2016 Casanova di Neri Brunello di Montalcino Cerretalto Magnum

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2016 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 1.5 ltr (15%) |
Drink venster | 2026 - 2060 |
Lage voorraad
Nog maar 1 over
Omschrijving
Dit is één van de absolute topwijnen uit Montalcino van het domein Casanova di Neri. Deze wijn was de eerste Brunello waar de hoogste kwaliteit werd nagestreefd en er met veel respect voor het land werd gewerkt. De druiven zijn in september handmatig geplukt. De druiven werden daarna gedurende een periode van 23 dagen gefermenteerd. De rijping van deze wijn geschiedde gedurende een periode van 29 maanden in Frans eiken vaten van 500 liter, waarna de verdere rijping op de fles nog minimaal een jaar werd vervolgd. Deze producent behoort tot de nieuwe generatie van Brunello producenten. Het bedrijf is gestart in 1971, toen Giovanni Neri het grootste domein in het Montalcino gebied kocht. Het domein is totaal 39 ha groot en onderverdeeld in 4 wijngaarden. De oudste wijngaard is 50 jaar oud. De wijngaarden liggen op een hoogte van ca. 350 meter boven de zeespiegel. Casanova di Neri behoort tot één van de beste producenten van de Brunello wijnen.
Wat het weer betreft, kende het groeiseizoen 2015 een goede hoeveelheid regen, verspreid over de hele zomer, met milde gemiddelde temperaturen. Allemaal dingen die hielpen bij het leveren van perfect rijpe druiven in de fenolische kant met suiker en zuurgraad in perfecte balans zoals we dat al lang niet meer hadden. Helder aroma van viooltjes, rijpe zwarte kersen, kruiden, balsamico-tonen, grafiet en zoethout. Grote en zoete tannines, eindeloos mondgevoel met een zeer lange zoete afdronk in de stijl van Cerretalto. Dit alles wordt met grote harmonie versmolten. Hoog verouderingspotentieel. Het moet worden geserveerd bij 16-17 C°, waarbij de fles minstens 2-3 uur van tevoren moet worden geopend.
De fermentatie en maceratie verliepen op natuurlijke wijze, waarbij uitsluitend gebruik werd gemaakt van de zwaartekracht om de druiven in open kegelvormige fermentoren te krijgen, met een naar beneden vallend systeem gedurende 32 dagen. De wijn heeft 30 maanden op houten vaten mogen rusten en 30 maanden flesrijping. Suckling schrijft (100/100): "Drinkable now, but will go on for ever" Dit is een super schaarse magnum van 1.5 liter.
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Appellatie | Brunello di Montalcino |
Iconen | Icoon Italië |
Wijnhuis | Casanova di Neri |
Druif | Sangiovese |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2016 |
Drinken vanaf | 2026 |
Drinken tot | 2060 |
Alcohol % | 15 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 1.5 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 98 |
James Suckling rating | 100 |
Vinous rating | 97 |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 98
Reviewed by:
Monica Larner
Here's an important keepsake from a classic vintage. The Casanova di Neri 2016 Brunello di Montalcino Cerretalto needs time to open, especially if you plan to drink the wine earlier than is recommended (you're best off waiting five years or more). This powerful wine is packed tight with black fruit, plum and summer ripe cherry. Those dark fruit tones segue to spice, baked clay, balsam herb and gardening soil. The oak is always more apparent in the Cerretalto (which is released one year later, as if it were a Riserva) compared to the Tenuta Nuova. The vineyard used makes a big difference, giving this wine more textural weight and thicker fiber. It's all a question of taste, but if you want power (with 15% alcohol), richness, sensuality and voluptuousness in your Brunello, Cerretalto is the bottle at the end of the rainbow.
Published: Feb 17, 2022
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
CASANOVA DI NERI BRUNELLO DI MONTALCINO CERRETALTO 2016
Thursday, February 3, 2022
Country : Italy
Region : Tuscany
Vintage : 2016
Score : 100
Wow. Incredible purity and transparency with cherries, bark, mushroom, flower and slate/stone on the nose. Full-bodied yet agile and fresh with a fine tannin structure that runs the length of the wine and goes on forever. The polish, elegance and grace is breathtaking. Power with agility. A revelation for the 2016 vintage in Brunello. Drink in 2024 and onwards but wonderful to taste now.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
97
Drinking Window
2026 - 2034
From: Jekyll and Hyde: 2017 Brunello di Montalcino and 2016 Riservas (Dec 2021)
There’s something intriguing, alluringly dark, earthy – animal, even – yet floral and packed full of rich black fruits and exotic spices that defines the 2016 Brunello di Montalcino Cerretalto. This impresses with its cool-toned dark berries and minerals, complemented by bright acidity and sweet inner herbal tones. It’s not yet ready to reveal all of its charms, though it drops subtle hints each step of the way. A bitter twang keeps the expression lively and fresh, while grippy tannins saturate deeply and leave the palate aching with youthful tension, as notes of licorice, clove and a hint of ginger linger. What a wine!
- By Eric Guido on October 2021
The Casanova di Neri winery is located in the northeast of Montalcino, on the road to Torrenieri. Surrounding the winery is their Fiesole vineyard, with its Galestro soils and elevations ranging up to 380 meters. Farther east, in fact as far east in Montalcino that you can go, they also tend the Cerretalto vineyard, which feeds their late-release cru wine. Here, elevations are lower, yet the soils are unique, almost red with iron, mixing galestro marl with alluvial stones, eroded rock and magnesium. It is also from this sight, using massal selection, that Giacomo Neri planted his other vineyards. Moving slightly to the west, Podernuovo brings its high-elevation fruit to the mix, situated between 420-490 meters. And then to the south, for its warmer climate, lower elevations and the plush contours they create. Here we find Cetine near Sant’Angelo and the Giovanni Neri vineyard on the road to Castelnuovo dell'Abate. In fact, it’s a total of seven vineyards that the Neri family uses to compose their Brunello portfolio. While Cerretalto brings the power and mineral intensity, and Tenuta Nuova brings the elegance and balanced opulence, it’s the Brunello di Montalcino (often referred to as the “White Label”), with its classic lines and vivid fruit profile, that is the overachiever. This is only possible through an intricate understanding of terroir and how to blend it to perfection. In 2023, we’ll also see the release of Giacomo Neri’s next cru Brunello, the Giovanni Neri, coming from their Castelnuovo dell'Abate location, and an acquired vineyard that was already planted with fifty-year- old vines (which is quite old by Montalcino standards). Until that time, we can all get a taste of this new location through the Rosso di Montalcino “Giovanni Neri”. Gianlorenzo Neri (Giacomo Neri’s son) described 2017 as “the most Mediterranean vintage ever”. The property experienced a 35% loss of production to maintain integrity of the wines, so the family decided to place all of the Cerretalto fruit into the “White Label” Brunello, giving it a serious boost in character. Not afraid of technology, the Neri family also depended on rigorous selection through optical sorting. In the end, whether you consider their more modern leanings a blessing or a curse, this family is making some of the best wine in Montalcino.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Casanova di Neri behoort tot de nieuwe generatie van Brunello producenten. Het bedrijf is gestart in 1971, toen Giovanni Neri het grootste domein in het Montalcino gebied kocht. Het domein is totaal 39 ha groot en onderverdeeld in 4 wijngaarden. De oudste wijngaard is 50 jaar oud. De wijngaarden liggen op een hoogte van ca. 350 meter boven de zeespiegel. Casanova di Neri behoort tot één van de beste producenten van de Brunello wijnen. De Tenuta Nuova behoort tot hun allerbeste Brunello waar er alles aan wordt gedaan om de ultieme perfectie na te streven.
Dit is één van de absolute topwijnen uit Montalcino van het domein Casanova di Neri. Deze wijn was de eerste Brunello waar de hoogste kwaliteit werd nagestreefd en er met veel respect voor het land werd gewerkt. De druiven zijn in september handmatig geplukt. De druiven werden daarna gedurende een periode van 23 dagen gefermenteerd. De rijping van deze wijn geschiedde gedurende een periode van 29 maanden in Frans eiken vaten van 500 liter, waarna de verdere rijping op de fles nog minimaal een jaar werd vervolgd. Deze producent behoort tot de nieuwe generatie van Brunello producenten. Het bedrijf is gestart in 1971, toen Giovanni Neri het grootste domein in het Montalcino gebied kocht. Het domein is totaal 39 ha groot en onderverdeeld in 4 wijngaarden. De oudste wijngaard is 50 jaar oud. De wijngaarden liggen op een hoogte van ca. 350 meter boven de zeespiegel. Casanova di Neri behoort tot één van de beste producenten van de Brunello wijnen.
Wat het weer betreft, kende het groeiseizoen 2015 een goede hoeveelheid regen, verspreid over de hele zomer, met milde gemiddelde temperaturen. Allemaal dingen die hielpen bij het leveren van perfect rijpe druiven in de fenolische kant met suiker en zuurgraad in perfecte balans zoals we dat al lang niet meer hadden. Helder aroma van viooltjes, rijpe zwarte kersen, kruiden, balsamico-tonen, grafiet en zoethout. Grote en zoete tannines, eindeloos mondgevoel met een zeer lange zoete afdronk in de stijl van Cerretalto. Dit alles wordt met grote harmonie versmolten. Hoog verouderingspotentieel. Het moet worden geserveerd bij 16-17 C°, waarbij de fles minstens 2-3 uur van tevoren moet worden geopend.
De fermentatie en maceratie verliepen op natuurlijke wijze, waarbij uitsluitend gebruik werd gemaakt van de zwaartekracht om de druiven in open kegelvormige fermentoren te krijgen, met een naar beneden vallend systeem gedurende 32 dagen. De wijn heeft 30 maanden op houten vaten mogen rusten en 30 maanden flesrijping. Suckling schrijft (100/100): "Drinkable now, but will go on for ever" Dit is een super schaarse magnum van 1.5 liter.
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Appellatie | Brunello di Montalcino |
Iconen | Icoon Italië |
Wijnhuis | Casanova di Neri |
Druif | Sangiovese |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2016 |
Drinken vanaf | 2026 |
Drinken tot | 2060 |
Alcohol % | 15 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 1.5 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 98 |
James Suckling rating | 100 |
Vinous rating | 97 |
Parker
The Wine Advocate
RP 98
Reviewed by:
Monica Larner
Here's an important keepsake from a classic vintage. The Casanova di Neri 2016 Brunello di Montalcino Cerretalto needs time to open, especially if you plan to drink the wine earlier than is recommended (you're best off waiting five years or more). This powerful wine is packed tight with black fruit, plum and summer ripe cherry. Those dark fruit tones segue to spice, baked clay, balsam herb and gardening soil. The oak is always more apparent in the Cerretalto (which is released one year later, as if it were a Riserva) compared to the Tenuta Nuova. The vineyard used makes a big difference, giving this wine more textural weight and thicker fiber. It's all a question of taste, but if you want power (with 15% alcohol), richness, sensuality and voluptuousness in your Brunello, Cerretalto is the bottle at the end of the rainbow.
Published: Feb 17, 2022
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
CASANOVA DI NERI BRUNELLO DI MONTALCINO CERRETALTO 2016
Thursday, February 3, 2022
Country : Italy
Region : Tuscany
Vintage : 2016
Score : 100
Wow. Incredible purity and transparency with cherries, bark, mushroom, flower and slate/stone on the nose. Full-bodied yet agile and fresh with a fine tannin structure that runs the length of the wine and goes on forever. The polish, elegance and grace is breathtaking. Power with agility. A revelation for the 2016 vintage in Brunello. Drink in 2024 and onwards but wonderful to taste now.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
97
Drinking Window
2026 - 2034
From: Jekyll and Hyde: 2017 Brunello di Montalcino and 2016 Riservas (Dec 2021)
There’s something intriguing, alluringly dark, earthy – animal, even – yet floral and packed full of rich black fruits and exotic spices that defines the 2016 Brunello di Montalcino Cerretalto. This impresses with its cool-toned dark berries and minerals, complemented by bright acidity and sweet inner herbal tones. It’s not yet ready to reveal all of its charms, though it drops subtle hints each step of the way. A bitter twang keeps the expression lively and fresh, while grippy tannins saturate deeply and leave the palate aching with youthful tension, as notes of licorice, clove and a hint of ginger linger. What a wine!
- By Eric Guido on October 2021
The Casanova di Neri winery is located in the northeast of Montalcino, on the road to Torrenieri. Surrounding the winery is their Fiesole vineyard, with its Galestro soils and elevations ranging up to 380 meters. Farther east, in fact as far east in Montalcino that you can go, they also tend the Cerretalto vineyard, which feeds their late-release cru wine. Here, elevations are lower, yet the soils are unique, almost red with iron, mixing galestro marl with alluvial stones, eroded rock and magnesium. It is also from this sight, using massal selection, that Giacomo Neri planted his other vineyards. Moving slightly to the west, Podernuovo brings its high-elevation fruit to the mix, situated between 420-490 meters. And then to the south, for its warmer climate, lower elevations and the plush contours they create. Here we find Cetine near Sant’Angelo and the Giovanni Neri vineyard on the road to Castelnuovo dell'Abate. In fact, it’s a total of seven vineyards that the Neri family uses to compose their Brunello portfolio. While Cerretalto brings the power and mineral intensity, and Tenuta Nuova brings the elegance and balanced opulence, it’s the Brunello di Montalcino (often referred to as the “White Label”), with its classic lines and vivid fruit profile, that is the overachiever. This is only possible through an intricate understanding of terroir and how to blend it to perfection. In 2023, we’ll also see the release of Giacomo Neri’s next cru Brunello, the Giovanni Neri, coming from their Castelnuovo dell'Abate location, and an acquired vineyard that was already planted with fifty-year- old vines (which is quite old by Montalcino standards). Until that time, we can all get a taste of this new location through the Rosso di Montalcino “Giovanni Neri”. Gianlorenzo Neri (Giacomo Neri’s son) described 2017 as “the most Mediterranean vintage ever”. The property experienced a 35% loss of production to maintain integrity of the wines, so the family decided to place all of the Cerretalto fruit into the “White Label” Brunello, giving it a serious boost in character. Not afraid of technology, the Neri family also depended on rigorous selection through optical sorting. In the end, whether you consider their more modern leanings a blessing or a curse, this family is making some of the best wine in Montalcino.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Casanova di Neri behoort tot de nieuwe generatie van Brunello producenten. Het bedrijf is gestart in 1971, toen Giovanni Neri het grootste domein in het Montalcino gebied kocht. Het domein is totaal 39 ha groot en onderverdeeld in 4 wijngaarden. De oudste wijngaard is 50 jaar oud. De wijngaarden liggen op een hoogte van ca. 350 meter boven de zeespiegel. Casanova di Neri behoort tot één van de beste producenten van de Brunello wijnen. De Tenuta Nuova behoort tot hun allerbeste Brunello waar er alles aan wordt gedaan om de ultieme perfectie na te streven.