2019 Almaviva Rothschild Puente Alto

Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | |
Regio | Puente Alto |
Wijnhuis | |
Jaar | 2019 |
Druif | , , , Petit Verdot, |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2022 - 2036 |
Lage voorraad
Nog maar 4 over
Omschrijving
Perfecte wijn bestaat niet, of toch… Dit ware Rothschild-icoon krijgt consistent hoge beoordelingen van de internationale wijnpers, voor alle jaargangen. Almaviva bewijst dat perfectie bestaat.
"Far more satisfying than plenty of Bordeaux" schrijft Jancis Robinson over dit cultproject van de familie (Mouton) Rothschild en het iconische Concha y Toro.
De druiven voor Almaviva worden met de hand geplukt in de Puente Alto-wijngaard om in kleine kratjes naar de winery vervoerd te worden. Na het ontstelen vindt de selectie plaats, met zowel een laser als het menselijk oog zodat alleen de beste druiven overblijven. Deze worden zacht gekneusd en gaan slechts door middel van zwaartekracht de roestvrijstalen vaten in voor de vergisting. In totaal blijft de Almaviva – genoemd naar de held uit het toneelstuk Le Marriage de Figaro – zestien tot achttien maanden op op nieuw Frans eiken.
Het resultaat is niet te versmaden. Open, geurig, diep paars bijna zoet fruit, viooltjes, bloemen, vanille, chocola, complexiteit en verfijning. Typische Chileense eucalyptus. In de mond fluweelzacht maar met ruggengraat. Tannines als zacht cacaopoeder. Rijp zwoel fruit omsluit je smaakpapillen, zacht en romig met laurier, chocola, tabak en drop. Complex en zalig.
95+/100 Parker & 97/100 Suckling
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Chili |
Regio | Puente Alto |
Iconen | Icoon Zuid Amerika |
Wijnhuis | Almaviva |
Druif | Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Carmenere, Petit Verdot, Syrah-Shiraz |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2019 |
Drinken vanaf | 2022 |
Drinken tot | 2036 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 96 |
James Suckling rating | 97 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Open haard |
Professionele Recensies
Parker
Rating
95+
Release Price
$150
Drink Date
2021 - 2030
Reviewed by
Luis Gutiérrez
Issue Date
31st Aug 2021
Source
Issue 256 End of August 2021, The Wine Advocate
The 2019 Almaviva is a blend of 68% Cabernet Sauvignon, 23% Carmenère (from Peumo), 5% Cabernet Franc, 3% Petit Verdot and 1% Merlot, higher in Carmenere and reflecting a warmer and drier vintage when then bottled wine reached 15% alcohol. It fermented with destemmed grapes in stainless steel and matured in French oak barrels, 75% of them new, for 18 months. Here, the Carmenere adds herbal freshness and changes the aromatic profile when compared with the 2019 Epu. 2019 was a good year for Carmenere, which suffers in extremely warm years like 2017, but in moderately warm years like 2019, the variety displays that herbal character and has good density. It's full-bodied and round, with saturated tannins, tasty, spicy and long, with a dry, serious finish. It's balsamic, with notes of camphor and a silky and velvety texture. 200,000 bottles produced. It was bottled in January 2021.
I spoke to winemaker Michel Friou who told me about the driest year in 2000 and a very good year but perhaps with some challenges for some places as they had a lot of rain in late January. I tasted 2019 (and the 2018 vintage, a great and homogeneous year, of the second wine that will be sold through Bordeaux for the first time in September 2021), a year that is more heterogeneous, but in some places it could be even better than 2018. At Almaviva, the behavior of temperatures was above the average and it was an early harvest. But the difference in Puente Alto was the winter, 300 liters of rain in 2018, but with 150 in 2019 (between May and October), but in the end he told me the wine from 2019 could be compared with the one from 2018. In a drier year, they irrigate a little more and end up having less stress in the vines.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
De naam Almaviva, hoewel het een Spaanse sonoriteit heeft, behoort tot de klassieke Franse literatuur: graaf Almaviva is de held van The Marriage of Figaro, het beroemde toneelstuk van Beaumarchais (1732-1799), later omgezet in een opera van het genie van Mozart. Het label is ondertussen een eerbetoon aan de voorouderlijke geschiedenis van Chili, met 3 reproducties van een gestyled ontwerp, dat de visie van de aarde en de kosmos in de Mapuche-beschaving symboliseert. Het label draagt de naam Almaviva in het eigen handschrift van Beaumarchais. Twee grote tradities slaan zo de handen ineen.
Het Château-concept werd in de 19e eeuw in Frankrijk geïntroduceerd als een manier om het creatieve meesterschap van wijnbouwers uit Bordeaux te eren. Almaviva was de eerste wijn in Chili die werd gecreëerd volgens dit Franse Château-concept, rekening houdend met een uitzonderlijk terroir, een unieke bodega en een technisch team die exclusief is toegewijd aan de productie van wijnen van ongeëvenaarde kwaliteit en excellentie.
Perfecte wijn bestaat niet, of toch… Dit ware Rothschild-icoon krijgt consistent hoge beoordelingen van de internationale wijnpers, voor alle jaargangen. Almaviva bewijst dat perfectie bestaat.
"Far more satisfying than plenty of Bordeaux" schrijft Jancis Robinson over dit cultproject van de familie (Mouton) Rothschild en het iconische Concha y Toro.
De druiven voor Almaviva worden met de hand geplukt in de Puente Alto-wijngaard om in kleine kratjes naar de winery vervoerd te worden. Na het ontstelen vindt de selectie plaats, met zowel een laser als het menselijk oog zodat alleen de beste druiven overblijven. Deze worden zacht gekneusd en gaan slechts door middel van zwaartekracht de roestvrijstalen vaten in voor de vergisting. In totaal blijft de Almaviva – genoemd naar de held uit het toneelstuk Le Marriage de Figaro – zestien tot achttien maanden op op nieuw Frans eiken.
Het resultaat is niet te versmaden. Open, geurig, diep paars bijna zoet fruit, viooltjes, bloemen, vanille, chocola, complexiteit en verfijning. Typische Chileense eucalyptus. In de mond fluweelzacht maar met ruggengraat. Tannines als zacht cacaopoeder. Rijp zwoel fruit omsluit je smaakpapillen, zacht en romig met laurier, chocola, tabak en drop. Complex en zalig.
95+/100 Parker & 97/100 Suckling
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Chili |
Regio | Puente Alto |
Iconen | Icoon Zuid Amerika |
Wijnhuis | Almaviva |
Druif | Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Carmenere, Petit Verdot, Syrah-Shiraz |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2019 |
Drinken vanaf | 2022 |
Drinken tot | 2036 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 96 |
James Suckling rating | 97 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Open haard |
Parker
Rating
95+
Release Price
$150
Drink Date
2021 - 2030
Reviewed by
Luis Gutiérrez
Issue Date
31st Aug 2021
Source
Issue 256 End of August 2021, The Wine Advocate
The 2019 Almaviva is a blend of 68% Cabernet Sauvignon, 23% Carmenère (from Peumo), 5% Cabernet Franc, 3% Petit Verdot and 1% Merlot, higher in Carmenere and reflecting a warmer and drier vintage when then bottled wine reached 15% alcohol. It fermented with destemmed grapes in stainless steel and matured in French oak barrels, 75% of them new, for 18 months. Here, the Carmenere adds herbal freshness and changes the aromatic profile when compared with the 2019 Epu. 2019 was a good year for Carmenere, which suffers in extremely warm years like 2017, but in moderately warm years like 2019, the variety displays that herbal character and has good density. It's full-bodied and round, with saturated tannins, tasty, spicy and long, with a dry, serious finish. It's balsamic, with notes of camphor and a silky and velvety texture. 200,000 bottles produced. It was bottled in January 2021.
I spoke to winemaker Michel Friou who told me about the driest year in 2000 and a very good year but perhaps with some challenges for some places as they had a lot of rain in late January. I tasted 2019 (and the 2018 vintage, a great and homogeneous year, of the second wine that will be sold through Bordeaux for the first time in September 2021), a year that is more heterogeneous, but in some places it could be even better than 2018. At Almaviva, the behavior of temperatures was above the average and it was an early harvest. But the difference in Puente Alto was the winter, 300 liters of rain in 2018, but with 150 in 2019 (between May and October), but in the end he told me the wine from 2019 could be compared with the one from 2018. In a drier year, they irrigate a little more and end up having less stress in the vines.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
De naam Almaviva, hoewel het een Spaanse sonoriteit heeft, behoort tot de klassieke Franse literatuur: graaf Almaviva is de held van The Marriage of Figaro, het beroemde toneelstuk van Beaumarchais (1732-1799), later omgezet in een opera van het genie van Mozart. Het label is ondertussen een eerbetoon aan de voorouderlijke geschiedenis van Chili, met 3 reproducties van een gestyled ontwerp, dat de visie van de aarde en de kosmos in de Mapuche-beschaving symboliseert. Het label draagt de naam Almaviva in het eigen handschrift van Beaumarchais. Twee grote tradities slaan zo de handen ineen.
Het Château-concept werd in de 19e eeuw in Frankrijk geïntroduceerd als een manier om het creatieve meesterschap van wijnbouwers uit Bordeaux te eren. Almaviva was de eerste wijn in Chili die werd gecreëerd volgens dit Franse Château-concept, rekening houdend met een uitzonderlijk terroir, een unieke bodega en een technisch team die exclusief is toegewijd aan de productie van wijnen van ongeëvenaarde kwaliteit en excellentie.