2016 Remelluri Reserva BIO
Type of Wine | Red |
---|---|
Country | Spain |
Region | Rioja |
Appellation | Rioja (Appellation) |
Winery | Remelluri |
Vintage | 2016 |
Grape | Garnacha Graciano Tempranillo |
Content (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink window | 2022 - 2029 |
Since 2010, Telmo Rodríguez has been fully responsible for making the wines on this family estate. The basis was already good, but the wines will now be among the world's best!
A pure Rioja. Full wine with red fruit and a long aftertaste with soft wood tones. Aged for 17 months in French (70%) and American (30%) oak. The Remelluri Reserva has a well-defined nose of blackberry leaves, mint, laurel and balsamic vinegar. The taste is medium-bodied with fine tannins, fresh acidity and a beautiful, smoky finish with a hint of black pepper. This is a "serious" Rioja.
ABOUT REMELLURI
With Remelluri, Telmo Rodriguez puts Rioja on the map as a producer of original terroir wines. Long before the Rodriguez family settled on Remelluri, wine was already being made on the estate. As far back as the 14th century, monks have been making wine here from grapes from the surrounding vineyards. In 1967, the house came into the hands of Jaime Rodriguez, the father of pioneer and idiosyncratic winemaker Telmo Rodriguez. Jaime immediately makes drastic changes. He decided to only make wine from grapes from his own vineyards, which was exceptional in the Rioja at that time. The aim is also to work the vineyards as naturally as possible, in order to preserve the special character of the vineyards as much as possible. In 2010, the vineyards were officially certified organic under the management of Telmo.
The vineyards are among the highest in the Rioja Alavesa. They are located on the slopes of the Sierra de Toloño mountains, south-oriented, sheltered from the cold north wind. The stony soil with layers of clay, the rainfall from the Atlantic coast and the lower temperatures than average in Rioja ensure good phenolic ripening of Tempranillo. Some of the vineyards are very old; The grape varieties are also traditionally planted together in various vineyards. Read more under the tab: Winery
Met Remelluri zet Telmo Rodriguez de Rioja op de kaart als producent van originele terroirwijnen. Lang voordat de familie Rodriguez zich vestigt op Remelluri wordt er op het landgoed al wijn gemaakt. Al in de 14e eeuw maken de monniken hier wijn van druiven uit de omliggende wijngaarden. In 1967 komt het huis in handen van Jaime Rodriguez, de vader van pionier en eigenzinnig wijnmaker Telmo Rodriguez. Jaime voert meteen ingrijpende veranderingen door. Zo besluit hij alleen wijn te maken van druiven van eigen wijngaarden, in die tijd uitzonderlijk in de Rioja. Ook wordt gestreeft naar een zo natuurlijk mogelijke bewerking van de wijngaarden, om zo het bijzondere karakter van de wijngaarden zoveel mogelijk te behouden. In 2010 worden de wijngaarden onder leiding van Telmo officieel biologisch gecertificeerd.
Begin jaren ’90 stapt Telmo in het bedrijf. Het verhaal gaat dat zijn vader de productie van de rode wijnen voor zichzelf wil houden, waarop Telmo de prachtige witte Remelluri Blanco bedenkt. Na verschillende jaren wijn maken in andere delen van Spanje keert Telmo in 2010 terug naar Remelluri, waar hij het wijn maken samen met zijn zus Amaya oppakt. Als groot voorvechter van terroirwijnen heeft hij een duidelijke mening over de wijnen uit de Rioja. Doordat wijnmakers de druiven vaak grotendeels inkopen bij druiventelers zijn ze de verbinding met de wijngaarden en het terroir kwijtgeraakt, vindt hij. Bovendien hebben de lage prijzen van de druiven ervoor gezorgd dat wijnboeren de meer uitdagende wijngaarden, vaak juist de oudere, hooggelegen percelen, hebben verwaarloosd of zelfs gerooid. Met de wijnen van Remelluri wil Telmo laten zien dat de Rioja veel verschillende terroirs kent die prachtig in de wijnen tot uitdrukking kunnen worden gebracht.
Het project Lindes de Remelluri is de kers op de taart. Voor dit project werkt Telmo samen met wijnboeren in verschillende dorpen in het gebied rondom Remelluri, vaak vanuit een lange samenwerking met het huis. Ieder dorp heeft zijn eigen microklimaat, bodem en ligging, dat perfect wordt weergegeven in de wijn uit dat gebied. De wijnen zijn een ode aan het werk en de toewijding van deze boeren.
De wijnen van Remelluri zetten de Rioja op een prachtige, hernieuwde manier op de kaart. Binnen en buiten Spanje is de waardering groot: de wijnen vallen zeer regelmatig in de prijzen.
Type of Wine | Red |
---|---|
Country | Spain |
Region | Rioja |
Appellation | Rioja (Appellation) |
Winery | Remelluri |
Grape | Garnacha, Graciano, Tempranillo |
Biological certified | Yes |
Natural wine | No |
Vegan | No |
Vintage | 2016 |
Drinking as of | 2022 |
Drinking till | 2029 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcohol free/low | No |
Content | 0.75 ltr |
Oak aging | Yes |
Sparkling | No |
Dessert wine | No |
Closure | Cork |
Promotion | Tier Price |
Parker rating | 94 |
James Suckling rating | 94 |
Tasting Profiles | Earthy, Dry, Aged on wood, Powerful, Spicy, Red fruit, Flexible, Full |
Drink moments | Barbecue, Cadeau!, Met vrienden, Open haard, Romantisch |