2021 Dominio de Pingus Pingus

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2021 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14.5%) |
Drink venster | 2025 - 2048 |
Lage voorraad
Nog maar 4 over
Omschrijving
De 2021 Pingus van wijnmaker Peter Sisseck uit de Ribera del Duero-regio in Spanje wordt alom geprezen als een wijn van uitzonderlijke kwaliteit, en behoort tot de meest exclusieve wijnen ter wereld. De wijn heeft in deze jaargang een perfecte score van 100 punten ontvangen, wat hem tot een waar "cultobject" maakt. Het is een volledig op biodynamische wijze geproduceerde wijn, waarin het karakter van oude Tempranillo-wijnstokken op kalksteen- en kleirijke bodems prachtig tot uiting komt.
Qua smaak biedt de 2021 Pingus een indrukwekkende diepte met aroma's van viooltjes, grafiet, donkere chocolade, teer, zwarte thee en hints van kruiden zoals dragon. De tannines zijn opmerkelijk verfijnd, en ondanks zijn intense structuur wordt de wijn gekenmerkt door een sublieme balans en finesse. Dit wijnjaar vraagt om rijping en zal pas vanaf 2030 zijn volledige potentieel tonen, waardoor het een wijn is voor geduldige verzamelaars en kenners die een superieure Spaanse rode wijn waarderen.
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Specificaties
Verpakking opmerking | Doos |
---|---|
Wijnsoort | Rood |
Land | Spanje |
Regio | Castilla y Leon |
Appellatie | Ribera del Duero |
Iconen | Icoon Spanje & Portugal |
Wijnhuis | Dominio de Pingus |
Druif | Tempranillo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2021 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2048 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 100 |
James Suckling rating | 100 |
Vinous rating | 98 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 100
Reviewed by:
Luis Gutiérrez
Release Price:
$1080
Drink Date:
2025 - 2045
Sisseck believes the texture of the 2021 Pingus is the finest he has achieved since the beginning and something that the Tempranillo does very well. There is a chalky feeling, which is not surprising, because the mother rock is pure limestone—even if some plots (Barroso) have more clay on top, deeper down is hard limestone and some sandstone. There is a sense of harmony and purity that I see in most of the 2021s. There's more depth, more concentration and more tannin here, and it's a wine for the very long haul; it's very, very young, but it's super harmonious and balanced. There's energy, clout and power but with great finesse. They have learned to control the extraction, and all of the grapes fermented with indigenous yeasts (each plot ferments on its own, there's no pied de cuve or anything); they are very careful to decide the moment they press, tasting a lot with a lot of precision, getting samples and sitting down to taste every day after the wine has fermented dry. He fermented the wine with some 30% of the clusters, which are selected at the sorting table when they see a perfect bunch. When they have full clusters, they have to do a delicate pigeage (not the case in 2022, but he used some in 2023). This is a super elegant and powerful Pingus that should age for a very, very long time in bottle. It very much follows the style of the years I like the most: 1996, 2016 and 2018. 7,974 bottles were filled in June 2023.
I met with Peter Sisseck to taste the bottled 2021s and the 2022s that are about to be bottled. 2021 was a dry year after a rainy 2020 (a year of mildew, botrytis and Covid!), and he noticed the change of climate so decided they have to change viticulture. He has changed to higher yields—20 hectoliters per hectare, which is still very low but higher compared with the 12 in the beginning—and an earlier harvest, compared with the initial 1995, when he harvested in early October. Today, it's impossible to do that or you get 20% alcohol. He now harvests all the grapes in September, and he believes he has gained freshness in the wines. Pingus is still the same vines from 1929, where the individual dead vines are replaced with their own massal selection, so the average age of the vines is not all from 1929.
Flor de Pingus is now 100% from La Horra, where there was a land consolidation when they ripped up 60 hectares of vines and there was good land available. So, today he has 35 hectares for Flor de Pingus, including 12 to 15 hectares that they planted in the last few years. It's all head-pruned with echalás, with an individual post per plant, the way he finds works for him, planting 5,000 vines per hectare (at one by two meters) to work with very small tractors. In 2021, following some of the leading producers in Burgundy, he decided to not cut off the shoots which avoids the development of secondary bunches and stresses the plant. The plants grow to 2.5 meters, and the vassal leaves don't get dry. If you cut off, the vassal leaves get dry. He's going to try something similar with the old Pingus vines.
The other thing he discovered was Garnacha, something that comes from PSI, a natural way to lower the pH (the same as the Cabernet Sauvignon he used at Hacienda Monasterio). So, he planted also some 5% Garnacha in the Flor de Pingus vineyards, and the two varieties are fermented together. In 2006 and 2007, the wines had higher alcohol (15% to 15.5%), but there's more extraction with higher alcohol the more you extract from the wine and from the barrels. Those wines are evolving better than he expected, but he prefers to keep the alcohol at around 14%.
2021 was warm and dry, with some peaks in July that were really high, but then the average temperatures in 2022 and 2023 were maybe higher. The 2021s were bottled in June/July 2023, and the 2022s should be bottled in June/July 2024. The alcohol levels are all very similar for both vintages, around 14% (he tries not to reach 14.5% if possible).
For Flor, there's some 20% new barrels and now some new 6,000-liter oak vats to vinify and, in the future, also age the wines. For Pingus, there's no change—it's already 100% second-use barrels (from Flor and PSI).
As for 2022, the year of heat and drought made them think that climate change was really here. They harvested starting on September 5, very early, and finished before many had started. But the wine delivers beyond the expectations; they are rounder and gentler wines that are more fruit-driven, peachy and ripe but with freshness with energy.
As they have purchased 50 hectares for PSI, they found a small plot on a slope in Peñaranda with a field blend of Tempranillo, Garnacha and Albillo that was planted in the 1960s; he has done some experimental vinifications, and eventually, there might be some new single-vineyard PSI wines. I tasted the wine from that plot, tentatively called Bancal, from 2022. I also sampled a 2022 Blanco, an experimental white made with 100% Albillo from the plants scattered in the old vineyards, produced in a very Burgundian way, with full lees and in new barrels. Both are very impressive.
Published: Jun 13, 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Dominio de Pingus Ribera del Duero Pingus 2021
Wednesday, November 15, 2023
CountrySpain
RegionCastilla y León
Vintage2021
CHECK PRICE
DOWNLOAD SHELFTALKER
Score
100
Violets, flint, graphite, dark chocolate, ink pot, and hints of herbs such as tarragon. Black truffles. Tar and hints of sandalwood. Black tea. Medium-bodied with very linear tannins that are tight and polished with fine silky texture. It’s endless and seamless. Profound and deep. Super structure and balance. This needs six or eight years of bottle age at least. Try after 2032.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
98
Drinking Window
2025 - 2045
From: Ribera del Duero: A Shifting Frontier for Spanish Wine (Nov 2023)
The 2021 Pingus is a 100% Tempranillo sourced from selected four-hectare parcels with clay/lime soils in a vineyard planted in 1929 in La Horra, Ribera del Duero and was aged for 20 months in French oak barrels. Garnet-red in the glass with a purple sheen. The nuanced nose presents subtle but enticing notes of sour cherry and violets. However, its real character comes out in the mouth: a combination of velvety and chalky textures, effervescent energy and a nimble flow before a long-lasting, flavorful finish. This complex Ribera del Duero red lives up to its reputation with its unique palate and lean but velvety balance. What a delightful, distinctive interpretation of the region.
- By JoaquÃn Hidalgo on September 2023
Peter Sisseck, a legend in Ribera del Duero, has established and maintained a reputation for precision and excellence since he first came to this corner of Spain in 1992. Trained in Bordeaux, Sisseck elevated Ribera to World Class status with the first vintages of Pingus in 1995 and 1996. In 2003, Sisseck introduced the house's second label, Flor de Pingus. By 2005, a warm vintage, he had recalibrated his Tempranillo, adopting a gentler approach and larger, used barrels for aging. "We changed everything so we could keep doing the same thing," he says as we tour the barrel room. For Pingus, Sisseck harvests old vineyards in La Horra and nearby plots, crafting an austere version of a Ribera red enhanced by the limestone soils to produce a reserved but nuanced character. For the Flor de Pingus, he uses old vines from Soria, creating a richer profile with polished tannins but just as much complexity. Sisseck's meticulous approach is a beacon of Ribera del Duero excellence.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Een Deen die Spanje veroverde met een van de meest iconische wijnen ooit: zo begint het verhaal van Dominio de Pingus.
De geschiedenis van Dominio de Pingus
Peter Sisseck, geboren in Denemarken, belandde begin jaren ’90 in Ribera del Duero. Daar werkte hij als oenoloog bij Hacienda Monasterio en ontdekte het enorme potentieel van de lokale Tinto Fino-druif. In 1995 maakte hij zijn eerste wijn in een kleine garage in Quintanilla de Onésimo. Het werd Pingus, genoemd naar zijn Deense bijnaam. Wat begon als een klein experiment, groeide razendsnel uit tot een mythe. Toen de invloedrijke Amerikaanse wijncriticus Robert Parker de wijn proefde, werd Pingus in één klap internationaal beroemd.
De wijnmaker Peter Sisseck
Sisseck is misschien wel een van de meest invloedrijke wijnmakers van Spanje, al komt hij zelf uit Kopenhagen. Voor zijn komst naar Ribera del Duero deed hij ervaring op in Bordeaux en Californië. Die internationale achtergrond zie je terug in zijn aanpak: respect voor traditie, maar met een scherp oog voor detail en innovatie. Hij werkt nauwgezet in de wijngaarden, gelooft sterk in biodynamische principes en legt de lat altijd extreem hoog. Dat perfectionisme verklaart waarom zelfs zijn ‘tweede wijn’ Flor de Pingus wereldwijd gewild is. Zijn naam is onlosmakelijk verbonden met kwaliteit en met
het heruitvinden van Ribera del Duero als topregio.
Waar komt de naam Pingus vandaan?
De naam Pingus was de kindernaam van Peter Sisseck in Denemarken. Vrienden en familie noemden hem zo, zonder bijzondere reden. Toen hij zijn eerste eigen wijn maakte, koos hij bewust voor deze bijnaam. Daarmee gaf hij zijn project een persoonlijke en unieke identiteit.
De wijngaarden en oude stokken
Sisseck richtte zich vanaf het begin op oude wijnstokken Tinto Fino. In Ribera del Duero zijn die zeldzaam geworden, want waar in 1990 nog duizenden hectaren met oude stokken bestonden, zijn er daar nu nog maar een paar duizend van over. De wijngaarden voor Pingus liggen rond het dorpje La Horra en bestaan uit piepkleine percelen. Sommige zijn ouder dan 80 jaar, nog van vóór de druifluisepidemie. Deze stokken geven weinig opbrengst, maar leveren intense en geconcentreerde druiven.
De verschillende wijnen van Pingus
Pingus zelf komt van twee bijzondere percelen in La Horra: Barroso en San Cristóbal. Het zijn gronden met kiezel, zand, klei en kalk, die samen een unieke balans geven. De productie is extreem klein, zo’n 6000 flessen per jaar.
Flor de Pingus is zijn tweede wijn, gemaakt van zestien percelen rond La Horra en Roa. Nog steeds grotendeels oude stokken, aangevuld met jongere aanplant. De productie is wat groter, maar nog steeds beperkt vergeleken met de vraag.
Psi ontstond in 2007, samen met Pablo Rubio. Dit project draait om samenwerking met lokale wijnboeren die oude percelen bezitten. Het doel: wijnen maken die trouw zijn aan de tradities van Ribera del Duero, met evenwicht en puurheid in plaats van enkel kracht. Psi wordt in cement en grote houten foeders gevinifieerd en geeft een frisse, meer toegankelijke stijl.
Klimaat en hoogte in Ribera del Duero
Het klimaat in Ribera del Duero is streng continentaal. Zomers zijn heet, winters koud, en de temperatuurverschillen tussen dag en nacht zijn groot. De wijngaarden liggen hoog, tussen de 700 en 920 meter. Die hoogte zorgt voor koelere nachten, waardoor de druiven langzaam rijpen en hun frisheid behouden. Dit verklaart waarom Pingus-wijnen naast kracht ook altijd elegantie en spanning hebben.
Interessante weetjes over Pingus
- De eerste Pingus werd letterlijk in een garage gemaakt: een klassiek ‘garagist’-verhaal.
- Elke druif voor Pingus wordt handmatig ontrist, druif voor druif.
- De rendementen zijn extreem laag: vaak maar 11 hectoliter per hectare.
- Pingus was een van de eerste grote namen die biodynamie in Spanje toepaste.
- Door de schaarste zijn Pingus-flessen wereldwijd verzamelobjecten geworden.
Dominio de Pingus online bestellen?
Bij Grandcruwijnen vind je de wijnen van Dominio de Pingus in ons geconditioneerde Wine Warehouse. Zo blijft de kwaliteit optimaal gewaarborgd. Bestellen kan eenvoudig online. Wie kiest voor ‘Afhalen’ tijdens het afrekenen, ziet direct de korting die geldt voor ophalen in Dordrecht.
De 2021 Pingus van wijnmaker Peter Sisseck uit de Ribera del Duero-regio in Spanje wordt alom geprezen als een wijn van uitzonderlijke kwaliteit, en behoort tot de meest exclusieve wijnen ter wereld. De wijn heeft in deze jaargang een perfecte score van 100 punten ontvangen, wat hem tot een waar "cultobject" maakt. Het is een volledig op biodynamische wijze geproduceerde wijn, waarin het karakter van oude Tempranillo-wijnstokken op kalksteen- en kleirijke bodems prachtig tot uiting komt.
Qua smaak biedt de 2021 Pingus een indrukwekkende diepte met aroma's van viooltjes, grafiet, donkere chocolade, teer, zwarte thee en hints van kruiden zoals dragon. De tannines zijn opmerkelijk verfijnd, en ondanks zijn intense structuur wordt de wijn gekenmerkt door een sublieme balans en finesse. Dit wijnjaar vraagt om rijping en zal pas vanaf 2030 zijn volledige potentieel tonen, waardoor het een wijn is voor geduldige verzamelaars en kenners die een superieure Spaanse rode wijn waarderen.
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Verpakking opmerking | Doos |
---|---|
Wijnsoort | Rood |
Land | Spanje |
Regio | Castilla y Leon |
Appellatie | Ribera del Duero |
Iconen | Icoon Spanje & Portugal |
Wijnhuis | Dominio de Pingus |
Druif | Tempranillo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2021 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2048 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 100 |
James Suckling rating | 100 |
Vinous rating | 98 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Parker
The Wine Advocate
RP 100
Reviewed by:
Luis Gutiérrez
Release Price:
$1080
Drink Date:
2025 - 2045
Sisseck believes the texture of the 2021 Pingus is the finest he has achieved since the beginning and something that the Tempranillo does very well. There is a chalky feeling, which is not surprising, because the mother rock is pure limestone—even if some plots (Barroso) have more clay on top, deeper down is hard limestone and some sandstone. There is a sense of harmony and purity that I see in most of the 2021s. There's more depth, more concentration and more tannin here, and it's a wine for the very long haul; it's very, very young, but it's super harmonious and balanced. There's energy, clout and power but with great finesse. They have learned to control the extraction, and all of the grapes fermented with indigenous yeasts (each plot ferments on its own, there's no pied de cuve or anything); they are very careful to decide the moment they press, tasting a lot with a lot of precision, getting samples and sitting down to taste every day after the wine has fermented dry. He fermented the wine with some 30% of the clusters, which are selected at the sorting table when they see a perfect bunch. When they have full clusters, they have to do a delicate pigeage (not the case in 2022, but he used some in 2023). This is a super elegant and powerful Pingus that should age for a very, very long time in bottle. It very much follows the style of the years I like the most: 1996, 2016 and 2018. 7,974 bottles were filled in June 2023.
I met with Peter Sisseck to taste the bottled 2021s and the 2022s that are about to be bottled. 2021 was a dry year after a rainy 2020 (a year of mildew, botrytis and Covid!), and he noticed the change of climate so decided they have to change viticulture. He has changed to higher yields—20 hectoliters per hectare, which is still very low but higher compared with the 12 in the beginning—and an earlier harvest, compared with the initial 1995, when he harvested in early October. Today, it's impossible to do that or you get 20% alcohol. He now harvests all the grapes in September, and he believes he has gained freshness in the wines. Pingus is still the same vines from 1929, where the individual dead vines are replaced with their own massal selection, so the average age of the vines is not all from 1929.
Flor de Pingus is now 100% from La Horra, where there was a land consolidation when they ripped up 60 hectares of vines and there was good land available. So, today he has 35 hectares for Flor de Pingus, including 12 to 15 hectares that they planted in the last few years. It's all head-pruned with echalás, with an individual post per plant, the way he finds works for him, planting 5,000 vines per hectare (at one by two meters) to work with very small tractors. In 2021, following some of the leading producers in Burgundy, he decided to not cut off the shoots which avoids the development of secondary bunches and stresses the plant. The plants grow to 2.5 meters, and the vassal leaves don't get dry. If you cut off, the vassal leaves get dry. He's going to try something similar with the old Pingus vines.
The other thing he discovered was Garnacha, something that comes from PSI, a natural way to lower the pH (the same as the Cabernet Sauvignon he used at Hacienda Monasterio). So, he planted also some 5% Garnacha in the Flor de Pingus vineyards, and the two varieties are fermented together. In 2006 and 2007, the wines had higher alcohol (15% to 15.5%), but there's more extraction with higher alcohol the more you extract from the wine and from the barrels. Those wines are evolving better than he expected, but he prefers to keep the alcohol at around 14%.
2021 was warm and dry, with some peaks in July that were really high, but then the average temperatures in 2022 and 2023 were maybe higher. The 2021s were bottled in June/July 2023, and the 2022s should be bottled in June/July 2024. The alcohol levels are all very similar for both vintages, around 14% (he tries not to reach 14.5% if possible).
For Flor, there's some 20% new barrels and now some new 6,000-liter oak vats to vinify and, in the future, also age the wines. For Pingus, there's no change—it's already 100% second-use barrels (from Flor and PSI).
As for 2022, the year of heat and drought made them think that climate change was really here. They harvested starting on September 5, very early, and finished before many had started. But the wine delivers beyond the expectations; they are rounder and gentler wines that are more fruit-driven, peachy and ripe but with freshness with energy.
As they have purchased 50 hectares for PSI, they found a small plot on a slope in Peñaranda with a field blend of Tempranillo, Garnacha and Albillo that was planted in the 1960s; he has done some experimental vinifications, and eventually, there might be some new single-vineyard PSI wines. I tasted the wine from that plot, tentatively called Bancal, from 2022. I also sampled a 2022 Blanco, an experimental white made with 100% Albillo from the plants scattered in the old vineyards, produced in a very Burgundian way, with full lees and in new barrels. Both are very impressive.
Published: Jun 13, 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Dominio de Pingus Ribera del Duero Pingus 2021
Wednesday, November 15, 2023
CountrySpain
RegionCastilla y León
Vintage2021
CHECK PRICE
DOWNLOAD SHELFTALKER
Score
100
Violets, flint, graphite, dark chocolate, ink pot, and hints of herbs such as tarragon. Black truffles. Tar and hints of sandalwood. Black tea. Medium-bodied with very linear tannins that are tight and polished with fine silky texture. It’s endless and seamless. Profound and deep. Super structure and balance. This needs six or eight years of bottle age at least. Try after 2032.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
98
Drinking Window
2025 - 2045
From: Ribera del Duero: A Shifting Frontier for Spanish Wine (Nov 2023)
The 2021 Pingus is a 100% Tempranillo sourced from selected four-hectare parcels with clay/lime soils in a vineyard planted in 1929 in La Horra, Ribera del Duero and was aged for 20 months in French oak barrels. Garnet-red in the glass with a purple sheen. The nuanced nose presents subtle but enticing notes of sour cherry and violets. However, its real character comes out in the mouth: a combination of velvety and chalky textures, effervescent energy and a nimble flow before a long-lasting, flavorful finish. This complex Ribera del Duero red lives up to its reputation with its unique palate and lean but velvety balance. What a delightful, distinctive interpretation of the region.
- By JoaquÃn Hidalgo on September 2023
Peter Sisseck, a legend in Ribera del Duero, has established and maintained a reputation for precision and excellence since he first came to this corner of Spain in 1992. Trained in Bordeaux, Sisseck elevated Ribera to World Class status with the first vintages of Pingus in 1995 and 1996. In 2003, Sisseck introduced the house's second label, Flor de Pingus. By 2005, a warm vintage, he had recalibrated his Tempranillo, adopting a gentler approach and larger, used barrels for aging. "We changed everything so we could keep doing the same thing," he says as we tour the barrel room. For Pingus, Sisseck harvests old vineyards in La Horra and nearby plots, crafting an austere version of a Ribera red enhanced by the limestone soils to produce a reserved but nuanced character. For the Flor de Pingus, he uses old vines from Soria, creating a richer profile with polished tannins but just as much complexity. Sisseck's meticulous approach is a beacon of Ribera del Duero excellence.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Een Deen die Spanje veroverde met een van de meest iconische wijnen ooit: zo begint het verhaal van Dominio de Pingus.
De geschiedenis van Dominio de Pingus
Peter Sisseck, geboren in Denemarken, belandde begin jaren ’90 in Ribera del Duero. Daar werkte hij als oenoloog bij Hacienda Monasterio en ontdekte het enorme potentieel van de lokale Tinto Fino-druif. In 1995 maakte hij zijn eerste wijn in een kleine garage in Quintanilla de Onésimo. Het werd Pingus, genoemd naar zijn Deense bijnaam. Wat begon als een klein experiment, groeide razendsnel uit tot een mythe. Toen de invloedrijke Amerikaanse wijncriticus Robert Parker de wijn proefde, werd Pingus in één klap internationaal beroemd.
De wijnmaker Peter Sisseck
Sisseck is misschien wel een van de meest invloedrijke wijnmakers van Spanje, al komt hij zelf uit Kopenhagen. Voor zijn komst naar Ribera del Duero deed hij ervaring op in Bordeaux en Californië. Die internationale achtergrond zie je terug in zijn aanpak: respect voor traditie, maar met een scherp oog voor detail en innovatie. Hij werkt nauwgezet in de wijngaarden, gelooft sterk in biodynamische principes en legt de lat altijd extreem hoog. Dat perfectionisme verklaart waarom zelfs zijn ‘tweede wijn’ Flor de Pingus wereldwijd gewild is. Zijn naam is onlosmakelijk verbonden met kwaliteit en met
het heruitvinden van Ribera del Duero als topregio.
Waar komt de naam Pingus vandaan?
De naam Pingus was de kindernaam van Peter Sisseck in Denemarken. Vrienden en familie noemden hem zo, zonder bijzondere reden. Toen hij zijn eerste eigen wijn maakte, koos hij bewust voor deze bijnaam. Daarmee gaf hij zijn project een persoonlijke en unieke identiteit.
De wijngaarden en oude stokken
Sisseck richtte zich vanaf het begin op oude wijnstokken Tinto Fino. In Ribera del Duero zijn die zeldzaam geworden, want waar in 1990 nog duizenden hectaren met oude stokken bestonden, zijn er daar nu nog maar een paar duizend van over. De wijngaarden voor Pingus liggen rond het dorpje La Horra en bestaan uit piepkleine percelen. Sommige zijn ouder dan 80 jaar, nog van vóór de druifluisepidemie. Deze stokken geven weinig opbrengst, maar leveren intense en geconcentreerde druiven.
De verschillende wijnen van Pingus
Pingus zelf komt van twee bijzondere percelen in La Horra: Barroso en San Cristóbal. Het zijn gronden met kiezel, zand, klei en kalk, die samen een unieke balans geven. De productie is extreem klein, zo’n 6000 flessen per jaar.
Flor de Pingus is zijn tweede wijn, gemaakt van zestien percelen rond La Horra en Roa. Nog steeds grotendeels oude stokken, aangevuld met jongere aanplant. De productie is wat groter, maar nog steeds beperkt vergeleken met de vraag.
Psi ontstond in 2007, samen met Pablo Rubio. Dit project draait om samenwerking met lokale wijnboeren die oude percelen bezitten. Het doel: wijnen maken die trouw zijn aan de tradities van Ribera del Duero, met evenwicht en puurheid in plaats van enkel kracht. Psi wordt in cement en grote houten foeders gevinifieerd en geeft een frisse, meer toegankelijke stijl.
Klimaat en hoogte in Ribera del Duero
Het klimaat in Ribera del Duero is streng continentaal. Zomers zijn heet, winters koud, en de temperatuurverschillen tussen dag en nacht zijn groot. De wijngaarden liggen hoog, tussen de 700 en 920 meter. Die hoogte zorgt voor koelere nachten, waardoor de druiven langzaam rijpen en hun frisheid behouden. Dit verklaart waarom Pingus-wijnen naast kracht ook altijd elegantie en spanning hebben.
Interessante weetjes over Pingus
- De eerste Pingus werd letterlijk in een garage gemaakt: een klassiek ‘garagist’-verhaal.
- Elke druif voor Pingus wordt handmatig ontrist, druif voor druif.
- De rendementen zijn extreem laag: vaak maar 11 hectoliter per hectare.
- Pingus was een van de eerste grote namen die biodynamie in Spanje toepaste.
- Door de schaarste zijn Pingus-flessen wereldwijd verzamelobjecten geworden.
Dominio de Pingus online bestellen?
Bij Grandcruwijnen vind je de wijnen van Dominio de Pingus in ons geconditioneerde Wine Warehouse. Zo blijft de kwaliteit optimaal gewaarborgd. Bestellen kan eenvoudig online. Wie kiest voor ‘Afhalen’ tijdens het afrekenen, ziet direct de korting die geldt voor ophalen in Dordrecht.