2019 Palari Rocca Coeli Etna Bianco

Wijnsoort Wit
Land Italië
Regio Sicilie
Appellatie Etna
Wijnhuis Palari
Jaar 2019
Druif Carricante Minella bianca
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (14%)
Drink venster 2023 - 2032
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

De eigenaar van het prestigieuze Palari is Salvatore Geraci. Salvatore is een gepassioneerde wijnmaker die een beperkt aantal flessen produceert in Oost-Sicilië. Hij heeft de oude wijn Faro uit de Siciliaanse traditie herontdekt en staat bekend als een iconische wijnmaker. Zijn filosofie is om wijnen van de hoogste kwaliteit te maken die de essentie van Sicilië vertegenwoordigen met de allure van de Bourgondische wijnen. Palari, gelegen in het kleinere Faro DOC, strekt zich uit over ongeveer 7 hectare op de heuvels boven de Straat van Messina. Het domein Palari is de bekendste naam binnen de minuscule DOC Faro, die slechts 21 hectare aan wijngaarden bevat, verdeeld over 17 domeinen in het noordelijke puntje van Sicilië, in de buurt van Messina. In 1985 kocht Salvatore Geraci, eigenaar van Azienda Agricola Palari, een aantal wijngaarden op, met de ambitie om de naam Faro op de lijst van grote Italiaanse wijnen te plaatsen. Hij was en is nog steeds de weder oprichter van deze appellatie. Het domein strekt zich uit over 6 hectare en beschikt ook over 1,5 hectare in de DOC Faro. De rest valt onder de nieuwe DOC Sicilia.

De wijnen van Palari behoren tot de absolute top van Sicilië. In alle gevallen wordt biologisch gewerkt. De wijnstokken worden los van elkaar (d.w.z. niet-geleid) aangeplant op de erg steile hellingen De opbrengsten zijn laag en alles gebeurt handmatig. In de kelder maakt men gebruik van moderne technieken en de allerbeste Franse eiken vaten, hoewel men de laatste jaren minder nieuw hout gebruikt om het fruit zoveel mogelijk te laten spreken. 

Naas de Faro DOC heeft Palari ook een wijngoed gelegen op de flanke van de Etna gelegen in het klassieke gebied tussen Passopisciaro en Solicchiata, strekt het zich uit over ongeveer (slechts) 2 hectare. Terroir is vulkanisch en de bodem bestaat voornamelijk uit puzzolaan, as en klei. De wijngaarden zijn hooggelegen op 800 meter boven zeeniveau en worden vanaf het begin op natuurlijke wijze beheerd. De 80-jarige wijnstokken worden manueel geoogst en ook hier is de opbrengst zeer laag met minder dan 30 ql / ha. De Rocca Coeli  Bianco Etna DOC komt van een kleine wijngaard van minder dan 2 Ha hooggelegen op de flanken van de Etna.

Deze Etna Bianco DOC komt van de flanken van de Etna. Zoals bij alle wijnen van Palario krijgt ook deze wijn alle tijd om te rijpen. De Palari Rocca Coeli Etna Bianco DOC is een blend van Carricante 70%, & Minella  Bianco 30% - typische druiven die voorkomen op de Etna. De wijn is verder niet gefiltreerd en er worden alleen inheemse gisten gebruikt. De wijn heeft 12 maanden gerijpt op frans eiken barriques en daarna nog minimaal 14 maanden op de fles en er zijn slechts 2.000 flessen gemaakt. 

De Rocca Coeli Biancio DOC Etna is een zeer elegante haast Bourgonisch aandoende wijn. In het glas is de wijn licht strogeel met een zeer complexe neus. De wijn moet even ontwaken dus geef deze wijn de tijd en drink deze wijn ook niet te koud. Delicate tonen van wit vers en geel fruit, een vleugje anijs en een beetje brioche en we ruiken lava/tufsteen. In de mond is de wijn verrassend vol en zeer mineralig met een kalkige toets en een vleugje rook maar met de typische frisse Etna zuren. Dit in combinatie met 14% alcohol maakt duidelijk dat deze wijn nog vele jaren prachtig op dronk blijft en zelfs nog zal verbeteren want juist dit is waar de goede Etna Bianco's om bekend staan. Het is niet verrassend dat juist van de Etna met zijn enorm temperatuurverschil tussen dag en nacht en de unieke lava bodem en de altijd aanwezige winden rond de vulkaan juist de Etna Bianco zo zee gewild zijn. Een serieuze uitdaging is alleen de zeer beperkte productie. Van deze Rocca Coeli Bianco zijn bijvoorbeeld maar 2.000 flessen gemaakt.

palari wijngaarden

 

palari wijnkelder

Vineyard for 2019 Palari Rocca Coeli Etna Bianco

De eigenaar van het prestigieuze Palari is Salvatore Geraci. Salvatore is een gepassioneerde wijnmaker die een beperkt aantal flessen produceert in Oost-Sicilië. Hij heeft de oude wijn Faro uit de Siciliaanse traditie herontdekt en staat bekend als een iconische wijnmaker. Zijn filosofie is om wijnen van de hoogste kwaliteit te maken die de essentie van Sicilië vertegenwoordigen met de allure van de Bourgondische wijnen. Palari, gelegen in het kleinere Faro DOC, strekt zich uit over ongeveer 7 hectare op de heuvels boven de Straat van Messina. Het domein Palari is de bekendste naam binnen de miniscule DOC Faro, die slechts 21 hectare aan wijngaarden bevat, verdeeld over 17 domeinen in het noordelijke puntje van Sicilië, in de buurt van Messina. In 1985 kocht Salvatore Geraci, eigenaar van Azienda Agricola Palari, een aantal wijngaarden op, met de ambitie om de naam Faro op de lijst van grote Italiaanse wijnen te plaatsen en hij is het die eigenhandig heeft gezorgd dat de Faro weer een officiële Appelatie is geworden Het domein strekt zich uit over 6 hectare en beschikt ook over 1,5 hectare in de DOC Faro. De rest valt onder de nieuwe DOC Sicilia.

De wijngaarden liggen hoog(600 meter boven zeeniveau) zijn stenen terrassen met steile hellingen - de lineaire afstand tot de zee is 1,5 km. Terroir is aan zee en de grond is voornamelijk gemaakt van kalksteen met klei - het land wordt vanaf het begin op natuurlijke wijze geleid. De oogst is volledig manueel me een bizar lage opbrengst van minder dan 30 ql / ha.

De Palari wijnen uit Faro zijn drie rode wijnen waarvan de  hoofddruif altijd de Nerello Mascalese is met een blend met andere inheemse druiven. Blend voor Palari topwijnen en de bestseller de Soprano is hetzelfde, maar druiven zijn van verschillende percelen en hebben een verschillende rijpingsperiode. Wijnen zijn biologisch, niet gecertificeerd en gisten zijn inheems. Minimaal sulfiet en geen filtratie. Alle wijnen worden permanent bekroond met Tre Bicchieri, Cinque Grappoli en internationaal gerangschikt als 90+ door Robert Parker

Naas de Faro DOC heeft Palari ook een wijngoed gelegen op de flanken van de Etna gelegen in het klassieke gebied tussen Passopisciaro en Solicchiata en strekt het zich uit over ongeveer (slechts) 2 hectare. Terroir is vulkanisch en de bodem bestaat voornamelijk uit puzzolaan, as en klei. De wijngaarden zijn hooggelegen op 800 meter boven zeeniveau en worden vanaf het begin op natuurlijke wijze beheerd. De 80-jarige wijnstokken worden manueel geoogst en ook hier is de opbrengst zeer laag met minder dan 30 ql / ha. De Enat wijnen zijn twee Rocca Coeli (rood en wit), beide gemaakt van inheemse druivensoorten. Wijnen zijn biologisch, niet gecertificeerd en gisten zijn inheems. Minimaal sulfiet en geen filtratie.

De wijnen van Palari behoren tot de absolute top van Sicilië. In alle gevallen wordt biologisch gewerkt.  De wijnstokken worden los van elkaar (d.w.z. niet-geleid) aangeplant op de erg steile hellingen De opbrengsten zijn laag en alles gebeurt handmatig. In de kelder maakt men gebruik van moderne technieken en de allerbeste Franse eiken vaten, hoewel men de laatste jaren minder nieuw hout gebruikt om het fruit zoveel mogelijk te laten spreken. 

Er is geen enkele haast bij Palari en alles krijgt de tijd. De topmodellen blijven vaak 5-6 jaar op het domein voordat deze (mondjesmaat) beschikbaar komen en zonder uitzondering kunnen de wijnen zeer mooi verouderen.


Review: Wine Advocate - Parker

Date: 30 April 2014

Author: Monica Larner

Salvatore Geraci makes one of the icon wines of southern Italy: Faro Palari. An architect by training, this charismatic Sicilian from Messina approaches every detail with extreme precision, from the health of each of his vines to the ambitious restoration of his family manor into a modern winery and tasting room. The magic of his wine, however, is his vineyard. Running late after a long day of appointments, I had the chance to visit his property after nightfall – a fact for which Salvatore has probably not forgiven me. Despite the blackness around us, I cannot exaggerate the beauty of this place. Salvatore’s vineyards (and much of the Faro appellation) remain perched on impossibly steep terraces that look over the Straits of Messina straight into Reggio di Calabria and mainland Italy. We reached his vineyard by Jeep, traveling up a dirt path more appropriate for mountain sheep than motorized vehicle. Using his cell phone to cast an eerie blue light, Salvatore shows me the thick, knotted trunks of his ancient head-pruned vines. The lights of the Italian mainland shimmer in the near distance and muffled horns can be heard from the busy maritime traffic that channels through the Straits. Since the time of the ancients, this thin watery passage – with its dangerous currents and riptides – has sparked both fascination and fear. The legend of the Fata Morgana, a mysterious mirage said to disorient even the most experienced seamen, is born here. The rocky northern corner of Sicily hovers so close to the southern tip of Calabria creating unpredictable wind tunnels and suction. Nothing is subtle about these surroundings. Everything is extreme.

palari etna wijngaard

 

palari etna wijngaard zeezicht

Kenmerken
Wijnsoort Wit
Land Italië
Regio Sicilie
Appellatie Etna
Wijnhuis Palari
Druif Carricante, Minella bianca
Biologisch Nee
Vegan Nee
Jaar 2019
Drinken vanaf 2023
Drinken tot 2032
Alcohol % 14
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Smaakprofiel Droog, Fris, Fruitig, Mineraal, Strak
Drink momenten Borrelen, Met vrienden, Summer party, Terras, Voor alledag
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2019 Palari Rocca Coeli Etna Bianco
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

31.01.2023

2009 Marques de Murrieta Castillo Ygay Gran Reserva Especial

"Geweldige Rioja, superlange afdronk" John

Bekijk product recensie