2020 Bouchard Père & Fils Montrachet Grand Cru

1,245.00 1,028.93
Type of Wine White
Country France
Region Bourgogne
Appellation Montrachet Grand Cru
Winery Bouchard Père & Fils
Year 2020
Grape Chardonnay
Content (Alc) 0.75 ltr (14.5%)
Drink window 2024 - 2060
View all characteristics Discover more about this wine

The 2020 Bouchard Père & Fils captivating Montrachet Grand Cru 2020 floats from the glass with aromas of ripe pear and citrus fruit mixed with honeycomb, white flowers, fresh bread and baking spices. Full, spacious and multi-dimensional, it is richly layered, with a textural start that flows into a roomy, meaty mid-palate and a long, salty finish. The grapes for this Montrachet Grandcru come from an organically grown postage stamp vineyard of 0.89 Ha.

Technical director Frédéric Weber and his team have realized another beautiful vintage chez Bouchard Père & Fils, starting with harvesting on August 19 with manual selection to remove the dried out berries. The vineyards thrived despite a significant shortage of water, testifying to a viticulture that ranks among the best of the great houses of Burgundy. They are going through a transition to organic/biodynamic with numerous progressive innovations that will undoubtedly find imitators in the short term with other major players. In any case, the resulting wines turned out beautifully, with alcohol percentages close to 13% to 13.5% and lower pHs than in 2019. Bouchard's white wines are bottled under DIAM closures.

Vineyard for 2020 Bouchard Père & Fils Montrachet Grand Cru

Bouchard Père & Fils, opgericht in 1731 in Beaune door Michel Bouchard, is een van de oudste wijndomeinen in Bourgondië en zet de traditie voort gedurende bijna 3 eeuwen en 9 generaties. In 1775 verwierf Joseph Bouchard zijn eerste wijngaarden in Volnay in het beroemde klimaat van "Les Caillerets" en begon hij de wijngaarden van de familie te ontwikkelen. Tijdens de Franse Revolutie werden eigendommen van de geestelijkheid en de adel geconfisqueerd en te koop aangeboden. De zoon van Joseph, Antoine Philibert Joseph Bouchard, maakte van de gelegenheid gebruik om de wijngaarden van de familie in Beaune uit te breiden, waaronder de beroemde "Beaune Grèves Vigne de l'Enfant Jesus". Deze wens om een uitzonderlijk landgoed in de Côte d'Or op te bouwen, bleef generaties lang bestaan en acquisities in de beste dorpen werden toegevoegd gedurende de 19e eeuw en opnieuw in het begin van de 20e eeuw.

In 1820 kocht Bernard Bouchard het Château de Beaune, een voormalig koninklijk fort gebouwd in de 15e eeuw door koning Lodewijk XI. Vier van de vijf oorspronkelijke torens van het fort, evenals delen van de wallen, staan er nog steeds en staan sinds 1937 op de lijst van historische monumenten. De kelders lopen diep onder de grond en bieden ideale natuurlijke opslagomstandigheden voor de heerlijke wijnen van Bouchard Père & Fils. Tot 10 meter diepte ontwikkelen en rijpen de wijnen ongestoord. Zo is er een unieke collectie van ruim 2.000 flessen uit de 19e eeuw. Een historisch erfgoed van onschatbare waarde met als icoon de oudste wijn – een Meursault Charmes 1846 die nog steeds zijn glans behoudt.

Door met veel zorg en geduld verschillende terroirs te verwerven, heeft Bouchard Père & Fils in de loop van de tijd een enorm domein in Côte-d'Or opgebouwd. Tegenwoordig beschikt het landgoed over 130 hectare wijnstokken, waarvan 12 Grand Cru en 74 Premier Cru. Bouchard Père & Fils is een voorbeeld van uniek Bourgondisch erfgoed, biedt een grote diversiteit en een reeks prestigieuze appellaties: Montrachet, Corton-Charlemagne, Beaune Grèves Vignes de l'Enfant Jésus, Bonnes-Mares, Meursault Perrières... namen die resoneren met de geschiedenis, inspirerend respect en het stimuleren van het streven naar uitmuntendheid, met 4 monopolies en exclusiviteiten onder hen.

Sinds 1731 streeft Bouchard Père & Fils er voortdurend naar om het eigen karakter van de terroirs van de Bourgogne tot uitdrukking te brengen. Met ervaring heeft het bedrijf gemoderniseerd, maar blijft trouw aan de traditie en respecteert altijd de schoonheid en tijdloosheid van zijn omgeving. De puurheid van expressie van de terroirs, hard werken, nauwgezette aandacht voor detail, creativiteit"¦.dit zijn allemaal onderdeel van de familiewaarden van het bedrijf. Door traditie en innovatie te combineren, werkt Bouchard Père & Fils er hard aan om het onderscheidende vermogen van elke opeenvolgende wijngaard en vintage naar voren te brengen, en streeft ernaar om van zijn wijnen voortreffelijke kunstwerken te maken, elk met zijn eigen persoonlijkheid en charme. Over de hele wereld worden de wijnen geserveerd om belangrijke gebeurtenissen te markeren, om de zintuigen te prikkelen en om culinaire creaties te inspireren, om liefhebbers van goede wijn te bekoren.

More Information
Type of Wine White
Country France
Region Bourgogne
Appellation Montrachet Grand Cru
Winery Bouchard Père & Fils
Grape Chardonnay
Biological certified No
Vegan No
Year 2020
Drinking as of 2024
Drinking till 2060
Alcohol % 14.5
Alcohol free/low No
Content 0.75 ltr
Oak aging Yes
Sparkling No
Dessert wine No
Closure Cork
Parker rating 97
James Suckling rating 98
Tasting Profiles Complex, Dry, Aged on wood, Powerful, Mineral, Rich, Round, Full, White fruit
Drink moments Indruk maken, Lekker luxe
Write Your Own Review
You're reviewing:2020 Bouchard Père & Fils Montrachet Grand Cru
Your Rating

Grandcruwijnen

Which dish goes perfectly with this wine?

Our online smart sommelier will help you!

Latest review

23.03.2023

2020 Bogle Vineyard Chardonnay Reserve

"De Vinyard Chardonnay van Bogle is al zeer goed. Deze Reserve is fantast..." Frank

View product review