2011 Bolla Le Origini Amarone Valpolicella Classico Riserva Magnum

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2011 |
Druif | , , , |
Inhoud (Alc) | 1.5 ltr (15.5%) |
Drink venster | 2018 - 2035 |
Beschikbaar per | 30 jul. 2025 |
Lage voorraad
Nog maar 1 over
Omschrijving
Een eerbetoon aan traditionele Amarone
De Le Origini Amarone Riserva van Bolla is een van de meest klassieke interpretaties van Amarone della Valpolicella. Met de jaargang 2011 brengt Bolla een krachtige wijn die uitsluitend in magnumfles wordt uitgebracht. Deze wijn is bedoeld om te bewaren en te schenken bij bijzondere gelegenheden, en belichaamt de diepe, rijke stijl van Amarone zoals die ooit bedoeld was.
Valpolicella Classico: ligging en druiven
De druiven zijn afkomstig uit het historische hart van Valpolicella Classico, waar de heuvels en kalkrijke bodems zorgen voor concentratie en finesse. De blend bestaat uit de traditionele druivenrassen Corvina, Corvinone en Rondinella. Enkel de beste trossen worden geselecteerd, waarna ze gedurende drie tot vier maanden worden ingedroogd op rieten matten, een proces dat het suiker- en smaakgehalte concentreert.
Vinificatie en rijping
Na de appassimento volgt een langzame fermentatie, waarna de wijn maar liefst 18 maanden rijpt in grote houten vaten. Vervolgens rust hij nog meerdere jaren op fles om zijn complexiteit verder te verdiepen. Alleen de beste vaten worden gebotteld als Le Origini Riserva – en alleen in magnumformaat, wat een langzamere rijping en verfijning garandeert.
Kleur, geur en smaakprofiel
Deze Amarone toont zich in het glas diep granaatrood met robijnreflecties. De geur is intens en gelaagd, met tonen van zwarte kersen, gedroogde pruimen, pure chocolade, specerijen, balsamico, zoethout en een hint van tabak.
In de mond is de wijn vol, geconcentreerd en fluweelzacht. Rijp zwart fruit, warme kruiden, cacao en licht geroosterde tonen vullen de smaak. De structuur is krachtig, met stevige maar ronde tannines, een mooie frisse zuurgraad en een lange, verwarmende afdronk. Alles is perfect in balans, met een elegante ontwikkeling in het glas. Dit is een magnum uitvoering in OWC1 - Nog lekkerder, feestelijker en met een langer drinkvenster.
Wijnen van Bolla online bestellen?
In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht, gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
U kunt de volledige wijn reviews lezen van o.a. Parker, Suckling, Vinous en Wine Spectator. Een gratis service voor onze klanten.
Advies nodig bij het vinden van de ideale wijn bij uw gerecht? Klik hier voor onze exclusieve Sommelier. Gratis voor klanten van Grandcruwijnen.
Wijn-spijs suggesties
1. Wildstoof van hert met jeneverbessen en rozemarijn
De kruidigheid en diepe vleessmaak sluiten prachtig aan bij de intense, rijpe fruittonen en kruidige structuur van de wijn.
2. Lamsbout met knoflook, tijm en rode wijnsaus
Het sappige, kruidige vlees wordt gedragen door de volheid en zachte tannines van deze Amarone.
3. Risotto met eekhoorntjesbrood en truffel
De aardse tonen en romige textuur vinden een harmonieus tegenwicht in de kracht en complexiteit van de wijn.
4. Gegrilde entrecôte met zwarte peperjus en pastinaakcrème
De pittige, krachtige smaken worden verzacht door de volle, warme afdronk en het geconcentreerde fruit van de wijn.
5. Tagliatelle met ragù van wild zwijn en salie
De rijke saus past perfect bij de zwoele, kruidige stijl van deze Amarone en haalt de subtiele houttonen naar boven.
6. Oude Parmezaan met vijgen en walnoten
De zoute, nootachtige en zoete elementen versterken de aromatische diepte en maken dit tot een ideale combinatie voor het einde van een uitgebreid diner.
Specificaties
Beschikbaar per | 30 jul. 2025 |
---|---|
Wijnsoort | Rood |
Land | Italië |
Regio | Veneto |
Appellatie | Amarone della Valpolicella |
Wijnhuis | Bolla |
Druif | Corvina, Molinara, Rondinella, Sangiovese |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2011 |
Drinken vanaf | 2018 |
Drinken tot | 2035 |
Alcohol % | 15.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 1.5 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Fruitig, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Rood fruit, Soepel, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard, Romantisch |
Professionele Recensies
8.5
“Denk aan zoete kersen, melkchocola, nootjes, likeur, krenten, gefruite paddenstoelen, een tabakszweem, vijgen en rozijnen, en u bent een aardig eind op streek. De wijn zelf is dat ook overigens. Lang wegleggen strekt niet tot aanbeveling”. Harold Hamersma in De Grote Hamersma, beoordeeld met een 8,5.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Het verhaal van het wijnhuis Bolla begint bij één man, Abele Bolla. Hij woont in het noorden van Italië, in de streek Veneto, waar hij een kleine familieherberg runt. Om zijn gasten meer dan alleen een verblijf te kunnen bieden, besluit hij in 1893 om een wijn te gaan produceren die hij zijn gasten kan schenken. Deze Soave is een lichtgele, frisse, aromatische wijn, die de essentie van het Veneto gebied goed weerspiegelt. De vraag naar deze wijn groeit, naarmate steeds meer mensen zijn wijn proeven. Naar aanleiding hiervan besluit de familie zich volledig te gaan richten op de wijnproductie. Ruim 130 jaar later is het wijnhuis Bolla uitgegroeid tot een wereldwijd befaamd wijnhuis met een groot scala aan wijnen. Wat is gebleven is de unieke smaak van de Bolla wijnen voortkomend uit het bijzondere klimaat en terroir van het Veneto gebied.
Oenoloog Christian Zulian is sinds 2015 wijnmaker bij Bolla. Voordat hij bij Bolla startte was hij dertien jaar werkzaam bij Marchesi Antinori en meerdere jaren bij Domaine Baron de Rothschild.
Weetje: Na jarenlang zijn familie te hebben bijgestaan in Soave (Veneto), werd wijnmaker en eigenaar Francesco Bolla getrokken door het Etruskische landschap van de Toscaanse Maremma. Het Mediterrane klimaat en de koele, ziltige zeebries hebben een bijzonder gunstig effect op de wijngaarden. Strevend naar perfectie, krijgt Francesco waardevolle adviezen van zijn goede vriend Carlo Ferrini, één van de meest gerespecteerde, Italiaanse oenologen die ook voor Barone Ricasoli en Poliziano werkt. Francesco Bolla en zijn dochter Valentina Bolla maken nu hun prachtige Super Tuscans onder het Poggio Verrano label.
Trivia
Wijn Trivia
🍷 Genoten van deze wijnweetjes? Deel je nieuwe kennis met andere wijnliefhebbers!
Ontdek Wijn Trivia
Log in om interessante feiten over deze wijn te ontdekken en je kennis te vergroten.
Meld je aanEen eerbetoon aan traditionele Amarone
De Le Origini Amarone Riserva van Bolla is een van de meest klassieke interpretaties van Amarone della Valpolicella. Met de jaargang 2011 brengt Bolla een krachtige wijn die uitsluitend in magnumfles wordt uitgebracht. Deze wijn is bedoeld om te bewaren en te schenken bij bijzondere gelegenheden, en belichaamt de diepe, rijke stijl van Amarone zoals die ooit bedoeld was.
Valpolicella Classico: ligging en druiven
De druiven zijn afkomstig uit het historische hart van Valpolicella Classico, waar de heuvels en kalkrijke bodems zorgen voor concentratie en finesse. De blend bestaat uit de traditionele druivenrassen Corvina, Corvinone en Rondinella. Enkel de beste trossen worden geselecteerd, waarna ze gedurende drie tot vier maanden worden ingedroogd op rieten matten, een proces dat het suiker- en smaakgehalte concentreert.
Vinificatie en rijping
Na de appassimento volgt een langzame fermentatie, waarna de wijn maar liefst 18 maanden rijpt in grote houten vaten. Vervolgens rust hij nog meerdere jaren op fles om zijn complexiteit verder te verdiepen. Alleen de beste vaten worden gebotteld als Le Origini Riserva – en alleen in magnumformaat, wat een langzamere rijping en verfijning garandeert.
Kleur, geur en smaakprofiel
Deze Amarone toont zich in het glas diep granaatrood met robijnreflecties. De geur is intens en gelaagd, met tonen van zwarte kersen, gedroogde pruimen, pure chocolade, specerijen, balsamico, zoethout en een hint van tabak.
In de mond is de wijn vol, geconcentreerd en fluweelzacht. Rijp zwart fruit, warme kruiden, cacao en licht geroosterde tonen vullen de smaak. De structuur is krachtig, met stevige maar ronde tannines, een mooie frisse zuurgraad en een lange, verwarmende afdronk. Alles is perfect in balans, met een elegante ontwikkeling in het glas. Dit is een magnum uitvoering in OWC1 - Nog lekkerder, feestelijker en met een langer drinkvenster.
Wijnen van Bolla online bestellen?
In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht, gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
U kunt de volledige wijn reviews lezen van o.a. Parker, Suckling, Vinous en Wine Spectator. Een gratis service voor onze klanten.
Advies nodig bij het vinden van de ideale wijn bij uw gerecht? Klik hier voor onze exclusieve Sommelier. Gratis voor klanten van Grandcruwijnen.
Wijn-spijs suggesties
1. Wildstoof van hert met jeneverbessen en rozemarijn
De kruidigheid en diepe vleessmaak sluiten prachtig aan bij de intense, rijpe fruittonen en kruidige structuur van de wijn.
2. Lamsbout met knoflook, tijm en rode wijnsaus
Het sappige, kruidige vlees wordt gedragen door de volheid en zachte tannines van deze Amarone.
3. Risotto met eekhoorntjesbrood en truffel
De aardse tonen en romige textuur vinden een harmonieus tegenwicht in de kracht en complexiteit van de wijn.
4. Gegrilde entrecôte met zwarte peperjus en pastinaakcrème
De pittige, krachtige smaken worden verzacht door de volle, warme afdronk en het geconcentreerde fruit van de wijn.
5. Tagliatelle met ragù van wild zwijn en salie
De rijke saus past perfect bij de zwoele, kruidige stijl van deze Amarone en haalt de subtiele houttonen naar boven.
6. Oude Parmezaan met vijgen en walnoten
De zoute, nootachtige en zoete elementen versterken de aromatische diepte en maken dit tot een ideale combinatie voor het einde van een uitgebreid diner.
Beschikbaar per | 30 jul. 2025 |
---|---|
Wijnsoort | Rood |
Land | Italië |
Regio | Veneto |
Appellatie | Amarone della Valpolicella |
Wijnhuis | Bolla |
Druif | Corvina, Molinara, Rondinella, Sangiovese |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2011 |
Drinken vanaf | 2018 |
Drinken tot | 2035 |
Alcohol % | 15.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 1.5 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Fruitig, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Rood fruit, Soepel, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard, Romantisch |
8.5
“Denk aan zoete kersen, melkchocola, nootjes, likeur, krenten, gefruite paddenstoelen, een tabakszweem, vijgen en rozijnen, en u bent een aardig eind op streek. De wijn zelf is dat ook overigens. Lang wegleggen strekt niet tot aanbeveling”. Harold Hamersma in De Grote Hamersma, beoordeeld met een 8,5.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Het verhaal van het wijnhuis Bolla begint bij één man, Abele Bolla. Hij woont in het noorden van Italië, in de streek Veneto, waar hij een kleine familieherberg runt. Om zijn gasten meer dan alleen een verblijf te kunnen bieden, besluit hij in 1893 om een wijn te gaan produceren die hij zijn gasten kan schenken. Deze Soave is een lichtgele, frisse, aromatische wijn, die de essentie van het Veneto gebied goed weerspiegelt. De vraag naar deze wijn groeit, naarmate steeds meer mensen zijn wijn proeven. Naar aanleiding hiervan besluit de familie zich volledig te gaan richten op de wijnproductie. Ruim 130 jaar later is het wijnhuis Bolla uitgegroeid tot een wereldwijd befaamd wijnhuis met een groot scala aan wijnen. Wat is gebleven is de unieke smaak van de Bolla wijnen voortkomend uit het bijzondere klimaat en terroir van het Veneto gebied.
Oenoloog Christian Zulian is sinds 2015 wijnmaker bij Bolla. Voordat hij bij Bolla startte was hij dertien jaar werkzaam bij Marchesi Antinori en meerdere jaren bij Domaine Baron de Rothschild.
Weetje: Na jarenlang zijn familie te hebben bijgestaan in Soave (Veneto), werd wijnmaker en eigenaar Francesco Bolla getrokken door het Etruskische landschap van de Toscaanse Maremma. Het Mediterrane klimaat en de koele, ziltige zeebries hebben een bijzonder gunstig effect op de wijngaarden. Strevend naar perfectie, krijgt Francesco waardevolle adviezen van zijn goede vriend Carlo Ferrini, één van de meest gerespecteerde, Italiaanse oenologen die ook voor Barone Ricasoli en Poliziano werkt. Francesco Bolla en zijn dochter Valentina Bolla maken nu hun prachtige Super Tuscans onder het Poggio Verrano label.
Wijn Trivia
🍷 Genoten van deze wijnweetjes? Deel je nieuwe kennis met andere wijnliefhebbers!
Ontdek Wijn Trivia
Log in om interessante feiten over deze wijn te ontdekken en je kennis te vergroten.
Meld je aan