Bezig met laden... 324 view(s)

De verschillende manieren om mousserende wijn te maken

Er zijn verschillende manieren om mousserende wijnen te maken. De meest voorkomende manier is door het toevoegen van koolzuurgas aan de wijn, maar er zijn ook andere methoden die worden gebruikt door wijnmakers over de hele wereld.

De Champagne-methode, ook wel de traditionele methode genoemd, is de meest bekende manier om mousserende wijnen te maken. Bij deze methode wordt de tweede gisting van de wijn uitgevoerd in de fles, waardoor koolzuurgas wordt geproduceerd en de wijn zijn kenmerkende bubbels krijgt. Dit proces kan enkele jaren duren voordat de wijn klaar is om te drinken.

Een andere methode die vaak wordt gebruikt, is de Charmat-methode. Bij deze methode wordt de tweede gisting uitgevoerd in een grote tank, in plaats van in individuele flessen. Dit is een snellere en goedkopere manier om mousserende wijnen te maken, maar sommige wijnmakers beweren dat de wijn hierdoor minder complex van smaak wordt.

Er is ook de methode van de gekoelde fermentatie, waarbij de wijn tijdens de tweede gisting op lage temperatuur wordt gehouden om het proces te vertragen. Dit kan helpen om een zachtere, fijner bubbel te creëren en de wijn meer complexiteit te geven.

Tenslotte is er de methode van de directe toevoeging van koolzuurgas. Bij deze methode wordt koolzuurgas direct aan de wijn toegevoegd, zonder dat er een tweede gisting plaatsvindt. Dit is de snelste en goedkoopste manier om mousserende wijnen te maken, maar sommige wijnmakers beweren dat de wijn hierdoor minder smaak en complexiteit heeft.

In het algemeen zijn er dus verschillende manieren om mousserende wijnen te maken, elk met hun eigen voor- en nadelen. Welke methode het beste is, hangt af van de persoonlijke voorkeur van de wijnmaker en de eindconsument.