Antinori Tenuta Montenisa Cuvée Royale Franciacorta

Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (12.5%) |
Omschrijving
De gebroeders Antinori waren begin 1900 waren pioniers in het produceren van mousserende wijn met 2e rijping op fles. Giacomo Puccini was fan en de wijn werd destijds op koninklijke banketten geschonken. Hij verdween tijdelijk van de radar, maar met de komst van Franciacorta als officiële appellatie, is Cuvée Royale niet meer weg te denken in de prachtige portfolio van de familie. Franciacorta is de regio in Italië waar de overeenkomst qua terroir zeerr overeenkomen met die van de Champagne en ook de druiven die worden gebruikt zijn gelijk aan die van een Chmpagne. Ook deze Marchese Antinori Cuvée Royale, is geproduceerd uit Chardonnay, Pinot Noir, en Pinot Blanc-druiven en komen van het landgoed Montenisa rond het gehucht Calino, in de buurt van het Iseomeer in het hart van de appellatie Franciacorta. De most werd gefermenteerd in roestvrijstalen tanks. De tweede gisting vond plaats op fles en de wijn bleef 36 maanden op zijn droesem voor het dégorgement.
Deze Franciacorta heeft een lichtgele kleur met een romige bubbels en een elegante en aanhoudende sprankeling. De aroma's doen denken aan witte perziken, broodkorstjes en gist. De opvallende balans en levendigheid zijn typerend voor een goed gemaakte Brut. De ideale serveertemperatuur voor de wijn is 7 ° -9 ° Celsius. De fruitige en bloemige geur van de wijn maakt hem bijzonder goed als aperitief of bij hors d'oeuvres van vis, groente en wit vlees.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Veneto |
Appellatie | Franciacorta |
Wijnhuis | Antinori |
Druif | Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Noir |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Alcohol % | 12.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Ja |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Smaakprofiel | Droog, Fris, Mineraal, Strak, Wit fruit |
Drink momenten | Borrelen, Cadeau!, Iets te vieren, Met vrienden, Romantisch, Summer party |
Wijnhuis
De naam Antinori is een begrip in de wijnwereld. Waar ter wereld u ook in een beetje restaurant binnen gaat, pronken daar de wijnen van Antinori op de kaart. En dat is niet zomaar! Er gaat 600 jaar ervaring aan vooraf, maar liefst 26 generaties wijn know how. Zorgvuldig heeft men geïnvesteerd in domeinen en wijngaarden.
Meer informatie over Antinori
En gegarandeerd op de beste lokaties. Markies Piero Antinori heeft de algemene leiding en wordt bijgestaan door zijn drie dochters: Albiera, Allegra en Alessia. Grappig die drie A-tjes. We gaan u niet lastig vallen met alle onderscheidingen die men heeft mogen ontvangen in de loop van de jaren, want dan kan deze prijscourant niet meer door de brievenbus. Er zijn twee rode wijnen die op allocatie te verkrijgen zijn en waar men overal ter wereld graag enkele flessen van zou willen bemachtigen en dat zijn Tignanello en Solaia en deze hebben wij bij Grandcruwijnen ook in ons assortiment.
In 1180 werden Ugo en Antinori di Rinuccino officieel als eigenaren van Castello di Combiate genoemd; een eeuw later werden de intussen naar Florence verhuisde familie opgenomen in het register van de coöperatie voor zijdehandel. In 1385 werd Giovanni di Piero, een indirecte afstammeling, als leerling in het wijngilde opgenomen. Sindsdien is de wijnbouw traditie van de Familie Antinori ononderbroken. Met de oprichting van het wijnhuis Marchesi Antinori kende men in 1895 een voorlopig hoogtepunt en al in 1898 werd de wijnmakerij in San Casciano Val di Pesa gebouwd, die tot op heden het centrum van het wijdvertakte concern met eigendommen in alle belangrijke teeltgebieden van Toscane, Umbrië, Piemonte (sinds begin jaren '90 door de aankoop van de wijnkelder Prunotto), Apulië en zelfs in Californië is. Veel van zijn prestige heeft het traditionele, aan de moderne Toscaanse wijnbouwrevolutie deelnemende huis te danken aan zijn voormalig chef-vinoloog Giacomo Tachis, die voor buitengewone wijnen als Sassicaia, Tignanello (met name van sangiovese), Solaia (met name van cabernet) en vele andere veranwoordelijk was. Vinoloog Renzo Cotarella creëerde bovendien in het Umbrische Castello della Sala een van de beste chardonnays van Italië.
Recensies
Bijlagen
