2019 Chateau Pesquie Silica

38,95 32,19
Wijnsoort Rood
Land Frankrijk
Regio Côtes du Rhone
Appellatie Côtes du Ventoux
Wijnhuis Château Pesquie
Jaar 2019
Druif Cinsault Grenache
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (13%)
Drink venster 2022 - 2030
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

Frédéric Chaudière en zijn broer Alexandre runnen samen Château Pesquié, gelegen aan de voet van de Mont Ventoux. Hun 72 hectare aan wijngaarden liggen in een straal van maximaal 5 km rondom het Château in de gemeente Mormoiron en zijn geplant op een zeer kiezelhoudende bodem, vermengd met klei en zandsteen. De ecologische manier van werken, in combinatie met een kwalitatief goede en gevarieerde bodem, de juiste druivensoorten met een aanzienlijke leeftijd en het gunstige microklimaat met de afkoelende werking van de Mont Ventoux, staan borg voor wijnen van topkwaliteit. Beide broers met veel liefde voor hun wijnen en passie voor kwaliteit, worden momenteel gezien als pioniers van hun streek en zijn een lichtend voorbeeld voor de appellation Ventoux. Robert Parker onderstreept de kwaliteit van dit Château door regelmatig hoge scores af te geven.

De naam herinnert aan het terroir van zand waarin het zijn uitzonderlijke finesse en elegantiegeeft. Het is ook een hommage aan een van de meest belangrijke elementen die worden gebruikt in de biologisch-dynamische landbouw en dat versterkt de helderheid en glinsterende kanten van wijn.

De Château Pesquié Silica bestaat voor 90% uit grenache en 10% cinsault. De grenache is een druif die een wijn geeft die in zijn jeugd enorm veel vers rood fruit heeft, met name frambozen en kersen. Dat moet je als wijnmaker weten te 'vangen'. Alex Chaudière kan dat als geen ander. Hij laat de wijn vergisten op 'concrete eggs' (heel modern) en betonnen tanks (ouderwets), gevolgd door 12-15 maanden op 600L vaten (demi muids). De wijn kan het hebben, want het hout domineert niet. Bessen, kersen en frambozen. Iets van kirsch en witte peper. Intens en delicaat in de smaak, met prachtig fruit en een lange afrdonk. Jeb Dunnuck 93-95, Wine Advocate 91-93, 96 (Gold) Decanter Wine Awards.

Vineyard for 2019 Chateau Pesquie Silica

Frédéric Chaudière (commercie) en zijn broer Alexandre (wijnmaker) runnen samen Château Pesquié, gelegen aan de voet van de Mont Ventoux. Hun 72 hectare aan wijngaarden liggen in een straal van maximaal 5 km rondom het Château in de gemeente Mormoiron en zijn geplant op een zeer kiezelhoudende bodem, vermengd met klei en zandsteen. De ecologische manier van werken, in combinatie met een kwalitatief goede en gevarieerde bodem, de juiste druivensoorten met een aanzienlijke leeftijd en het gunstige microklimaat met de afkoelende werking van de Mont Ventoux, staan borg voor wijnen van topkwaliteit. Beide broers met veel liefde voor hun wijnen en passie voor kwaliteit, worden momenteel gezien als pioniers van hun streek en zijn een lichtend voorbeeld voor de appellation Ventoux. Robert Parker onderstreept de kwaliteit van dit Château door regelmatig hoge scores af te geven.

De geschiedenis van het wijngoed is een echte familiegeschiedenis die in de jaren 70 van de vorige eeuw begon, toen Odette en René Bastide een oud en vervallen wijngoed kochten en dit stukje bij beetje renoveerden. Daarbij werden bovenal de wijnbergen goed verzorgd, de oogst gaven ze 20 jaar lang aan een coöperatie. Toen omstreeks 1985 Odettes dochter Edith en haar man Paul Chaudière het wijngoed overnamen, waren de wijnbergen al in heel goede conditie, daarbij kwam nog het feit dat het zuidelijke Rhônegebied tot een gekwalificeerd wijnbouwgebied bevorderd werd. Zo kwam in het grote wijnjaar 1990 de eerste Château Pesquié op de markt. In 2003 namen de beide zonen Alexandre en Frédéric samen met hun neef Renaud het beheer op het landgoed over. Met een serie jaargangen die diepe indruk maakte op de internationale pers, lukte het hen om Château Pesquié in de top vijf van de Appellation Ventoux te krijgen.

De voorwaarden hiervoor zijn dan ook ideaal. Alleen de ligging al van het Château op de grens van de Alpen en de Middellandse Zee, in het buitengewone microklimaat van de Mont Ventoux. Dit staat garant voor kerngezonde druiven. De wijngaarden zijn met hun ca. 35 jaar op z’n best. Met de grenache, syrah, cinsault, carignan, mourvèdre, roussanne, viognier, clairette en de chardonnay heeft men de beschikking over de typische druivensoorten van het Rhônegebied. De wijnkelder is met de modernste technieken uitgerust. “If you like southern Rhône reds but don’t like the price of most famous Châteauneufs, you should consider the great value and pleasure offered by Pesquié’s Les Terrasses”, schrijft Jancis Robinson en geeft hiermee een veelzeggend oordeel over het niveau van dit wijngoed!

Kenmerken
Wijnsoort Rood
Land Frankrijk
Regio Côtes du Rhone
Appellatie Côtes du Ventoux
Wijnhuis Château Pesquie
Druif Cinsault, Grenache
Biologisch Ja
Vegan Ja
Jaar 2019
Drinken vanaf 2022
Drinken tot 2030
Alcohol % 13
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Smaakprofiel Droog, Fruitig, Krachtig, Kruidig, Rood fruit, Soepel, Vol
Drink momenten Barbecue, Borrelen, Cadeau!, Met vrienden, Open haard, Voor alledag
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2019 Chateau Pesquie Silica
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

08.02.2023

2021 Juan Gil Blanco

"Dit is niet wat je verwacht - de wijn nis droger dan ik had verwacht. In..." Antoinet

Bekijk product recensie