Filteren

Château Pontet-Canet

Pontet-Canet is een wijnproducent gevestigd in Pauillac, Bordeaux. Het landgoed staat bekend om zijn rode wijnen van hoge kwaliteit, voornamelijk gemaakt van Cabernet Sauvignon, en is geclassificeerd als een fifth growth (Cinquième Cru) in de officiële Bordeaux-wijnclassificatie van 1855.

Geschiedenis van Pontet-Canet

De geschiedenis van Pontet-Canet gaat terug tot het begin van de 18e eeuw, toen het landgoed werd gesticht. In 1705 werd de wijngaard opgericht door Jean-François de Pontet, een belangrijke figuur in de wijnindustrie van Bordeaux. Hij breidde de wijngaard uit en bouwde een kasteel, waaraan het landgoed zijn naam dankt. Aan het einde van de 18e eeuw kwam het pand in handen van de familie Canet en werd het bekend als 'Château Pontet-Canet'. De familie Canet speelde een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de wijngaarden en wijnbereidingspraktijken van het landgoed. In 1855, toen keizer Napoleon III opdracht gaf tot de classificatie van Bordeaux-wijnen voor de Exposition Universelle de Paris, werd Pontet-Canet geclassificeerd als een fifth grow (Cinquième Cru) in de officiële Bordeaux-wijnclassificatie van 1855. Deze classificatie erkende de historische reputatie van het landgoed en de kwaliteit van zijn wijnen. In de 20e eeuw verwierf de familie Cruse, wijnhandelaren uit Bordeaux, Pontet-Canet. De familie Cruse heeft aanzienlijke verbeteringen aangebracht aan het landgoed en de wijnbereidingsprocessen.  Halverwege de jaren 2000 onderging Pontet-Canet een opmerkelijke transformatie. Het landgoed, onder leiding van eigenaar Alfred Tesseron (later eigenaar van Tesseron Estate), omarmde biodynamische landbouwpraktijken. Dit markeerde een belangrijke verschuiving naar biologische en duurzame wijnbouw, waarbij synthetische chemicaliën werden vermeden en de holistische relatie tussen de wijngaard, de bodem en het milieu werd benadrukt.

Terroir van Pontet-Canet

De wijngaarden van Pontet-Canet beslaan ongeveer 81 hectare (200 acres) eersteklas Pauillac-terroir. De wijngaard is beplant met een hoog percentage Cabernet Sauvignon (meestal rond de 65-70%), evenals Merlot, Cabernet Franc en Petit Verdot.

Productie van Pontet-Canet

Het wijnbereidingsproces bij Pontet-Canet omvat een combinatie van traditionele en moderne technieken. De druiven worden met de hand geoogst en gesorteerd, waarbij de gisting plaatsvindt in houten vaten met temperatuurcontrole. Vervolgens rijpt de wijn in Franse eikenhouten vaten, doorgaans gedurende 16 tot 20 maanden, afhankelijk van de vintage. Pontet-Canet-wijnen staan bekend om hun diepe kleur, geconcentreerde fruitsmaken en een structuur waardoor ze gracieus kunnen verouderen. Ze vertonen vaak een balans tussen kracht en elegantie, met fijne tannines en complexe aroma's. Er wordt aangenomen dat de toewijding van het landgoed aan biodynamische landbouw heeft bijgedragen aan de zuiverheid en expressie van het terroir in hun wijnen.

 

Château Pontet-Canet

Grandcruwijnen is sinds 2010 uw online-speciaalzaak voor wijn van serieuze kwaliteit. In ons assortiment vindt u ruim 2500 verschillende wijnen en wij leveren aan consument, horeca en retail. Wij importeren rechtstreeks van wijnhuizen in landen als Frankrijk, Spanje en Italië. Hierdoor kunnen wij onze producten tegen de scherpste prijs aanbieden. Naast de klassiekers uit de Oude Wereld hebben wij de topwijnen uit de Nieuwe Wereld!

We tonen van al onze wijnen onze voorraad-positie en alles voor 16:00 uur besteld op werkdagen wordt dezelfde dag nog verstuurd.

Wilt u de wijnen zelf zien of inspiratie opdoen? Komt dan gerust langs! In onze showroom te Dordrecht kunt al onze wijnen en delicatessen met eigen ogen aanschouwen. Nergens vindt u zo'n groot aanbod aan kwaliteitswijnen. Bij ophalen van de wijnen onvangt u ook nog een mooie korting!

Wijn online kopen — Grandcruwijnen

Kwaliteit wijnen koopt u natuurlijk online bij Grandcruwijnen, de wijn- en delicatessen handel met één van de grootste wijncollecties in Nederland en België, waar u zowel bijzondere wijnen-voor-ieder-budget kunt bestellen. Kwaliteitsproducten, snelle levering en betrouwbare service — dat is Grandcruwijnen!