2021 Château Montrose Saint-Estèphe Grand Cru Classé Jeroboam (3 liter)

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | Saint-Estèphe |
Wijnhuis | |
Jaar | 2021 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 3 ltr (13%) |
Drink venster | 2025 - 2050 |
Lage voorraad
Nog maar 2 over
Omschrijving
Het resultaat van een strenge selectie in elke productiefase, in zowel de wijngaard als de wijnmakerij, deze grote, voornamelijk Cabernet Sauvignon-wijn is typerend voor de appellation Saint-Estèphe. Gestructureerd en met tannines met echter alle elegantie en verfijning van een Grand Cru Classé. Met de tijd ontwikkelt de wijn een delicaat en complex bouquet. Samengesteld uit 62% Cabernet Sauvignon, 31% Merlot, 6% Cabernet Franc en een scheutje Petit Verdot van 1%. Deze grandcru vertegenwoordigd 37% van de totale productie van het landgoed. Diep granaatpaars van kleur, de neus heeft wat tijd nodig om zich te ontvouwen voordat hij een indrukwekkend flamboyante kern van zwarte kersenconserven, warme cassis en gebakken pruimen onthult met hints van rode besgelei, donkere chocolade, zoethout, kardemom plus een zacht vleugje gekonfijte viooltjes. Medium tot full-bodied, het gehemelte heeft een fantastische intensiteit met een zeer elegant, bescheiden gewicht, met superrijpe, fijnkorrelige tannines en tonnen frisheid om een verbluffend scala aan prachtig zwart fruit. Dit is een ongelooflijk stijlvolle, evenwichtige en verfijnde Montrose en dan in een fantastische dubbele magnum van 3 liter in een fraaie houten kist. Nog lekkerder en met een langer drinkvenster.
WEETJE: Het vermelden waard dat wij de (Bordeaux) wijnen rechtstreeks inkopen en nooit via de tussenhandel aanschaffen doordat wij dan niet weten welke reizen de wijn allemaal heeft gemaakt en hoe deze behandeld is. De wijnen komen van de kelders van het Chateau rechtstreeks in ons geconditioneerd Warehouse te Dordrecht waar al onze wijnen liggen opgeslagen. Komt u deze afhalen dan krijgt u ook nog een mooie korting.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bordeaux |
Appellatie | Saint-Estèphe |
Iconen | Icoon Frankrijk |
Wijnhuis | Chateau Montrose |
Druif | Cabernet Sauvignon |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2021 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2050 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 3 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 96 |
James Suckling rating | 96 |
Vinous rating | 96 |
Smaakprofiel | Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Tannines |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Professionele Recensies
Parker
2021 Montrose
RP (94-96)
This large estate overlooking the Gironde in Saint-Estèphe produces some of Bordeaux's greatest and longest-lived wines, and the last 15 or so years have seen it benefit from sustained investment. There's a brand-new winery and cellars, of course, but there's a lot of work going on in the vineyards too. When Olivier and Martin Bouygues acquired Château Montrose from the Charmolüe family in 2006, the estate included fully 17 hectares of pre-clonal vines dating back to the early 20th century, and a massale selection program has since identified 80 viable individuals, mainly Cabernet Sauvignon, for use when replanting (the same efforts are currently being lavished on Merlot, drawing on a block behind the château acquired from Phélan-Ségur). Now cover crops are being trialed, and the soils are being cultivated more superficially to avoid disrupting the microbiome. Winemaking is rather classical, with maturation in some 60% new oak. In 2021, the estate's first year in organic conversion, technical director Vincent Decup opted for three-week macerations and paid particular attention to the quality of press wine included in the blend.
Published: Apr 29, 2022
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
2021 Montrose
(94-96)
Drinking Window
2031 - 2051
From: 2021 Bordeaux En Primeur: Back to Classicism (May 2022)
The 2021 is a fine choice for Montrose fans who want to drink the Grand Vin without waiting for decades. I imagine the slightly high amount of Merlot also helps in giving the Grand Vin a measure of suppleness that is rarely found in Montrose. Gentle extractions bring out gorgeous purity in the fruit. Scorched earth, licorice, rose petal and blood orange develop in the glass, followed by a kick of Montrose structure on the finish. The 2021 is not an especially typical Montrose, but it is an undeniably attractive wine. The 13.1% alcohol has not been seen here in years.
- By Antonio Galloni on April 2022
2020 Montrose
99
Drinking Window
2030 - 2070
From: Bordeaux 2020: Saving the Best for Last (Feb 2023)
The 2020 Montrose is epic. Dark, rich and brooding, the 2020 possesses remarkable intensity, and, yet it is somehow not excessively heavy. Time in the glass brings out the wine's more elegant sophisticated side. All the elements are so well-balanced. Red/purplish fruit, lavender rose petal, gravel and spice are all accented by veins of intense minerality that lend shape and energy. The 2020 is a modern-day classic for Montrose and one of the great wines of the Left Bank.
- By Antonio Galloni on December 2022
99
Drinking Window
2025 - 2065
From: Thrice Is Nice: Bordeaux 2020 in Bottle (Feb 2023)
The 2020 Montrose was bottled in July 2022. The alcohol is 13.4%, a whole degree less than the previous year but with the same concentration (IPT is 80). It has a fabulous bouquet that delivers on all that promise from when I finally tasted the wine around a year earlier from barrel, a cornucopia of blackberry, bilberry, crushed stone, Indian ink and loamy/undergrowth scents. Very mercurial in the glass, it seems to shapeshift with every minute. The palate is medium-bodied with such a precise entry. This is far more detailed than either the 2019 or 2018, a symmetrical Montrose with unerring detail and mineralité, its silky texture belying the power underneath. This is unequivocally a brilliant wine and a benchmark in recent years. Contender for wine of the vintage.
- By Neal Martin on December 2022
(98-100)
Drinking Window
2030 - 2080
From: Omne Trium Perfectum: Bordeaux 2019s in Bottle (Feb 2022)
The 2020 Montrose was picked September 10-29; the clusters between 10% and 20% smaller than normal. It has an intense nose that is even more powerful than the 2019, revealing layers of blackberry, briar, cedar, pencil shavings and smoke that evolve wonderfully in the glass. The palate is medium-bodied, precise and poised, with unerring symmetry and perfect salinity. Very harmonious, almost pixelated on the finish. This is simply brilliant.
- By Neal Martin on December 2021
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Château Montrose geldt als een van de meest prestigieuze chateaus uit de Médoc. Zeker sinds de gefortuneerde broers Martin and Olivier Bouygues het chateau in 2006 kochten en aan een rigoureuze ‘opknapbeurt’ begonnen. Werkelijk alles pakten ze aan, van wijngaard tot kelder. Ook het team wordt versterkt, onder anderen met Hervé Berland, die zijn plek als directeur bij Château Mouton-Rothschild gedag zegt om aan dit ambitieuze project leiding te geven. De kwaliteit is sindsdien omhoog geschoten en de laatste paar oogstjaren behoort Château Montrose steevast tot de allerbeste wijnen van Bordeaux; een geweldige prestatie! Onderdeel van de grote kwaliteitsverbetering is een ‘parcelaire’ aanpak, waarbij de wijngaard in allemaal kleine stukjes is verdeeld, die ieder apart van elkaar beoordeeld, gevinifieerd en opgevoed worden. De selectiemogelijkheden zijn daardoor enorm toegenomen. Zodanig dat er naast een eerste en tweede wijn ook een derde wijn het licht heeft gezien.
Chateau Montrose maakt krachtige wijnen die een lang leven voor zich hebben. Alhoewel zeer tanninerijk is de elegantie en vooral intensiteit memorabel. Deze één der allerbeste St. Estèphe wijnen heeft de 2e Grand Cru Classé status maar zou met gemak mee kunnen in de hoogste 1e Cru klasse. Sinds de oogst van 1989, gevolgd door een 100 punten score van Robert Parker in 1990 is de reputatie wereldwijd groot en schaart Montrose zich onder de allergrootste Bordeaux.
Het resultaat van een strenge selectie in elke productiefase, in zowel de wijngaard als de wijnmakerij, deze grote, voornamelijk Cabernet Sauvignon-wijn is typerend voor de appellation Saint-Estèphe. Gestructureerd en met tannines met echter alle elegantie en verfijning van een Grand Cru Classé. Met de tijd ontwikkelt de wijn een delicaat en complex bouquet. Samengesteld uit 62% Cabernet Sauvignon, 31% Merlot, 6% Cabernet Franc en een scheutje Petit Verdot van 1%. Deze grandcru vertegenwoordigd 37% van de totale productie van het landgoed. Diep granaatpaars van kleur, de neus heeft wat tijd nodig om zich te ontvouwen voordat hij een indrukwekkend flamboyante kern van zwarte kersenconserven, warme cassis en gebakken pruimen onthult met hints van rode besgelei, donkere chocolade, zoethout, kardemom plus een zacht vleugje gekonfijte viooltjes. Medium tot full-bodied, het gehemelte heeft een fantastische intensiteit met een zeer elegant, bescheiden gewicht, met superrijpe, fijnkorrelige tannines en tonnen frisheid om een verbluffend scala aan prachtig zwart fruit. Dit is een ongelooflijk stijlvolle, evenwichtige en verfijnde Montrose en dan in een fantastische dubbele magnum van 3 liter in een fraaie houten kist. Nog lekkerder en met een langer drinkvenster.
WEETJE: Het vermelden waard dat wij de (Bordeaux) wijnen rechtstreeks inkopen en nooit via de tussenhandel aanschaffen doordat wij dan niet weten welke reizen de wijn allemaal heeft gemaakt en hoe deze behandeld is. De wijnen komen van de kelders van het Chateau rechtstreeks in ons geconditioneerd Warehouse te Dordrecht waar al onze wijnen liggen opgeslagen. Komt u deze afhalen dan krijgt u ook nog een mooie korting.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bordeaux |
Appellatie | Saint-Estèphe |
Iconen | Icoon Frankrijk |
Wijnhuis | Chateau Montrose |
Druif | Cabernet Sauvignon |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2021 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2050 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 3 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 96 |
James Suckling rating | 96 |
Vinous rating | 96 |
Smaakprofiel | Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Tannines |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Parker
2021 Montrose
RP (94-96)
This large estate overlooking the Gironde in Saint-Estèphe produces some of Bordeaux's greatest and longest-lived wines, and the last 15 or so years have seen it benefit from sustained investment. There's a brand-new winery and cellars, of course, but there's a lot of work going on in the vineyards too. When Olivier and Martin Bouygues acquired Château Montrose from the Charmolüe family in 2006, the estate included fully 17 hectares of pre-clonal vines dating back to the early 20th century, and a massale selection program has since identified 80 viable individuals, mainly Cabernet Sauvignon, for use when replanting (the same efforts are currently being lavished on Merlot, drawing on a block behind the château acquired from Phélan-Ségur). Now cover crops are being trialed, and the soils are being cultivated more superficially to avoid disrupting the microbiome. Winemaking is rather classical, with maturation in some 60% new oak. In 2021, the estate's first year in organic conversion, technical director Vincent Decup opted for three-week macerations and paid particular attention to the quality of press wine included in the blend.
Published: Apr 29, 2022
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
2021 Montrose
(94-96)
Drinking Window
2031 - 2051
From: 2021 Bordeaux En Primeur: Back to Classicism (May 2022)
The 2021 is a fine choice for Montrose fans who want to drink the Grand Vin without waiting for decades. I imagine the slightly high amount of Merlot also helps in giving the Grand Vin a measure of suppleness that is rarely found in Montrose. Gentle extractions bring out gorgeous purity in the fruit. Scorched earth, licorice, rose petal and blood orange develop in the glass, followed by a kick of Montrose structure on the finish. The 2021 is not an especially typical Montrose, but it is an undeniably attractive wine. The 13.1% alcohol has not been seen here in years.
- By Antonio Galloni on April 2022
2020 Montrose
99
Drinking Window
2030 - 2070
From: Bordeaux 2020: Saving the Best for Last (Feb 2023)
The 2020 Montrose is epic. Dark, rich and brooding, the 2020 possesses remarkable intensity, and, yet it is somehow not excessively heavy. Time in the glass brings out the wine's more elegant sophisticated side. All the elements are so well-balanced. Red/purplish fruit, lavender rose petal, gravel and spice are all accented by veins of intense minerality that lend shape and energy. The 2020 is a modern-day classic for Montrose and one of the great wines of the Left Bank.
- By Antonio Galloni on December 2022
99
Drinking Window
2025 - 2065
From: Thrice Is Nice: Bordeaux 2020 in Bottle (Feb 2023)
The 2020 Montrose was bottled in July 2022. The alcohol is 13.4%, a whole degree less than the previous year but with the same concentration (IPT is 80). It has a fabulous bouquet that delivers on all that promise from when I finally tasted the wine around a year earlier from barrel, a cornucopia of blackberry, bilberry, crushed stone, Indian ink and loamy/undergrowth scents. Very mercurial in the glass, it seems to shapeshift with every minute. The palate is medium-bodied with such a precise entry. This is far more detailed than either the 2019 or 2018, a symmetrical Montrose with unerring detail and mineralité, its silky texture belying the power underneath. This is unequivocally a brilliant wine and a benchmark in recent years. Contender for wine of the vintage.
- By Neal Martin on December 2022
(98-100)
Drinking Window
2030 - 2080
From: Omne Trium Perfectum: Bordeaux 2019s in Bottle (Feb 2022)
The 2020 Montrose was picked September 10-29; the clusters between 10% and 20% smaller than normal. It has an intense nose that is even more powerful than the 2019, revealing layers of blackberry, briar, cedar, pencil shavings and smoke that evolve wonderfully in the glass. The palate is medium-bodied, precise and poised, with unerring symmetry and perfect salinity. Very harmonious, almost pixelated on the finish. This is simply brilliant.
- By Neal Martin on December 2021
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Château Montrose geldt als een van de meest prestigieuze chateaus uit de Médoc. Zeker sinds de gefortuneerde broers Martin and Olivier Bouygues het chateau in 2006 kochten en aan een rigoureuze ‘opknapbeurt’ begonnen. Werkelijk alles pakten ze aan, van wijngaard tot kelder. Ook het team wordt versterkt, onder anderen met Hervé Berland, die zijn plek als directeur bij Château Mouton-Rothschild gedag zegt om aan dit ambitieuze project leiding te geven. De kwaliteit is sindsdien omhoog geschoten en de laatste paar oogstjaren behoort Château Montrose steevast tot de allerbeste wijnen van Bordeaux; een geweldige prestatie! Onderdeel van de grote kwaliteitsverbetering is een ‘parcelaire’ aanpak, waarbij de wijngaard in allemaal kleine stukjes is verdeeld, die ieder apart van elkaar beoordeeld, gevinifieerd en opgevoed worden. De selectiemogelijkheden zijn daardoor enorm toegenomen. Zodanig dat er naast een eerste en tweede wijn ook een derde wijn het licht heeft gezien.
Chateau Montrose maakt krachtige wijnen die een lang leven voor zich hebben. Alhoewel zeer tanninerijk is de elegantie en vooral intensiteit memorabel. Deze één der allerbeste St. Estèphe wijnen heeft de 2e Grand Cru Classé status maar zou met gemak mee kunnen in de hoogste 1e Cru klasse. Sinds de oogst van 1989, gevolgd door een 100 punten score van Robert Parker in 1990 is de reputatie wereldwijd groot en schaart Montrose zich onder de allergrootste Bordeaux.