98
Drinking Window
2025 - 2040
From: From Revolution to Evolution: The Garnatxas and Cariñenas of Priorat & Montsant (Nov 2024)
There are some places in Priorat that can yield wines of exceptional flavor when bottled individually. This is the case with Paratge Manyetes in Gratallops, crafted by Clos Mogador as Manyetes. The 2021 Manyetes is 100% Cariñena, aged for up to 18 months in oak barrels, demijohns and stoneware jars. This purple-hued wine reveals enticing aromas of sour cherry and wild herbs, along with dusty, balsamic notes. Dry and chalky on the palate, it offers an intense, flavorful experience that lingers with a lean, vibrant and silky texture. This distinctive wine has a reductive character and a lasting, complex finish.
- By Joaquín Hidalgo on November 2024
Founded by René Barbier in 1979, Clos Mogador is one of the five famous wineries that reinvented Priorat in the 1990s. René Barbier Jr. now runs the daily operations, overseeing both oenology and viticulture. Possessing an excellent understanding of the extreme conditions in Priorat, Barbier Jr. focuses on Garnatxa and Cariñena, aiming to bring out the purest possible expression of the region and working to revive long-suffering vineyards, such as Manyetas, Almendros and the stunning Espectacle. Barbier doesn’t like fruitiness, equating it to “the ketchup of wine, ” but he produces vivid expressions of the regional terroir, imbued with the subtle, painstakingly polished textures that are his true love. A far cry from the concentrated styles of yesteryear, these wines have the strange magic one finds in Priorat: weightless concentration, complex, ripe expressions, freshness and a free-flowing spirit. As Barbier Jr. says, “In Priorat, we make wines of character. If you want elegance, go to Burgundy.”
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
René Barbier is, samen met Carles Pastrana van Clos de l' Obac, Alvaro Palacios (uit Rioja, maar bekend door L'Ermita in Priorat) en José Lluis Perez (Clos Martinet, en vader van Saraa Perez), een van de "founding fathers" van deze recent ontdekte of herontdekte wijnregio Priorat. Clos Mogador is genoemd naar de single vineyard die René Barbier begon te cultiveren in de jaren '70, in het nu wereldberoemde dorpje Gratallops. De wijnen van Clos Mogador zijn inmiddels mythische wijnen geworden, net zoals bijvoorbeeld Sassicaia uit Italië en Château Margaux uit Frankrijk. Clos Mogador heeft de cultstatus van grote wereldwijn. Een bijzonderheid in het wijn maken bij René Barbier : hij perst de druiven d.m.v. een olijfoliepers, waardoor maar de helft van het druivensap bekomen wordt (in tegenstelling tot een gewone pers). Daardoor is de wijn nog 50% meer geconcentreerd en lijkt die bijna likoreus in het glas. Priorat wijnen zijn van nature uit reeds vrij geconcentreerd, en opbrengsten zijn doorgaans al microscopisch klein. Robert Parker was een van de eerste internationale journalisten die de wijnen van Clos Mogador extra lovende kritiek bezorgde.
De wijngaard van Clos Mogador ligt op zo'n 800 meter hoogte in de vorm van een amfitheater met stenen terrassen. Biodiversiteit is hier het toverwoord: naast druivenplanten tref je hier fruitbomen, olijfbomen en lokale inheemse struiken aan. De druivenplanten, waarvan sommigen tachtig tot honderd jaar oud zijn, groeien op een ondergrond van leisteen. Leisteen is een arme en harde bodemgesteldheid die als belangrijkste eigenschap heeft dat het een hoge zuurgraad in de druiven genereert. De ligging van de wijngaard op hellingen in noordoostelijke richting naar de zee zorgt ervoor dat de nachten zeer fris zijn. Omdat de temperatuur in de zomer op die plek overdag doorgaans dertig graden Celsius is, betekent dat, dat er dus grote temperatuurverschillen zijn. Dit zorgt ervoor dat kleurstoffen en tannines zich in grote hoeveelheid ophopen in de druivenschillen en dat is een teken van kwaliteit. De druiven worden biodynamisch geteeld, dus met aandacht en respect voor de plant en de natuurlijke omstandigheden, en alle werkzaamheden op het land worden met de hand uitgevoerd.
In La figuera ( Montsant) liggen zijn wijngaarden van René Barbier tegen een berghelling op een hoogte van 400 meter ongeveer. In deze omgeving komen mooie Garnacha vandaan. Hier komt de fameuze Espectacle wijn vandaan. Lekker rijp met nog voldoende zuren door haar hoogte. Hij plukt de druiven pas als iedereen al haar oogst binnen heeft, daardoor lekker rijp en vol. En zijn wijnstokken zijn 120 jaar oud met lage rendementen. In Falset ligt zijn bodega op een modern plaatselijk industrieterrein Celler laurona.
Grandcruwijnen is de importeur van de wijnen van Rene Barbier zoals daar zijn de Clos Mogador, de Espectacle, Manyetes en de Nelin Blanco en daar naas took de wijn van Rene Barbier Jr en Sara Perez zoals daar zijn de Universal, de Sara en Rene wijnen en Mas Martinet
OVER RENE BARBIER
René Barbier Sr. is geboren in 1950 in Tarragona en is een rechtstreekse afstammeling van Franse wijnbouwers waarvan de oorsprong teruggaat tot de jaren 1200. Net als zijn voorvaders heeft hij zijn hele leven in de wijnwereld gewerkt. Opgeleid in de meest prestigieuze wijnbouwscholen van Bordeaux, Borgogne en Limoux, heeft hij ook gewerkt in gerenommeerde wijnhuizen zoals Moueix, die onder andere de makers zijn van Petrus.
René Barbier wordt beschouwd als de vader van "Moderne Priorat", een tijdperk dat eind jaren tachtig begon en zich uitkristalliseerde in de "Clos"-beweging. Hij was de eerste die echt geloofde in het potentieel van het gebied om wijnen van wereldklasse te produceren. Barbier was een visionair die een groep vrienden samenbracht en motiveerde om een droom te volgen, een avontuur aan te gaan en een nieuwe levensstijl te creëren. Dit familie wijnhuis, waar momenteel twee generaties zij aan zij werken, werd in 1979 in Gratallops opgericht. Hun Clos Mogador is het symbool van een revolutie, de pure expressie van Priorat terroir, en is een van de meest gerespecteerde wijnen in Spanje.
De oorsprong van deze wijngaard gaat terug tot de Romeinen. De wijnstokken genieten van een uitzonderlijk microklimaat omdat hij omringd is door bergen van 1.200 meter boven de zeespiegel. De Clos Mogador is een immens amfitheater van afgebrokkelde leisteen (licorella), badend in de rivier de Siurana, rijk aan geschiedenis en Moorse legenden. René is geboren in 1950 in Tarragona en is een rechtstreekse afstammeling van Franse wijnbouwers waarvan de oorsprong teruggaat tot de jaren 1200. Net als zijn voorvaders heeft hij zijn hele leven in de wijnwereld gewerkt. Opgeleid in de meest prestigieuze wijnbouwscholen van Bordeaux, Borgogne en Limoux, heeft hij ook gewerkt in gerenommeerde wijnhuizen zoals Moueix, die onder andere de makers zijn van Petrus. Zijn reikwijdte in de wijnwereld en ervaring strekt zich uit van de wijngaarden tot wijnmarketing en vooral tot het gedeelte waar zijn eigen wijnen worden gemaakt. In 1979 verwierf hij zijn eerste wijngaard in Priorat en begon hij met het maken van zijn eerste wijn in dit gebied: Clos Mogador. Iets later volgden Nelin, Manyetes en Espectacle del Montsant.
De Rene Barbier Clos mogador Manyetes draagt het "Vi de Villa Gratallops" op het etiket, want het is van Carinena wijngaarden in het dorp Gratallops. De wijngaard ligt op bijna 400 meter en is slechts 10Ha groot (waarvan slechts 3 Ha aan wijnstokken) in het meest onherbergzame Priorat gedeelte. De Manyetes is een 100% Carignan welke 18 maanden in het beste (nieuwe) europese eiken heeft mogen rijpen. De fel paars-gekleurde Manyetes heeft een complexe neus van natte leisteen, grafiet en turf vermengd met bosbessen, viooltjes en zoethout aroma's in een zeer harmonieuze manier. De smaak is heerlijk rustiek, met gepolijste tannines, goede zuren, pure smaken en een zeer lange afdronk.Hij is gemaakt van de klassieke Priorat-druif de Carignan van een zeer oude wijngaard. Dit is de broer van de bij ons bekendere Clos Mogador maar dit komt vooral omdat er slechts 1740 flessen van zijn gemaakt (en van de 2020 wzijn er maar enkele honderden flessen gebottled). maar deze broer van de Clos Mogador is zo mooi.
De verschillende terroirs die bestaan binnen de Priorat wijnbenaming hebben geleid tot de creatie van een nieuwe "Village Wine - Gratallops". Net als in Bourgondië, Frankrijk en is een beetje vergelijkbaar met Antinori met zijn Super Tuscans. Manyetes is de naam van een wijngaard in Gratallops: een gewaagde onderneming waar wijnstokken nauwelijks kunnen overleven gezien de arme grond in de regio en het intense zonlicht. De wijnstokken zijn letterlijk aan het overleven, maar dit is precies wat de belangrijkste essentie van Priorat wijnen is. Extreem lage opbrengsten, ene wijnstol die extreem diep moet wortelen op de steil aflopende leisteenhellingen en deze buitengewone wijngaard in een buitengewone omgeving geeft buitengewone wijnen. De 2020 was wel extreem want er was minder dan een vat aan fruit dus uiteindelijk zijn er maar een paar honderd flessen gebottles (slechts 20% van de al kleine productie van 1.400 flessen in een gemiddeld jaar). Kenners weten het wel: lage opbrengst is bijna altijd zeer hoge kwaliteit en dat is is met deze Manyetes 2020 niet anders. Een collectors-item en eentje voor de kelder.
WEETJE: In de Tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u die automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u ook nog een mooie korting.
René Barbier Meyer, Clos Mogador Winery Winemaker
An exceptionally different vintage. In the first week of the year, a heavy snowfall left a seasoning that lasted throughout the year with light rains every month. After a year of good rainfall that helped to maintain good reserves in the soil. The vegetation cover provided food and shelter for biodiversity, an ally in pest control. The high summer temperatures helped to keep vine diseases at bay. The vineyard arrived very full of vegetation, with 30% more grapes, allowing a good ripening that completely changed the concentration to which we were accustomed. The wines were able to reach balance much more easily while maintaining good minerality and acidity, bringing freshness and elegance to all of them. The most abundant year in history. A vintage that reflects the weather more than the winemaker. René Barbier Meyer, Clos Mogador Winery Winemaker
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Catalunya |
Appellatie | Priorat (Appellatie) |
Wijnhuis | Clos Mogador |
Druif | Carignan |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2040 |
Alcohol % | 15 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 96 |
James Suckling rating | 93 |
Vinous rating | 98 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Met vrienden |
Parker
The Wine Advocate
RP 95+
Reviewed by:
Luis Gutiérrez
Release Price:
$100
Drink Date:
2025 - 2035
The 2022 Manyetes, their Cariñena from the lieu-dit in Gratallops that names the wine, fermented with 50% full clusters, 30% in a carbonic maceration way and the rest with a long, 40-day, maceration. It matured in 2,000-liter oak foudres for 20 months. It has contained ripeness and only 13.5% alcohol, lighter than expected with a medium-bodied palate. It's very difficult to work with cover crops here; it's their warmest vineyard, and they get very low yields. The part of the carbonic fermentation was harvested quite early and helped to keep the alcohol down and to retain freshness in the wine. It has aromas of graphite, dark berry fruit and an earthy touch, hints of smoked meats too, and a surprisingly light palate, only medium-bodied, with an ethereal quality to it but very energetic. It has the dusty texture of the Priorat schist. The oak is neatly integrated. None of the wines showed any oak, even though they are introducing new foudres to age their wines in larger-volume containers. 4,500 bottles produced. It was bottled in July 2024.
Clos Mogador is the winery from the Barbier family in Gratallops in Priorat, where they have 40 hectares of vineyards and produce 60,000 to 65,000 bottles of wine per year. In the last few years, they have had to be creative to be able to continue producing wines with energy and balance, given the challenging weather of recent years. They have started to use direct pressings, employ carbonic maceration of the grapes from south-facing plots or varieties more sensitive to drought, play with the blends to achieve more freshness and use less oxidative materials for the élevage.
This time, I tasted with Christian Barber, who has also started his own personal project (Christian Barber i Gisela, reviewed separately). He's in charge of the vineyards and explained the changes they've been implementing to adapt to the new climate conditions, such as using cover crops, harvesting earlier, working with more indigenous varieties, fermenting with some full clusters and some carbonic maceration, etc. He works in regenerative agriculture and has suffered a lot in the last couple of years because of the lack of rain. The vineyards are certified organic, and they also have a biodynamic certification from the Regenerative Viticulture Alliance, but for now, the bottles don't carry the seal. Yields have been abysmal for Clos Mogador in recent years: in 2023, they produced 50% of the normal volume, and in 2024, they produced half of what they produced in 2023! But the wines are as good as ever or even better!
Published: May 01, 2025
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Score
93
Avg Price (ex-tax)
$ 86
Clos Mogador Priorat Gratallops Manyetes 2022
Tuesday, Sep 17, 2024
Color
Red
Country
Spain
Region
Cataluña
Vintage
2022
A ripe and meaty nose of roses, minerals and nice touches of dusty funk and graphite. Hints of game and raspberry compote as well. This is firm yet polished, with fine-grained tannins and a lengthy, flavorful finish. Drinkable now, but should hold well for the next few years.
Zekun Shuai
Senior Editor
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
98
Drinking Window
2025 - 2040
From: From Revolution to Evolution: The Garnatxas and Cariñenas of Priorat & Montsant (Nov 2024)
There are some places in Priorat that can yield wines of exceptional flavor when bottled individually. This is the case with Paratge Manyetes in Gratallops, crafted by Clos Mogador as Manyetes. The 2021 Manyetes is 100% Cariñena, aged for up to 18 months in oak barrels, demijohns and stoneware jars. This purple-hued wine reveals enticing aromas of sour cherry and wild herbs, along with dusty, balsamic notes. Dry and chalky on the palate, it offers an intense, flavorful experience that lingers with a lean, vibrant and silky texture. This distinctive wine has a reductive character and a lasting, complex finish.
- By Joaquín Hidalgo on November 2024
Founded by René Barbier in 1979, Clos Mogador is one of the five famous wineries that reinvented Priorat in the 1990s. René Barbier Jr. now runs the daily operations, overseeing both oenology and viticulture. Possessing an excellent understanding of the extreme conditions in Priorat, Barbier Jr. focuses on Garnatxa and Cariñena, aiming to bring out the purest possible expression of the region and working to revive long-suffering vineyards, such as Manyetas, Almendros and the stunning Espectacle. Barbier doesn’t like fruitiness, equating it to “the ketchup of wine, ” but he produces vivid expressions of the regional terroir, imbued with the subtle, painstakingly polished textures that are his true love. A far cry from the concentrated styles of yesteryear, these wines have the strange magic one finds in Priorat: weightless concentration, complex, ripe expressions, freshness and a free-flowing spirit. As Barbier Jr. says, “In Priorat, we make wines of character. If you want elegance, go to Burgundy.”
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
René Barbier is, samen met Carles Pastrana van Clos de l' Obac, Alvaro Palacios (uit Rioja, maar bekend door L'Ermita in Priorat) en José Lluis Perez (Clos Martinet, en vader van Saraa Perez), een van de "founding fathers" van deze recent ontdekte of herontdekte wijnregio Priorat. Clos Mogador is genoemd naar de single vineyard die René Barbier begon te cultiveren in de jaren '70, in het nu wereldberoemde dorpje Gratallops. De wijnen van Clos Mogador zijn inmiddels mythische wijnen geworden, net zoals bijvoorbeeld Sassicaia uit Italië en Château Margaux uit Frankrijk. Clos Mogador heeft de cultstatus van grote wereldwijn. Een bijzonderheid in het wijn maken bij René Barbier : hij perst de druiven d.m.v. een olijfoliepers, waardoor maar de helft van het druivensap bekomen wordt (in tegenstelling tot een gewone pers). Daardoor is de wijn nog 50% meer geconcentreerd en lijkt die bijna likoreus in het glas. Priorat wijnen zijn van nature uit reeds vrij geconcentreerd, en opbrengsten zijn doorgaans al microscopisch klein. Robert Parker was een van de eerste internationale journalisten die de wijnen van Clos Mogador extra lovende kritiek bezorgde.
De wijngaard van Clos Mogador ligt op zo'n 800 meter hoogte in de vorm van een amfitheater met stenen terrassen. Biodiversiteit is hier het toverwoord: naast druivenplanten tref je hier fruitbomen, olijfbomen en lokale inheemse struiken aan. De druivenplanten, waarvan sommigen tachtig tot honderd jaar oud zijn, groeien op een ondergrond van leisteen. Leisteen is een arme en harde bodemgesteldheid die als belangrijkste eigenschap heeft dat het een hoge zuurgraad in de druiven genereert. De ligging van de wijngaard op hellingen in noordoostelijke richting naar de zee zorgt ervoor dat de nachten zeer fris zijn. Omdat de temperatuur in de zomer op die plek overdag doorgaans dertig graden Celsius is, betekent dat, dat er dus grote temperatuurverschillen zijn. Dit zorgt ervoor dat kleurstoffen en tannines zich in grote hoeveelheid ophopen in de druivenschillen en dat is een teken van kwaliteit. De druiven worden biodynamisch geteeld, dus met aandacht en respect voor de plant en de natuurlijke omstandigheden, en alle werkzaamheden op het land worden met de hand uitgevoerd.
In La figuera ( Montsant) liggen zijn wijngaarden van René Barbier tegen een berghelling op een hoogte van 400 meter ongeveer. In deze omgeving komen mooie Garnacha vandaan. Hier komt de fameuze Espectacle wijn vandaan. Lekker rijp met nog voldoende zuren door haar hoogte. Hij plukt de druiven pas als iedereen al haar oogst binnen heeft, daardoor lekker rijp en vol. En zijn wijnstokken zijn 120 jaar oud met lage rendementen. In Falset ligt zijn bodega op een modern plaatselijk industrieterrein Celler laurona.
Grandcruwijnen is de importeur van de wijnen van Rene Barbier zoals daar zijn de Clos Mogador, de Espectacle, Manyetes en de Nelin Blanco en daar naas took de wijn van Rene Barbier Jr en Sara Perez zoals daar zijn de Universal, de Sara en Rene wijnen en Mas Martinet
OVER RENE BARBIER
René Barbier Sr. is geboren in 1950 in Tarragona en is een rechtstreekse afstammeling van Franse wijnbouwers waarvan de oorsprong teruggaat tot de jaren 1200. Net als zijn voorvaders heeft hij zijn hele leven in de wijnwereld gewerkt. Opgeleid in de meest prestigieuze wijnbouwscholen van Bordeaux, Borgogne en Limoux, heeft hij ook gewerkt in gerenommeerde wijnhuizen zoals Moueix, die onder andere de makers zijn van Petrus.
René Barbier wordt beschouwd als de vader van "Moderne Priorat", een tijdperk dat eind jaren tachtig begon en zich uitkristalliseerde in de "Clos"-beweging. Hij was de eerste die echt geloofde in het potentieel van het gebied om wijnen van wereldklasse te produceren. Barbier was een visionair die een groep vrienden samenbracht en motiveerde om een droom te volgen, een avontuur aan te gaan en een nieuwe levensstijl te creëren. Dit familie wijnhuis, waar momenteel twee generaties zij aan zij werken, werd in 1979 in Gratallops opgericht. Hun Clos Mogador is het symbool van een revolutie, de pure expressie van Priorat terroir, en is een van de meest gerespecteerde wijnen in Spanje.
De oorsprong van deze wijngaard gaat terug tot de Romeinen. De wijnstokken genieten van een uitzonderlijk microklimaat omdat hij omringd is door bergen van 1.200 meter boven de zeespiegel. De Clos Mogador is een immens amfitheater van afgebrokkelde leisteen (licorella), badend in de rivier de Siurana, rijk aan geschiedenis en Moorse legenden. René is geboren in 1950 in Tarragona en is een rechtstreekse afstammeling van Franse wijnbouwers waarvan de oorsprong teruggaat tot de jaren 1200. Net als zijn voorvaders heeft hij zijn hele leven in de wijnwereld gewerkt. Opgeleid in de meest prestigieuze wijnbouwscholen van Bordeaux, Borgogne en Limoux, heeft hij ook gewerkt in gerenommeerde wijnhuizen zoals Moueix, die onder andere de makers zijn van Petrus. Zijn reikwijdte in de wijnwereld en ervaring strekt zich uit van de wijngaarden tot wijnmarketing en vooral tot het gedeelte waar zijn eigen wijnen worden gemaakt. In 1979 verwierf hij zijn eerste wijngaard in Priorat en begon hij met het maken van zijn eerste wijn in dit gebied: Clos Mogador. Iets later volgden Nelin, Manyetes en Espectacle del Montsant.