2018 Château Montrose Saint-Estèphe Grand Cru Classé

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2018 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13%) |
Drink venster | 2022 - 2055 |
Omschrijving
2018 markeert een belangrijke stap in de conversie van onze wijngaard naar duurzame wijnbouw. De weersomstandigheden zorgden voor een sterke druk van parasieten, waardoor uiterste waakzaamheid nodig was. Het beheer van de wijngaarden was dus complex, maar de richting van onze milieuaanpak werd resoluut gehandhaafd. Het mooie weer en de hitte aan het einde van de zomer, vergelijkbaar met 2009, zorgden voor de vintage, die een ongelooflijk potentieel in de kelder tot uitdrukking bracht. Het jaar begon met een zeer regenachtige winter. De lente was nat en warm en de knopuitbarsting kwam laat. De vroege bloei vond plaats vlak voor enkele regenbuien begin juni, wat leidde tot kleine problemen met een slechte vruchtzetting. De zeer sterke druk van meeldauw heeft ons niet afgeleid van onze stap naar duurzame wijnbouw en we accepteerden het vooruitzicht van een aanzienlijke daling van de opbrengsten.
De hete en droge zomer werd vanaf eind juli gekenmerkt door sterke waterstress. Deze weersomstandigheden hadden de neiging de groei van de bessen te beperken, maar verhoogden de concentratie ervan sterk. De oogst vond plaats onder perfecte omstandigheden. In de kelder was, gezien de kleine omvang van de druiven (20% onder het gemiddelde), de verhouding tussen schillen en sap beslist in het voordeel van de schillen. De eerste extracties, zorgvuldiger gecontroleerd dan ooit, leverden al snel zeer geconcentreerde sappen op met een uitzonderlijke rijkdom. Het nauwgezette werk aan de perswijn werd voortgezet: 6 batches van zeer hoge kwaliteit vulden de 61 batches vrije uitloop aan en verrijkten de basis voor onze blends.
De eerste proeverijen tonen de tekenen van een zeer geweldige vintage, een subtiele combinatie van het fruitige aromatische profiel van de 2009 en de precisie van de 2016. De druiven zijn geplukt tussen 17 september tot 5 oktober. De samenstelling van de 2018 vintage bestaat uit 72% Cabernet Sauvignon, 20& Merlot, 6% Cabernet Franc en 2% Petit Verdot. De wijn heeft een diepe en intense robijnrode kleur. De neus is delicaat en zeer complex. Met beluchting onthult de neus aroma's van zwart fruit en witte bloemen, vergezeld van subtiele rokerige tonen. In de mond is de aanzet vol met uitzonderlijke aromatische rijkdom. Krachtig en zijdeachtig, het biedt ongelooflijke lengte en finesse.
WEETJE: Onder de tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet en wij sturen u deze digitaal toe bij een bestelling van deze wijn. Tevens het vermelden waard dat wij de (Bordeaux) wijnen rechtstreeks inkopen en nooit via de tussenhandel aanschaffen doordat wij dan niet weten welke reizen de wijn allemaal heeft gemaakt en hoe deze behandeld is. De wijnen komen van de kelders van het Chateau rechtstreeks in ons geconditioneerd Warehouse te Dordrecht waar al onze wijnen liggen opgeslagen.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bordeaux |
Appellatie | Saint-Estèphe |
Iconen | Icoon Frankrijk |
Wijnhuis | Chateau Montrose |
Druif | Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2018 |
Drinken vanaf | 2022 |
Drinken tot | 2055 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 98 |
James Suckling rating | 98 |
Vinous rating | 98 |
Smaakprofiel | Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Tannines |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Wijnhuis
Château Montrose geldt als een van de meest prestigieuze chateaus uit de Médoc. Zeker sinds de gefortuneerde broers Martin and Olivier Bouygues het chateau in 2006 kochten en aan een rigoureuze ‘opknapbeurt’ begonnen. Werkelijk alles pakten ze aan, van wijngaard tot kelder. Ook het team wordt versterkt, onder anderen met Hervé Berland, die zijn plek als directeur bij Château Mouton-Rothschild gedag zegt om aan dit ambitieuze project leiding te geven. De kwaliteit is sindsdien omhoog geschoten en de laatste paar oogstjaren behoort Château Montrose steevast tot de allerbeste wijnen van Bordeaux; een geweldige prestatie! Onderdeel van de grote kwaliteitsverbetering is een ‘parcelaire’ aanpak, waarbij de wijngaard in allemaal kleine stukjes is verdeeld, die ieder apart van elkaar beoordeeld, gevinifieerd en opgevoed worden. De selectiemogelijkheden zijn daardoor enorm toegenomen. Zodanig dat er naast een eerste en tweede wijn ook een derde wijn het licht heeft gezien.
Chateau Montrose maakt krachtige wijnen die een lang leven voor zich hebben. Alhoewel zeer tanninerijk is de elegantie en vooral intensiteit memorabel. Deze één der allerbeste St. Estèphe wijnen heeft de 2e Grand Cru Classé status maar zou met gemak mee kunnen in de hoogste 1e Cru klasse. Sinds de oogst van 1989, gevolgd door een 100 punten score van Robert Parker in 1990 is de reputatie wereldwijd groot en schaart Montrose zich onder de allergrootste Bordeaux.