2016 Il Poggione Brunello di Montalcino Magnum

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2016 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 1.5 ltr (14.5%) |
Drink venster | 2025 - 2042 |
Lage voorraad
Nog maar 2 over
Omschrijving
Dit is één van de absolute topwijnen uit Montalcino van het domein Tenuta Il Poggione. De druiven voor deze Brunello komen uit de allerbeste wijngaarden van Tenuta Il Poggione van wijnstokken die 25 - 40 jaar oud zijn. Il Poggione maakt zijn Brunello enkel in de grote wijnjaren.
De Sangiovese Grosso druiven komen van de oudste wijngaarden. De wijngaarden liggen op een hoogte tussen de 150 en 450 meter. De druiven worden met de hand geplukt. Na de pluk worden de druiven zacht geperst. Het vergistingsproces geschiedt in grote stalen vaten bij een gecontroleerde temperatuur van 25/28 ° C. De brunello van Il Poggione ondergaat een rijping in Frans eiken vaten van 30 en 50 hl voor een periode van 36 maanden. Daarna rijpt de wijn minimaal 12 maanden op de fles. De Brunello di Montalcino is een opvallende wijn die de puurheid van Sangiovese toont. Geen van deze elementen overheerst de ander. . Een hoogtepunt waar je nog 20 jaar van kunt genieten.
In het glas heeft de Il Poggione een robijnrode kleur met intense geuren in de neus met vooral veel rood rijp fruit kersen, kruiden, zoethout, gerookt vlees, rozen en gegrild vlees in de neus. In de mond heeft de Brunello een strak en helder mondgevoel met fruit intensiteit vol, krachtig, complex, fluweelzacht en met een lang aanhoudende afdronk.
Dit is een magnum van 1.5 liter in een originele houten kist (OWC/1). Nog lekkerder en met een langer drinkvenster.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Appellatie | Brunello di Montalcino |
Iconen | Icoon Italië |
Wijnhuis | Il Poggione |
Druif | Sangiovese |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2016 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2042 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 1.5 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 94 |
James Suckling rating | 94 |
Vinous rating | 97 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Mineraal, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Barbecue, Lekker luxe, Met vrienden |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 94
Reviewed by:
Monica Larner
Release Price:
$100
Drink Date:
2025 - 2038
Showing very nice results, with greater accessibility in this vintage, the Il Poggione 2020 Brunello di Montalcino has dark fruit aromas with blackcurrant followed by something spicy or herbal. I am reminded of licorice root, exotic spice, pressed rose and fragrant tea leaf. It finishes smoothly with silky tannins and an open-knit approach. This vintage is almost ready to drink, and you get elegant complexity at the same time. It sees three years in oak botti. Fruit is sourced across vineyards with 25-year-old-plus vines. This is an ample production of 200,000 bottles.
Published: Nov 21, 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Score
94
Avg Price (ex-tax)
$ 65
Il Poggione Brunello di Montalcino 2016
Thursday, Oct 29, 2020
Color
Red
Country
Italy
Region
Tuscany
Vintage
2016
A red with blackberry, cherry, some walnut and chocolate, as well as mahogany. Tea, too. It’s full-bodied and firm-tannined with beautiful length and depth. Linear and very fine. Drink after 2024.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
97
Drinking Window
2026 - 2042
From: Buckle Your Seatbelts: 2019 Brunello and 2021 Rosso di Montalcino (Dec 2023)
A classic from the first tilt of the glass, the 2016 Brunello di Montalcino wows the senses with a pleasantly old-school bouquet of leather, earth tones, dried flowers, crushed cherries, sage and clove. This mixes radiant dark red fruits with sweet spices and salty mineral tones to create a display of contrasts, all over a silky textural wave that’s guided by vibrant acidity. Youthfully tense yet spicy with an orange flourish and amazingly fresh, the 2016 finishes with a tart tinge of youthful tension and fine-grained tannins that will require patience to resolve. This is, without a doubt, one of the vintage's top wines. The 2016 is total class.
- By Eric Guido on November 2023
Alessandro Bindocci of Il Poggione compares the weather conditions of 2019 to 2016. However, when tasting the two vintages, I found them markedly different. While both come across as quite classic, there is more energy and fruit to be found in the 2019 versus the 2016 at the same stage. As for the 2016 Brunello, it’s coming along beautifully. I had the opportunity to revisit it on this last trip in the company of some pretty heavy hitters, where it reigned supreme. Except for 2016 and 2019, the previous eight years were characterized by warm and dry conditions. As a result, Il Poggione has begun to prioritize irrigation for emergency uses (which is becoming a necessity in the southwest of Montalcino) and is looking to their higher-elevation vineyards to find more balance. It bears mentioning that despite its location in one of the warmest and driest parts of the region, Il Poggione remains one of the absolute top producers of Brunello from year to year at a remarkably fair price point.
97
Drinking Window
2026 - 2040
From: 2016 Brunello di Montalcino: Radiance Personified (Nov 2020)
I’m not sure how Il Poggione manages to remain one of the largest producers of Brunello, maintaining such a high level of quality and turning out some of the best wines of the vintage year after year - but they do. The 2016 Brunello di Montalcino is yet another stunning example. Depths of mineral-encased black cherries, sage, allspice, licorice, tobacco and crushed violets lift up from the glass. It’s seamlessly silky, even as the palate is peppered with tart red and black berries, nervous acids and savory exotic spices. This shows the density and weight of the vintage in a youthfully monolithic stance, yet with all the necessary components to maintain perfect balance. The 2016 Il Poggione seems to fold in upon itself through the finish, which is dark, mysterious and structured, with only hints of black tea and licorice to tempt the imagination. It’s a classic in the making.
- By Eric Guido on November 2020
Il Poggione continues to set the benchmark for uncompromising quality, which is all the more remarkable considering it is one of the largest wineries in Montalcio and makes some 200,000 bottles of Brunello a year. The estate is located on the southern slopes of Montalcino, in the warm, yet well-ventilated micro-climate of Sant’Angelo in Colle, where we find varied exposures, soils and elevations of behind these impeccably balanced Brunellos. Fabrizio Bindocci explains that Il Poggione has no interest in making any big changes in the near future, and eschews the trend of cru classifications in Montalcino, preferring to stick to traditions has served this estate well for decades now. That said, the winery technically already has a cru Brunello in the form of their Riserva, which emerges from fifty-five-year-old vines in the Paganelli vineyard. Simply stated, you’d be hard pressed to find more dependable bottles of Brunello or Riserva with this combination of quality and price point.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Tenuta Il Poggione is de grande dame van de brunello. De oorsprong gaat terug tot het jaar 1630. Een belangrijke mijlpaal uit de recente geschiedenis vormt het jaar 1890, toen de Florentijnse familie Franceschi het wijngoed in S. Angelo in Colle in het zuiden van Montalcino overnam.
Tegenwoordig is het Italiaanse wijngoed in handen van Leopoldo en Livia Franceschi, die over een wijngaard van 125 hectare beschikken. Dankzij het grote oppervlak kan de familie elk jaar opnieuw wijnen op een constant hoog niveau produceren. Met de ligging profiteert het wijngoed van het klimaat rondom de Amiata berg en de Tyrrhenische zee en liggen op een hoogte van 150 tot 450 meter boven zeeniveau. Doordat de variatie in hoogte van de wijngaarden, is het gemakkelijker de druiven allemaal op het juiste moment te oogsten en wijnen te produceren die lang kunnen blijven liggen. Paradepaardjes zijn de 'Vigna Paganelli' Brunello di Montalcino Riserva van een in 1964 aangelegd afzonderlijk perceel, die uitsluitend in de beste jaren wordt gebotteld, en vanzelfsprekend de ‘normale’ brunello. In 2004 werd een zeer moderne wijnkelder in gebruik genomen. De wijn kan hier op vijf meter diepte in eikenhouten vaten bij een optimale temperatuur rijpen. Aan het hoofd van het wijngoed staat Fabrizio Bindocci, die tot ver over de grenzen van Montalcino als specialist bekend staat. Hij houdt de kwaliteit nauwlettend in de gaten en zorgt ervoor dat Il Poggione deel blijft uitmaken van de beste brunello-wijnen. De uitstekende beoordelingen liegen er dan ook niet om.
Dit is één van de absolute topwijnen uit Montalcino van het domein Tenuta Il Poggione. De druiven voor deze Brunello komen uit de allerbeste wijngaarden van Tenuta Il Poggione van wijnstokken die 25 - 40 jaar oud zijn. Il Poggione maakt zijn Brunello enkel in de grote wijnjaren.
De Sangiovese Grosso druiven komen van de oudste wijngaarden. De wijngaarden liggen op een hoogte tussen de 150 en 450 meter. De druiven worden met de hand geplukt. Na de pluk worden de druiven zacht geperst. Het vergistingsproces geschiedt in grote stalen vaten bij een gecontroleerde temperatuur van 25/28 ° C. De brunello van Il Poggione ondergaat een rijping in Frans eiken vaten van 30 en 50 hl voor een periode van 36 maanden. Daarna rijpt de wijn minimaal 12 maanden op de fles. De Brunello di Montalcino is een opvallende wijn die de puurheid van Sangiovese toont. Geen van deze elementen overheerst de ander. . Een hoogtepunt waar je nog 20 jaar van kunt genieten.
In het glas heeft de Il Poggione een robijnrode kleur met intense geuren in de neus met vooral veel rood rijp fruit kersen, kruiden, zoethout, gerookt vlees, rozen en gegrild vlees in de neus. In de mond heeft de Brunello een strak en helder mondgevoel met fruit intensiteit vol, krachtig, complex, fluweelzacht en met een lang aanhoudende afdronk.
Dit is een magnum van 1.5 liter in een originele houten kist (OWC/1). Nog lekkerder en met een langer drinkvenster.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Appellatie | Brunello di Montalcino |
Iconen | Icoon Italië |
Wijnhuis | Il Poggione |
Druif | Sangiovese |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2016 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2042 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 1.5 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 94 |
James Suckling rating | 94 |
Vinous rating | 97 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Mineraal, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Barbecue, Lekker luxe, Met vrienden |
Parker
The Wine Advocate
RP 94
Reviewed by:
Monica Larner
Release Price:
$100
Drink Date:
2025 - 2038
Showing very nice results, with greater accessibility in this vintage, the Il Poggione 2020 Brunello di Montalcino has dark fruit aromas with blackcurrant followed by something spicy or herbal. I am reminded of licorice root, exotic spice, pressed rose and fragrant tea leaf. It finishes smoothly with silky tannins and an open-knit approach. This vintage is almost ready to drink, and you get elegant complexity at the same time. It sees three years in oak botti. Fruit is sourced across vineyards with 25-year-old-plus vines. This is an ample production of 200,000 bottles.
Published: Nov 21, 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Score
94
Avg Price (ex-tax)
$ 65
Il Poggione Brunello di Montalcino 2016
Thursday, Oct 29, 2020
Color
Red
Country
Italy
Region
Tuscany
Vintage
2016
A red with blackberry, cherry, some walnut and chocolate, as well as mahogany. Tea, too. It’s full-bodied and firm-tannined with beautiful length and depth. Linear and very fine. Drink after 2024.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
97
Drinking Window
2026 - 2042
From: Buckle Your Seatbelts: 2019 Brunello and 2021 Rosso di Montalcino (Dec 2023)
A classic from the first tilt of the glass, the 2016 Brunello di Montalcino wows the senses with a pleasantly old-school bouquet of leather, earth tones, dried flowers, crushed cherries, sage and clove. This mixes radiant dark red fruits with sweet spices and salty mineral tones to create a display of contrasts, all over a silky textural wave that’s guided by vibrant acidity. Youthfully tense yet spicy with an orange flourish and amazingly fresh, the 2016 finishes with a tart tinge of youthful tension and fine-grained tannins that will require patience to resolve. This is, without a doubt, one of the vintage's top wines. The 2016 is total class.
- By Eric Guido on November 2023
Alessandro Bindocci of Il Poggione compares the weather conditions of 2019 to 2016. However, when tasting the two vintages, I found them markedly different. While both come across as quite classic, there is more energy and fruit to be found in the 2019 versus the 2016 at the same stage. As for the 2016 Brunello, it’s coming along beautifully. I had the opportunity to revisit it on this last trip in the company of some pretty heavy hitters, where it reigned supreme. Except for 2016 and 2019, the previous eight years were characterized by warm and dry conditions. As a result, Il Poggione has begun to prioritize irrigation for emergency uses (which is becoming a necessity in the southwest of Montalcino) and is looking to their higher-elevation vineyards to find more balance. It bears mentioning that despite its location in one of the warmest and driest parts of the region, Il Poggione remains one of the absolute top producers of Brunello from year to year at a remarkably fair price point.
97
Drinking Window
2026 - 2040
From: 2016 Brunello di Montalcino: Radiance Personified (Nov 2020)
I’m not sure how Il Poggione manages to remain one of the largest producers of Brunello, maintaining such a high level of quality and turning out some of the best wines of the vintage year after year - but they do. The 2016 Brunello di Montalcino is yet another stunning example. Depths of mineral-encased black cherries, sage, allspice, licorice, tobacco and crushed violets lift up from the glass. It’s seamlessly silky, even as the palate is peppered with tart red and black berries, nervous acids and savory exotic spices. This shows the density and weight of the vintage in a youthfully monolithic stance, yet with all the necessary components to maintain perfect balance. The 2016 Il Poggione seems to fold in upon itself through the finish, which is dark, mysterious and structured, with only hints of black tea and licorice to tempt the imagination. It’s a classic in the making.
- By Eric Guido on November 2020
Il Poggione continues to set the benchmark for uncompromising quality, which is all the more remarkable considering it is one of the largest wineries in Montalcio and makes some 200,000 bottles of Brunello a year. The estate is located on the southern slopes of Montalcino, in the warm, yet well-ventilated micro-climate of Sant’Angelo in Colle, where we find varied exposures, soils and elevations of behind these impeccably balanced Brunellos. Fabrizio Bindocci explains that Il Poggione has no interest in making any big changes in the near future, and eschews the trend of cru classifications in Montalcino, preferring to stick to traditions has served this estate well for decades now. That said, the winery technically already has a cru Brunello in the form of their Riserva, which emerges from fifty-five-year-old vines in the Paganelli vineyard. Simply stated, you’d be hard pressed to find more dependable bottles of Brunello or Riserva with this combination of quality and price point.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Tenuta Il Poggione is de grande dame van de brunello. De oorsprong gaat terug tot het jaar 1630. Een belangrijke mijlpaal uit de recente geschiedenis vormt het jaar 1890, toen de Florentijnse familie Franceschi het wijngoed in S. Angelo in Colle in het zuiden van Montalcino overnam.
Tegenwoordig is het Italiaanse wijngoed in handen van Leopoldo en Livia Franceschi, die over een wijngaard van 125 hectare beschikken. Dankzij het grote oppervlak kan de familie elk jaar opnieuw wijnen op een constant hoog niveau produceren. Met de ligging profiteert het wijngoed van het klimaat rondom de Amiata berg en de Tyrrhenische zee en liggen op een hoogte van 150 tot 450 meter boven zeeniveau. Doordat de variatie in hoogte van de wijngaarden, is het gemakkelijker de druiven allemaal op het juiste moment te oogsten en wijnen te produceren die lang kunnen blijven liggen. Paradepaardjes zijn de 'Vigna Paganelli' Brunello di Montalcino Riserva van een in 1964 aangelegd afzonderlijk perceel, die uitsluitend in de beste jaren wordt gebotteld, en vanzelfsprekend de ‘normale’ brunello. In 2004 werd een zeer moderne wijnkelder in gebruik genomen. De wijn kan hier op vijf meter diepte in eikenhouten vaten bij een optimale temperatuur rijpen. Aan het hoofd van het wijngoed staat Fabrizio Bindocci, die tot ver over de grenzen van Montalcino als specialist bekend staat. Hij houdt de kwaliteit nauwlettend in de gaten en zorgt ervoor dat Il Poggione deel blijft uitmaken van de beste brunello-wijnen. De uitstekende beoordelingen liegen er dan ook niet om.