2021 Aiurri Landua

Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2021 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2024 - 2030 |
Omschrijving
Met de 2021 vintage is de eerste jaargang van een nieuw project van de Pago de Carraovejas group een feit. Ze zijn als sinds enige tijd in het bezit van een unieke wijngaard gelegen in Leza in de Rioja Alavesa. Na jaren van studie naar de beste gebieden van de Rioja Alavesa, heeft Alma Pago de Carraovejas in 2020 hun aankoop van Aiurri in Leza afgerond. Een lang gekoesterde droom waarbij ze duidelijk doel voor ogen hebben: een referentieproject worden in de regio, met als doel het dorp en de omgeving op de kaart te zetten: het karakter van een magische plek waar wijn en zijn cultuur elk hoekje bereiken.
Met jaargang 2021 ziet de Landua het levenslicht en is de eerste jaargang die volledig onder het beheer van Carraovejas team is geproduceerd en dat is te merken. De Landua van Aiurri is een wijn uit de gemeente Leza, en Salas, afkomstig van een van de unieke oude wijngaarden van de DOCA Rioja. Landua is een weerspiegeling van de expressie van kleine percelen met oude wijnstokken die ontspruiten onder de beschutting van de Sierra de Cantabria, tussen de gemeenten Sonsierra en Laguardia. Het omliggende bergachtige terrein draagt bij aan de creatie van een uniek microklimaat waarin Atlantische en Mediterrane invloeden samenkomen. De zoektocht naar de essentie van elk perceel en elke gemeente resulteert uiteindelijk in een geblende wijn na rijping. Bloemige aroma's die blijven hangen.
De Aiurri Landua 2021 is een frisse, elegant rode wijn. In de neus vers rood fruit met aroma's van bramen en pruimen, aangevuld met een vleugje vioolt en specerijen. In de mond heeft hij verfijnde tannines die structuur geven en een frisse afdronk die uitnodigt om verder te genieten. Ideaal voor degenen die op zoek zijn naar een elegante niet al te zware Rioja wijn met persoonlijkheid.
Klimaatomstandigheden: De oogst van 2021 werd gekenmerkt door overvloedige regenval tijdens de winter, 12% boven het gemiddelde in het Leza-gebied. We werkten met groenbemesters om de bodemstructuur te verbeteren en de microbiologische rijkdom van elk perceel te vergroten. De knoppen braken uit in april zonder enige weers- of plantgezondheidsincidenten. Het biologische beheer van het gewas en het goede weer maakten het mogelijk de wijngaarden met natuurlijke producten te behandelen. De milde zomertemperaturen behielden de zuurgraad en frisheid van de druiven. De oogst begon op 21 september en eindigde op 2 oktober.
Biodiversiteit: De oorsprong en diversiteit van het terroir dat aan de voet van het Sierra de Cantabria-gebergte is gevormd, geeft de wijngaard een onderscheidend karakter. Het terroir is een mix van kleine percelen met klonale biodiversiteit die zich uitstrekken onder de invloed van het gebergte. De wijngaarden bestaan voornamelijk uit Tempranillo met enkele Graciano, Garnacha, witte variëteiten en andere onbekende variëteiten. De heterogeniteit van de bodem en het microklimaat zorgen voor een bijzondere rijping van elk perceel. Samen met de praktijk van biologische wijnbouw wordt een buitengewone balans bereikt in de wijnstokken, waardoor de essentie van unieke wijngaarden in elke fles wordt vastgelegd. Dit is een nieuwe stijl gestoeld op zeer oude principes. I.p.v. 1 hele grote wijngaard met 1 soort druif zien we de oude field-blends weer terug. Een wijngaard met vele verschilende soorten druiven. Deze unieke (zeer) oude wijngaarden met kris-kras verschillende druiven is waar ze bij Carraovejas naar op zoek waren.
Vinificatie per perceel: De most wordt door zwaartekracht verplaatst. Het wordt gevinifieerd met spontane fermentaties, zachte extracties en zeer gecontroleerde temperaturen in Franse eiken vaten en betonnen tanks. De druiven uit San Vicente werden negen maanden gerijpt in foeders en Franse eiken vaten van verschillende afmetingen, terwijl de wijn uit Leza twaalf maanden werd verfijnd in Franse eiken vaten. Na de blend werd de wijn vijf maanden gerijpt in betonnen tanks. Voor verdere bescherming bevat de wijn sulfieten. Hij werd gebotteld in het voorjaar van 2023 en heeft toen nog 9 maanden flesrijping gekregen en is gelanceerd op de markt per begin 2024.
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Rioja |
Appellatie | Rioja Alavesa |
Wijnhuis | Aiurri |
Druif | Blend Rood, Blend wit, Garnacha, Tempranillo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2021 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2030 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
James Suckling rating | 92 |
Wijnhuis
In 2020 arriveert Alma in Leza (Rioja Alavesa) om een van haar meest unieke projecten te ontwikkelen. Aiurri is gelegen in een van de kleinste dorpjes in Alava, in staat om te prikkelen voor zijn omgeving en zijn culturele, erfgoed- en wijnrijkdom. Kleine wijngaardpercelen met een grote klonale biodiversiteit aan de voet van het Toloño-gebergte.
Het karakter van Rioja Alavesa
Leza is een bevoorrecht dorp in de Rioja Alavesa met grote massa's vegetatie en een grote biologische diversiteit. Olijfbomen, steeneiken en aromatische planten maken deel uit van het ecosysteem en vormen samen met de wijngaarden het landschap van het gebied. In deze omgeving wordt Aiurri geboren, het karakter van een magische plek waar wijn en zijn cultuur elke hoek bereiken.
Het terroir aan de voet van Toloño
De orografie heeft een belangrijke invloed op de klimatologie van de wijngaard. De bergen dragen bij aan het creëren van een klimatologisch kruispunt waar continentale en Atlantische omstandigheden zich vermengen, waardoor wordt voorkomen dat de vochtigheid van de Cantabrische Zee de grens oversteekt en een effect heeft op de wijngaard en de druiven. Het natuurlijke en landschappelijke erfgoed van de omgeving bestaat naast overblijfselen uit de kopertijd.
Aiurri bestaat uit een mozaïek van kleine percelen oude wijnstokken met een grote klonale biodiversiteit die groeien in de beschutting van de Sierra de Toloño. De lay-out van de wijngaarden op terrassen en steile hellingen zorgt voor een natuurlijke afwatering en een groter contact met de stroom van wind en zonnestraling, wat de wijncyclus bevordert.
De wijnbereiding van Aiurri
De oorsprong en diversiteit van het terroir waaruit de druiven worden geboren, geven de wijnen hun onderscheidend karakter. Op zoek naar de maximale expressie en uniciteit van elk perceel en met de ambitie om Leza te erkennen als een referentieplaats, worden de wijnen ingedeeld in: enkelvoudige wijngaarden, gemeentewijnen en zonewijnen.
De oriëntatie, de bodemstructuur, de hoogte, de variëteiten en het microklimaat van elke wijngaard bieden bijzondere kenmerken om het beste van elke wijngaard tot uitdrukking te brengen. De vinificatie per perceel stelt ons in staat om onze kennis van elke wijngaard en zijn omgeving te vergroten. In de wijnmakerij werken we met het grootste respect, met spontane fermentaties en zachte en zeer gecontroleerde temperatuur en extracties om de botteling van elk landschap te bereiken. Voor malolactische gisting en veroudering gebruiken we tanks van verschillende formaten: foudres, houten, betonnen en roestvrijstalen vaten en Franse eikenhouten vaten.
Aiurri: wijnbouw op basis van percelen
Aiurri probeert de essentie vast te leggen van unieke wijngaarden die deel uitmaken van een van de referentiewijnbouwgebieden in ons land. Kleine percelen met klonale biodiversiteit, met verschillende oriëntaties, bodems, hoogte en microklimaat die individueel worden bewerkt om het beste van elke wijngaard en zijn omgeving over te brengen.
Leemgronden met een hoog kalksteengehalte en een goede hoeveelheid organisch materiaal. Het doel is om enkele van de belangrijkste wijngaarden van de Rioja Alavesa te herwaarderen, de oude wijngaarden van Leza te herstellen en weer tot leven te brengen. Een engagement voor het landschap, de wijnbouwcultuur, het erfgoed en de mensen.