2016 Palari Faro Palari

58,95 48,72
  • Koop 6 voor 55,50 45,87 en bespaar 6%

?

_
Nog 11 op voorraad
Cadeauverpakking mogelijk in winkelwagen
Wijnsoort Rood
Land Italië
Regio Sicilie
Appellatie Faro
Wijnhuis Palari
Jaar 2016
Druif Nerello Mascalese
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (13.5%)
Drink venster 2023 - 2036
Beschikbaar per 12 dec. 2022
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

De eigenaar van het prestigieuze Palari is Salvatore Geraci. Salvatore is een gepassioneerde wijnmaker die een beperkt aantal flessen produceert in Oost-Sicilië. Hij heeft de oude wijn Faro uit de Siciliaanse traditie herontdekt en staat bekend als een iconische wijnmaker. Zijn filosofie is om wijnen van de hoogste kwaliteit te maken die de essentie van Sicilië vertegenwoordigen met de allure van de Bourgondische wijnen. Palari, gelegen in het kleinere Faro DOC, strekt zich uit over ongeveer 7 hectare op de heuvels boven de Straat van Messina. Het domein Palari is de bekendste naam binnen de miniscule DOC Faro, die slechts 21 hectare aan wijngaarden bevat, verdeeld over 17 domeinen in het noordelijke puntje van Sicilië, in de buurt van Messina. In 1985 kocht Salvatore Geraci, eigenaar van Azienda Agricola Palari, een aantal wijngaarden op, met de ambitie om de naam Faro op de lijst van grote Italiaanse wijnen te plaatsen. Hij was en is nog steeds de herbronner van deze appellatie. Het domein strekt zich uit over 6 hectare en beschikt ook over 1,5 hectare in de DOC Faro. De rest valt onder de nieuwe DOC Sicilia.

De wijngaarden liggen hoog (600 meter boven zeeniveau) zijn stenen terrassen met steile hellingen - de lineaire afstand tot de zee is 1,5 km. Terroir is aan zee en de grond is voornamelijk gemaakt van kalksteen met klei - het land wordt vanaf het begin op natuurlijke wijze geleid. De oogst is volledig manueel me een bizar lage opbrengst van minder dan 30 ql / ha.

De wijnen van Palari behoren tot de absolute top van Sicilië. In alle gevallen wordt biologisch gewerkt. De wijnstokken worden los van elkaar (d.w.z. niet-geleid) aangeplant op de erg steile hellingen De opbrengsten zijn laag en alles gebeurt handmatig. In de kelder maakt men gebruik van moderne technieken en de allerbeste Franse eiken vaten, hoewel men de laatste jaren minder nieuw hout gebruikt om het fruit zoveel mogelijk te laten spreken. 

Er is geen enkele haast bij Palari en alles krijgt de tijd. De topmodellen blijven vaak 5-6 jaar op het domein voordat deze (mondjesmaat) beschikbaar komen en zonder uitzondering kunnen de wijnen zeer mooi verouderen.

Het vlaggenschip, de Palari Faro, is een donkere en hartige wijn met zwart fruit, rook, teer en leder. De complexe frisse neus geurt naar bosvruchten, cassis en een beetje getoast hout. Deze wijn heeft een verrassende en heerlijke intensiteit. De smaak is heel breed en verleidelijk met veel frisheid en rijk aan delicaat fruit. De afdronk is droog en gestructureerd met (stevige)tannines en goede zuren dus geeft deze wijn zeker een jaar of 6 om tot wasdom te komen en de tannines zullen loskomen naarmate de fles langer wordt bewaard. Prachtig evenwicht en mooie afdronk.

Het authentieke en gebruik van vele autochtone druiven waaronder Nerello Mascalese 65%, Nerello Cappuccio 15%, Nocera 15% + Acitana, Galatena, Jacché, Cor’e palumba 5% druiven De wijn is gefemernteerd met zijn eigen gisten en heeft 24 gerijpt op Frans nieuw eiken (Tronçais and Allier) en blijft daarna nog minimaal 24 maanden in de indrukwekkende kelder (in een grot) voordat de flessen vrij worden gegeven. De wijnen worden verder niet gefilterd en gestabiliseerd.

De wijnen krijgen unaniem hoge beoordelingen Gewoon even greep uit de beoordeling:

Robert Parker. Rating: 94 (2013) by Monica Larner

Salvatore Geraci is a towering figure in one of Italy's lesser-known appellations. Faro represents the northern tip of the triangular island of Sicily, near Messina. The 2013 Faro Palari is a dark and savory wine with black fruit, smoke, tar and camphor ash. This vintage shows surprising and delightful intensity. The finish is dry and structured with tannins that remain firmly knit for now. These will loosen with more bottle-aging time. I love the authentic character you get here. The crazy blend of grapes used here is Nerello Mascalese, Nerello Cappuccio and Nocera in the leading roles. Smaller parts of Acitana, Galatena, Jacché and Core 'e Palumba grapes are also thrown into the blend.

Wine Enthusiast. Rating: 96 (2013) by Kerin O’Keefe

Intensely fragrant, this has aromas of underbrush, Mediterranean scrub, woodland berry, carob and exotic incense. The palate is all about elegance and energy, delivering red currant, pomegranate, orange zest, star anise and French oak alongside polished fine-grained tannins before a saline close. It's already tempting but hold to let it fully integrate and develop even more complexity.

Robert Parker. Rating: 93 (2012)

Here is a wine that totally surprised me. The 2012 Faro Palari is enormously profound, elegant and finely etched. It is a wine that should be celebrated thanks to the myriad of small details it offers. First, the 2012 vintage shows a mineral side that is absolutely beautiful. The nose is sharp and focused with pencil shaving, brimstone and flint. As soon as those drying mineral notes lift, the bouquet warms up with fruit flavors: cherry, blackberry and dried raspberry. The bouquet continues to evolve with spice, leather and tobacco. This wine reaches an impressive level of complexity. Even though 2012 was not a classic vintage, the Faro appellation shows beautifully. In the mouth, the wine offers intensity, fleshy fruit flavors and bright acidity. The tannins are both soft and firm. This is a more immediate expression and I will give the wine a slightly shorter drinking window. This vintage will drink well in the long term but it will also show promising results in the medium term.

Robert Parker. Rating: 91 (2011)

The 2011 Faro Palari is a tight, nervous and youthful wine. It needs more time to soften and age in the bottle. The nose is a bit edgy, with sour cherry aromas, wild berry, moist earth, white truffle, licorice and tar. The tannins also feel more pronounced in this very warm vintage. That extra astringency should relax with more bottle aging. This is a wine that really gets between your teeth. Its brightness, acidity and intensity would make a good pairing partner to heavy beef stews or game meat. The wine shows dimension and tension, with muscle and power on the finish. I thought it was just slightly less complex than the 2010 vintage that precedes it.

Robert Parker. Rating: 93 (2010)

From a very good vintage in Sicilian winemaking, the 2010 Faro Palari is an elegant and classic expression. This wine is more floral than the other vintages I've tasted and it shows more exotic flavors of Indian spice, cardamom and lightly crushed clove. There's a slightly soapy aroma of lavender flower or rose potpourri. The wine most definitely underlines Salvatore Geraci trademark signature. It's of light lines and deep finesse with delicate berry aromas that are intertwined with spice, dried flowers and licorice. 2010 vintage tastes very young to me, and should probably age another year or two in the bottle before you pop the cork. The bouquet is still a bit shut down. But the intensity and the inner harmony of the wine bode well for its future aging potential.

Robert Parker. Rating: 93/95 (2010)

Not released yet, the 2010 Faro Palari opens to a light garnet color and shows Burgundian aromas of small berry, moist earth and wild mushroom. Crushed flowers and rose petals also appear. Nerello Mascalese is known for the harshness of its tannins, but they have been well-managed in this expression appearing polished and smooth across the board. In fact, the tannin management in 2010 is excellent and this wine is slightly softer than previous editions.

Robert Parker. Rating: 91/93 (2009)

With fruit harvested at the end of September or the beginning of October, the 2009 Faro Palari is firm and static with solid aromas of dried raspberry, iron, wet earthy and anisette seed that rise from the glass. This edition of Faro Palari seems to take longer to evolve in the glass, boding well for its future evolution. The 2009 vintage is broad and brawny with a masculine personality.

Robert Parker. Rating: 94 (2008)

The 2008 vintage in the Straits of Messina is similar to 2005 in terms of its mild climate and balanced weather. A good amount of rain and cool night temperatures during harvest set the conditions for bright aromatic intensity. This wine shows a beautiful quality of fruit with small red berries and a solid dose of ripe peach. Balsam herbs and dried rosemary appear on the fringe. As the wine evolves in the glass, it begins to show more leather and black licorice. One of the most noticeable aspects of this wine is its balanced acidity.

Robert Parker. Rating: 96 (2007)

The 2007 Faro Palari shows a little more heat intensity compared to recent vintages and appears to be entering its drinking window. The 2007 vintage saw a rain-soaked spring and vigorous growth throughout the growing season. The bouquet offers resinous aromas of tar and pine nut with pretty background notes of black licorice and dusty mineral. The quality of the tannin is silky and long. This is one of my favorite editions of the wine thanks to its profound complexity and slightly denser consistency.

Robert Parker. Rating: 97 (1999)

The standout wine in this vertical tasting, the 1999 Faro Palari is simply divine and drinking beautifully right now. It shows enormous freshness with a particularly vibrant and bright quality of fruit followed by defined nuances of balsamic herb, dried mint, crushed mineral or chalk, ginger, black pepper and black currant. The acidity is perfectly balanced against the soft, elegant nature of the mature tannins. The wine is yielding and polished and painted a beautiful portrait of the aging potential of the Nerello Mascalese, Nerello Cappuccio and Nocera grapes.

Vineyard for 2016 Palari Faro Palari

De eigenaar van het prestigieuze Palari is Salvatore Geraci. Salvatore is een gepassioneerde wijnmaker die een beperkt aantal flessen produceert in Oost-Sicilië. Hij heeft de oude wijn Faro uit de Siciliaanse traditie herontdekt en staat bekend als een iconische wijnmaker. Zijn filosofie is om wijnen van de hoogste kwaliteit te maken die de essentie van Sicilië vertegenwoordigen met de allure van de Bourgondische wijnen. Palari, gelegen in het kleinere Faro DOC, strekt zich uit over ongeveer 7 hectare op de heuvels boven de Straat van Messina. Het domein Palari is de bekendste naam binnen de miniscule DOC Faro, die slechts 21 hectare aan wijngaarden bevat, verdeeld over 17 domeinen in het noordelijke puntje van Sicilië, in de buurt van Messina. In 1985 kocht Salvatore Geraci, eigenaar van Azienda Agricola Palari, een aantal wijngaarden op, met de ambitie om de naam Faro op de lijst van grote Italiaanse wijnen te plaatsen en hij is het die eigenhandig heeft gezorgd dat de Faro weer een officiële Appelatie is geworden Het domein strekt zich uit over 6 hectare en beschikt ook over 1,5 hectare in de DOC Faro. De rest valt onder de nieuwe DOC Sicilia.

De wijngaarden liggen hoog(600 meter boven zeeniveau) zijn stenen terrassen met steile hellingen - de lineaire afstand tot de zee is 1,5 km. Terroir is aan zee en de grond is voornamelijk gemaakt van kalksteen met klei - het land wordt vanaf het begin op natuurlijke wijze geleid. De oogst is volledig manueel me een bizar lage opbrengst van minder dan 30 ql / ha.

De Palari wijnen uit Faro zijn drie rode wijnen waarvan de  hoofddruif altijd de Nerello Mascalese is met een blend met andere inheemse druiven. Blend voor Palari topwijnen en de bestseller de Soprano is hetzelfde, maar druiven zijn van verschillende percelen en hebben een verschillende rijpingsperiode. Wijnen zijn biologisch, niet gecertificeerd en gisten zijn inheems. Minimaal sulfiet en geen filtratie. Alle wijnen worden permanent bekroond met Tre Bicchieri, Cinque Grappoli en internationaal gerangschikt als 90+ door Robert Parker

Naas de Faro DOC heeft Palari ook een wijngoed gelegen op de flanken van de Etna gelegen in het klassieke gebied tussen Passopisciaro en Solicchiata en strekt het zich uit over ongeveer (slechts) 2 hectare. Terroir is vulkanisch en de bodem bestaat voornamelijk uit puzzolaan, as en klei. De wijngaarden zijn hooggelegen op 800 meter boven zeeniveau en worden vanaf het begin op natuurlijke wijze beheerd. De 80-jarige wijnstokken worden manueel geoogst en ook hier is de opbrengst zeer laag met minder dan 30 ql / ha. De Enat wijnen zijn twee Rocca Coeli (rood en wit), beide gemaakt van inheemse druivensoorten. Wijnen zijn biologisch, niet gecertificeerd en gisten zijn inheems. Minimaal sulfiet en geen filtratie.

De wijnen van Palari behoren tot de absolute top van Sicilië. In alle gevallen wordt biologisch gewerkt.  De wijnstokken worden los van elkaar (d.w.z. niet-geleid) aangeplant op de erg steile hellingen De opbrengsten zijn laag en alles gebeurt handmatig. In de kelder maakt men gebruik van moderne technieken en de allerbeste Franse eiken vaten, hoewel men de laatste jaren minder nieuw hout gebruikt om het fruit zoveel mogelijk te laten spreken. 

Er is geen enkele haast bij Palari en alles krijgt de tijd. De topmodellen blijven vaak 5-6 jaar op het domein voordat deze (mondjesmaat) beschikbaar komen en zonder uitzondering kunnen de wijnen zeer mooi verouderen.


Review: Wine Advocate - Parker

Date: 30 April 2014

Author: Monica Larner

Salvatore Geraci makes one of the icon wines of southern Italy: Faro Palari. An architect by training, this charismatic Sicilian from Messina approaches every detail with extreme precision, from the health of each of his vines to the ambitious restoration of his family manor into a modern winery and tasting room. The magic of his wine, however, is his vineyard. Running late after a long day of appointments, I had the chance to visit his property after nightfall – a fact for which Salvatore has probably not forgiven me. Despite the blackness around us, I cannot exaggerate the beauty of this place. Salvatore’s vineyards (and much of the Faro appellation) remain perched on impossibly steep terraces that look over the Straits of Messina straight into Reggio di Calabria and mainland Italy. We reached his vineyard by Jeep, traveling up a dirt path more appropriate for mountain sheep than motorized vehicle. Using his cell phone to cast an eerie blue light, Salvatore shows me the thick, knotted trunks of his ancient head-pruned vines. The lights of the Italian mainland shimmer in the near distance and muffled horns can be heard from the busy maritime traffic that channels through the Straits. Since the time of the ancients, this thin watery passage – with its dangerous currents and riptides – has sparked both fascination and fear. The legend of the Fata Morgana, a mysterious mirage said to disorient even the most experienced seamen, is born here. The rocky northern corner of Sicily hovers so close to the southern tip of Calabria creating unpredictable wind tunnels and suction. Nothing is subtle about these surroundings. Everything is extreme.

palari etna wijngaard

 

palari etna wijngaard zeezicht

Meer informatie
Beschikbaar per 12 dec. 2022
Wijnsoort Rood
Land Italië
Regio Sicilie
Appellatie Faro
Wijnhuis Palari
Druif Nerello Mascalese
Biologisch gecertificeerd Nee
Natural wijn Nee
Vegan Nee
Jaar 2016
Drinken vanaf 2023
Drinken tot 2036
Alcohol % 13.5
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Aanbieding Staffelkorting
Parker rating 94
Smaakprofiel Aards, Droog, Houtgerijpt, Mineraal, Rood fruit, Tannines, Vol
Drink momenten Barbecue, Met vrienden, Open haard
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2016 Palari Faro Palari
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

10.04.2024

2021 Venus la Universal Dido Blanc BIO

"Heerlijke wijn. Mooi puur sap. " Ernst

Bekijk product recensie