2022 Bibi Graetz Testamatta Bianco

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Italië |
Regio | |
Appellatie | Toscana |
Wijnhuis | |
Jaar | 2022 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2023 - 2036 |
Lage voorraad
Nog maar 4 over
Omschrijving
Misschien wel één van de mooiste Tucan witte wijnen, maar slechts in beperkte hoeveelheden verkrijgbaar. Jaarlijks worden er ongeveer 5000-6000 flessen gemaakt. De Testamatta Bianco Isola del Giglio 2022 is afkomstig van een Ansonica-wijngaard op het eiland Giglio. De wijnoogst van 2022 bleek warmer dan de afgelopen jaren in Toscane. De trainingsmethode die in de wijngaarden werd gebruikt en hun ligging op het eiland Giglio zorgde voor een lage opbrengst met uitzonderlijk gezonde druiven.
“Testamatta Bianco 2022 is my idea of sea wine. This vintage really encompasses all the elements of the Island of Giglio. The sunshine, the sea breeze, the sandy granitic soil gave us all the elements for a elegant yet full bodied wine. Aromas of citrus blossom, rosemary and a hint of vanilla take me back to the ancient vineyards on the island. These delicate perfumes incredibly enhance the freshness of the wine creating a magical effect.“ - Bibi Graetz
De druiven voor Testamatta komen van de beste wijngaard van het eiland: Serrone. Technisch gezien kunnen we Testamatta bianco een “enkele wijngaard” noemen. Serrone ligt in het zuidoostelijke deel van het eiland, met uitzicht op zee vanaf een hoogte van 60 tot 150 meter, terras na terras. De wijnstokken, tot 100 jaar oud, groeien op de rotsachtige, arme granieten grond van het eiland. De oogst begon op 28 augustus, elke Ansonica-druif, met de hand geplukt, werd in manden vervoerd naar de wijnmakerij, gelegen in het midden van het eiland in Giglio Castello. Na ontstelen en heel zacht persen met droogijs lieten we de schillen achter met het sap. Na deze periode van maceratie wordt de most ongeveer 48 uur op lage temperatuur bewaard in roestvrijstalen tanks en vervolgens overgebracht naar nieuwe barriques van Frans eikenhout van 225 liter voor alcoholische gisting bij 20°C. Na de gisting rijpt de wijn gedurende 12 maanden op de droesem (sur lie) zonder enige malolactische gisting en wordt vervolgens gebotteld.
Testamatta is altijd geïdentificeerd als het beeld en het vlaggenschip van Bibi Graetz. De Testamatta Bianco werd voor het eerst geproduceerd in 2016 en is nu al een maatstaf geworden voor witte wijnen in Italië. De Testamatta Bianco heeft de aroma's, de smaken en het karakter van het eiland Giglio in een fles: je ruikt de geur van het kreupelhout, de menthol van mirte, de mineraliteit van de bodem en de elegantie van de Ansonica-druiven. Al deze aroma's worden perfect gecombineerd door de tannines en het gerookte boeket van het eikenhout.
WEETJE: In de Tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u die automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u ook nog een mooie korting.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Appellatie | Toscana |
Iconen | Icoon Italië |
Wijnhuis | Bibi Graetz |
Druif | Ansonica |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2036 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 96 |
James Suckling rating | 95 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Strak, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Professionele Recensies
Parker
2018 Bibi Graetz Testamatta Bianco
Rating
95+
Release Price
$90 - 100
Drink Date
2019 - 2035
Reviewed by
Monica Larner
Issue Date
30th Aug 2019
Source
Issue 244 End of August 2019, The Wine Advocate
This wine is really quite terrific, and with 6,500 bottles made, it is easier to find (and more affordable) than Bibi Graetz's new single-vineyard expression of Ansonica, Colore Bianco. The 2018 Testamatta Bianco Isola del Giglio sees fruit blended from three bigger vineyard sites on Giglio Island and some smaller ones as well (Vigneto del Corvo, Scopeto, Ulivello, Radice and Le Grotte). In contrast to the Colore Bianco that revealed more consistency, the two bottles I sampled of this wine (one opened in the morning and one in the afternoon) showed very different results between them. The morning bottle was more fleshy and ample, while the just-opened bottle offered very linear notes of citrus, apple and white peach. Some of the grapes are harvested early, in order to maintain that total acidity, and used as a blending agent with the rest of the wine. Green harvesting is not practiced here, as each vine is left on its own to ripen. Bibi Graetz tells me that the 2018 vintage was much easier and gave more satisfaction compared to the difficult 2017 growing season. Of course, like any white wine from the Tuscan Coast, you get a distinctive layer of sea salt on the close—in this case, mixed in with some freshly milled white pepper.
Bibi Graetz is an interesting producer who, if you consider the big picture, makes a lot of wine, with annual production hitting between 500,000 and 600,000 bottles. But he is best known for his tiny batches (900 bottles and upward) of carefully crafted boutique wines that each represent a very distinct and special territory. He is also building a new super cool winery in the main square of Fiesole (outside of Florence), and I have been enthusiastically following its progression on social media. I will deliver a full report when I have a chance to see it with my own eyes.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Het wijnhuis Bibi Greatz is in 2000 opgericht in het stadje Fiesole in Toscane. Bibi Graetz wordt gezien als één van de meest getalenteerde wijnmakers in Toscane. Zijn vader is Israëlisch en zijn moeder Noors, hij is echter geboren en getogen in Florence. Met zijn Noorse vrouw en 4 kinderen bewoont hij een deel van het prachtige oude kasteel.
Meer informatie over Bibi Greatz
Bibi is afkomstig uit een kunstenaarsfamilie, totdat hij zelf besloot om een andere weg in te slaan en ging het wijnmaker vak achteraan. Hij kocht een wijngaard van 8 hectare met 60 jaar oude wijnstokken. Vandaag is Graetz een van de grootste namen in Toscane. Aan de labels op de flessen is te zien dat Bibi Graetz uit een artistieke familie komt, de afbeeldingen op de etiketten heeft hij namelijk zelf geschilderd. De wijnen zijn zeldzaam en beperkt. De productie van Testamatta uit slechts 10.000 flessen per jaar.
Misschien wel één van de mooiste Tucan witte wijnen, maar slechts in beperkte hoeveelheden verkrijgbaar. Jaarlijks worden er ongeveer 5000-6000 flessen gemaakt. De Testamatta Bianco Isola del Giglio 2022 is afkomstig van een Ansonica-wijngaard op het eiland Giglio. De wijnoogst van 2022 bleek warmer dan de afgelopen jaren in Toscane. De trainingsmethode die in de wijngaarden werd gebruikt en hun ligging op het eiland Giglio zorgde voor een lage opbrengst met uitzonderlijk gezonde druiven.
“Testamatta Bianco 2022 is my idea of sea wine. This vintage really encompasses all the elements of the Island of Giglio. The sunshine, the sea breeze, the sandy granitic soil gave us all the elements for a elegant yet full bodied wine. Aromas of citrus blossom, rosemary and a hint of vanilla take me back to the ancient vineyards on the island. These delicate perfumes incredibly enhance the freshness of the wine creating a magical effect.“ - Bibi Graetz
De druiven voor Testamatta komen van de beste wijngaard van het eiland: Serrone. Technisch gezien kunnen we Testamatta bianco een “enkele wijngaard” noemen. Serrone ligt in het zuidoostelijke deel van het eiland, met uitzicht op zee vanaf een hoogte van 60 tot 150 meter, terras na terras. De wijnstokken, tot 100 jaar oud, groeien op de rotsachtige, arme granieten grond van het eiland. De oogst begon op 28 augustus, elke Ansonica-druif, met de hand geplukt, werd in manden vervoerd naar de wijnmakerij, gelegen in het midden van het eiland in Giglio Castello. Na ontstelen en heel zacht persen met droogijs lieten we de schillen achter met het sap. Na deze periode van maceratie wordt de most ongeveer 48 uur op lage temperatuur bewaard in roestvrijstalen tanks en vervolgens overgebracht naar nieuwe barriques van Frans eikenhout van 225 liter voor alcoholische gisting bij 20°C. Na de gisting rijpt de wijn gedurende 12 maanden op de droesem (sur lie) zonder enige malolactische gisting en wordt vervolgens gebotteld.
Testamatta is altijd geïdentificeerd als het beeld en het vlaggenschip van Bibi Graetz. De Testamatta Bianco werd voor het eerst geproduceerd in 2016 en is nu al een maatstaf geworden voor witte wijnen in Italië. De Testamatta Bianco heeft de aroma's, de smaken en het karakter van het eiland Giglio in een fles: je ruikt de geur van het kreupelhout, de menthol van mirte, de mineraliteit van de bodem en de elegantie van de Ansonica-druiven. Al deze aroma's worden perfect gecombineerd door de tannines en het gerookte boeket van het eikenhout.
WEETJE: In de Tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u die automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u ook nog een mooie korting.
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Appellatie | Toscana |
Iconen | Icoon Italië |
Wijnhuis | Bibi Graetz |
Druif | Ansonica |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2036 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 96 |
James Suckling rating | 95 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Strak, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Parker
2018 Bibi Graetz Testamatta Bianco
Rating
95+
Release Price
$90 - 100
Drink Date
2019 - 2035
Reviewed by
Monica Larner
Issue Date
30th Aug 2019
Source
Issue 244 End of August 2019, The Wine Advocate
This wine is really quite terrific, and with 6,500 bottles made, it is easier to find (and more affordable) than Bibi Graetz's new single-vineyard expression of Ansonica, Colore Bianco. The 2018 Testamatta Bianco Isola del Giglio sees fruit blended from three bigger vineyard sites on Giglio Island and some smaller ones as well (Vigneto del Corvo, Scopeto, Ulivello, Radice and Le Grotte). In contrast to the Colore Bianco that revealed more consistency, the two bottles I sampled of this wine (one opened in the morning and one in the afternoon) showed very different results between them. The morning bottle was more fleshy and ample, while the just-opened bottle offered very linear notes of citrus, apple and white peach. Some of the grapes are harvested early, in order to maintain that total acidity, and used as a blending agent with the rest of the wine. Green harvesting is not practiced here, as each vine is left on its own to ripen. Bibi Graetz tells me that the 2018 vintage was much easier and gave more satisfaction compared to the difficult 2017 growing season. Of course, like any white wine from the Tuscan Coast, you get a distinctive layer of sea salt on the close—in this case, mixed in with some freshly milled white pepper.
Bibi Graetz is an interesting producer who, if you consider the big picture, makes a lot of wine, with annual production hitting between 500,000 and 600,000 bottles. But he is best known for his tiny batches (900 bottles and upward) of carefully crafted boutique wines that each represent a very distinct and special territory. He is also building a new super cool winery in the main square of Fiesole (outside of Florence), and I have been enthusiastically following its progression on social media. I will deliver a full report when I have a chance to see it with my own eyes.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Het wijnhuis Bibi Greatz is in 2000 opgericht in het stadje Fiesole in Toscane. Bibi Graetz wordt gezien als één van de meest getalenteerde wijnmakers in Toscane. Zijn vader is Israëlisch en zijn moeder Noors, hij is echter geboren en getogen in Florence. Met zijn Noorse vrouw en 4 kinderen bewoont hij een deel van het prachtige oude kasteel.
Meer informatie over Bibi Greatz
Bibi is afkomstig uit een kunstenaarsfamilie, totdat hij zelf besloot om een andere weg in te slaan en ging het wijnmaker vak achteraan. Hij kocht een wijngaard van 8 hectare met 60 jaar oude wijnstokken. Vandaag is Graetz een van de grootste namen in Toscane. Aan de labels op de flessen is te zien dat Bibi Graetz uit een artistieke familie komt, de afbeeldingen op de etiketten heeft hij namelijk zelf geschilderd. De wijnen zijn zeldzaam en beperkt. De productie van Testamatta uit slechts 10.000 flessen per jaar.