2019 Cava Pere Ventura Tresor Cuvee Barrique Gran Reserva Brut
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | Cava |
Wijnhuis | |
Jaar | 2019 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (12%) |
Drink venster | 2022 - 2028 |
Omschrijving
De Cava Pere Ventura Tresor Cuvée Barrique Gran Reserva Brut is een exclusieve cava uit de regio Penedès in Spanje. Deze cava is gemaakt van de druivensoorten Xarel·lo, Macabeo en Parellada en heeft een rijping van minimaal 36 maanden op fles. De Tresor Cuvée Barrique Gran Reserva Brut heeft een intense geur van gebrande toast, geroosterde noten en een hint van vanille, afkomstig van de barrique rijping. Deze Cava heeft een helder diep goudgele kleur. In de neus aroma’s van grapefruit, rijpe perziken, appel, noten en toast. In het smaakpalet een volop aanwezige fijne mousse met tonen van citrusvruchten, rijp geel steenfruit en specerijen, die begeleid worden door frisse zuren. De cava wordt geleverd in een prachtige geschenkdoos, wat het een perfecte keuze maakt voor een speciale gelegenheid of als cadeau. Het is een cava van hoge kwaliteit die absoluut een proeverij waard is.
Begin september worden de drie druivenrassen afzonderlijk handmatig geoogst. Daarna worden de druiven ontsteelt en de pulp afgekoeld tot 14°C en vervolgens pneumatisch zeer voorzichtig geperst. Bij 18°C komt de temperatuur gecontroleerde alcoholische gisting op gang op barriques voor de xarel-lo druiven en de rest op roestvrijstalen tanks. Enkele maanden na de oogst wordt de jonge wijn geassembleerd, geklaard en wordt er suiker en gist aan toegevoegd, waarna hij wordt gebotteld en afgesloten met een kroonkurk. Tijdens de tweede gisting ontstaat koolzuurgas (prise de mousse) en pas na een rijpingsperiode op de lies van minimaal 9 maanden wordt het gistbezinksel verwijderd (dégorgement). Hierna wordt er tot maximaal 12 gram suiker (dosage) toegevoegd om aan de smaakaanduiding "Brut" te voldoen. De Cava heeft een rijpingstijd "sur lattes" van minimaal 36 maanden gehad.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Catalunya |
Appellatie | Cava |
Wijnhuis | Pere Ventura |
Druif | Chardonnay, Macabeo, Parellada, Xarel-Lo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2019 |
Drinken vanaf | 2022 |
Drinken tot | 2028 |
Alcohol % | 12 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Ja |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | Staffelkorting |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Fris, Strak, Wit fruit |
Drink momenten | Cadeau!, Iets te vieren, Lekker luxe, Met vrienden, Romantisch |
Wijnhuis
Pere Ventura is een gerenommeerd Catalaans wijnhuis gevestigd op de weg van San Sadurni d’Anoia naar Villafranca de Penedès. De geschiedenis van het huis gaat terug tot de 19e eeuw, de geboortejaren van de cava. De grootvader van de huidige generatie was oenoloog met een training in Dijon en de Champagne. Anno 2011 staat het huis voor cava van hoge kwaliteit met veel finesse en elegantie. Naast een reeks cava’s wordt ook stille wijn gemaakt, zowel wit, rood als rosé. De Chardonnay Xarel.lo rijpte vier maanden op barriques van Amerikaans eiken. Dagelijks vond batonnage plaats (omroeren van de lie). De geschiedenis van dit huis is het verhaal van een familie met als rode draad; het streven naar perfectie.
Alles begon in 1845 met Pere Ventura Claramunt, een moedige en gepassioneerde wijnbouwer die de moeilijke jaren van Phyloxera-aanvallen op de streek overleefde. Opgevolgd werd hij eerst door zijn zoon en later door zijn kleinzoon, Pere Ventura Peracaula, beiden gerespecteerde oenologen die aan het begin van de 20ste eeuw bij de grote namen van de "cava" gerekend werden. Vanaf 1991 begon, de toen 29-jarige achterkleinzoon Pere Ventura Vendrell, het bevel over de kelders te voeren. Vandaag de dag beloopt de verkoop zo'n 900.000 flessen per jaar, waarvan 50% cava, 10% witte wijn en rosé wijn, en 40% rode wijn. Voor de rode wijnen gebruikt Pere Ventura franse en amerikaanse eiken barriques die om de 5 jaar hernieuwd worden. De uitbouw van CAVA gebeurt volgens de méthode traditionnelle. Pere Ventura vindt een onberispelijke presentatie even belangrijk als de wijnbouwer en de vinificatie. Daarom werd zopas een hoogtechnologische bottellijn aangekocht.
De "tijd" is hier de beste bondgenoot. Alle installaties zijn rond die filosofie ontworpen en gebouwd. Tijd, rust, rijping, verfijning, ... alles is een kwestie van tijd. U zult met open armen ontvangen worden in een grote ruimte, het meest statige deel van de kelders. Het is een neoklassiek bouwwerk, vol details die de bezoeken terugleiden naar de beginjaren van de cava. Voor de ingang van de kelders moet u een perron onderdoor. U loopt door ondergrondse gangen en gewelfde kelders waar alles u terugvoert naar het verleden. Met meer dan 1000m lengte en drie ondergrondse verdiepingen bieden deze kelders een stille, rustgevende wandeling in de sfeer van een klooster, omgeven door geuren uit het verleden. De indrukwekkende productieruimte voor het degorgeren en het bottelen ligt ook ondergronds, zodat er een natuurlijke constante temperatuur heerst. De high-tech machines en de meest moderne kwaliteitscontrole-instrumenten vertalen duidelijk de toekomstvisie die deel uitmaakt van de strategie van Pere Ventura.
In de barriquekelder spitsen alle zinnen zich toe opp het edele hout. Eik domineert de ruimte, de parfums, de decoratie... Hier heeft de "tijd" het pleit gewonnen, zonder haast maar met de fiere blik van een overwinnaar. De filosofie van de onderneming ligt in het respect voor de oorsprong en in de wil om zich tussen topproducten te positioneren, dank zij de dynamiek van het team en hun voornaamste bondgenoot: de tijd.
Penedès ligt direct aan de Middellandse Zee en is in de afgelopen jaren, bijna ongemerkt, uitgegroeid tot één van de belangrijkste wijngebieden van Spanje. De reden waarom het ongemerkt is gegaan komt omdat veel wijn, onder andere Cava, die dit gebied verlaat niet duidelijk is voorzien van de naam Penedès. Het gebied heeft een mild klimaat en dat is gunstig voor het verbouwen van de druiven. Aan de kust is het er warm, waar volle en krachtige rode wijnen gemaakt worden. Landinwaarts liggen de wijngaarden hoger en hierdoor zijn de druiven die hier geteeld worden meer geschikt voor de productie van witte wijnen. Ongeveer 90% van de Cava's die in Spanje geproduceerd worden komen uit Penedès.
Recensies
Klantenreviews
Geroosterd brood, rijpe appels, honing, abrikozen, gebak,... Doet me denken aan een Millésimé Champagne. Echt een topper, één van de betere cava's
In de mond, fijne mousse, hint van appel en abrikozen, toast en mineralen
Cava die perfect past bij schelpdieren en mooie visgerechten