2024 Pazo de Senorans Albarino

Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2024 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13%) |
Drink venster | 2025 - 2028 |
- Koop 6 voor 21,15 17,48 en bespaar 9%
Omschrijving
Bodegas Senorans is gelegen in Vilanovina, in de vallei van de Rio Salnes, ten oosten van Pontevedra in de Rías Baixas. Het domein werd in 1979 aangekocht door Marisol Bueno (voorzitster van de Rias Consejo) en haar man Javier Mareque. Er werd veel geld gestoken in het herbeplanten van de wijngaarden. Alles werd gerooid en herbeplant met Albarino druiven, die hier zulke verbluffende resultaten geven. In 1989 investeerde men nog eens flink om de produktie middelen volledig te vernieuwen en zo kreeg men de beschikking over de nieuwste en modernste middelen om wijn te produceren.
De eerste oogst was die van 1990. In 1992 werd de jonge en veelbelovende oenologe Ana Quintela de firma binnen gehaald en sindsdien hebben de wijnen een jaarlijkse stijgende lijn te pakken voor wat betreft de kwaliteit. Pazo de Senorans is altijd de laatste die start met de oogst. Ze oogsten met een hoger suiker gehalte dan de andere Bodegas. Dit resulteert in optimaal en gelijkmatig rijpe druiven met uiteindelijk meer aroma's en smaakstoffen en minder agressieve zuren. Er wordt enkel en alleen met de hand geoogst (wat trouwens de enige mogelijke manier is omdat de wijnstokken in pergolavorm zijn aangeplant). en daarna worden de druiven ook nog eens met de hand geselecteerd. Er wordt gewerkt met lagere rendementen dan elders om meer concentratie te bekomen en met een zeer langzame gisting. Dit is ook de enige manier om de wijnen te laten verouderen, want hoewel men in Spanje de Albariño enkel jong wil drinken, heeft net deze Pazo de Señorans een zeer mooi verouderingspotentieel.
De bodega is sinds kort vanuit hun kelders oudere jaargangen (de 2009 en de 2010) weer op de markt aan het brengen onder het label: Pazo Senorans Collection. Substantieel hoger qua prijs zeker daar het maar een beperkt aan aantal flessen betreft maar puur aan het wijnminnend publiek te tonen dat met veroudering deze wijn nog bijzondere wordt met nog beter geintegreerd fruit & zuur.
Prachtige "volle" Albariño, klassiek, licht exotisch, mooi aromatisch, met zachte tonen van peer, perzik, grapefruit, een vleugje honing, mineralen en frisse zuren. Deze invloeden vindt men ook terug in de smaak.De wijn is heerlijk fris en door het goede rijpheid van het fruit lijkt de wijn zelfs iets zwoel, zeg maar mondvullend. De afdronk is lang, intens en complex. Lieflijk, fruitig en droog smaakpatroon met mineralige finish. Een toppertje als we over de Albariño-druif spreken. ! Niet voor niets heeft Ferran Adrià (voorheen El Bulli) voor zijn nieuwe restaurant 'Tickets' in Barcelona deze wijn als een van zijn 'open wijnen' uitgekozen.
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Advies nodig bij het vinden van de ideale wijn bij uw gerecht. Vraag advies aan onze Sommelier - Gratis voor onze klanten.
Door zijn frisse en sappige karakter is Albariño bij uitstek geschikt voor vis, zeevruchten en lichtere, mediterrane gerechten.
1. Gamba’s met knoflook, olijfolie en peterselie
De ziltige frisheid van garnalen sluit naadloos aan op het minerale karakter van de wijn. Knoflook en peterselie voegen een aromatische laag toe die goed samengaat met de intensiteit van de Albariño, zonder deze te overheersen.
2. Ceviche van witvis met limoen en koriander
De hoge zuren in de wijn passen perfect bij het fris-zure profiel van ceviche. De wijn ondersteunt het citruskarakter van het gerecht en behoudt zijn frisheid, zelfs bij sterk gemarineerde vis.
3. Salade met geitenkaas, groene appel en walnoten
De combinatie van frisheid (appel), romigheid (geitenkaas) en nootachtige tonen (walnoten) brengt balans die mooi aansluit bij het sappige en iets kruidige profiel van de wijn. De wijn behoudt zijn spanning en accentueert de frisheid van het gerecht.
4. Gegrilde zeebaars met citroen en venkel
De fijne structuur van de vis en het frisse, anijsachtige karakter van venkel gaan uitstekend samen met de aroma’s en zuren van Albariño. Citroen versterkt het frisse karakter van de wijn.
5. Sushi of sashimi met witvis of garnaal
De ziltigheid van de vis en de umami van sojasaus worden mooi in balans gebracht door de mineraliteit en zuren in de wijn. Albariño werkt bovendien verfrissend en versterkt de zuivere smaken van rauwe vis.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Galicia |
Appellatie | Rias Baixas (Appellatie) |
Wijnhuis | Bodegas Senorans |
Druif | Albarino |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2024 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2028 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Nee |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | Staffelkorting |
Parker rating | 91 |
Vinous rating | 92 |
Smaakprofiel | Aromatisch, Droog, Fris, Fruitig, Mineraal, Steenfruit, Strak |
Drink momenten | Met vrienden, Summer party, Terras |
Wijnhuis
Pazo de Señorans ligt in het wijngebied de Rias Baixas welke is gelegen in Galicie, helemaal in het noordwesten van Spanje en ten noorden van Portugal. Dit gebied is beroemd vanwege de produktie van Spanjes beste witte wijnen, de Albariño van Rias Baixas. Zoals vele streken in Galicia is ook hier de bodem volledig uit graniet. De bovenlaag bestaat uit zand, hoofdzakelijk afgebrokkelde granietdeeltjes. Dit zorgt ervoor dat er een perfecte waterdrainage is van de bodems. Bij lage rendementen zorgen de granieten bodems bovendien voor een mooie mineraliteit in de druiven.
De eerste oogst was die van 1990. In 1992 werd de jonge en veelbelovende oenologe Ana Quintela de firma binnen gehaald en sindsdien hebben de wijnen een jaarlijkse stijgende lijn te pakken voor wat betreft de kwaliteit. Pazo de Señorans is altijd de laatste die start met de oogst. Ze oogsten met een hoger suiker gehalte dan de andere Bodegas. Dit alles resulteert in optimaal en gelijkmatig rijpe druiven met uiteindelijk meer aroma's en smaakstoffen en minder agressieve zuren. Er wordt enkel en alleen met de hand geoogst wat een gevolg is van de Pergola aanplant en daarna worden de druiven ook nog eens met de hand geselecteerd.
Niet voor niets heeft Ferran Adrià (voorheen El Bulli) voor zijn nieuwe restaurant 'Tickets' in Barcelona deze wijn als een van zijn ‘open wijnen’ de Pazo Senorans uitgekozen.