2022 Château Le Crock

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | Saint-Estèphe |
Wijnhuis | |
Jaar | 2022 |
Druif | , , , Petit Verdot |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13%) |
Drink venster | 2027 - 2040 |
Op voorraad
6 items beschikbaar
Omschrijving
Als het gaat over waar voor je geld in Bordeaux, dan kom je al snel uit bij Château Le Crock. Dit wijnhuis uit Saint-Estèphe weet elk jaar een dusdanig hoge kwaliteit te leveren, dat het wijnhuis niet alleen bekend staat om zijn voortreffelijke wijnen, maar ook zeker om de waanzinnige prijs/kwaliteit. Niet voor niets is Château Le Crock één van de zeer selecte wijnhuizen die twee jaar geleden de allerhoogste Cru Bourgeois ‘Exceptionnel’-status wist te bemachtigen. Château Le Crock is in handen van de familie Cuvelier, tevens eigenaar van Château Léoville Poyferré en met dezelfde toewijding gemaakt.
Het terroir is van hoge kwaliteit en ligt tussen de grote namen zoals Ch. Cos d'Estournel, Ch. Montrose en Ch. Haut Marbuzet. Château Le Crock heeft 32 hectare wijngaarden op een uitzonderlijk terroir bestaande uit grind, oppervlaktezand en klei. De voordelen van deze kenmerken zijn het vermogen om warmte vast te houden, en voor een natuurlijke waterreserve te zorgen. De wijngaard is verspreid over drie verschillende nederzettingsgebieden en geniet van een uitzonderlijke rijkdom en aromatische diversiteit. De nabijheid van de Gironde werkt als een thermische regulator, waardoor een te hoge temperatuur wordt vermeden.
De Chateau Le Crock is samengesteld blend uit vooral cabernet Sauvignon en Merlot aangevuld met Cabernet Franc en Petit Verdot. In het glas heeft de le Crock een diepe granaat-paarse kleur en levendige, open geuren van gemalen zwarte bessen, rode bessen gelei en geslagen zwarte bessen met hints van bemoste boomschors en potlood. De medium-bodied smaak levert een goede hoeveelheid knapperig zwart fruit met een licht taaie textuur en een verfrissende afdronk. Vanaf de aanzet is het fruit rijp en zacht, de tannines zijn extreem fijn voor een St Estèphe. Wat een plezier om dit te proeven. De cabernets sauvignons bereiken hier een absolute hoogte punt in rijpheid, energie en subtiliteit! Ook de afdronk is enorm lang en blijvend. Geen wonder dat deze cru de titel "Cru Bourgeois Exceptionnel" kreeg!
92-94 Leve / 92-93 Suckling / 92 Anson / 92 Decanter / 90-92 Wine Advocate
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.U kunt de volledige wijn reviews lezen van o.a. Parker, Suckling, Vinous en Wine Spectator via de links naast de afbeelding. Een gratis service voor onze klanten.
Advies nodig bij het vinden van de ideale wijn bij uw gerecht. Klik hier voor onze exclusieve Sommelier. Gratis voor klanten van Grandcruwijnen.
WIJN-SPIJS SUGGESTIES:
-
Geroosterde kip met Provençaalse kruiden
De stevige structuur van de wijn sluit goed aan bij het sappige vlees en de kruidige tonen van rozemarijn en tijm. -
Gehaktballen in tomatensaus met basilicum
De sappige en kruidige stijl van het gerecht gaat mooi samen met het donkere fruit en de stevige tannines van de wijn. -
Aubergine uit de oven met Parmezaanse kaas
De zachte, geroosterde textuur van de aubergine en het hartige karakter van de kaas versterken de aardse en kruidige tonen van de wijn. -
Pasta met paddenstoelen, knoflook en truffelolie
De aardse componenten in het gerecht sluiten perfect aan bij de complexiteit en de diepgang van deze Bordeaux. -
Lamsbout met rozemarijn, knoflook en rodewijnjus
De structuur van het lamsvlees en de kruidige saus vinden een krachtige tegenhanger in de rijke tannines en het rijpe fruit van Château Le Crock. -
Wildstoof met pastinaakpuree en geroosterde wortel
De diepe smaken van wild en aardse groenten passen bij de concentratie en balans van de wijn, die kracht en elegantie combineert.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bordeaux |
Appellatie | Saint-Estèphe |
Wijnhuis | Chateau Le Crock |
Druif | Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2027 |
Drinken tot | 2040 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 92 |
James Suckling rating | 93 |
Vinous rating | 93 |
Smaakprofiel | Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Tannines |
Drink momenten | Cadeau!, Met vrienden, Open haard |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 92
Reviewed by:
Yohan Castaing
Release Price:
NA
Drink Date:
2027 - 2035
A blend of 44% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot, 11% Cabernet Franc and 5% Petit Verdot, the 2022 Le Crock reveals a delicate, elegant bouquet of dark wild berries, spices, cherries, flowers and licorice. Medium to full-bodied, dense and layered, it's enrobing with a delicate, elegantly structured core of fruit enhanced by velvety tannins and a fresh, menthol-inflected finish. This is a strong performance.
Published: Mar 06, 2025
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Score
92-93
Avg Price (ex-tax)
$ 45
Château Le Crock St.-Estèphe 2022
Wednesday, Apr 19, 2023
Color
Red
Country
France
Region
Bordeaux
Vintage
2022
Very pretty blackberry and blackcurrant aromas and flavors. Medium body with creamy, round and juicy tannins. Will age.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
93+
Drinking Window
2028 - 2040
From: 2022 Bordeaux in Bottle: Living in the Present (Jan 2025)
The 2022 Le Crock is a dense, potent wine. A blast of dark-toned fruit, leather, incense, licorice, dried flowers and scorched earth are all super-concentrated in the glass. The 2022 possesses notable textural richness right out of the gate. I would give this a year or two in bottle, at the very least. At 21 hectoliters per hectare, yields were punishingly low because of intense heat and drought. For these reasons, the château decided to bottle only the Grand Vin and no second wine. The 2022 is a very beautiful Le Crock, a bit exotic perhaps, but compelling.
- By Antonio Galloni on January 2025
(91-93)
Drinking Window
2026 - 2042
From: You’re Unbelievable: Bordeaux 2022 (May 2023)
The 2022 Le Crock matures in 30% new oak including 500-liter vessels and amphorae. This is well-defined and focused on the nose. Understated at first, opening with blackberry, briar and pencil shavings aromas. The palate is medium-bodied with sappy black fruit, black pepper and graphite, taut and linear toward its almost Pauillac-like, certainly tannic finish. Excellent stuff from the l'équipe Poyferré.
- By Neal Martin on April 2023
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Als het gaat over waar voor je geld in Bordeaux, dan kom je al snel uit bij Château Le Crock. Dit wijnhuis uit Saint-Estèphe weet elk jaar een dusdanig hoge kwaliteit te leveren, dat het wijnhuis niet alleen bekend staat om zijn voortreffelijke wijnen, maar ook zeker om de waanzinnige prijs/kwaliteit. Niet voor niets is Château Le Crock één van de zeer selecte wijnhuizen die twee jaar geleden de allerhoogste Cru Bourgeois ‘Exceptionnel’-status wist te bemachtigen.
Château Le Crock Saint Estèphe ligt exact tussen Château Cos d’Estournel en Château Montrose. Al in de 18e en 19e eeuw was het een bekend château, destijds nog onder de naam Bastérot-Ségur. In 1776 werd het als tweede cru van Saint Estèphe geclassificeerd. In het jaar 1804 kreeg het wijngoed de titel Premier Cru Bourgeois Supérieur. De moderne geschiedenis van het château begint in 1903. In dat jaar koopt de oude Bordeaux-familie Cuvelier het Château. Deze familie bezit meerdere wijngoederen. Ze zijn vooral bekend om hun activiteiten op Château Léoville-Poyferré, het kroonjuweel van de familie Cuvelier. Dit betekent ook dat hetzelfde oenologenteam hier voor de wijnbereiding verantwoordelijk is. In 1995 werd Michel Rolland als adviseur aangetrokken. Hij is een van de beste oenologen van Bordeaux. De in totaal 33 hectare aan wijngaarden zijn beplant met cabernet sauvignon (60%), merlot (25%), cabernet franc (10%) en petit verdot (5%). Het terroir is identiek aan dat van hun wereldberoemde buren. De afgelopen jaren werd veel geïnvesteerd in de kelders en de wijngaarden, wat een aanzienlijke verbetering van de kwaliteit van de wijnen opleverde. Château Le Crock is overigens een van de mooiste, bijna sprookjesachtige châteaus in Bordeaux, en heeft een heel indrukwekkend gebouw. Château Le Crock is in handen van de familie Cuvelier, tevens eigenaar van Château Léoville Poyferré en met dezelfde toewijding gemaakt.
Als het gaat over waar voor je geld in Bordeaux, dan kom je al snel uit bij Château Le Crock. Dit wijnhuis uit Saint-Estèphe weet elk jaar een dusdanig hoge kwaliteit te leveren, dat het wijnhuis niet alleen bekend staat om zijn voortreffelijke wijnen, maar ook zeker om de waanzinnige prijs/kwaliteit. Niet voor niets is Château Le Crock één van de zeer selecte wijnhuizen die twee jaar geleden de allerhoogste Cru Bourgeois ‘Exceptionnel’-status wist te bemachtigen. Château Le Crock is in handen van de familie Cuvelier, tevens eigenaar van Château Léoville Poyferré en met dezelfde toewijding gemaakt.
Het terroir is van hoge kwaliteit en ligt tussen de grote namen zoals Ch. Cos d'Estournel, Ch. Montrose en Ch. Haut Marbuzet. Château Le Crock heeft 32 hectare wijngaarden op een uitzonderlijk terroir bestaande uit grind, oppervlaktezand en klei. De voordelen van deze kenmerken zijn het vermogen om warmte vast te houden, en voor een natuurlijke waterreserve te zorgen. De wijngaard is verspreid over drie verschillende nederzettingsgebieden en geniet van een uitzonderlijke rijkdom en aromatische diversiteit. De nabijheid van de Gironde werkt als een thermische regulator, waardoor een te hoge temperatuur wordt vermeden.
De Chateau Le Crock is samengesteld blend uit vooral cabernet Sauvignon en Merlot aangevuld met Cabernet Franc en Petit Verdot. In het glas heeft de le Crock een diepe granaat-paarse kleur en levendige, open geuren van gemalen zwarte bessen, rode bessen gelei en geslagen zwarte bessen met hints van bemoste boomschors en potlood. De medium-bodied smaak levert een goede hoeveelheid knapperig zwart fruit met een licht taaie textuur en een verfrissende afdronk. Vanaf de aanzet is het fruit rijp en zacht, de tannines zijn extreem fijn voor een St Estèphe. Wat een plezier om dit te proeven. De cabernets sauvignons bereiken hier een absolute hoogte punt in rijpheid, energie en subtiliteit! Ook de afdronk is enorm lang en blijvend. Geen wonder dat deze cru de titel "Cru Bourgeois Exceptionnel" kreeg!
92-94 Leve / 92-93 Suckling / 92 Anson / 92 Decanter / 90-92 Wine Advocate
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.U kunt de volledige wijn reviews lezen van o.a. Parker, Suckling, Vinous en Wine Spectator via de links naast de afbeelding. Een gratis service voor onze klanten.
Advies nodig bij het vinden van de ideale wijn bij uw gerecht. Klik hier voor onze exclusieve Sommelier. Gratis voor klanten van Grandcruwijnen.
WIJN-SPIJS SUGGESTIES:
-
Geroosterde kip met Provençaalse kruiden
De stevige structuur van de wijn sluit goed aan bij het sappige vlees en de kruidige tonen van rozemarijn en tijm. -
Gehaktballen in tomatensaus met basilicum
De sappige en kruidige stijl van het gerecht gaat mooi samen met het donkere fruit en de stevige tannines van de wijn. -
Aubergine uit de oven met Parmezaanse kaas
De zachte, geroosterde textuur van de aubergine en het hartige karakter van de kaas versterken de aardse en kruidige tonen van de wijn. -
Pasta met paddenstoelen, knoflook en truffelolie
De aardse componenten in het gerecht sluiten perfect aan bij de complexiteit en de diepgang van deze Bordeaux. -
Lamsbout met rozemarijn, knoflook en rodewijnjus
De structuur van het lamsvlees en de kruidige saus vinden een krachtige tegenhanger in de rijke tannines en het rijpe fruit van Château Le Crock. -
Wildstoof met pastinaakpuree en geroosterde wortel
De diepe smaken van wild en aardse groenten passen bij de concentratie en balans van de wijn, die kracht en elegantie combineert.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bordeaux |
Appellatie | Saint-Estèphe |
Wijnhuis | Chateau Le Crock |
Druif | Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2027 |
Drinken tot | 2040 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 92 |
James Suckling rating | 93 |
Vinous rating | 93 |
Smaakprofiel | Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Tannines |
Drink momenten | Cadeau!, Met vrienden, Open haard |
Parker
The Wine Advocate
RP 92
Reviewed by:
Yohan Castaing
Release Price:
NA
Drink Date:
2027 - 2035
A blend of 44% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot, 11% Cabernet Franc and 5% Petit Verdot, the 2022 Le Crock reveals a delicate, elegant bouquet of dark wild berries, spices, cherries, flowers and licorice. Medium to full-bodied, dense and layered, it's enrobing with a delicate, elegantly structured core of fruit enhanced by velvety tannins and a fresh, menthol-inflected finish. This is a strong performance.
Published: Mar 06, 2025
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Score
92-93
Avg Price (ex-tax)
$ 45
Château Le Crock St.-Estèphe 2022
Wednesday, Apr 19, 2023
Color
Red
Country
France
Region
Bordeaux
Vintage
2022
Very pretty blackberry and blackcurrant aromas and flavors. Medium body with creamy, round and juicy tannins. Will age.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
93+
Drinking Window
2028 - 2040
From: 2022 Bordeaux in Bottle: Living in the Present (Jan 2025)
The 2022 Le Crock is a dense, potent wine. A blast of dark-toned fruit, leather, incense, licorice, dried flowers and scorched earth are all super-concentrated in the glass. The 2022 possesses notable textural richness right out of the gate. I would give this a year or two in bottle, at the very least. At 21 hectoliters per hectare, yields were punishingly low because of intense heat and drought. For these reasons, the château decided to bottle only the Grand Vin and no second wine. The 2022 is a very beautiful Le Crock, a bit exotic perhaps, but compelling.
- By Antonio Galloni on January 2025
(91-93)
Drinking Window
2026 - 2042
From: You’re Unbelievable: Bordeaux 2022 (May 2023)
The 2022 Le Crock matures in 30% new oak including 500-liter vessels and amphorae. This is well-defined and focused on the nose. Understated at first, opening with blackberry, briar and pencil shavings aromas. The palate is medium-bodied with sappy black fruit, black pepper and graphite, taut and linear toward its almost Pauillac-like, certainly tannic finish. Excellent stuff from the l'équipe Poyferré.
- By Neal Martin on April 2023
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Als het gaat over waar voor je geld in Bordeaux, dan kom je al snel uit bij Château Le Crock. Dit wijnhuis uit Saint-Estèphe weet elk jaar een dusdanig hoge kwaliteit te leveren, dat het wijnhuis niet alleen bekend staat om zijn voortreffelijke wijnen, maar ook zeker om de waanzinnige prijs/kwaliteit. Niet voor niets is Château Le Crock één van de zeer selecte wijnhuizen die twee jaar geleden de allerhoogste Cru Bourgeois ‘Exceptionnel’-status wist te bemachtigen.
Château Le Crock Saint Estèphe ligt exact tussen Château Cos d’Estournel en Château Montrose. Al in de 18e en 19e eeuw was het een bekend château, destijds nog onder de naam Bastérot-Ségur. In 1776 werd het als tweede cru van Saint Estèphe geclassificeerd. In het jaar 1804 kreeg het wijngoed de titel Premier Cru Bourgeois Supérieur. De moderne geschiedenis van het château begint in 1903. In dat jaar koopt de oude Bordeaux-familie Cuvelier het Château. Deze familie bezit meerdere wijngoederen. Ze zijn vooral bekend om hun activiteiten op Château Léoville-Poyferré, het kroonjuweel van de familie Cuvelier. Dit betekent ook dat hetzelfde oenologenteam hier voor de wijnbereiding verantwoordelijk is. In 1995 werd Michel Rolland als adviseur aangetrokken. Hij is een van de beste oenologen van Bordeaux. De in totaal 33 hectare aan wijngaarden zijn beplant met cabernet sauvignon (60%), merlot (25%), cabernet franc (10%) en petit verdot (5%). Het terroir is identiek aan dat van hun wereldberoemde buren. De afgelopen jaren werd veel geïnvesteerd in de kelders en de wijngaarden, wat een aanzienlijke verbetering van de kwaliteit van de wijnen opleverde. Château Le Crock is overigens een van de mooiste, bijna sprookjesachtige châteaus in Bordeaux, en heeft een heel indrukwekkend gebouw. Château Le Crock is in handen van de familie Cuvelier, tevens eigenaar van Château Léoville Poyferré en met dezelfde toewijding gemaakt.