2006 Champagne Dom Perignon P2 Plénitude Brut
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | Champagne (Appellatie) |
Wijnhuis | |
Jaar | 2004 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (12.5%) |
Drink venster | 2022 - 2036 |
Omschrijving
Dom Perignon - Champagne vernoemd naar de wereldberoemde monnik Pierre Perignon. Volgens velen is deze man de uitvinder van het maken van de mousserende wijn champagne volgens de methode traditionnelle. Uitvinder of niet, hij heeft met Dom Perignon wel een echte benchmark weten te creëren voor prestige cuveés.
P2 staat voor Plénitude Deuxième, hetgeen op zijn beurt zoveel zegt als het Tweede Leven van de Vintage. In het recente verleden heette dit soort Dom Pérignon’s, die nog jaren langer sur lies hebben gelegen, niet P2 maar Oenothèque.De eerste lichting van een Dom Pérignon Vintage – P1, maar zo staat het niet op het etiket – heeft als grote doel harmonie in kracht en verfijning. Dus harmonie. Het tweede leven van een Dom Pérignon. Na nog een aantal extra jaren sur lies te hebben gelegen, levert meer intensiteit, meer energie, meer complexiteit en meer lengte op. De definitie van Dom Pérignon Vintage P2 is dus weer harmonie en dan in intensiteit, energie, complexiteit, diepgang en lengte. Het is een grootse mousserende wijn.
Richard Geoffroy, de meesterlijke chef de cave van Dom Pérignon, gelooft dat elke Vintage van Dom Pérignon door drie onderscheiden fases gaat. Die fases noemt hij plénitudes. Er is dus een tweede en een derde plénitude – P2 en P3. Geoffroy gelooft heilig in de grote kwaliteiten van een ‘actieve rijping’ op fles. Een ‘actieve rijping’ sur lies – op het depot van de-tweede-gisting-op-fles. Het dégorgement wordt dus uitgesteld tot een zorgvuldig gekozen later moment. In dit geval heeft de wijn dus meer dan 15 jaar op z’n depot – ‘actief’ – kunnen rijpen.
De 2006 Dom Pérignon P2, samengesteld uit 55% Pinot Noir en 45% Chardonnay met een bescheiden dosage van 4,5 gram, toont zich op dit moment uitzonderlijk goed. De wijn ontvouwt een complex, diep bouquet van rook, rijp boomgaardfruit, mango, exotisch fruit en specerijen. Medium tot vol van body, rijk en expressief, is hij harmonieus en omhullend en heeft hij meer structuur en spanning ontwikkeld in vergelijking met de oorspronkelijke 2006 Dom Pérignon. Het gehemelte is perfect in balans met delicate gastronomische bitterheid en krijtachtige droge extracten die bijdragen aan de lange, mineraalgedreven afdronk. Deze wijn gaat goed samen met verfijnde gerechten.
Deze uitvoering zit in een fraaie geschenkendoos.
Dom Pérignon P2 Brut is een Champagne van het allerhoogste niveau. Niet alleen zeer exclusief, maar ook zeer exquise. Deze superieure mousserende wijn vraagt om een even superieur verfijnd gastronomisch gerecht. Dat kan tong en tarbot in een verfijnde roomsaus zijn en ook een prachtige boerenkip met onder de huid gestoken morilles of een fijne saus met morilles. Deze koninklijke Champagne moet gesavoureerd worden als een grote witte bourgogne, als een Montrachet. Dus een groot glas, waardoor de wijn de nodige lucht kan krijgen. En op een licht gekoelde in plaats van een koude temperatuur. Ideaal is 12° Celsius of zelfs een tikje meer.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Champagne |
Appellatie | Champagne (Appellatie) |
Wijnhuis | Moet Chandon |
Druif | Chardonnay, Pinot Noir |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2004 |
Drinken vanaf | 2022 |
Drinken tot | 2036 |
Alcohol % | 12.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Ja |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 95 |
Vinous rating | 98 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Fris, Mineraal, Strak, Wit fruit |
Drink momenten | Cadeau!, Iets te vieren, Indruk maken, Lekker luxe, Romantisch |
Wijnhuis
Moët & Chandon is één van de grootste en niet te vergeten bekendste Champagne huizen ter wereld. Moët & Chandon werd in 1743 opgericht. Dom Perignon en Brut Imperial zijn twee van de bekendste labels van het champagnehuis. Moët & Chandon heeft een zeer goede reputatie opgebouwd vanwege de constante kwaliteit en de terugkerende stijl. De holding LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) is eigenaar van het champagnehuis.
Inmiddels is Moët & Chandon Champagne een van de grootste producenten van mousserende wijnen ter wereld. Het bedrijf kan beschikken over 34.041 hectare in de Champagne, 48.000 hectare in de Bourgogne, en 120.000 hectare in Bordeaux en Californië. Slechts 13% daarvan is eigen bezit; de rest bestaat uit wijngaarden van eigenaren die onder contract staan.In de Champagne bestaat 39% van de wijngaarden uit pinot noir, 32% uit pinot meunier en 29% uit chardonnay. Van de eigen wijngaarden in de Champagne, 1150 hectare, heeft (natuurlijk) het merendeel grand cru of premier cru-status. Kortom: de beste kwaliteit. Druiven komen uit alle gebieden van de Champagne: de Vallée de la Marne, Montagne de Reims, Aube en Côtes de Blancs.
Het streven van Moët & Chandon is ieder jaar voor de Impérial-wijnen exact dezelfde smaak en kwaliteit te bieden. Daarom is de blend van wijnen ieder jaar anders! Invloeden van de jaargang worden op die manier uitgeschakeld. Om die smaak ieder jaar hetzelfde te krijgen, wordt gewerkt met basiswijnen. De druiven van ieder perceel ter beschikking van de firma worden apart gevinifieerd. Dat gebeurt in pershuizen vlakbij de wijngaarden, waarvan er recent nog een is geopend in Epernay, met een capaciteit van 356.000 hectoliter. In totaal kan de firma na de oogst over 6000 beetjes wijn van één jaar beschikken; die 6000 ‘kleine’ beetjes worden samengevoegd 100-150 basiswijnen. Tel daar nog eens bij op wijnen die zij overhouden van oudere jaren, die ook gebruikt kunnen en mogen worden voor blends, en je begrijpt inmiddels wat een gigantische taak de negen wijnmakers van het bedrijf hebben. Het duurt meestal zo’n vier tot vijf maanden voordat de definitieve blend voor een Impérial afgestemd is! Daarbij worden de negen wijnmakers ook nog geholpen door meetapparatuur en chemische analyses.
Wereldwijd is MOET de meest verkochte en best gekende champagne. Iedere anderhalve secondewordt ergens ter wereld een fles Moët & Chandon Impérial Brut ontkurkt. Niet verwonderlijk, zelfs volkomen verdiend, als je de constant excellente kwaliteit proeft. De Impérial Brut is gecomponeerd uit zo’n 150 verschillende wijnen, gewonnen uit chardonnay, pinot noir en pinot meunier en afkomstig uit alle delen van Champagne. Het is een champagne zonder oogstjaar, want in de assemblage zit tevens een belangrijk deel vins de réserve - mooi gerijpte wijnen uit oudere jaren. Impérial Brut refereert aan de prettig
droge smaak (Brut) en aan de langdurige voorkeur van keizer Napoléon voor de champagne van Moët & Chandon (Impérial).