2008 Champagne Dom Perignon Rosé

475,00 392,56
Wijnsoort Rosé
Land Frankrijk
Regio Champagne
Wijnhuis Moet Chandon
Jaar 2008
Druif Chardonnay Pinot Noir
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (12.5%)
Drink venster 2021 - 2038
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

De Dom Perignon Rosé uit 2008 is pas eind 2021 op de markt gekomen en wordt gedurende de komende jaren mondjesmaat door LVMH gedistribueerd  Deze champagne is in zeer beperkte hoeveelheden gereleased en er kwamen er ook maar een handjevol naar Nederland. Voor alle champagne van Dom Pérignon is de wereldwijde vraag hoger dan het aanbod. Dom Pérignon creëerde de rosé vintage van 2008 met een gedurfde assemblage gemaakt met pinot noir-druiven van de percelen "Chants de Linottes" in Hautvillers en de percelen "Vauzelles" in Aÿ. De zoektocht naar harmonie die Dom Pérignon definieert, ontstaat hier uit contrasten en tegenstellingen die zorgen voor een geladen balans. Daar waar tegenspraak harmonie wordt vol overgave.

Vincent Chaperon, de huidige keldermeester van Dom Pérignon die op 1 januari 2019 het stokje overnam van Richard Geoffroy, vertelt dat na 12 jaar in de kelder de rosé de harmonie begon te onthullen waar we anderhalf jaar geleden naar op zoek waren. Hij houdt van de spanning tussen de zuurgraad, tannines en het umami-karakter; er was een wisselwerking met deze drie dimensies en het geeft de wijn een vibratie en een gevoel van zilte mineraliteit. Met de rosé wilde het team het profiel van Dom Pérignon respecteren, maar het tegelijkertijd ook in de richting van meer concentratie duwen. Het resultaat: een rosé champagne met meer kracht versterkt door de structuur van de Aÿ Pinot Noir.

De Dom Perignon Rosé uit 2008 toont een ongelooflijke fruitdiepte met aardbei, kers en fenolen. Vol en gelaagd met een ongelooflijk, driedimensionaal element in de wijn. Dit is zo transparant en dynamisch met donker fruit, maar het blijft levendig en helder. Verfijnd en precies, het gaat maar door. Echt hartig, fris en ongelooflijk pinot-noir-achtig. Wat een wijn. 13 jaar rijping op fles. Nu dus op dronk, maar zal nog vele jaren rijpen. De wijn zit in een prachtige geschenkendoos. 99/100 Suckling

Vineyard for 2008 Champagne Dom Perignon Rosé

Moët & Chandon is één van de grootste en niet te vergeten bekendste Champagne huizen ter wereld. Moët & Chandon werd in 1743 opgericht. Dom Perignon en Brut Imperial zijn twee van de bekendste labels van het champagnehuis. Moët & Chandon heeft een zeer goede reputatie opgebouwd vanwege de constante kwaliteit en de terugkerende stijl. De holding LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) is eigenaar van het champagnehuis.

Inmiddels is Moët & Chandon Champagne een van de grootste producenten van mousserende wijnen ter wereld. Het bedrijf kan beschikken over 34.041 hectare in de Champagne, 48.000 hectare in de Bourgogne, en 120.000 hectare in Bordeaux en Californië. Slechts 13% daarvan is eigen bezit; de rest bestaat uit wijngaarden van eigenaren die onder contract staan.In de Champagne bestaat 39% van de wijngaarden uit pinot noir, 32% uit pinot meunier en 29% uit chardonnay. Van de eigen wijngaarden in de Champagne, 1150 hectare, heeft (natuurlijk) het merendeel grand cru of premier cru-status. Kortom: de beste kwaliteit. Druiven komen uit alle gebieden van de Champagne: de Vallée de la Marne, Montagne de Reims, Aube en Côtes de Blancs.

Het streven van Moët & Chandon is ieder jaar voor de Impérial-wijnen exact dezelfde smaak en kwaliteit te bieden. Daarom is de blend van wijnen ieder jaar anders! Invloeden van de jaargang worden op die manier uitgeschakeld. Om die smaak ieder jaar hetzelfde te krijgen, wordt gewerkt met basiswijnen. De druiven van ieder perceel ter beschikking van de firma worden apart gevinifieerd. Dat gebeurt in pershuizen vlakbij de wijngaarden, waarvan er recent nog een is geopend in Epernay, met een capaciteit van 356.000 hectoliter. In totaal kan de firma na de oogst over 6000 beetjes wijn van één jaar beschikken; die 6000 ‘kleine’ beetjes worden samengevoegd 100-150 basiswijnen. Tel daar nog eens bij op wijnen die zij overhouden van oudere jaren, die ook gebruikt kunnen en mogen worden voor blends, en je begrijpt inmiddels wat een gigantische taak de negen wijnmakers van het bedrijf hebben.  Het duurt meestal zo’n vier tot vijf maanden voordat de definitieve blend voor een Impérial afgestemd is! Daarbij worden de negen wijnmakers ook nog geholpen door meetapparatuur en chemische analyses.

Wereldwijd is MOET de meest verkochte en best gekende champagne. Iedere anderhalve secondewordt ergens ter wereld een fles Moët & Chandon Impérial Brut ontkurkt. Niet verwonderlijk, zelfs volkomen verdiend, als je de constant excellente kwaliteit proeft. De Impérial Brut is gecomponeerd uit zo’n 150 verschillende wijnen, gewonnen uit chardonnay, pinot noir en pinot meunier en afkomstig uit alle delen van Champagne. Het is een champagne zonder oogstjaar, want in de assemblage zit tevens een belangrijk deel vins de réserve - mooi gerijpte wijnen uit oudere jaren. Impérial Brut refereert aan de prettig
droge smaak (Brut) en aan de langdurige voorkeur van keizer Napoléon voor de champagne van Moët & Chandon (Impérial).

Kenmerken
Wijnsoort Rosé
Land Frankrijk
Regio Champagne
Wijnhuis Moet Chandon
Druif Chardonnay, Pinot Noir
Biologisch gecertificeerd Nee
Vegan Nee
Jaar 2008
Drinken vanaf 2021
Drinken tot 2038
Alcohol % 12.5
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Ja
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
James Suckling rating 99
Smaakprofiel Complex, Droog, Mineraal, Rood fruit, Strak
Drink momenten Cadeau!, Iets te vieren, Indruk maken, Lekker luxe, Romantisch

Gerechten die goed bij deze wijn passen

Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2008 Champagne Dom Perignon Rosé
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

06.03.2023

2021 Quinta da Falorca Encruzado Reserva Blanco

"Na 19,20 nu 21 geproefd. Blijft toch een juweel van een wijn. vooral als..." Rolf

Bekijk product recensie