2020 Marchand-Tawse Ladoix 1er Cru Les Grêchons et Foutrières

Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | Côte de Nuits |
Wijnhuis | |
Jaar | 2020 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (12.5%) |
Drink venster | 2024 - 2034 |
Niet op voorraad
Momenteel niet beschikbaar
Stuur mij een e-mail als dit product terug is in voorraad
Omschrijving
Pascal Marchand, Canadees van geboorte en afkomstig uit Quebec kreeg bekendheid als 'flying winemaker' in Australie en Chili, maar vanwege zijn passie voor Bougogne en de adviezen van de legendarische Henri Jayer kwam hij 1983 naar Frankrijk om in zijn favoriete streek daadwerkelijk wijnmaker te worden. Hij werd direct geïnspireerd door de jonge generatie pioniers, die organische en biodynamische methoden gingen gebruiken.
De Pascal Marchand-Tawse Ladoix 1er Cru 'Les Grêchons et Foutrières' is een 100% Chardonnay komende van een bodem welke zeer steenachtig is en bijzonder rijk aan kalksteen en mergel. Ladoix is een minder bekend dorpje aan de Côtes-de-Beaune maar de 1er Cru Les Gréchons et Foutrierès ligt hoog op de helling grenzend aan de fameuze Grand cru Corton Charlemagne en is de beste cru van Ladoix voor witte Bourgogne. De hele trossen worden geperst, licht geplet. met de alcoholische en malolactische gisting in vaten, "sur lies" zonder"batonnage". Deze Premier Cru Ladoix 'Les Grêchons et Foutrières verouderd gedurende 16 maanden voor 25% in gebruikt eiken en 75% gebruikt eiken gemaakt uit de bossen van Tronçais en Allier. De wijn krijgt alleen een lichte klaring. Deze fraaie Premier Cru Bourgogne heeft frisse tonen van citrus, rode appel en tropisch fruit nuances. I en lichte steenachtige aroma's. De smaak is goed uitgebalanceerd met mooie perzik- en abrikozentonen met tegenwicht aan mineraliteit in de afdronk.
WEETJE: In de Tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet van deze wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij bestelling van deze wijn
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Côte de Nuits |
Wijnhuis | Marchand-Tawse |
Druif | Pinot Noir |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2034 |
Alcohol % | 12.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Vinous rating | 92 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Fruitig, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rond, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch |
Professionele Recensies
Vinous
(90-92)
Drinking Window
2024 - 2034
From: Dance the Quickstep: Burgundy 2020 (Dec 2021)
The 2020 Ladoix Les Gréchons et Foutrières 1er Cru has a detailed and attractive bouquet with orchard fruit and light stony aromas. The palate is well balanced with lovely peachy, apricot notes with counterbalancing mineralité on the finish. Worth seeking out.
- By Neal Martin on November 2021
“I was born on September 4,” Pascale Marchand told me. “I never thought we would finish a harvest before my birthday.” It came to pass as this Nuit-Saint-Georges-based producer/négociant commenced picking on August 25 in Gevrey-Chambertin and Pommard and finished the day before Marchand's big day. “I think Covid expedited things a little. People just wanted to get the harvest done. The paradox of the vintage is that 2020 does not seem like a hot growing season,” continued head winemaker Mark Fincham. “I don’t think the vineyard ever closed down because there was a lot of rain earlier in the year. In 2018 the heat blocked the growth cycle. You never got that blockage in 2020, and there weren’t the same high temperatures. The fruit was very good, so the vinification was easy. I think there was quite a bit of acidification going on around Burgundy. We did a little. We’ll probably bottle the racked wines in January, others in March and April, the whites in December.” It is good to see Tawse starting to get the kudos they deserve. Their diaspora of holdings between their domaine and négociant range can be a bit disorienting, but there are always exceptionally fine wines to be found, this year crowned by a brilliant Mazoyères-Chambertin that had the audacity to surpass the Musigny. There is plenty on offer down the hierarchy in various appellations, and the wines remain well-priced compared with others.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Pascal Marchand, Canadees van geboorte en afkomstig uit Quebec kreeg bekendheid als 'flying winemaker' in Australie en Chili, maar vanwege zijn passie voor Bougogne en de adviezen van de legendarische Henri Jayer kwam hij 1983 naar Frankrijk om in zijn favoriete streek daadwerkelijk wijnmaker te worden. Hij werd direct geïnspireerd door de jonge generatie pioniers, die organische en biodynamische methoden gingen gebruiken.
Meer informatie over Merchand-Tawse
Het verhaal van het Maison Marchand-Tawse in Bourgondië begint met het buitengewone verhaal van Pascal Marchand, het Frans-Canadese jongenswonder, die in 1985 op 22-jarige leeftijd de teugels overnam van de Clos des Epeneaux in Pommard. Hij werd van de ene op de andere dag een sensatie, en is zeker een van de grondleggers van het moderne Bourgondië. Maar de Clos des Epeneaux is klein. En voor een jonge, getalenteerde en ambitieuze wijnmaker was 15 jaar genoeg. Hij had een nieuwe uitdaging nodig. En hij vond er een!
Merchand-Tawse zijn aanpak
Pascal werd benaderd door Jean-Charles Boisset, telg van de familie die de op twee na grootste Franse wijngroep controleert, die een domein wilde creëren dat de showcase zou zijn voor de andere bedrijven van de familie. Dus met de vintage 1999 werd het Domaine de la Vougeraie gelanceerd, waardoor Pascal het beheer kreeg over meer dan 90 hectare Bourgondische wijngaarden, van eenvoudige regionale appellations tot Grand Crus. Het was de grootste creatie van een enkel domein in Bourgondië sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. En het werd al snel een referentie voor de moderne Bourgondische productie. Pascal nam het hele domein mee in de biologische landbouw, en wel met een biodynamische insteek. Het was revolutionair. Gedurende de zeven jaar dat hij daar was, nam Pascal ook deel aan de ontwikkeling van verschillende andere projecten in de Boisset-groep buiten de Bourgogne en in het buitenland. Tegelijkertijd werkte hij als adviseur voor wijnmakerijen over de hele wereld en werd zo een van de bekendste 'vliegende wijnmakers'.
Marchand ontwikkelde zijn eigen wijndomein en heeft zich met zijn financiele partner Moray Tawse gevestigd als micro-negociant onder de naam Marchand-Tawse. Daarnaast heeft dit partnerschap in 2011 het voormalige en belangrijke Domaine Maume verworven, dat nu onder de naam Maume-Marchand-Tawse geëtiketeerd wordt en waar sindsdien positieve hervormingen zijn doorgevoerd. Ondanks de uitbreidingen wil Marchand het bewust kleinschalig houden op het domein. Zijn wijnen bieden al jong bijzonder veel drinkplezier, maar zijn zodanig gevinifieerd dat ze vol vertrouwen mooi kunnen riipen en zich goed blijken te ontwikkelen. Elke geproduceerde wijn wordt individueel benaderd om het eigen karakter en de terroir afkomst optimaal te kunnen tonen. Het houtgebruik is zodoende sterk gedifferentieerd en de biodynamische werkwijzen worden steeds meer merkbaar.
Pascal Marchand, Canadees van geboorte en afkomstig uit Quebec kreeg bekendheid als 'flying winemaker' in Australie en Chili, maar vanwege zijn passie voor Bougogne en de adviezen van de legendarische Henri Jayer kwam hij 1983 naar Frankrijk om in zijn favoriete streek daadwerkelijk wijnmaker te worden. Hij werd direct geïnspireerd door de jonge generatie pioniers, die organische en biodynamische methoden gingen gebruiken.
De Pascal Marchand-Tawse Ladoix 1er Cru 'Les Grêchons et Foutrières' is een 100% Chardonnay komende van een bodem welke zeer steenachtig is en bijzonder rijk aan kalksteen en mergel. Ladoix is een minder bekend dorpje aan de Côtes-de-Beaune maar de 1er Cru Les Gréchons et Foutrierès ligt hoog op de helling grenzend aan de fameuze Grand cru Corton Charlemagne en is de beste cru van Ladoix voor witte Bourgogne. De hele trossen worden geperst, licht geplet. met de alcoholische en malolactische gisting in vaten, "sur lies" zonder"batonnage". Deze Premier Cru Ladoix 'Les Grêchons et Foutrières verouderd gedurende 16 maanden voor 25% in gebruikt eiken en 75% gebruikt eiken gemaakt uit de bossen van Tronçais en Allier. De wijn krijgt alleen een lichte klaring. Deze fraaie Premier Cru Bourgogne heeft frisse tonen van citrus, rode appel en tropisch fruit nuances. I en lichte steenachtige aroma's. De smaak is goed uitgebalanceerd met mooie perzik- en abrikozentonen met tegenwicht aan mineraliteit in de afdronk.
WEETJE: In de Tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet van deze wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij bestelling van deze wijn
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Côte de Nuits |
Wijnhuis | Marchand-Tawse |
Druif | Pinot Noir |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2034 |
Alcohol % | 12.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Vinous rating | 92 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Fruitig, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rond, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch |
Vinous
(90-92)
Drinking Window
2024 - 2034
From: Dance the Quickstep: Burgundy 2020 (Dec 2021)
The 2020 Ladoix Les Gréchons et Foutrières 1er Cru has a detailed and attractive bouquet with orchard fruit and light stony aromas. The palate is well balanced with lovely peachy, apricot notes with counterbalancing mineralité on the finish. Worth seeking out.
- By Neal Martin on November 2021
“I was born on September 4,” Pascale Marchand told me. “I never thought we would finish a harvest before my birthday.” It came to pass as this Nuit-Saint-Georges-based producer/négociant commenced picking on August 25 in Gevrey-Chambertin and Pommard and finished the day before Marchand's big day. “I think Covid expedited things a little. People just wanted to get the harvest done. The paradox of the vintage is that 2020 does not seem like a hot growing season,” continued head winemaker Mark Fincham. “I don’t think the vineyard ever closed down because there was a lot of rain earlier in the year. In 2018 the heat blocked the growth cycle. You never got that blockage in 2020, and there weren’t the same high temperatures. The fruit was very good, so the vinification was easy. I think there was quite a bit of acidification going on around Burgundy. We did a little. We’ll probably bottle the racked wines in January, others in March and April, the whites in December.” It is good to see Tawse starting to get the kudos they deserve. Their diaspora of holdings between their domaine and négociant range can be a bit disorienting, but there are always exceptionally fine wines to be found, this year crowned by a brilliant Mazoyères-Chambertin that had the audacity to surpass the Musigny. There is plenty on offer down the hierarchy in various appellations, and the wines remain well-priced compared with others.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Pascal Marchand, Canadees van geboorte en afkomstig uit Quebec kreeg bekendheid als 'flying winemaker' in Australie en Chili, maar vanwege zijn passie voor Bougogne en de adviezen van de legendarische Henri Jayer kwam hij 1983 naar Frankrijk om in zijn favoriete streek daadwerkelijk wijnmaker te worden. Hij werd direct geïnspireerd door de jonge generatie pioniers, die organische en biodynamische methoden gingen gebruiken.
Meer informatie over Merchand-Tawse
Het verhaal van het Maison Marchand-Tawse in Bourgondië begint met het buitengewone verhaal van Pascal Marchand, het Frans-Canadese jongenswonder, die in 1985 op 22-jarige leeftijd de teugels overnam van de Clos des Epeneaux in Pommard. Hij werd van de ene op de andere dag een sensatie, en is zeker een van de grondleggers van het moderne Bourgondië. Maar de Clos des Epeneaux is klein. En voor een jonge, getalenteerde en ambitieuze wijnmaker was 15 jaar genoeg. Hij had een nieuwe uitdaging nodig. En hij vond er een!
Merchand-Tawse zijn aanpak
Pascal werd benaderd door Jean-Charles Boisset, telg van de familie die de op twee na grootste Franse wijngroep controleert, die een domein wilde creëren dat de showcase zou zijn voor de andere bedrijven van de familie. Dus met de vintage 1999 werd het Domaine de la Vougeraie gelanceerd, waardoor Pascal het beheer kreeg over meer dan 90 hectare Bourgondische wijngaarden, van eenvoudige regionale appellations tot Grand Crus. Het was de grootste creatie van een enkel domein in Bourgondië sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. En het werd al snel een referentie voor de moderne Bourgondische productie. Pascal nam het hele domein mee in de biologische landbouw, en wel met een biodynamische insteek. Het was revolutionair. Gedurende de zeven jaar dat hij daar was, nam Pascal ook deel aan de ontwikkeling van verschillende andere projecten in de Boisset-groep buiten de Bourgogne en in het buitenland. Tegelijkertijd werkte hij als adviseur voor wijnmakerijen over de hele wereld en werd zo een van de bekendste 'vliegende wijnmakers'.
Marchand ontwikkelde zijn eigen wijndomein en heeft zich met zijn financiele partner Moray Tawse gevestigd als micro-negociant onder de naam Marchand-Tawse. Daarnaast heeft dit partnerschap in 2011 het voormalige en belangrijke Domaine Maume verworven, dat nu onder de naam Maume-Marchand-Tawse geëtiketeerd wordt en waar sindsdien positieve hervormingen zijn doorgevoerd. Ondanks de uitbreidingen wil Marchand het bewust kleinschalig houden op het domein. Zijn wijnen bieden al jong bijzonder veel drinkplezier, maar zijn zodanig gevinifieerd dat ze vol vertrouwen mooi kunnen riipen en zich goed blijken te ontwikkelen. Elke geproduceerde wijn wordt individueel benaderd om het eigen karakter en de terroir afkomst optimaal te kunnen tonen. Het houtgebruik is zodoende sterk gedifferentieerd en de biodynamische werkwijzen worden steeds meer merkbaar.