Ham
Jambon Eiriz Jabugo behoort tot de absolute top-leveranciers van Iberico Bellota hammen. Het bedrijf behoort tot de pioneers van dit geweldige product en bestaat al sinds 1818 waarin zij op een zeer respectvolle en traditionele manier geweldige Iberische ham en vleeswaren produceren. EĆriz is een absolute prijswinnaar en heeft de prestigieuze Jamon de Oro (Gouden Ham) gewonnen op de X...
Jambon Eiriz Jabugo behoort tot de absolute top-leveranciers van Iberico Bellota hammen. Het bedrijf behoort tot de pioneers van dit geweldige product en bestaat al sinds 1818 waarin zij op een zeer respectvolle en traditionele manier geweldige Iberische ham en vleeswaren produceren. EĆriz is een absolute prijswinnaar en heeft de prestigieuze Jamon de Oro (Gouden Ham) gewonnen op de X Feria del JamĆ³n of Aracena op basis van hun doorlopende focus op het slechts produceren van absolute authentieke kwaliteit op een uiterst respectvolle manier. Deze ham komt uit de DOP Jamon de Jabugo (voorheen Jamon de Huelva) en dit is de regio waar de absoluut beste kwaliteit Iberico hammen vandaan komen.
IbĆ©rico Bellota D.O is het paradepaardje onder de Spaanse hammen en is dan ook zeer erg geliefd onder de liefhebbers van smaakvolle ambachtelijke producten. De Spaanse varkentjes worden kort na de geboorte gevoed met mais en graan vooraleer ze worden losgelaten in de vrije natuur; Vanaf september tot ongeveer maart kunnen ze hun voeden in de eikenbossen met heerlijke eikels. Door het vele bewegen en hun optimale voeding krijgen ze een bijzondere vetopslag in en rondom hun spiermassa's. Tijdens hun laatste herfst mesten deze varkens zichzelf vet met de eikels van de eikenbomen waardoor hun vlees een bijzonder verfijnd aroma krijgt met een uitzonderlijk hoog percentage meervoudig onverzadigde vetzuren. Deze zwarte varkens (pata negra) produceren de allerhoogste kwaliteit Jambon. Zo krijgt de IbĆ©rico bellota ham een zachte textuur en is daardoor veel smaakvoller dan bv de IbĆ©rico Cebo of de serranoham. De EĆriz hammen zijn allen gecertificeerd en voldoende aan de stricte regelgeving van de D.O.P
Jam(b)on bellota zijn de achterpoten. Groter stuk vlees, minder vet en moet minimaal 2x zo lang drogen als de de Paleta. Dit is het mooiste maar ook duurste stuk
Jam(b)on Paleta of paletilla bellota houdt in dat het de ham is van de schouder. Minder vlees en spier in vergelijk dat de Jambon. Omdat de Paletas (schouder hammen) kleiner zijn is het (lucht-)droog-proces ook half zo lang.
Bellota betekent dat het vrije uitloop varkens zijn die rondlopen zich volop tegoed en gevoed aan het gras en de eikels. Dit geldt voor zowel de Paleta als de Jamon.
Cebo de Campo is een kwalificatie dat dat de varkens zijn (bij)gevoerd met maĆÆs en graan. Dit geldt voor zowel Paleta Cebo en jamon Cebo.
Alle producten zijn handgesneden door gediplomeerde Maestra Cortadora's en zijn perfect gevacumeerd en kunnen zeer lang (in koeling) worden bewaard (tot een jaar).
De drie pijlers van Eiriz producten zijn:
1. 100% pure Iberische varkens welke in de vrije natuur rondlopen en dankzij de op de velden van nature voorkomend voedsel waaronder het Iberisch van alles uit de pure natuur haalt waardoor het vlees zeer waardevolle elementen bevat waaronder eiwitten, fosfor, calcium en ijzer, meervoudig onverzadigde vetten (vergelijkbaar met die van olijfolie) en vitamines B1 en B2. De keuze van de dieren is zeer belangrijk en deze moeten "Bellota-waardig" zijn
2. De varkens lopen vrij rond met slechts Ć©Ć©n dier per hectare grond, grazen op onze eigen weilanden in het natuurpark van Aracena, volledig in de bergen en midden in eiken en kastanje bossen. De minimale leeftijd waarop ze worden geslacht 18 maanden (het gemiddelde bij de meer industriĆ«le producten is rond de 6 maanden). Het inmense domein CorteconcepciĆ³n van Eiriz ligt 2 km van de de rivier de Odiel en ligt op 572 meter boven de zeespiegel. CorteconcepciĆ³n profiteert van een microklimaat daar het de winden Atlantische Oceaan voor de fraaie ziltheid zorgen terwijl op hetzelfde moment er een Mediterranen klimaat heerst
3. Rijpen: Men gebruiken alleen zeezout en elk stuk ham droogt van nature in de frisse lucht en wordt zo gerijpt. Dus geen industriƫle rijpings-cellen, chemicalien om het rijpen te versnellen en andere toevoegen. Slechts alleen zeezout en op de klassieke manier zoals men dat ook 200 jaar geleden deed. Het vlees is dus onbewerkt en puur.
Wat drinken we bij een Iberico Ham:
Hier worden vaak fouten gemaakt en worden er vrij zware wijnen geserveerd. Dit is absoluut niet juist. De Bellota/Iberico varkens eten veel eikels waardoor de ham al doordrenkt is met hout-tonen. als hier dan ook nog eens een zware hout opgevoede wijn wordt geserveerd dan verwoest dat de smaak. Devies is om goede fijne sherry, een fruitige witte of een lichte rode wijn te drinken samen met knapperig stokbrood (zoals de traditionele Spaanse begeleiding "Picos de pan").
Ideale wijnen bij een goede iberico zijn bijvoorbeeld:
Albet i Noya (de tinto en blanco)
Bij Grandcruwijnen verkopen we verschillende producten waarbij we een drietal fraaie hammen handgesneden verkopen (vacuum verpakt) in pakjes van 100 gram. Daarnaast verkopen we zeer bewust het absolute top stukje de Lomo of Lomito (het allermooiste gedeelte van de ham) aan 1 stuk zodat deze zijn tederheid van de gemarmerde vlees niet verliest tijdens het snijden van de ham. Deze hammen wegen rond de 400gr en zijn ook gevacumeerd. Ook verkopen we de geweldige Chorizo worsten gemaakt van het Bellota Pata Negra varkentje. Allemaal rechtstreeks uit Spanje en perfect gevacumeerd
Last but not least kunt ook een volledige Bellota of Paletta kopen (achterpoot of voorpoot en dan alleen de absolute top versie namelijke die van de Bellota. Deze laten wij rechtstreeks vanuit EĆriz bij u bezorgen. Levertijd is ongeveer 5 dagen.