2023 Piekenierskloof Heirloom White Blend

Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2023 |
Druif | , , |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13%) |
Drink venster | 2024 - 2029 |
Lage voorraad
Nog maar 4 over
Omschrijving
De Piekenierskloof dankt zijn naam aan de Nederlandse soldaten die bekend staan als de 'piqneniers' (piekenmannen), die tijdens de tweede Khoi-Nederlandse oorlog in 1673 naar de 'Groote Clooff' werden gestuurd om konvooien te beschermen die deze bergpas overstaken. Een ruige wildernis met naakte rotsformaties. De knoestige bushvines van deze regio omvatten Grenache noir-wijnstokken die naar verluidt al in het begin van de 18e eeuw op het Piekenierskloof-plateau zijn geplant. Volgens de legende dronk Napoleon Bonaparte tijdens zijn ballingschap op het eiland St-Helena in het begin van de 19e eeuw een zoete wijn die afkomstig was van deze Grenache noir-wijnstokken. Een uniek terroir van droge landbouw op een hoogte van 550-750 m boven zeeniveau en de koude, harde zee-invloed van de westkust vormen deze individuele wijnen.
De Swartberg Wingerde wijnen worden gemaakt door Rudiger Gretschel, bekend als productiedirecteur bij Vinimark o.a. Boekenhoutskloof, Franschhoek) en de wijnmaker bij Reyneke (Stellenbosch). Rudiger heeft nu ook wijn gemaakt onder zijn eigen label na bijna 20 jaar gezocht te hebben naar de meest geschikte percelen in Piekenierskloof.
De Miracle Bush White is een blend van 47% Chenin blanc, 40% Grenache blanc en 13% Palomino. In de Piekenierskloof groeien de oudste en meest exquise Palomino-wijngaarden van geheel Zuid-Afrika groeien. Deze bijzondere Palomino-wijngaard werd in 1965 aangeplant. Met zijn inherent lage zuurgehalte kunnen de druiven vroeg worden geplukt om een frisse wijn te maken met een intens bloemenaroma. De Grenache blanc wordt rijper geplukt voor de ruggengraat en voegt rijkdom, diepte en complexiteit toe. De Chenin blanc focust de uiteindelijke blend met zijn stevige zuurgraad en minerale lijn. Deze wijngaarden zijn allemaal bush-wijnstokken. Met de hand geplukt, worden de druiven een nacht gekoeld in een koude kamer. Alle druiven worden in de hele tros geperst en 's nachts licht bezonken voordat de spontane gisting begint. De Chenin blanc wordt gefermenteerd en gedurende 9 maanden gerijpt in nieuwe Mittelberger eiken barriques van 225 l. De Grenache blanc wordt gefermenteerd en gerijpt in klei-amfora, terwijl de Palomino verouderd
De Miracle Bush maakt volledig zijn naam waar en is een absolute schoonheid van een wijn. Deze witte blend is pittig met een bloemige neus. Complex want met wat tijd komen er mooie lagen naar voren en ruiken we naast bloemen, wit en geel fruit ook mineralige tonen en heel ver in de verste wat oxidatieve tonen zoals bij een witte chateau neuf du pape of een witte rioja. Dit is een zeer harmonieuze wijn met een grote smaakdiepte met in de mond aroma's van anijs en peer met wederom een mooie mineraliteit.
WEETJE: Er worden maar een paar duizend flessen in totaal gemaakt van de Swartberg Wingerde wijnen en de Nederlandse Allocatie is al helemaal zeer minimaal
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Zuid-Afrika |
Regio | Western Cape |
Appellatie | Piekenierskloof |
Wijnhuis | Piekenierskloof Winery |
Druif | Chenin Blanc, Grenache, Viognier |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2023 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2029 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Smaakprofiel | Droog, Houtgerijpt, Strak, Wit fruit |
Drink momenten | Barbecue, Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch |
Professionele Recensies
90
90 - IWSC
4* Vivino
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
In 1923 vestigden Johan Abraham van Zyl en zijn vrouw Wilhelmina zich op de ruige, onontwikkelde bergkam van Piekenierskloof. Veertig jaar later, in 1962, plantte hun zoon Carel van Zyl enkele van de eerste wijngaarden in deze regio. Vandaag de dag eert de vierde generatie van de familie Van Zyl hun erfgoed met unieke wijnen, gemaakt van zorgvuldig beheerde en liefdevol onderhouden wijnstokken, waarvan sommige meer dan 60 jaar oud zijn.
Piekenierskloof heeft de liefkozende bijnaam 'Grenache HQ' verdiend onder wijnliefhebbers. De regio beschikt over een van de grootste aanplantingen van Grenache in de Kaap, met een uitgebreide verzameling oude, niet geïrrigeerde bushvine wijngaarden die de tand des tijds hebben doorstaan en consequent uitzonderlijke wijnen produceren.
De levendige oranje etiketten van de wijnmakerij weerspiegelen de Nederlandse oorsprong van de naam Piekenierskloof en de geschiedenis van de citrusteelt in de regio. Elk etiket toont ook een Piekenier, die symbool staat voor nieuwe beginnen, familie-erfgoed, overvloedige oogsten en het genieten van welverdiende vrede en vrijheid.
De wijngaarden van Piekenierskloof zijn aangeplant op zowel west- als oosthellingen langs een vallei die van noord naar zuid loopt. Deze wijnstokken groeien in Tafelberg zandsteenbodems op hoogten tussen de 650m en 700m. De hoogte speelt een belangrijke rol bij het koelen van de wijngaarden tijdens hete zomerdagen, en de zandige leembodems geven de wijnen een gevoel van parfum en mineraliteit. Dit unieke terroir stelt de druiven in staat om langzaam te rijpen, waardoor complexe smaken ontstaan die resulteren in wijnen met frisse fruit- en bessentonen.
Grenache is synoniem met Piekenierskloof. Deze krachtige, robuuste wijnstok gedijt in hete, droge omstandigheden en bereikt zijn hoogste kwaliteit naarmate de wijnstokken ouder worden. De waterzuinige aard van Grenache sluit perfect aan bij het assortiment iconische Rhône variëteiten van Piekenierskloof.
Onder de deskundige leiding van keldermeester Alecia Boshoff viert Piekenierskloof Wines de essentie van de Rhône vallei in Frankrijk, terwijl ze consequent bekroonde Rhône stijl Zuid-Afrikaanse wijnen met een uitzonderlijke smaak produceren.
De Piekenierskloof dankt zijn naam aan de Nederlandse soldaten die bekend staan als de 'piqneniers' (piekenmannen), die tijdens de tweede Khoi-Nederlandse oorlog in 1673 naar de 'Groote Clooff' werden gestuurd om konvooien te beschermen die deze bergpas overstaken. Een ruige wildernis met naakte rotsformaties. De knoestige bushvines van deze regio omvatten Grenache noir-wijnstokken die naar verluidt al in het begin van de 18e eeuw op het Piekenierskloof-plateau zijn geplant. Volgens de legende dronk Napoleon Bonaparte tijdens zijn ballingschap op het eiland St-Helena in het begin van de 19e eeuw een zoete wijn die afkomstig was van deze Grenache noir-wijnstokken. Een uniek terroir van droge landbouw op een hoogte van 550-750 m boven zeeniveau en de koude, harde zee-invloed van de westkust vormen deze individuele wijnen.
De Swartberg Wingerde wijnen worden gemaakt door Rudiger Gretschel, bekend als productiedirecteur bij Vinimark o.a. Boekenhoutskloof, Franschhoek) en de wijnmaker bij Reyneke (Stellenbosch). Rudiger heeft nu ook wijn gemaakt onder zijn eigen label na bijna 20 jaar gezocht te hebben naar de meest geschikte percelen in Piekenierskloof.
De Miracle Bush White is een blend van 47% Chenin blanc, 40% Grenache blanc en 13% Palomino. In de Piekenierskloof groeien de oudste en meest exquise Palomino-wijngaarden van geheel Zuid-Afrika groeien. Deze bijzondere Palomino-wijngaard werd in 1965 aangeplant. Met zijn inherent lage zuurgehalte kunnen de druiven vroeg worden geplukt om een frisse wijn te maken met een intens bloemenaroma. De Grenache blanc wordt rijper geplukt voor de ruggengraat en voegt rijkdom, diepte en complexiteit toe. De Chenin blanc focust de uiteindelijke blend met zijn stevige zuurgraad en minerale lijn. Deze wijngaarden zijn allemaal bush-wijnstokken. Met de hand geplukt, worden de druiven een nacht gekoeld in een koude kamer. Alle druiven worden in de hele tros geperst en 's nachts licht bezonken voordat de spontane gisting begint. De Chenin blanc wordt gefermenteerd en gedurende 9 maanden gerijpt in nieuwe Mittelberger eiken barriques van 225 l. De Grenache blanc wordt gefermenteerd en gerijpt in klei-amfora, terwijl de Palomino verouderd
De Miracle Bush maakt volledig zijn naam waar en is een absolute schoonheid van een wijn. Deze witte blend is pittig met een bloemige neus. Complex want met wat tijd komen er mooie lagen naar voren en ruiken we naast bloemen, wit en geel fruit ook mineralige tonen en heel ver in de verste wat oxidatieve tonen zoals bij een witte chateau neuf du pape of een witte rioja. Dit is een zeer harmonieuze wijn met een grote smaakdiepte met in de mond aroma's van anijs en peer met wederom een mooie mineraliteit.
WEETJE: Er worden maar een paar duizend flessen in totaal gemaakt van de Swartberg Wingerde wijnen en de Nederlandse Allocatie is al helemaal zeer minimaal
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Zuid-Afrika |
Regio | Western Cape |
Appellatie | Piekenierskloof |
Wijnhuis | Piekenierskloof Winery |
Druif | Chenin Blanc, Grenache, Viognier |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2023 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2029 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Smaakprofiel | Droog, Houtgerijpt, Strak, Wit fruit |
Drink momenten | Barbecue, Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch |
90
90 - IWSC
4* Vivino
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
In 1923 vestigden Johan Abraham van Zyl en zijn vrouw Wilhelmina zich op de ruige, onontwikkelde bergkam van Piekenierskloof. Veertig jaar later, in 1962, plantte hun zoon Carel van Zyl enkele van de eerste wijngaarden in deze regio. Vandaag de dag eert de vierde generatie van de familie Van Zyl hun erfgoed met unieke wijnen, gemaakt van zorgvuldig beheerde en liefdevol onderhouden wijnstokken, waarvan sommige meer dan 60 jaar oud zijn.
Piekenierskloof heeft de liefkozende bijnaam 'Grenache HQ' verdiend onder wijnliefhebbers. De regio beschikt over een van de grootste aanplantingen van Grenache in de Kaap, met een uitgebreide verzameling oude, niet geïrrigeerde bushvine wijngaarden die de tand des tijds hebben doorstaan en consequent uitzonderlijke wijnen produceren.
De levendige oranje etiketten van de wijnmakerij weerspiegelen de Nederlandse oorsprong van de naam Piekenierskloof en de geschiedenis van de citrusteelt in de regio. Elk etiket toont ook een Piekenier, die symbool staat voor nieuwe beginnen, familie-erfgoed, overvloedige oogsten en het genieten van welverdiende vrede en vrijheid.
De wijngaarden van Piekenierskloof zijn aangeplant op zowel west- als oosthellingen langs een vallei die van noord naar zuid loopt. Deze wijnstokken groeien in Tafelberg zandsteenbodems op hoogten tussen de 650m en 700m. De hoogte speelt een belangrijke rol bij het koelen van de wijngaarden tijdens hete zomerdagen, en de zandige leembodems geven de wijnen een gevoel van parfum en mineraliteit. Dit unieke terroir stelt de druiven in staat om langzaam te rijpen, waardoor complexe smaken ontstaan die resulteren in wijnen met frisse fruit- en bessentonen.
Grenache is synoniem met Piekenierskloof. Deze krachtige, robuuste wijnstok gedijt in hete, droge omstandigheden en bereikt zijn hoogste kwaliteit naarmate de wijnstokken ouder worden. De waterzuinige aard van Grenache sluit perfect aan bij het assortiment iconische Rhône variëteiten van Piekenierskloof.
Onder de deskundige leiding van keldermeester Alecia Boshoff viert Piekenierskloof Wines de essentie van de Rhône vallei in Frankrijk, terwijl ze consequent bekroonde Rhône stijl Zuid-Afrikaanse wijnen met een uitzonderlijke smaak produceren.