2016 Il Poggione Brunello di Montalcino Riserva Vigna Paganelli

Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italiƫ |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2016 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (15%) |
Drink venster | 2024 - 2050 |
Lage voorraad
Nog maar 5 over
Omschrijving
Het gebied rondom Montalcino levert de beroemdste wijnen van Italiƫ. Het beste daarvan komt uit het deel ten zuiden van de stad. Hier bevinden zich de beroemdste en mooiste wijnhuizen en hier bevindt zich ook het historische Il Poggione. De hoge (150-450m) ligging nabij de Amiataberg en de Tyrreense zee zorgt voor een ideale verkoelende invloed en een geweldig microklimaat wat voor verfijning en frisheid in de wijnen zorgt.
Dit is de absolute topwijn van het domein Tenuta Il Poggione. De druiven voor deze Brunello komen uit de allerbeste wijngaarden van Tenuta Il Poggione van wijnstokken die 40 jaar oud zijn. Il Poggione maakt de Brunello Riserva enkel in de grote wijnjaren.
De Franchesci-familie die het domein al meer dan 100 jaar beheert oogst de druiven in hooggelegen (150-450 meter) wijngaarden, uiteraard met de hand. Na nogmaals een zorgvuldige selectie van de druiven op de selectietafels vind de temperatuurgecontroleerde vergisting plaats op RVS met natuurlijke gisten, daarna rijping voor 4 jaar op Franse grote houten vaten en nog eens een jaar op fles. Weinig opsmuk en de natuur zijn werk laten doen (maar wel die nauwkeurige controle). Het geweldige jaar 2015 gaf gulle open wijnen en bij Poggione weten ze dat te combineren met opwekkende frisse zuren. Je ruikt de Toscaanse landerijen met salie en tijm, geuren van dennen en pijnboom, gedroogde kersen, alsof je de zwoele warmte voelt en de droge grond ruikt. Deze krachtige wijn doet denken in de neus aan zwarte kersen, bramen en amandelen en meditarene kruiden. Wat echter het meest opvalt, is de rijke textuur van de wijn in de mond. Die rijkdom wordt aangewakkerd door de warmte van de wijnoogst maar ook door de prachtige eiken integratie. De Brunello di Montalcino Riserva Vigna Paganelli is een warme, uitnodigende en fluweelachtige wijn welke met de jaren alleen nog maar zal verbeteren.
Wijn-spijs combinaties
De krachtige structuur, complexe aromaās en lange afdronk van deze Riserva maken hem tot een uitstekende begeleider van verfijnde gerechten:
-
Langzaam gegaard lamsvlees met rozemarijn en knoflook
-
Wildgerechten zoals hert of wild zwijn met een rijke saus op basis van rode wijn of bosvruchten
-
Ossobuco of gestoofde runderschenkel met gremolata en risotto alla Milanese
-
Gerijpte harde kazen zoals Pecorino Toscano of Parmigiano Reggiano
-
Truffelrisotto of paddenstoelenpasta met porcini of eekhoorntjesbrood
-
Gegrilde entrecote met een reductie van balsamico en tijm
Deze Brunello komt het beste tot zijn recht bij gerechten met een diepe, aardse smaak, en mag zeker het hoofdgerecht van een feestelijk diner begeleiden. Serveer bij voorkeur in een ruim glas op 16ā18°C, zodat het bouquet zich optimaal kan openen.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italiƫ |
Regio | Toscane |
Appellatie | Brunello di Montalcino |
Wijnhuis | Il Poggione |
Druif | Sangiovese |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2016 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2050 |
Alcohol % | 15 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 96 |
James Suckling rating | 94 |
Vinous rating | 98 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Mineraal, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 96
Reviewed by:
Monica Larner
Release Price:
$140
Drink Date:
2025 - 2050
This is the top-shelf wine from Il Poggione, and it's a must-have bottle for those who collect wines from this celebrated estate. From an icon vintage, the 2016 Brunello di Montalcino Riserva Vigna Paganelli is a beauty. It stands at the intersection of intensity, elegance and power. The fruit is shapely and dense with plenty of blackberry and black cherry, and you also get savory touches of campfire ash, tar, licorice, ferrous earth and balsam herb. Honestly, you get it all, including that distinctive Brunello power and abundance that is not easily achieved with such careful balance. The finish is structured, fresh and long, and with more time in the glass, the leathery or savory aromas become more pronounced (as does the alcohol). Production is 40,000 bottles.
Il Poggione has started its conversion over to organic farming, although the previous farming protocols followed sustainable models.
Published: Feb 17, 2022
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
No written review available.
Vinous
98
Drinking Window
2028 - 2042
From: Jekyll and Hyde: 2017 Brunello di Montalcino and 2016 Riservas (Dec 2021)
A beguiling mix of camphor and minty herbs, along with crushed stone, blows off slowly to reveal dark depths of black raspberry, licorice, autumnal spice and worn leather as the 2016 Brunello di Montalcino Riserva Vigna Paganelli unfolds in the glass. Its textures are unexpectedly soft and velvety-smooth, coupled with depths of intense red fruits that make an appearance just before a mix of brisk acids and tannins creates a more tactile and youthfully clenching expression toward the finale. This leaves the palate aching under the 2016ās structural heft, yet with plenty of primary concentration to balance, as wild savory herbs and earthy mineral tones linger for up to a minute. The potential here is off the charts, but readers will need to be very patient. The Riserva Vigna Paganelli is a cru selection of old vines that refines for 48 months in large French oak barrels of 33ā52 hectoliters.
- By Eric Guido on November 2021
Touring the vineyards of Il Poggione with Fabrizio and Alessandro Bindocci during a long dry spell in July of 2021 was eye-opening to show how well these old vines could remain healthy through such hot and parched conditions. The canopies were full and vibrant, thriving in the calcareous clay soils that these vines are planted in. Like most producers in SantāAngelo in Colle, Il Poggione will use emergency irrigation, but only if necessary. At that time (July 2021), it was not even being considered; but in a vintage like 2017, it was necessary. Granted, what Il Poggione also has going for them is the health and age of their vines, the biodiversity of the property, and higher elevations (up to 450 meters) that help to balance the heat. The massive Il Poggione holdings encompass 600 hectares of land, of which only 125 are planted to vines, and 70 with olive groves. To this day, and even at that size, harvest continues to be done by hand. During the torrid 2017 vintage, that harvest was also done earlier, starting September 1st, in an attempt to maintain acidity and prevent the grapes from shriveling on the vines; as a result, the winery needed to be incredibly strict with their selection, and go as far as removing seeds during the early parts of the fermentation process. As is always the case, Il Poggione vinifies all of their parcels separately, refining in large French oak casks, which gives them the ability to blend fruit from young vines to old, and lower elevations to high, in order to create the most balanced expression of each vintage. In the case of 2017, that meant adding all of the old-vine fruit from Vigna Paganelli. In the end, production may be down by 15%, but what they created is an atypical expression of the vintage. Speaking of Vigna Paganelli, the 2016 may just be the greatest rendition of this wine that Iāve yet encountered. The Riserva is a selection from within the Paganelli vineyard, which was planted in 1964. A second selection then takes place at the winery, prior to crush, fermentation and a long refinement of forty-eight months in large French oak barrels between thirty-three to fifty-two hectoliters. This is a wine that will require a lot of patience from collectors, as today it is tightly wound yet densely packed with fruit and teeming with unbridled energy. While at the winery, I was able to taste a 1967 Riserva with Alessandro Bindocci, which resolidifies the staying power of these wines. In the end, we collect Il Poggione Brunello with the long game in mind--but itās a game worth playing.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Tenuta Il Poggione is de grande dame van de brunello. De oorsprong gaat terug tot het jaar 1630. Een belangrijke mijlpaal uit de recente geschiedenis vormt het jaar 1890, toen de Florentijnse familie Franceschi het wijngoed in S. Angelo in Colle in het zuiden van Montalcino overnam.
Tegenwoordig is het Italiaanse wijngoed in handen van Leopoldo en Livia Franceschi, die over een wijngaard van 125 hectare beschikken. Dankzij het grote oppervlak kan de familie elk jaar opnieuw wijnen op een constant hoog niveau produceren. Met de ligging profiteert het wijngoed van het klimaat rondom de Amiata berg en de Tyrrhenische zee en liggen op een hoogte van 150 tot 450 meter boven zeeniveau. Doordat de variatie in hoogte van de wijngaarden, is het gemakkelijker de druiven allemaal op het juiste moment te oogsten en wijnen te produceren die lang kunnen blijven liggen. Paradepaardjes zijn de 'Vigna Paganelli' Brunello di Montalcino Riserva van een in 1964 aangelegd afzonderlijk perceel, die uitsluitend in de beste jaren wordt gebotteld, en vanzelfsprekend de ānormaleā brunello. In 2004 werd een zeer moderne wijnkelder in gebruik genomen. De wijn kan hier op vijf meter diepte in eikenhouten vaten bij een optimale temperatuur rijpen. Aan het hoofd van het wijngoed staat Fabrizio Bindocci, die tot ver over de grenzen van Montalcino als specialist bekend staat. Hij houdt de kwaliteit nauwlettend in de gaten en zorgt ervoor dat Il Poggione deel blijft uitmaken van de beste brunello-wijnen. De uitstekende beoordelingen liegen er dan ook niet om.
Het gebied rondom Montalcino levert de beroemdste wijnen van Italiƫ. Het beste daarvan komt uit het deel ten zuiden van de stad. Hier bevinden zich de beroemdste en mooiste wijnhuizen en hier bevindt zich ook het historische Il Poggione. De hoge (150-450m) ligging nabij de Amiataberg en de Tyrreense zee zorgt voor een ideale verkoelende invloed en een geweldig microklimaat wat voor verfijning en frisheid in de wijnen zorgt.
Dit is de absolute topwijn van het domein Tenuta Il Poggione. De druiven voor deze Brunello komen uit de allerbeste wijngaarden van Tenuta Il Poggione van wijnstokken die 40 jaar oud zijn. Il Poggione maakt de Brunello Riserva enkel in de grote wijnjaren.
De Franchesci-familie die het domein al meer dan 100 jaar beheert oogst de druiven in hooggelegen (150-450 meter) wijngaarden, uiteraard met de hand. Na nogmaals een zorgvuldige selectie van de druiven op de selectietafels vind de temperatuurgecontroleerde vergisting plaats op RVS met natuurlijke gisten, daarna rijping voor 4 jaar op Franse grote houten vaten en nog eens een jaar op fles. Weinig opsmuk en de natuur zijn werk laten doen (maar wel die nauwkeurige controle). Het geweldige jaar 2015 gaf gulle open wijnen en bij Poggione weten ze dat te combineren met opwekkende frisse zuren. Je ruikt de Toscaanse landerijen met salie en tijm, geuren van dennen en pijnboom, gedroogde kersen, alsof je de zwoele warmte voelt en de droge grond ruikt. Deze krachtige wijn doet denken in de neus aan zwarte kersen, bramen en amandelen en meditarene kruiden. Wat echter het meest opvalt, is de rijke textuur van de wijn in de mond. Die rijkdom wordt aangewakkerd door de warmte van de wijnoogst maar ook door de prachtige eiken integratie. De Brunello di Montalcino Riserva Vigna Paganelli is een warme, uitnodigende en fluweelachtige wijn welke met de jaren alleen nog maar zal verbeteren.
Wijn-spijs combinaties
De krachtige structuur, complexe aromaās en lange afdronk van deze Riserva maken hem tot een uitstekende begeleider van verfijnde gerechten:
-
Langzaam gegaard lamsvlees met rozemarijn en knoflook
-
Wildgerechten zoals hert of wild zwijn met een rijke saus op basis van rode wijn of bosvruchten
-
Ossobuco of gestoofde runderschenkel met gremolata en risotto alla Milanese
-
Gerijpte harde kazen zoals Pecorino Toscano of Parmigiano Reggiano
-
Truffelrisotto of paddenstoelenpasta met porcini of eekhoorntjesbrood
-
Gegrilde entrecote met een reductie van balsamico en tijm
Deze Brunello komt het beste tot zijn recht bij gerechten met een diepe, aardse smaak, en mag zeker het hoofdgerecht van een feestelijk diner begeleiden. Serveer bij voorkeur in een ruim glas op 16ā18°C, zodat het bouquet zich optimaal kan openen.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italiƫ |
Regio | Toscane |
Appellatie | Brunello di Montalcino |
Wijnhuis | Il Poggione |
Druif | Sangiovese |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2016 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2050 |
Alcohol % | 15 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 96 |
James Suckling rating | 94 |
Vinous rating | 98 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Mineraal, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Parker
The Wine Advocate
RP 96
Reviewed by:
Monica Larner
Release Price:
$140
Drink Date:
2025 - 2050
This is the top-shelf wine from Il Poggione, and it's a must-have bottle for those who collect wines from this celebrated estate. From an icon vintage, the 2016 Brunello di Montalcino Riserva Vigna Paganelli is a beauty. It stands at the intersection of intensity, elegance and power. The fruit is shapely and dense with plenty of blackberry and black cherry, and you also get savory touches of campfire ash, tar, licorice, ferrous earth and balsam herb. Honestly, you get it all, including that distinctive Brunello power and abundance that is not easily achieved with such careful balance. The finish is structured, fresh and long, and with more time in the glass, the leathery or savory aromas become more pronounced (as does the alcohol). Production is 40,000 bottles.
Il Poggione has started its conversion over to organic farming, although the previous farming protocols followed sustainable models.
Published: Feb 17, 2022
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
No written review available.
Vinous
98
Drinking Window
2028 - 2042
From: Jekyll and Hyde: 2017 Brunello di Montalcino and 2016 Riservas (Dec 2021)
A beguiling mix of camphor and minty herbs, along with crushed stone, blows off slowly to reveal dark depths of black raspberry, licorice, autumnal spice and worn leather as the 2016 Brunello di Montalcino Riserva Vigna Paganelli unfolds in the glass. Its textures are unexpectedly soft and velvety-smooth, coupled with depths of intense red fruits that make an appearance just before a mix of brisk acids and tannins creates a more tactile and youthfully clenching expression toward the finale. This leaves the palate aching under the 2016ās structural heft, yet with plenty of primary concentration to balance, as wild savory herbs and earthy mineral tones linger for up to a minute. The potential here is off the charts, but readers will need to be very patient. The Riserva Vigna Paganelli is a cru selection of old vines that refines for 48 months in large French oak barrels of 33ā52 hectoliters.
- By Eric Guido on November 2021
Touring the vineyards of Il Poggione with Fabrizio and Alessandro Bindocci during a long dry spell in July of 2021 was eye-opening to show how well these old vines could remain healthy through such hot and parched conditions. The canopies were full and vibrant, thriving in the calcareous clay soils that these vines are planted in. Like most producers in SantāAngelo in Colle, Il Poggione will use emergency irrigation, but only if necessary. At that time (July 2021), it was not even being considered; but in a vintage like 2017, it was necessary. Granted, what Il Poggione also has going for them is the health and age of their vines, the biodiversity of the property, and higher elevations (up to 450 meters) that help to balance the heat. The massive Il Poggione holdings encompass 600 hectares of land, of which only 125 are planted to vines, and 70 with olive groves. To this day, and even at that size, harvest continues to be done by hand. During the torrid 2017 vintage, that harvest was also done earlier, starting September 1st, in an attempt to maintain acidity and prevent the grapes from shriveling on the vines; as a result, the winery needed to be incredibly strict with their selection, and go as far as removing seeds during the early parts of the fermentation process. As is always the case, Il Poggione vinifies all of their parcels separately, refining in large French oak casks, which gives them the ability to blend fruit from young vines to old, and lower elevations to high, in order to create the most balanced expression of each vintage. In the case of 2017, that meant adding all of the old-vine fruit from Vigna Paganelli. In the end, production may be down by 15%, but what they created is an atypical expression of the vintage. Speaking of Vigna Paganelli, the 2016 may just be the greatest rendition of this wine that Iāve yet encountered. The Riserva is a selection from within the Paganelli vineyard, which was planted in 1964. A second selection then takes place at the winery, prior to crush, fermentation and a long refinement of forty-eight months in large French oak barrels between thirty-three to fifty-two hectoliters. This is a wine that will require a lot of patience from collectors, as today it is tightly wound yet densely packed with fruit and teeming with unbridled energy. While at the winery, I was able to taste a 1967 Riserva with Alessandro Bindocci, which resolidifies the staying power of these wines. In the end, we collect Il Poggione Brunello with the long game in mind--but itās a game worth playing.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Tenuta Il Poggione is de grande dame van de brunello. De oorsprong gaat terug tot het jaar 1630. Een belangrijke mijlpaal uit de recente geschiedenis vormt het jaar 1890, toen de Florentijnse familie Franceschi het wijngoed in S. Angelo in Colle in het zuiden van Montalcino overnam.
Tegenwoordig is het Italiaanse wijngoed in handen van Leopoldo en Livia Franceschi, die over een wijngaard van 125 hectare beschikken. Dankzij het grote oppervlak kan de familie elk jaar opnieuw wijnen op een constant hoog niveau produceren. Met de ligging profiteert het wijngoed van het klimaat rondom de Amiata berg en de Tyrrhenische zee en liggen op een hoogte van 150 tot 450 meter boven zeeniveau. Doordat de variatie in hoogte van de wijngaarden, is het gemakkelijker de druiven allemaal op het juiste moment te oogsten en wijnen te produceren die lang kunnen blijven liggen. Paradepaardjes zijn de 'Vigna Paganelli' Brunello di Montalcino Riserva van een in 1964 aangelegd afzonderlijk perceel, die uitsluitend in de beste jaren wordt gebotteld, en vanzelfsprekend de ānormaleā brunello. In 2004 werd een zeer moderne wijnkelder in gebruik genomen. De wijn kan hier op vijf meter diepte in eikenhouten vaten bij een optimale temperatuur rijpen. Aan het hoofd van het wijngoed staat Fabrizio Bindocci, die tot ver over de grenzen van Montalcino als specialist bekend staat. Hij houdt de kwaliteit nauwlettend in de gaten en zorgt ervoor dat Il Poggione deel blijft uitmaken van de beste brunello-wijnen. De uitstekende beoordelingen liegen er dan ook niet om.