2015 Pazo de Senorans Seleccion de Anada

rotation

Lage voorraad

Nog maar 5 over

🚚 Bestellingen geplaatst vóór 17:00 worden vandaag verzonden

Omschrijving

chevron-down

het wijnhuis pazo de señorans

Pazo de Señorans geldt als een van de meest toonaangevende producenten in Rías Baixas. Het domein is gevestigd in een klassieke Galicische pazo, een historische herenboerderij die is omgebouwd tot wijnhuis. Sinds de jaren 80 heeft het huis zich volledig toegelegd op Albariño, de druif die hier op granietrijke bodems en in het Atlantische klimaat tot zijn puurste expressie komt. Door geduld, precisie en een sterke focus op rijping op de lie is Pazo de Señorans uitgegroeid tot een referentiepunt voor de regio.

het terroir van rías baixas

De wijngaarden liggen in de subregio Val do Salnés, het koelste deel van Rías Baixas. De druivenstokken voor de Selección de Añada komen uit de wijngaard Los Bancales, die zo’n vijftig jaar geleden werd aangeplant. De bodem bestaat voornamelijk uit graniet en zand, waardoor de wijnen een uitgesproken mineraliteit en ziltige spanning krijgen. De nabijheid van de Atlantische Oceaan zorgt voor frisse zeewind en milde temperaturen, wat bijdraagt aan de levendige zuren en de langzame rijping van de druiven.

de druif en de oogst 2015

De 2015 Selección de Añada is gemaakt van 100% Albariño. Het groeiseizoen leverde gezonde druiven op met uitstekende rijpheid en behoud van frisheid. Deze combinatie resulteerde in een wijn met grote balans, die vandaag de dag nog steeds opmerkelijk jeugdig oogt en smaakt. Met 13% alcohol en maar liefst zeven gram totale zuren heeft de wijn een opvallende spanning die hem een lange levensduur geeft. De pluk werd volledig met de hand uitgevoerd om alleen de beste druiven te selecteren.

vinificatie en rijping

Na de oogst werden de druiven vergist met inheemse gisten in roestvrijstalen tanks, zonder malolactische gisting om de natuurlijke frisheid te behouden. Vervolgens rijpte de wijn meer dan 30 maanden op de lie in tanks, waarbij regelmatig werd geroerd voor extra textuur en complexiteit. In juni 2024 werd de wijn gebotteld, na bijna negen jaar zorgvuldige rijping. Deze werkwijze maakt de Selección de Añada uniek, want Albariño wordt zelden met zoveel geduld en precisie opgevoed.

kleur, geur en smaak

De 2015 Selección de Añada toont een heldere, bijna fluorescerende kleur. In de neus komen delicate aroma’s naar voren van schelpen, zeebries, vers gemaaid gras en witte bloemen. Het geheel is subtiel, complex en elegant. In de mond valt de balans direct op: sappig fruit, een opmerkelijke frisheid en een fijne textuur die wordt ondersteund door een langgerekte, minerale afdronk. Hoewel de wijn inmiddels negen jaar oud is, voelt hij opvallend levendig en zelfs nog wat jong aan, met een lange toekomst voor zich.

beoordelingen en potentieel

De internationale pers is lovend. The Wine Advocate waardeerde deze jaargang met 97 punten en noemde het “de beste vintage die men zich kan herinneren.” De wijn wordt geroemd om zijn elegantie, nuance en opmerkelijke frisheid. Met een productie van 18.000 flessen is hij bovendien schaars. Het bewaarpotentieel is indrukwekkend: tussen 2025 en 2035 zal de wijn zich verder ontwikkelen en steeds meer gelaagdheid tonen. Voor liefhebbers van Albariño is dit een referentiewijn en een zeldzaam voorbeeld van hoe groot deze druif kan worden.

wijnen van Pazo de Señorans online bestellen?

Indien aanwezig vindt u In de tab ‘Bijlagen’ de officiële factsheet en extra informatie van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht, gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres. U kunt de volledige wijn reviews lezen van o.a. Parker, Suckling, Vinous en Wine Spectator.

Advies nodig bij het vinden van de ideale wijn bij uw gerecht. Klik hier voor onze exclusieve Sommelier. Gratis voor klanten van Grandcruwijnen.

wijn spijs combinaties

  • Gegrilde zeebaars met citroen en venkel – de frisheid van de wijn accentueert de delicate smaken van de vis.
  • Sint-jakobsschelpen met beurre blanc – de romigheid van de saus vindt balans in de levendige zuren.
  • Risotto met groene asperges en Parmezaan – de romige structuur sluit mooi aan bij de spanning en mineraliteit.
  • Ceviche van dorade met koriander en limoen – de citrusaroma’s versterken de frisse expressie van de wijn.
  • Kreeft met saffraanroomsaus – de rijkdom van het gerecht wordt in balans gebracht door de zuivere afdronk.
  • Rijpe geitenkaas of oude Comté – de ziltige, nootachtige tonen sluiten perfect aan bij de mineraliteit.

Specificaties

chevron-down
Beschikbaar per 10 sep. 2025
Verpakking opmerking Kist
Wijnsoort Wit
Land Spanje
Regio Galicia
Appellatie Rias Baixas
Wijnhuis Bodegas Senorans
Druif Albarino
Biologisch gecertificeerd Nee
Natural wijn Nee
Vegan Nee
Jaar 2015
Drinken vanaf 2025
Drinken tot 2035
Alcohol % 13
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 97
Smaakprofiel Aromatisch, Complex, Fruitig, Krachtig, Rond, Wit fruit
Drink momenten Cadeau!, Lekker luxe, Terras

Professionele Recensies

chevron-down

Parker

97

Wijnhuis

chevron-down

Pazo Señorans, de templo bodeguero a lugar de ensueño para eventos en Meis  (Pontevedra)

Pazo de Señorans ligt in het wijngebied de Rias Baixas welke is gelegen in Galicie, helemaal in het noordwesten van Spanje en ten noorden van Portugal. Dit gebied is beroemd vanwege de produktie van Spanjes beste witte wijnen, de Albariño van Rias Baixas. Zoals vele streken in Galicia is ook hier de bodem volledig uit graniet. De bovenlaag bestaat uit zand, hoofdzakelijk afgebrokkelde granietdeeltjes. Dit zorgt ervoor dat er een perfecte waterdrainage is van de bodems. Bij lage rendementen zorgen de granieten bodems bovendien voor een mooie mineraliteit in de druiven. 

Bodegas Pazo de Señorans is gelegen in Vilanovina, in de vallei van de Rio Salnes, ten oosten van Pontevedra. Het domein werd in 1979 aangekocht door Marisol Bueno (voorzitster van de Rias Consejo) en haar man Javier Mareque. Er werd veel geld gestoken bij Pazo de Senorans in het herbeplanten van de wijngaarden. Alles werd gerooid en herbeplant met Albarino druiven, die hier zulke verbluffende resultaten geven. De druivenranken zijn voor 100% in pergolavorm aangeplant, de authentieke manier om druiven aan te planten in deze regio. Op die manier zijn de druiven beschermd tegen de regen. In 1989 investeerde men nog eens flink om de produktie middelen volledig te vernieuwen en zo kreeg men de beschikking over de nieuwste en modernste middelen om wijn te produceren.

De eerste oogst was die van 1990. In 1992 werd de jonge en veelbelovende oenologe Ana Quintela de firma binnen gehaald en sindsdien hebben de wijnen een jaarlijkse stijgende lijn te pakken voor wat betreft de kwaliteit. Pazo de Señorans is altijd de laatste die start met de oogst. Ze oogsten met een hoger suiker gehalte dan de andere Bodegas. Dit alles resulteert in optimaal en gelijkmatig rijpe druiven met uiteindelijk meer aroma's en smaakstoffen en minder agressieve zuren. Er wordt enkel en alleen met de hand geoogst wat een gevolg is van de Pergola aanplant en daarna worden de druiven ook nog eens met de hand geselecteerd.

Bij Pazo de Senorans wordt gewerkt met lagere rendementen dan andere bogegas en dit is puur bedoeld dat de wijnen meer concentratie en smaak kunnen krijgen en dit is ook de enige manier om de wijnen te laten verouderen, want hoewel men in Spanje de Albariño enkel jong wil drinken heeft de Pazo de Señorans een zeer mooi verouderingspotentieel.
Naast de Pazo Senorans produceert men ook de Pazo Senorans Selección de Añada: deze wijn wordt gemaakt van de oudste wijnstokken met zeer lage rendementen. De druiven worden pas geplukt wanneer ze hun ideale rijpheid hebben. Vervolgens rijpen de druiven verder op inox onder lage temperatuur en op zijn gistcellen (sur lies) gedurende 3 jaar. De aromatische componenten van de wijn kunnen zich op deze manier volledig ontplooien. De Pazo Senroans Selección de Añada kan zonder probleem 10 jaar opgelegd worden en zal dan nog verder verbeteren. Ook bij de gewone Pazo de Señorans is het werk sur lies een belangrijk onderdeel in de vinificatie.
 
De wijnen van Pazo Senorans hebben een heldere, lichte geel groene kleur en een zuivere geur van tropisch fruit. Deze invloeden vindt men ook terug in de smaak. De wijn is heerlijk fris en door het goede rijpheid van het fruit lijkt de wijn zelfs iets zwoel, zeg maar mondvullend. De afdronk is lang, intens en complex.

Niet voor niets heeft Ferran Adrià (voorheen El Bulli) voor zijn nieuwe restaurant 'Tickets' in Barcelona deze wijn als een van zijn ‘open wijnen’ de Pazo Senorans uitgekozen.

Bijlagen

chevron-down