2018 Château Montrose Saint-Estèphe Grand Cru Classé

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | Saint-Estèphe |
Wijnhuis | |
Jaar | 2018 |
Druif | , , , Petit Verdot |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13%) |
Drink venster | 2022 - 2055 |
Op voorraad
6 items beschikbaar
Omschrijving
2018 markeert een belangrijke stap in de conversie van onze wijngaard naar duurzame wijnbouw. De weersomstandigheden zorgden voor een sterke druk van parasieten, waardoor uiterste waakzaamheid nodig was. Het beheer van de wijngaarden was dus complex, maar de richting van onze milieuaanpak werd resoluut gehandhaafd. Het mooie weer en de hitte aan het einde van de zomer, vergelijkbaar met 2009, zorgden voor de vintage, die een ongelooflijk potentieel in de kelder tot uitdrukking bracht. Het jaar begon met een zeer regenachtige winter. De lente was nat en warm en de knopuitbarsting kwam laat. De vroege bloei vond plaats vlak voor enkele regenbuien begin juni, wat leidde tot kleine problemen met een slechte vruchtzetting. De zeer sterke druk van meeldauw heeft ons niet afgeleid van onze stap naar duurzame wijnbouw en we accepteerden het vooruitzicht van een aanzienlijke daling van de opbrengsten.
De hete en droge zomer werd vanaf eind juli gekenmerkt door sterke waterstress. Deze weersomstandigheden hadden de neiging de groei van de bessen te beperken, maar verhoogden de concentratie ervan sterk. De oogst vond plaats onder perfecte omstandigheden. In de kelder was, gezien de kleine omvang van de druiven (20% onder het gemiddelde), de verhouding tussen schillen en sap beslist in het voordeel van de schillen. De eerste extracties, zorgvuldiger gecontroleerd dan ooit, leverden al snel zeer geconcentreerde sappen op met een uitzonderlijke rijkdom. Het nauwgezette werk aan de perswijn werd voortgezet: 6 batches van zeer hoge kwaliteit vulden de 61 batches vrije uitloop aan en verrijkten de basis voor onze blends.
De eerste proeverijen tonen de tekenen van een zeer geweldige vintage, een subtiele combinatie van het fruitige aromatische profiel van de 2009 en de precisie van de 2016. De druiven zijn geplukt tussen 17 september tot 5 oktober. De samenstelling van de 2018 vintage bestaat uit 72% Cabernet Sauvignon, 20& Merlot, 6% Cabernet Franc en 2% Petit Verdot. De wijn heeft een diepe en intense robijnrode kleur. De neus is delicaat en zeer complex. Met beluchting onthult de neus aroma's van zwart fruit en witte bloemen, vergezeld van subtiele rokerige tonen. In de mond is de aanzet vol met uitzonderlijke aromatische rijkdom. Krachtig en zijdeachtig, het biedt ongelooflijke lengte en finesse.
WEETJE: Onder de tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet en wij sturen u deze digitaal toe bij een bestelling van deze wijn. Tevens het vermelden waard dat wij de (Bordeaux) wijnen rechtstreeks inkopen en nooit via de tussenhandel aanschaffen doordat wij dan niet weten welke reizen de wijn allemaal heeft gemaakt en hoe deze behandeld is. De wijnen komen van de kelders van het Chateau rechtstreeks in ons geconditioneerd Warehouse te Dordrecht waar al onze wijnen liggen opgeslagen.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bordeaux |
Appellatie | Saint-Estèphe |
Iconen | Icoon Frankrijk |
Wijnhuis | Chateau Montrose |
Druif | Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2018 |
Drinken vanaf | 2022 |
Drinken tot | 2055 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 98 |
James Suckling rating | 98 |
Vinous rating | 98 |
Smaakprofiel | Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Tannines |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 98+
Reviewed by:Lisa Perrotti-Brown
Drink Date: 2024 - 2064
The 2018 Montrose is a blend of 72% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot, 6% Cabernet Franc and 2% Petit Verdot. Very deep garnet-purple in color, it needs a good amount of air to unlock the vibrant scents of crushed blackberries, preserved plums and cassis with suggestions of star anise, cedar chest, underbrush, Indian spices and iron ore, plus an emerging waft of violets. The full-bodied palate features the most exquisitely ripe tannins, offering a rock-solid backbone with tons of freshness lifting the taut, muscular fruit, finishing long and mineral laced. Going back to this wine over a period of hours and then days further reveals a Montrose of great opulence, richness and depth. Incidentally, the IPT level this year is 82, which indicates a very high level of tannins, and yet they are so, so ripe. The alcohol is around 14.5%. But sit back, close your eyes and forget the numbers—this is pure hedonism in its youth with a fantastic 40+ years of cellaring ahead of it, during the course of which do not be at all surprised if you are blown away by a three-digit experience.
“Yes, the early part of the season was a challenge,” Communications Manager Hélène Brochet confessed. “Sixty-five percent of the vineyard is organic. We didn’t give up—we stuck to it, and now we have decided to go 100% organic. 2018 proved to us we could be organic without suffering too much. The organic blocks needed 15 treatments this year. Non-organic required 12, which is not such a big difference. The results were the same.”
In the end, yields were still pretty low at Montrose at just 26 hectoliters per hectare, mainly due to coulure (flowering/fruit set problems) and smaller berries (20% below average) rather than mildew.
“2018 was hotter than 2016,” Brochet went on to tell me. “We had very tiny berries. The juice was completely black the first day of harvest. Extraction had to go easy—we had to be careful to extract only what we needed. We had to stop the extraction early. We created six different levels of press wines."
Published: Mar 31, 2021
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
CHÂTEAU MONTROSE ST.-ESTÈPHE 2018
Thursday, February 3, 2022
Country : France
Region : Bordeaux
Vintage : 2018
Score : 98
Purity and beauty on the nose with blackberry, blueberry, raspberry, crushed-stone and violet character. A full-bodied red with masses of polished tannins and intense flavors of currants and blackberries. Juicy finish. Super depth to this. Goes on for minutes. Try after 2027.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
(95-98)
From: Bordeaux 2018: Back in Black (Apr 2019)
The 2018 Montrose balances finesse and power to a degree I don't think I have seen in a recent young Montrose. The 2018 has plenty of depth, intensity and thrust - all signatures of Montrose - but it also has a striking sense of elegance. Crème de cassis, lavender, spice, menthol and licorice meld together in the glass. Although it is naturally very young, the 2018 Montrose appears to have a tremendous future. The blend is 72% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot, 6% Cabernet Franc and 2% Petit Verdot, which is to say more Cabernet and less Merlot than is the norm. Readers will have to be patient with the 2018, but it is a stellar wine in the making. Montrose presents an en primeur sample aged 100% in new oak (while the final wine is aging in 60% new barrels) to show a wine that is more ready to taste young.
- By Antonio Galloni on April 2019
“In terms of rain, heat and sunshine, 2018 is very similar to 2009,” Montrose CEO Hervé Berland recounted. With 75-80% of the property now farmed biodynamically, Montrose had its challenges with mildew in 2018. “Ultimately, dehydration in summer was a bigger factor than mildew when it comes to yields. Our production at Montrose was 25 hectoliters per hectare are opposed to our recent historical average of about 35,” explained Technical Director Vincent Decup.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Château Montrose geldt als een van de meest prestigieuze chateaus uit de Médoc. Zeker sinds de gefortuneerde broers Martin and Olivier Bouygues het chateau in 2006 kochten en aan een rigoureuze ‘opknapbeurt’ begonnen. Werkelijk alles pakten ze aan, van wijngaard tot kelder. Ook het team wordt versterkt, onder anderen met Hervé Berland, die zijn plek als directeur bij Château Mouton-Rothschild gedag zegt om aan dit ambitieuze project leiding te geven. De kwaliteit is sindsdien omhoog geschoten en de laatste paar oogstjaren behoort Château Montrose steevast tot de allerbeste wijnen van Bordeaux; een geweldige prestatie! Onderdeel van de grote kwaliteitsverbetering is een ‘parcelaire’ aanpak, waarbij de wijngaard in allemaal kleine stukjes is verdeeld, die ieder apart van elkaar beoordeeld, gevinifieerd en opgevoed worden. De selectiemogelijkheden zijn daardoor enorm toegenomen. Zodanig dat er naast een eerste en tweede wijn ook een derde wijn het licht heeft gezien.
Chateau Montrose maakt krachtige wijnen die een lang leven voor zich hebben. Alhoewel zeer tanninerijk is de elegantie en vooral intensiteit memorabel. Deze één der allerbeste St. Estèphe wijnen heeft de 2e Grand Cru Classé status maar zou met gemak mee kunnen in de hoogste 1e Cru klasse. Sinds de oogst van 1989, gevolgd door een 100 punten score van Robert Parker in 1990 is de reputatie wereldwijd groot en schaart Montrose zich onder de allergrootste Bordeaux.
2018 markeert een belangrijke stap in de conversie van onze wijngaard naar duurzame wijnbouw. De weersomstandigheden zorgden voor een sterke druk van parasieten, waardoor uiterste waakzaamheid nodig was. Het beheer van de wijngaarden was dus complex, maar de richting van onze milieuaanpak werd resoluut gehandhaafd. Het mooie weer en de hitte aan het einde van de zomer, vergelijkbaar met 2009, zorgden voor de vintage, die een ongelooflijk potentieel in de kelder tot uitdrukking bracht. Het jaar begon met een zeer regenachtige winter. De lente was nat en warm en de knopuitbarsting kwam laat. De vroege bloei vond plaats vlak voor enkele regenbuien begin juni, wat leidde tot kleine problemen met een slechte vruchtzetting. De zeer sterke druk van meeldauw heeft ons niet afgeleid van onze stap naar duurzame wijnbouw en we accepteerden het vooruitzicht van een aanzienlijke daling van de opbrengsten.
De hete en droge zomer werd vanaf eind juli gekenmerkt door sterke waterstress. Deze weersomstandigheden hadden de neiging de groei van de bessen te beperken, maar verhoogden de concentratie ervan sterk. De oogst vond plaats onder perfecte omstandigheden. In de kelder was, gezien de kleine omvang van de druiven (20% onder het gemiddelde), de verhouding tussen schillen en sap beslist in het voordeel van de schillen. De eerste extracties, zorgvuldiger gecontroleerd dan ooit, leverden al snel zeer geconcentreerde sappen op met een uitzonderlijke rijkdom. Het nauwgezette werk aan de perswijn werd voortgezet: 6 batches van zeer hoge kwaliteit vulden de 61 batches vrije uitloop aan en verrijkten de basis voor onze blends.
De eerste proeverijen tonen de tekenen van een zeer geweldige vintage, een subtiele combinatie van het fruitige aromatische profiel van de 2009 en de precisie van de 2016. De druiven zijn geplukt tussen 17 september tot 5 oktober. De samenstelling van de 2018 vintage bestaat uit 72% Cabernet Sauvignon, 20& Merlot, 6% Cabernet Franc en 2% Petit Verdot. De wijn heeft een diepe en intense robijnrode kleur. De neus is delicaat en zeer complex. Met beluchting onthult de neus aroma's van zwart fruit en witte bloemen, vergezeld van subtiele rokerige tonen. In de mond is de aanzet vol met uitzonderlijke aromatische rijkdom. Krachtig en zijdeachtig, het biedt ongelooflijke lengte en finesse.
WEETJE: Onder de tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet en wij sturen u deze digitaal toe bij een bestelling van deze wijn. Tevens het vermelden waard dat wij de (Bordeaux) wijnen rechtstreeks inkopen en nooit via de tussenhandel aanschaffen doordat wij dan niet weten welke reizen de wijn allemaal heeft gemaakt en hoe deze behandeld is. De wijnen komen van de kelders van het Chateau rechtstreeks in ons geconditioneerd Warehouse te Dordrecht waar al onze wijnen liggen opgeslagen.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bordeaux |
Appellatie | Saint-Estèphe |
Iconen | Icoon Frankrijk |
Wijnhuis | Chateau Montrose |
Druif | Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2018 |
Drinken vanaf | 2022 |
Drinken tot | 2055 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 98 |
James Suckling rating | 98 |
Vinous rating | 98 |
Smaakprofiel | Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Tannines |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Parker
The Wine Advocate
RP 98+
Reviewed by:Lisa Perrotti-Brown
Drink Date: 2024 - 2064
The 2018 Montrose is a blend of 72% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot, 6% Cabernet Franc and 2% Petit Verdot. Very deep garnet-purple in color, it needs a good amount of air to unlock the vibrant scents of crushed blackberries, preserved plums and cassis with suggestions of star anise, cedar chest, underbrush, Indian spices and iron ore, plus an emerging waft of violets. The full-bodied palate features the most exquisitely ripe tannins, offering a rock-solid backbone with tons of freshness lifting the taut, muscular fruit, finishing long and mineral laced. Going back to this wine over a period of hours and then days further reveals a Montrose of great opulence, richness and depth. Incidentally, the IPT level this year is 82, which indicates a very high level of tannins, and yet they are so, so ripe. The alcohol is around 14.5%. But sit back, close your eyes and forget the numbers—this is pure hedonism in its youth with a fantastic 40+ years of cellaring ahead of it, during the course of which do not be at all surprised if you are blown away by a three-digit experience.
“Yes, the early part of the season was a challenge,” Communications Manager Hélène Brochet confessed. “Sixty-five percent of the vineyard is organic. We didn’t give up—we stuck to it, and now we have decided to go 100% organic. 2018 proved to us we could be organic without suffering too much. The organic blocks needed 15 treatments this year. Non-organic required 12, which is not such a big difference. The results were the same.”
In the end, yields were still pretty low at Montrose at just 26 hectoliters per hectare, mainly due to coulure (flowering/fruit set problems) and smaller berries (20% below average) rather than mildew.
“2018 was hotter than 2016,” Brochet went on to tell me. “We had very tiny berries. The juice was completely black the first day of harvest. Extraction had to go easy—we had to be careful to extract only what we needed. We had to stop the extraction early. We created six different levels of press wines."
Published: Mar 31, 2021
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
CHÂTEAU MONTROSE ST.-ESTÈPHE 2018
Thursday, February 3, 2022
Country : France
Region : Bordeaux
Vintage : 2018
Score : 98
Purity and beauty on the nose with blackberry, blueberry, raspberry, crushed-stone and violet character. A full-bodied red with masses of polished tannins and intense flavors of currants and blackberries. Juicy finish. Super depth to this. Goes on for minutes. Try after 2027.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
(95-98)
From: Bordeaux 2018: Back in Black (Apr 2019)
The 2018 Montrose balances finesse and power to a degree I don't think I have seen in a recent young Montrose. The 2018 has plenty of depth, intensity and thrust - all signatures of Montrose - but it also has a striking sense of elegance. Crème de cassis, lavender, spice, menthol and licorice meld together in the glass. Although it is naturally very young, the 2018 Montrose appears to have a tremendous future. The blend is 72% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot, 6% Cabernet Franc and 2% Petit Verdot, which is to say more Cabernet and less Merlot than is the norm. Readers will have to be patient with the 2018, but it is a stellar wine in the making. Montrose presents an en primeur sample aged 100% in new oak (while the final wine is aging in 60% new barrels) to show a wine that is more ready to taste young.
- By Antonio Galloni on April 2019
“In terms of rain, heat and sunshine, 2018 is very similar to 2009,” Montrose CEO Hervé Berland recounted. With 75-80% of the property now farmed biodynamically, Montrose had its challenges with mildew in 2018. “Ultimately, dehydration in summer was a bigger factor than mildew when it comes to yields. Our production at Montrose was 25 hectoliters per hectare are opposed to our recent historical average of about 35,” explained Technical Director Vincent Decup.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Château Montrose geldt als een van de meest prestigieuze chateaus uit de Médoc. Zeker sinds de gefortuneerde broers Martin and Olivier Bouygues het chateau in 2006 kochten en aan een rigoureuze ‘opknapbeurt’ begonnen. Werkelijk alles pakten ze aan, van wijngaard tot kelder. Ook het team wordt versterkt, onder anderen met Hervé Berland, die zijn plek als directeur bij Château Mouton-Rothschild gedag zegt om aan dit ambitieuze project leiding te geven. De kwaliteit is sindsdien omhoog geschoten en de laatste paar oogstjaren behoort Château Montrose steevast tot de allerbeste wijnen van Bordeaux; een geweldige prestatie! Onderdeel van de grote kwaliteitsverbetering is een ‘parcelaire’ aanpak, waarbij de wijngaard in allemaal kleine stukjes is verdeeld, die ieder apart van elkaar beoordeeld, gevinifieerd en opgevoed worden. De selectiemogelijkheden zijn daardoor enorm toegenomen. Zodanig dat er naast een eerste en tweede wijn ook een derde wijn het licht heeft gezien.
Chateau Montrose maakt krachtige wijnen die een lang leven voor zich hebben. Alhoewel zeer tanninerijk is de elegantie en vooral intensiteit memorabel. Deze één der allerbeste St. Estèphe wijnen heeft de 2e Grand Cru Classé status maar zou met gemak mee kunnen in de hoogste 1e Cru klasse. Sinds de oogst van 1989, gevolgd door een 100 punten score van Robert Parker in 1990 is de reputatie wereldwijd groot en schaart Montrose zich onder de allergrootste Bordeaux.