2021 Franz Keller Chardonnay Oberbergener Bassgeige
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2021 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (12.5%) |
Drink venster | 2023 - 2026 |
Omschrijving
Een werkelijk prachtige Chardonnay! Aromatisch, pittig en toch rond, medium body met een charmante fluweelachtige afdronk. De Chardonnay komt van de wijngaard Oberbergener Bassgeige (uit het gebeid de Kaiserstuhl) die tot ver buiten Baden zeer bekend staat. De naam werd afgeleid van de karakteristieke vorm van de wijngaarden rondom het dorp. Het terroir bestaat voornamelijk uit löss bovenop vulkanisch gesteente en draagt zo bij aan het onderscheidende karakter van de wijnen die er vandaan komen. Hier worden door het beroemde wijnhuis Franz Keller de koelere wijngaarden op hogere hoogten met grote zorg omringd waardoor ze elegante wijnen met een delicaat aroma voortbrengen. Door een bescheiden gebruik van eikenhout worden bovendien de kenmerken van de variëteit nog beter benadrukt.
Deze Chardonnay is lichtgeel tot gelig van kleur met op de neus aroma's van rijp fruit (o.a. gele appel) en noten, boter en kruidigheid van hout. In de mond rond en zacht met een hoge concentratie. De wijn heeft een lange afdronk met een uitstekende mineraliteit. Combineert zeer goed bij geroosterde vis en zeevruchten, schaal- en schelpdieren, gerechten met romige botersauzen en bij de Aziatische keuken.
Franz Keller – Schwarzer Adler is een gastronomisch begrip in Baden en eigenlijk ook in de rest van Duitsland. Het bedrijf bestaat uit een wijndomein, wijnimport, wijnhandel, hotel en maar liefst 3 restaurants. Het bedrijf wordt gerund door Fritz Keller en zijn zoon Friedrich is voornamelijk betrokken bij het wijn maken. De naam Franz Keller staat voor droge, verfrissende, fruitige maar ook complexe en mineraalgedreven krachtige wijnen. De wijnen zijn altijd van uitstekende, onberispelijke kwaliteit en genieten in Duitsland en ver daarbuiten grote waardering. Het wijnhuis vindt het van groot belang dat het terroir, de oorsprong en het karakter van de wijn worden weerspiegeld in de smaak. De benadering van wijnbereiding is geïnspireerd op de wijnen en het "savoir-vivre" van hun Franse buren. Het doel van dit wijnhuis is al vanaf het prille begin om wijnen te maken die de perfecte aanvulling zijn bij goed eten.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Duitsland |
Regio | Baden |
Wijnhuis | Franz Keller |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2021 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2026 |
Alcohol % | 12.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Schroefdop |
Aanbieding | Staffelkorting |
Parker rating | 89 |
Smaakprofiel | Droog, Fris, Fruitig, Houtgerijpt, Rond, Wit fruit |
Drink momenten | Barbecue, Borrelen, Cadeau!, Met vrienden, Open haard, Summer party, Terras, Voor alledag |
Wijnhuis
Franz Keller - expressieve, ambitieuze wijnen uit de Kaiserstuhl
Wijnhuis Franz Keller is gesitueerd vlakbij de grens met Frankrijk in de Zuidduitse plaats Vogtsburg im Kaiserstuhl onderdeel van de deelstaat Baden-Württemberg. Wijnhuis Franz Keller heeft diverse wijngaarden in de Kaiserstuhl wat weer onderdeel is van de wijnregio Baden. De Kaiserstuhl is het warmste en zonnigste wijngebied van Duitsland en wordt gekenmerkt door vulkanische bodems bedekt met vruchtbare hoge lössafzettingen die uitstekende wijnbouwomstandigheden bieden voor wat ze in Duitsland de Burgundersorten noemen zoals Weissburgunder, Grauburgunder, Chardonnay en Spätburgunder. De vulkanische bodemsoorten variëren sterk van wijngaard tot wijngaard. Deze bodemdiversiteit draagt enorm bij aan de opwindende smaakvariatie van de wijnen van dit authentieke wijnhuis.
De natuurlijke terrasvormige omgeving is symbiotisch met de wijnmakerij, waardoor de zwaartekracht gebruikt kan worden tijdens het wijnproductieproces. Bovendien is de unieke architectuur zo ontworpen dat wijnproductie, kelder, proeflokaal en het restaurant KellerWirtschaft allemaal onder één dak passen. Leuk weetje over dit dak: het is bedekt met inheemse gewassen uit Badberg, een nabijgelegen natuurreservaat. Op deze manier worden de natuurlijke omstandigheden versterkt door het gebouw en haar structuur. Mede omdat het gebouw in de grond is gegraven waardoor de optimale klimatologische omstandigheden voor rijping en opslag van wijn zijn ontstaan.
Franz Keller – Schwarzer Adler is een gastronomisch begrip in Baden en eigenlijk ook in de rest van Duitsland. Het bedrijf bestaat uit een wijndomein, wijnimport, wijnhandel, hotel en maar liefst 3 restaurants. Restaurant Schwarzer Adler heeft sinds 1969 onafgebroken een Michelin ster en is daarmee de langste bezitter van alle restaurants in Duitsland. Het bedrijf is nu in handen van Fritz Keller, een man met tomeloze energie en veel ideeën.
Zijn zoon Friedrich is voornamelijk betrokken bij het wijn maken. De naam Franz Keller staat voor droge, verfrissende, fruitige maar ook complexe en mineraalgedreven krachtige wijnen. De wijnen zijn altijd van uitstekende, onberispelijke kwaliteit en genieten in Duitsland en ver daarbuiten grote waardering, zoals tot 94punten Parker en 5 sterren Eichelmann. Het wijnhuis vindt het van groot belang dat het terroir, de oorsprong en het karakter van de wijn worden weerspiegeld in de smaak. De benadering van wijnbereiding is geïnspireerd op de wijnen en het "savoir-vivre" van hun Franse buren. Het doel van dit wijnhuis is al vanaf het prille begin om wijnen te maken die de perfecte aanvulling zijn bij goed eten.
Franz Keller wijnen online bestellen bij Grandcruwijnen
Franz Keller wijnen koopt u natuurlijk online bij Grandcruwijnen.nl, de wijnhandel met één van de grootste wijncollecties in Nederland en België, waar u zowel bijzondere wijnen als wijnen-voor-ieder-budget kunt bestellen. Kwaliteitsproducten, snelle levering & betrouwbare service dat is Grandcruwijnen!