2018 Equipo Navazos Niepoort Blanco

Waardering:
100 % of 100
22,95 18,97

?

_
Niet op voorraad
Cadeauverpakking mogelijk in winkelwagen
Wijnsoort Wit
Land Spanje
Regio Montilla-Moriles
Appellatie Jerez (Appellatie)
Wijnhuis Equipo Navazos
Jaar 2018
Druif Pedro Ximenez
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (12.5%)
Drink venster 2020 - 2027
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

Alles wijst erop dat de oorsprong van de biologische veroudering van Andalusië teruggaat tot de tweede helft van de achttiende eeuw, halverwege Sanlúcar (die de wijnen levert) en Cádiz (die de markt en commerciële kanalen levert en ook de heilzame effecten van de flor werden voor het eerst gewaardeerd.

Alles wijst er ook op dat in die dagen de praktijk van fortificatie niet veel voorkwam in de witte wijnen die bestemd waren voor lokale consumptie. Dat halen we uit het artikel van Agustín Fernández uit 1801 over "Wijngaarden en wijnbereidings praktijken in San Lucar de Barrameda", gepubliceerd in uitgave 213 van die bewonderenswaardige informatiebron die de Semanario de Agricultura y Artes dirigido a los Párrocos was. Nadat hij had verklaard dat de beste druiven de "listanes" (palomino fino) waren en de beste wijngaarden die van "tierras blancas" (albariza-bodems), ging hij als volgt verder:
Als de druiven van topkwaliteit zijn, hebben we niets meer nodig; het is waar dat sommigen wat verfijnde alcohol toevoegen om ze te stabiliseren, maar ze riskeren dat de wijnen grof worden...."

Parameters om een niet niet versterkte topkwaliteit PX of Palomino droge witte wijn te krijgen zijn: a) de palomino fino of PX -variëteit, b) afkomstig van de beste wijngaarden, c) gefermenteerd met behulp van inheemse gisten, e) gerijpt onder de laag flor die word gevormd onmiddellijk nadat de fermentatiegisten hun werk hadden gedaan, f) geen toegevoegde alcohol. Deze wijn stond vroeger bekend als "vino de manzanilla", plaatselijk bekend als "vino blanco" ("witte wijn").

De Equipo Navazos Niepoort is een onversterkte witte wijn, die met vintage 2018 de negende vintage is van Navazos Niepoort, geproduceerd door Equipo Navazos volgens exact dezelfde strenge kwaliteitscriteria die worden toegepast en gemaakt zoals werd gedaan door de beste wijnmakers van de Bajo Guadalquivir meer dan 200 jaren geleden: palomino fino-most afkomstig van een historische Albariza-wijngaard, gefermenteerd met inheemse gisten die de wijnstokken en de gistingsvaten zelf impregneren, twaalf maanden gerijpt onder een laag flor dankzij de werking van inheemse gisten die onmiddellijk de controle overnemen na fermentatie, en natuurlijk met geen enkele druppel toegevoegde alcohol. 

Het idee om een niet-versterkte sherry uit te brengen, is overigens niet van Equipo Navazos zelf, maar van een andere wijngrootheid: Dirk van der Niepoort. Die kwam naar Andalusië om in 2008 de eerste editie te maken van de Navazos Niepoort. Een wijn gemaakt volgens de klassieke methode – in grote, niet helemaal volle vaten, zodat de flor de kans krijgt om te groeien – maar zonder alcohol toe te voegen. Het idee dat een alcoholpercentage van 15% noodzakelijk is om de flor te laten gedijen, wordt door Jesús als onzinnig van de hand gewezen. Uit oude boeken blijkt dat het versterken van de wijn pas veel later is toegepast. De Equipo Navazos Niepoort Blanco is dus een Vino Blanco uit Jerez en geen sherry, gemaakt van Palimino druif.

De wijn is expressief en open doordringende hints met spierkracht en kracht. De smaak is erg smakelijk, met een kalkachtige mineraliteit en een lange afdronk. De Navazos Niepoort is een wijn met karakter, levendig, fris en mineralig, met de zuivere expressie van de kalkrijke bodem. Full body, maar niet zwaar, droog, maar niet agressief. Je blijft de ziltigheid proeven. Een geweldige gastronomische wijn! 

Het wordt het best gekoeld gedronken bij ongeveer 6-8graden, met elk type lichtgekookte vis en zeevruchten, maar ook met lichtere rijst- en pastagerechten en salades met een delicate smaak. Van de kalkrijke bodems tot het glas, na een periode onder flor. Nooit eerder, in de afgelopen tijd, waren traditie en toekomst zo authentiek omarmd als in deze Andalusische wijn. De Flor-aged witte wijnen zijn tegenwoordig terecht heel erg in opkomst. De wijnen zijn uitermate elegant, fris en droog. Deze wijn smeekt om zeevruchten zoals een hollands mosselpannetje maar ook heerlijk bij een echte Bellota Iberico ham (jamon)

Vineyard for 2018 Equipo Navazos Niepoort Blanco
Meer informatie
Wijnsoort Wit
Land Spanje
Regio Montilla-Moriles
Appellatie Jerez (Appellatie)
Wijnhuis Equipo Navazos
Druif Pedro Ximenez
Biologisch gecertificeerd Nee
Natural wijn Nee
Vegan Nee
Jaar 2018
Drinken vanaf 2020
Drinken tot 2027
Alcohol % 12.5
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Aanbieding Staffelkorting
Parker rating 93
Smaakprofiel Aromatisch, Complex, Fruitig, Krachtig, Rond, Wit fruit
Drink momenten Cadeau!, Lekker luxe, Terras
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2018 Equipo Navazos Niepoort Blanco
Uw waardering
FC_eng_NN18 (140.49 kB)

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

10.04.2024

2021 Venus la Universal Dido Blanc BIO

"Heerlijke wijn. Mooi puur sap. " Ernst

Bekijk product recensie