2017 Artadi Vina El Pison

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | |
Appellatie | Rioja (Appellatie) |
Wijnhuis | |
Jaar | 2017 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2020 - 2032 |
Op voorraad
6 items beschikbaar
Omschrijving
In het middeleeuws dorpje Laguardia heeft de toekomst van La Rioja zich ontwikkeld in de kelders van Artadi. Zonder enige twijfel is dit meesterwerk te danken aan het briljant en creatief werk van Juan Carlos López, welke vandaag de dag wordt bijgestaan door zijn zoon Carlos.
Wanneer Juan Carlos in 1992 van de coöperatieve een onafhankelijke 'bodega' maakte, had hij er reeds 7 jaar de leiding over. Zijn visie was revolutionair en sloeg gans Rioja plat, maar in een mum van tijd wist hij de beste van wijnen van Spanje te maken, welke onmiddellijk de ganse wereld veroverden. De kortsnoei in de wijngaarden met erg kleine rendementen als gevolg, en het gebruik van Franse eiken vaten waren slechts enkele van zijn vernieuwende ideeën. Nog veel belangrijker was het 'vroeg' bottelen van zijn wijnen in tegenstelling van de traditionele rioja's welke soms tot 10 jaar op grote houten 'foudres' werden bewaard. Hiermee zette hij ook bewust een stap opzij van de Crianza, Reserva en Gran Reserva classificatie.
Alle wijnen in hun gamma worden uitsluitend gemaakt van de Tempranillo druif welke in Rioja zijn geboortewieg heeft staan en hier ook de beste kwaliteit kan geven. Het gamma beslaat 3 wijnen waarin Viñas de Gain hun basiswijn vormt. Deze wijn is hét grote voorbeeld van de beste Rioja-wijnen en wordt vaak als referentiepunt gebruikt. Zonder enige twijfel de beste kwaliteitswijn voor zijn prijs!!
Voor Pagos Viejos worden alleen de beste druiven van de oude wijngaarden geselecteerd, welke afkomstig zijn van de beste terroirs uit gans Rioja. Bijgevolg is het geen wonder dat deze wijn een ware explosie is aan fruit, structuur en elegante tannines. Het perfecte evenwicht dankt deze wijn aan de 14 maanden eiken vatrijping. Slechts in de allergrootste jaren wordt van deze selectie een superieure Grandes Añadas gemaakt.
Viña el Pison is afkomstig van een uniek lapje grond van 2.4 hectare waar de ondergrond en de ligging van de wijngaard tot de zon uitzonderlijke tenoren zijn. Met een gemiddelde leeftijd van 65 jaar geven de wijnstokken niets dan het allerbeste, maar helaas ook bijzonder beperkt waardoor deze kanjer eens zo uniek wordt!
De 2017 El Pison van Artadi is een waardige opvolger van de 2014 en 2016. De Viña El Pisón is de meest aromatische van alle single-wijngaard bottelingen van Artadi. Het opent met aroma's van viooltjes en aziatische kruiden vergelijkbaar met een de Rioja versie van een Chambolle-Musigny of Vosne-Romanée. De neus is zeer kruidig, rijp en bedwelmend met open en expressieve aroma's van croissants, kruidenthee, aromatische kruiden en balsamico die al opmerkelijk complex is voor zijn jonge leeftijd dus dat beloofd wat met het vergaan van de jaren. De El Pisón is zeer compleet en is een zeer complexe wijn. Er zijn slechts 6600 flessen geproduceerd en de wijn heeft 98/100 punten gekregen van Parker Het is vernoemd naar een perceel van 2,4 hectare geplant in 1945 in het dorp Laguardia. De wijngaard is een amfitheater met wisselende bodems van kalksteen, klei en zandsteen met een diepe combinatie van kalksteen en slib. De druiven ondergingen een koudeweek van 24 tot 48 uur en vergisting met inheemse gisten in eiken vaten gedurende 10-12 dagen, gedurende welke tijd de druiven tweemaal per dag met de voeten werden getreden. Hij rijpte negen maanden in Franse eikenhouten vaten. Er is iets mysterieus aan deze Pisón; het is subtiel en elegant, een beetje sober en terughoudend in het begin. De smaak is naadloos, zijdeachtig met zeer verfijnde tannines, met een verbluffende balans en een zeer lange, schone en precieze afdronk. Dit is super. In juni 2020 werden 6.600 flessen gevuld.
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Rioja |
Appellatie | Rioja (Appellatie) |
Wijnhuis | Artadi |
Druif | Tempranillo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2017 |
Drinken vanaf | 2020 |
Drinken tot | 2032 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 98 |
James Suckling rating | 98 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 97+
Reviewed by:
Luis Gutiérrez
Release Price:
$300
Drink Date:
2020 - 2030
The perfumed, nuanced and fragrant nose of 2017 Viña El Pisón clearly tells you this wine has something special. It's a very consistent vineyard, the one that seems to deliver irrespective of the character of the year. This wine combines power with finesse. The palate is medium-bodied, and the tannins are very fine with a chalky texture that clings to your teeth and makes the finish long and very tasty. 4,467 bottles were filled in July 2019.
I tasted the bottled 2017s that delivered what the unbottled samples promised, with stellar performances of El Pisón, El Carretil and San Lázaro. 2017 was a warm year of low yields marked by spring frosts. The 2017s are being released now.
2018 on the other hand, feels more like 2016, cooler and fresher, with a crop that delivered quality and quantity. I tasted the wines from stainless steel where they were resting after their élevage in oak that has been shortened to eight to 10 months.
It was a year of better yields that was picked in two parts, because grapes were ripening but the sugars were not going up, so they could wait a bit more. The wines have retained very good freshness while they achieved full flavors. They are elegant, perfumed and with very fine tannins. They should mature for a further nine to 10 months in stainless steel and be bottled in the summer of 2020. They seem to have the fresh fruit of 2016, with very round, ripe tannins.
According to Juan Carlos López de la Calle from Artadi, "2016 was marked by a mild winter with scarce rainfall. A rainy spring provided the vineyard with an important water reserve that favored a vigorous budding and vegetative development. Summer was unusually warm, which resulted in very healthy grapes. Drought meant that by the second week of September the vineyards were in good condition but somewhat stressed and close to a stop. The 23.6 liters of rainfall recorded along the second week of September made possible that the development of the cycle continued until 3rd November, when we finished picking our grapes. It was a generous crop of healthy grapes that has given us open and clean wines with fruit aromas, full of life and energy." A year with good yields, less alcohol and more elegant wines.
As for 2017, López de la Calle did not want to miss the opportunity to talk about the April 28th frost in their region. He said it took "a percentage of our crop, and we were unable to do anything." Similar to what they saw in most vineyards in northern Spain, yields were small and the vines got stressed by heat, which resulted in wines with more structure, more power and more rusticity but without the elegance of 2016. Carlos López de la Calle (Juan Carlos's son) defines them as "austere, with some tannins that might require some more time in bottle, a little like 2004 or 2006—tannic years." They lost some 25% of the volume, and the wines are ripe, quite fruit-driven and powerful.
There are nine single-vineyard bottlings in 2016, some very small and labeled "Collectors," which are sold to club members who are made members as soon as they visit the winery. In 2017 there will be more members, as they made 12 wines, but they have not yet decided if a couple of the wines will be bottled on their own and offered to club members.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
ARTADI ÁLAVA VIÑA EL PISON 2017
Wednesday, July 14, 2021
CountrySpain
RegionÁlava
Vintage2017
CHECK PRICE
DOWNLOAD SHELFTALKER
Score
98
This is very tight and focused with precise tannins that run deep and long on the palate. Character of blackberries, tar and slate. It’s medium-to full-bodied with freshness and excellent focus on the finish for the vintage. From organically grown grapes. Try after 2022.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
In het middeleeuws dorpje Laguardia heeft de toekomst van La Rioja zich ontwikkeld in de kelders van Artadi. Zonder enige twijfel is dit meesterwerk te danken aan het briljant en creatief werk van Juan Carlos López, welke vandaag de dag wordt bijgestaan door zijn zoon Carlos.
Wanneer Juan Carlos in 1992 van de coöperatieve een onafhankelijke ‘bodega’ maakte, had hij er reeds 7 jaar de leiding over. Zijn visie was revolutionair en sloeg gans Rioja plat, maar in een mum van tijd wist hij de beste van wijnen van Spanje te maken, welke onmiddellijk de ganse wereld veroverden. De kortsnoei in de wijngaarden met erg kleine rendementen als gevolg, en het gebruik van Franse eiken vaten waren slechts enkele van zijn vernieuwende ideeën. Nog veel belangrijker was het ‘vroeg’ bottelen van zijn wijnen in tegenstelling van de traditionele rioja’s welke soms tot 10 jaar op grote houten ‘foudres’ werden bewaard. Hiermee zette hij ook bewust een stap opzij van de Crianza, Reserva en Gran Reserva classificatie.
Alle wijnen in hun gamma worden uitsluitend gemaakt van de Tempranillo druif welke in Rioja zijn geboortewieg heeft staan en hier ook de beste kwaliteit kan geven. Het gamma beslaat 3 wijnen waarin Viñas de Gain hun basiswijn vormt. Deze wijn is hét grote voorbeeld van de beste Rioja-wijnen en wordt vaak als referentiepunt gebruikt. Zonder enige twijfel de beste kwaliteitswijn voor zijn prijs!!
Voor Pagos Viejos worden alleen de beste druiven van de oude wijngaarden geselecteerd, welke afkomstig zijn van de beste terroirs uit gans Rioja. Bijgevolg is het geen wonder dat deze wijn een ware explosie is aan fruit, structuur en elegante tannines. Het perfecte evenwicht dankt deze wijn aan de 14 maanden eiken vatrijping. Slechts in de allergrootste jaren wordt van deze selectie een superieure Grandes Añadas gemaakt.
Viña el Pison is afkomstig van een uniek lapje grond van 2.4 hectare waar de ondergrond en de ligging van de wijngaard tot de zon uitzonderlijke tenoren zijn. Met een gemiddelde leeftijd van 65 jaar geven de wijnstokken niets dan het allerbeste, maar helaas ook bijzonder beperkt waardoor deze kanjer eens zo uniek wordt!
In het middeleeuws dorpje Laguardia heeft de toekomst van La Rioja zich ontwikkeld in de kelders van Artadi. Zonder enige twijfel is dit meesterwerk te danken aan het briljant en creatief werk van Juan Carlos López, welke vandaag de dag wordt bijgestaan door zijn zoon Carlos.
Wanneer Juan Carlos in 1992 van de coöperatieve een onafhankelijke 'bodega' maakte, had hij er reeds 7 jaar de leiding over. Zijn visie was revolutionair en sloeg gans Rioja plat, maar in een mum van tijd wist hij de beste van wijnen van Spanje te maken, welke onmiddellijk de ganse wereld veroverden. De kortsnoei in de wijngaarden met erg kleine rendementen als gevolg, en het gebruik van Franse eiken vaten waren slechts enkele van zijn vernieuwende ideeën. Nog veel belangrijker was het 'vroeg' bottelen van zijn wijnen in tegenstelling van de traditionele rioja's welke soms tot 10 jaar op grote houten 'foudres' werden bewaard. Hiermee zette hij ook bewust een stap opzij van de Crianza, Reserva en Gran Reserva classificatie.
Alle wijnen in hun gamma worden uitsluitend gemaakt van de Tempranillo druif welke in Rioja zijn geboortewieg heeft staan en hier ook de beste kwaliteit kan geven. Het gamma beslaat 3 wijnen waarin Viñas de Gain hun basiswijn vormt. Deze wijn is hét grote voorbeeld van de beste Rioja-wijnen en wordt vaak als referentiepunt gebruikt. Zonder enige twijfel de beste kwaliteitswijn voor zijn prijs!!
Voor Pagos Viejos worden alleen de beste druiven van de oude wijngaarden geselecteerd, welke afkomstig zijn van de beste terroirs uit gans Rioja. Bijgevolg is het geen wonder dat deze wijn een ware explosie is aan fruit, structuur en elegante tannines. Het perfecte evenwicht dankt deze wijn aan de 14 maanden eiken vatrijping. Slechts in de allergrootste jaren wordt van deze selectie een superieure Grandes Añadas gemaakt.
Viña el Pison is afkomstig van een uniek lapje grond van 2.4 hectare waar de ondergrond en de ligging van de wijngaard tot de zon uitzonderlijke tenoren zijn. Met een gemiddelde leeftijd van 65 jaar geven de wijnstokken niets dan het allerbeste, maar helaas ook bijzonder beperkt waardoor deze kanjer eens zo uniek wordt!
De 2017 El Pison van Artadi is een waardige opvolger van de 2014 en 2016. De Viña El Pisón is de meest aromatische van alle single-wijngaard bottelingen van Artadi. Het opent met aroma's van viooltjes en aziatische kruiden vergelijkbaar met een de Rioja versie van een Chambolle-Musigny of Vosne-Romanée. De neus is zeer kruidig, rijp en bedwelmend met open en expressieve aroma's van croissants, kruidenthee, aromatische kruiden en balsamico die al opmerkelijk complex is voor zijn jonge leeftijd dus dat beloofd wat met het vergaan van de jaren. De El Pisón is zeer compleet en is een zeer complexe wijn. Er zijn slechts 6600 flessen geproduceerd en de wijn heeft 98/100 punten gekregen van Parker Het is vernoemd naar een perceel van 2,4 hectare geplant in 1945 in het dorp Laguardia. De wijngaard is een amfitheater met wisselende bodems van kalksteen, klei en zandsteen met een diepe combinatie van kalksteen en slib. De druiven ondergingen een koudeweek van 24 tot 48 uur en vergisting met inheemse gisten in eiken vaten gedurende 10-12 dagen, gedurende welke tijd de druiven tweemaal per dag met de voeten werden getreden. Hij rijpte negen maanden in Franse eikenhouten vaten. Er is iets mysterieus aan deze Pisón; het is subtiel en elegant, een beetje sober en terughoudend in het begin. De smaak is naadloos, zijdeachtig met zeer verfijnde tannines, met een verbluffende balans en een zeer lange, schone en precieze afdronk. Dit is super. In juni 2020 werden 6.600 flessen gevuld.
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Rioja |
Appellatie | Rioja (Appellatie) |
Wijnhuis | Artadi |
Druif | Tempranillo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2017 |
Drinken vanaf | 2020 |
Drinken tot | 2032 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 98 |
James Suckling rating | 98 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Parker
The Wine Advocate
RP 97+
Reviewed by:
Luis Gutiérrez
Release Price:
$300
Drink Date:
2020 - 2030
The perfumed, nuanced and fragrant nose of 2017 Viña El Pisón clearly tells you this wine has something special. It's a very consistent vineyard, the one that seems to deliver irrespective of the character of the year. This wine combines power with finesse. The palate is medium-bodied, and the tannins are very fine with a chalky texture that clings to your teeth and makes the finish long and very tasty. 4,467 bottles were filled in July 2019.
I tasted the bottled 2017s that delivered what the unbottled samples promised, with stellar performances of El Pisón, El Carretil and San Lázaro. 2017 was a warm year of low yields marked by spring frosts. The 2017s are being released now.
2018 on the other hand, feels more like 2016, cooler and fresher, with a crop that delivered quality and quantity. I tasted the wines from stainless steel where they were resting after their élevage in oak that has been shortened to eight to 10 months.
It was a year of better yields that was picked in two parts, because grapes were ripening but the sugars were not going up, so they could wait a bit more. The wines have retained very good freshness while they achieved full flavors. They are elegant, perfumed and with very fine tannins. They should mature for a further nine to 10 months in stainless steel and be bottled in the summer of 2020. They seem to have the fresh fruit of 2016, with very round, ripe tannins.
According to Juan Carlos López de la Calle from Artadi, "2016 was marked by a mild winter with scarce rainfall. A rainy spring provided the vineyard with an important water reserve that favored a vigorous budding and vegetative development. Summer was unusually warm, which resulted in very healthy grapes. Drought meant that by the second week of September the vineyards were in good condition but somewhat stressed and close to a stop. The 23.6 liters of rainfall recorded along the second week of September made possible that the development of the cycle continued until 3rd November, when we finished picking our grapes. It was a generous crop of healthy grapes that has given us open and clean wines with fruit aromas, full of life and energy." A year with good yields, less alcohol and more elegant wines.
As for 2017, López de la Calle did not want to miss the opportunity to talk about the April 28th frost in their region. He said it took "a percentage of our crop, and we were unable to do anything." Similar to what they saw in most vineyards in northern Spain, yields were small and the vines got stressed by heat, which resulted in wines with more structure, more power and more rusticity but without the elegance of 2016. Carlos López de la Calle (Juan Carlos's son) defines them as "austere, with some tannins that might require some more time in bottle, a little like 2004 or 2006—tannic years." They lost some 25% of the volume, and the wines are ripe, quite fruit-driven and powerful.
There are nine single-vineyard bottlings in 2016, some very small and labeled "Collectors," which are sold to club members who are made members as soon as they visit the winery. In 2017 there will be more members, as they made 12 wines, but they have not yet decided if a couple of the wines will be bottled on their own and offered to club members.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
ARTADI ÁLAVA VIÑA EL PISON 2017
Wednesday, July 14, 2021
CountrySpain
RegionÁlava
Vintage2017
CHECK PRICE
DOWNLOAD SHELFTALKER
Score
98
This is very tight and focused with precise tannins that run deep and long on the palate. Character of blackberries, tar and slate. It’s medium-to full-bodied with freshness and excellent focus on the finish for the vintage. From organically grown grapes. Try after 2022.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
In het middeleeuws dorpje Laguardia heeft de toekomst van La Rioja zich ontwikkeld in de kelders van Artadi. Zonder enige twijfel is dit meesterwerk te danken aan het briljant en creatief werk van Juan Carlos López, welke vandaag de dag wordt bijgestaan door zijn zoon Carlos.
Wanneer Juan Carlos in 1992 van de coöperatieve een onafhankelijke ‘bodega’ maakte, had hij er reeds 7 jaar de leiding over. Zijn visie was revolutionair en sloeg gans Rioja plat, maar in een mum van tijd wist hij de beste van wijnen van Spanje te maken, welke onmiddellijk de ganse wereld veroverden. De kortsnoei in de wijngaarden met erg kleine rendementen als gevolg, en het gebruik van Franse eiken vaten waren slechts enkele van zijn vernieuwende ideeën. Nog veel belangrijker was het ‘vroeg’ bottelen van zijn wijnen in tegenstelling van de traditionele rioja’s welke soms tot 10 jaar op grote houten ‘foudres’ werden bewaard. Hiermee zette hij ook bewust een stap opzij van de Crianza, Reserva en Gran Reserva classificatie.
Alle wijnen in hun gamma worden uitsluitend gemaakt van de Tempranillo druif welke in Rioja zijn geboortewieg heeft staan en hier ook de beste kwaliteit kan geven. Het gamma beslaat 3 wijnen waarin Viñas de Gain hun basiswijn vormt. Deze wijn is hét grote voorbeeld van de beste Rioja-wijnen en wordt vaak als referentiepunt gebruikt. Zonder enige twijfel de beste kwaliteitswijn voor zijn prijs!!
Voor Pagos Viejos worden alleen de beste druiven van de oude wijngaarden geselecteerd, welke afkomstig zijn van de beste terroirs uit gans Rioja. Bijgevolg is het geen wonder dat deze wijn een ware explosie is aan fruit, structuur en elegante tannines. Het perfecte evenwicht dankt deze wijn aan de 14 maanden eiken vatrijping. Slechts in de allergrootste jaren wordt van deze selectie een superieure Grandes Añadas gemaakt.
Viña el Pison is afkomstig van een uniek lapje grond van 2.4 hectare waar de ondergrond en de ligging van de wijngaard tot de zon uitzonderlijke tenoren zijn. Met een gemiddelde leeftijd van 65 jaar geven de wijnstokken niets dan het allerbeste, maar helaas ook bijzonder beperkt waardoor deze kanjer eens zo uniek wordt!