2021 Château Tertre Roteboeuf Saint-Émilion Grand Cru

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | Saint-Emillion |
Wijnhuis | |
Jaar | 2021 |
Druif | , , |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2029 - 2061 |
Op voorraad
12 items beschikbaar
Omschrijving
François Mitjavile, de filosofisch ingestelde herenboer van Saint-Émilion, blijft enkele van de meest bijzondere en karaktervolle wijnen van Bordeaux produceren uit zijn amfitheatervormige wijngaard van 5,6 hectare op de zuidelijk gelegen klei-kalkstenen hellingen van Saint-Laurent-de-Combes. François is een gepassioneerde en charismatische man die anders werkt dan alle anderen, en weigert mee te doen aan het "Bordeaux-circus", zoals hij het noemt.
De Merlot- en Cabernet Franc-vruchten van Mitjaville worden in cordon gesnoeid en bijna onmogelijk laag bij de grond geleid en worden zo laat mogelijk geoogst, in een streven naar wat hij omschrijft als de "weelderige afbraak" van de tannines. De vinificatie is in sommige opzichten nogal ouderwets, met vrij warme gistingen en rijping in nieuwe vaten (van Tonnellerie Radoux) in een kelder die in temperatuur fluctueert volgens de seizoenen zonder temperatuurcontrole. Zijn overtuiging is dat, zoals hij het zelf stelt, "de meest originele wijnen paradoxaal genoeg ook de meest traditionele zijn."
Bovenal heeft Mitjavile een afschuw van primaire, monolithische wijnen, maar bewondert hij in plaats daarvan aromatische complexiteit en texturele sensualiteit; en Tertre Roteboeuf is een voorbeeld van deze prioriteiten met zijn rijke aroma's die ultrarijpe maar altijd verrassend levendige fruittonen verenigen met een rijke patina van secundaire en tertiaire nuances. Hun verouderingstraject kan net zo uniek zijn als hun stijl: soms krijgen vintages die vermoeid lijken tien jaar later een nieuw leven, en hoewel Tertre Roteboeuf vaak nogal volwassen en jong lijkt, lijkt het vaak ongewoon jeugdig als het oud is. De familie Mitjavile bezit op de rechteroever ook Domaine de Cambes en Roc de Cambes. Net als bij Tertre Roteboeuf wordt hier wijn gemaakt waarbij prioriteit wordt gegeven aan de fruitexpressie en de harmonische frisheid.
Le Tertre Rotebœuf 2021 is opnieuw een indrukwekkende creatie van de familie Mitjaville, een wijn die bij liefhebbers én critici steeds op bewondering mag rekenen. Ook in deze jaargang toont de wijn zijn kenmerkende elegantie en intensiteit. In het glas ontvouwt zich een verleidelijk bouquet van zwarte bessen, rijpe bramen en kersen, verweven met subtiele tonen van viooltjes, sigarenkistje, zoete specerijen en een aardse leemachtige ondertoon.
In de mond is de wijn vol en gelaagd, met een diepe fruitkern, zijdeachtige tannines en levendige zuren die zorgen voor spanning en frisheid. De wijn is nog jeugdig, maar belooft een schitterende ontwikkeling op fles, met zeker een decennium of meer aan rijpingspotentieel.
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
1. Ossenhaas met truffeljus en pastinaakpuree
Malse ossenhaas sluit aan bij de zijdezachte tannines, terwijl de truffel en pastinaak de aardse en florale tonen van de wijn versterken zonder te domineren.
2. Paddenstoelenrisotto met Parmezaan en tijm
De romige structuur van de risotto weerspiegelt de fluwelen textuur van de wijn, en de aardse umami van paddenstoelen harmonieert prachtig met het rijpe fruit en de kruidige tonen
3. Geroosterde kwartel met druiven en salie
Gevogelte met licht zoete, gekaramelliseerde elementen en kruidige accenten zorgt voor een zachte overgang tussen de frisheid van de wijn en zijn geconcentreerde fruitkern.
4. Polenta met runderstoof en zwarte olijven
De volle, geconcentreerde smaken van gestoofd rundvlees sluiten perfect aan bij de diepte van de wijn, terwijl de polenta de gelaagdheid ondersteunt zonder te veel intensiteit toe te voegen.
5. Ravioli gevuld met eendenconfit en salieboter
De smeuïge, hartige vulling en de aromatische boter creëren een rijke achtergrond voor het fruit en de fluweelzachte structuur van de wijn.
6. Langzaam gegaarde kalfswang met cacaonibs en sinaasappelzeste
Een verfijnd gerecht met zachte bitters, subtiele zoetheid en aromatische frisheid dat prachtig aansluit bij het karakter van de wijn, zonder deze te overschaduwen.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bordeaux |
Appellatie | Saint-Emillion |
Wijnhuis | Chateau Tertre Roteboeuf |
Druif | Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2021 |
Drinken vanaf | 2029 |
Drinken tot | 2061 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 92 |
Vinous rating | 95 |
Professionele Recensies
Parker
Never one to shy away from risks, proprietor François Mitjaville opted to encourage the vintage's inherently more evolved style to arrive at its logical conclusion, so he kept his chai at a rather warm 17 degrees Celsius throughout the year. The result is a rather wild, carnal 2021 Le Tertre Roteboeuf that mingles the estate's signatures of rich dark fruits, espresso roast and exotic spices with more savory suggestions of saddle leather and smoked meats. Medium to full-bodied, broad and layered, with supple tannins and the evident ripeness that Mitjaville manages to attain, whatever the vintage, it concludes with a long, meaty finish. I tend to love Tertre Roteboeuf in cooler, more challenging vintages, but the 2021's more animal side disconcerts me.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
95
2031 - 2061
From: 2021 Bordeaux: L’Enfant Terrible (Feb 2024)
The 2021 Tertre-Rôteboeuf is a dark, sensual wine. Deceptive in its mid-weight feel, the 2021 is wonderfully persistent and nuanced from start to finish. Kirsch, sweet spice, tobacco, mint, dried flowers, mocha, rose petal and cinnamon are all beautifully delineated. The 2021 was bottled just a few months before this tasting. My impression is that it is still recovering from bottle shock. As always, Tertre-Rôteboeuf is distinguished by its thrilling inner perfume, sweetness and overall character.
- By Antonio Galloni on December 2023
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Château Tertre Roteboeuf
Château Tertre Roteboeuf is eigendom van Francois Mitjavile, een filosofisch ingestelde wijnbouwer met een eigenwijze stijl. Hij maakt buitengewoon pure wijnen waarvoor hij de druiven pas oogst als ze tegen het uiterste van hun rijpingsproces aanzitten. De druiven zijn dan al rozijnachtig. De rendementen zijn daardoor bijzonder laag, soms onder de 20 hl/ha. De bodem van de wijngaard bestaat uit kalksteen en klei, wat een verkoelende invloed heeft waardoor François zijn druiven laat kan oogsten.
François is een gepassioneerde en charismatische man die anders werkt dan alle anderen, en weigert mee te doen aan het "Bordeaux-circus", zoals hij het noemt. Wij hebben hem ervan kunnen overtuigen enkele kisten van zijn fabuleuze wijnen aan ons te leveren. Zijn wijnen zijn al in 1987 ontdekt door Robert Parker die sindsdien de wijnen blijft omschrijven met de meeste lovende superlatieven.
De familie Mitjavile bezit op de rechteroever ook Domaine de Cambes en Roc de Cambes. Net als bij Tertre Roteboeuf wordt hier wijn gemaakt waarbij prioriteit wordt gegeven aan de fruitexpressie en de harmonische frisheid.
François Mitjavile, de filosofisch ingestelde herenboer van Saint-Émilion, blijft enkele van de meest bijzondere en karaktervolle wijnen van Bordeaux produceren uit zijn amfitheatervormige wijngaard van 5,6 hectare op de zuidelijk gelegen klei-kalkstenen hellingen van Saint-Laurent-de-Combes. François is een gepassioneerde en charismatische man die anders werkt dan alle anderen, en weigert mee te doen aan het "Bordeaux-circus", zoals hij het noemt.
De Merlot- en Cabernet Franc-vruchten van Mitjaville worden in cordon gesnoeid en bijna onmogelijk laag bij de grond geleid en worden zo laat mogelijk geoogst, in een streven naar wat hij omschrijft als de "weelderige afbraak" van de tannines. De vinificatie is in sommige opzichten nogal ouderwets, met vrij warme gistingen en rijping in nieuwe vaten (van Tonnellerie Radoux) in een kelder die in temperatuur fluctueert volgens de seizoenen zonder temperatuurcontrole. Zijn overtuiging is dat, zoals hij het zelf stelt, "de meest originele wijnen paradoxaal genoeg ook de meest traditionele zijn."
Bovenal heeft Mitjavile een afschuw van primaire, monolithische wijnen, maar bewondert hij in plaats daarvan aromatische complexiteit en texturele sensualiteit; en Tertre Roteboeuf is een voorbeeld van deze prioriteiten met zijn rijke aroma's die ultrarijpe maar altijd verrassend levendige fruittonen verenigen met een rijke patina van secundaire en tertiaire nuances. Hun verouderingstraject kan net zo uniek zijn als hun stijl: soms krijgen vintages die vermoeid lijken tien jaar later een nieuw leven, en hoewel Tertre Roteboeuf vaak nogal volwassen en jong lijkt, lijkt het vaak ongewoon jeugdig als het oud is. De familie Mitjavile bezit op de rechteroever ook Domaine de Cambes en Roc de Cambes. Net als bij Tertre Roteboeuf wordt hier wijn gemaakt waarbij prioriteit wordt gegeven aan de fruitexpressie en de harmonische frisheid.
Le Tertre Rotebœuf 2021 is opnieuw een indrukwekkende creatie van de familie Mitjaville, een wijn die bij liefhebbers én critici steeds op bewondering mag rekenen. Ook in deze jaargang toont de wijn zijn kenmerkende elegantie en intensiteit. In het glas ontvouwt zich een verleidelijk bouquet van zwarte bessen, rijpe bramen en kersen, verweven met subtiele tonen van viooltjes, sigarenkistje, zoete specerijen en een aardse leemachtige ondertoon.
In de mond is de wijn vol en gelaagd, met een diepe fruitkern, zijdeachtige tannines en levendige zuren die zorgen voor spanning en frisheid. De wijn is nog jeugdig, maar belooft een schitterende ontwikkeling op fles, met zeker een decennium of meer aan rijpingspotentieel.
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
1. Ossenhaas met truffeljus en pastinaakpuree
Malse ossenhaas sluit aan bij de zijdezachte tannines, terwijl de truffel en pastinaak de aardse en florale tonen van de wijn versterken zonder te domineren.
2. Paddenstoelenrisotto met Parmezaan en tijm
De romige structuur van de risotto weerspiegelt de fluwelen textuur van de wijn, en de aardse umami van paddenstoelen harmonieert prachtig met het rijpe fruit en de kruidige tonen
3. Geroosterde kwartel met druiven en salie
Gevogelte met licht zoete, gekaramelliseerde elementen en kruidige accenten zorgt voor een zachte overgang tussen de frisheid van de wijn en zijn geconcentreerde fruitkern.
4. Polenta met runderstoof en zwarte olijven
De volle, geconcentreerde smaken van gestoofd rundvlees sluiten perfect aan bij de diepte van de wijn, terwijl de polenta de gelaagdheid ondersteunt zonder te veel intensiteit toe te voegen.
5. Ravioli gevuld met eendenconfit en salieboter
De smeuïge, hartige vulling en de aromatische boter creëren een rijke achtergrond voor het fruit en de fluweelzachte structuur van de wijn.
6. Langzaam gegaarde kalfswang met cacaonibs en sinaasappelzeste
Een verfijnd gerecht met zachte bitters, subtiele zoetheid en aromatische frisheid dat prachtig aansluit bij het karakter van de wijn, zonder deze te overschaduwen.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bordeaux |
Appellatie | Saint-Emillion |
Wijnhuis | Chateau Tertre Roteboeuf |
Druif | Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2021 |
Drinken vanaf | 2029 |
Drinken tot | 2061 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 92 |
Vinous rating | 95 |
Parker
Never one to shy away from risks, proprietor François Mitjaville opted to encourage the vintage's inherently more evolved style to arrive at its logical conclusion, so he kept his chai at a rather warm 17 degrees Celsius throughout the year. The result is a rather wild, carnal 2021 Le Tertre Roteboeuf that mingles the estate's signatures of rich dark fruits, espresso roast and exotic spices with more savory suggestions of saddle leather and smoked meats. Medium to full-bodied, broad and layered, with supple tannins and the evident ripeness that Mitjaville manages to attain, whatever the vintage, it concludes with a long, meaty finish. I tend to love Tertre Roteboeuf in cooler, more challenging vintages, but the 2021's more animal side disconcerts me.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
95
2031 - 2061
From: 2021 Bordeaux: L’Enfant Terrible (Feb 2024)
The 2021 Tertre-Rôteboeuf is a dark, sensual wine. Deceptive in its mid-weight feel, the 2021 is wonderfully persistent and nuanced from start to finish. Kirsch, sweet spice, tobacco, mint, dried flowers, mocha, rose petal and cinnamon are all beautifully delineated. The 2021 was bottled just a few months before this tasting. My impression is that it is still recovering from bottle shock. As always, Tertre-Rôteboeuf is distinguished by its thrilling inner perfume, sweetness and overall character.
- By Antonio Galloni on December 2023
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Château Tertre Roteboeuf
Château Tertre Roteboeuf is eigendom van Francois Mitjavile, een filosofisch ingestelde wijnbouwer met een eigenwijze stijl. Hij maakt buitengewoon pure wijnen waarvoor hij de druiven pas oogst als ze tegen het uiterste van hun rijpingsproces aanzitten. De druiven zijn dan al rozijnachtig. De rendementen zijn daardoor bijzonder laag, soms onder de 20 hl/ha. De bodem van de wijngaard bestaat uit kalksteen en klei, wat een verkoelende invloed heeft waardoor François zijn druiven laat kan oogsten.
François is een gepassioneerde en charismatische man die anders werkt dan alle anderen, en weigert mee te doen aan het "Bordeaux-circus", zoals hij het noemt. Wij hebben hem ervan kunnen overtuigen enkele kisten van zijn fabuleuze wijnen aan ons te leveren. Zijn wijnen zijn al in 1987 ontdekt door Robert Parker die sindsdien de wijnen blijft omschrijven met de meeste lovende superlatieven.
De familie Mitjavile bezit op de rechteroever ook Domaine de Cambes en Roc de Cambes. Net als bij Tertre Roteboeuf wordt hier wijn gemaakt waarbij prioriteit wordt gegeven aan de fruitexpressie en de harmonische frisheid.